Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

niedziela, 14 lutego 2021

Proste, smaczne i pożywne przekąski

Chleb, bagietka lub bułka, do tego odrobina masła, plasterek sera, wędliny i liść zielonej sałaty, jeszcze tylko kleks pysznego majonezu i można się rozkoszować najprostszym i zarówno najlepszym zestawem kulinarnym!

Pyszne kanapki - przygotuj je z bagietek!Kanapki, to najbardziej popularne danie na świecie. W zasadzie tyle ile kuchni świata, tyle jest rodzajów, typów i sposobów przygotowywania kanapek. Mogą się one różnić w zależności od zastosowanego rodzaju pieczywa, oraz składników użytych do jego wypełnienia. Ale tym co powinno je łączyć, jest prostota wykonania i możliwość zapakowania kanapki na drogę. Kanapki można serwować na zimno i na ciepło – te oczywiście spożywa się od razu po przyrządzeniu. Tak zwane sandwicze mogą być pożywnym śniadaniem przygotowanym do pracy czy szkoły, smacznym daniem piknikowym i obiadem w podróży. Z kolei kanapki składające się z jednej tylko warstwy pieczywa, tak zwane tartinki, w zależności od formy, wielkości i użytych składników, mogą być wykwintną przekąską na przyjęciu, lub swojską kolacją, do której zasiada cała rodzina.

Tradycyjne polskie kanapki

W Polsce kanapki są bardzo popularnym daniem kolacyjnym. Do ich przygotowania najczęściej stosuje się tradycyjny chleb pszenny, masło czyli tłuszcz z mleka krowiego lub margarynę - tłuszcz roślinny, plasterki serów i wędlin, ugotowanych na twardo jaj. Zwykle smaruje się je majonezem, obkłada pomidorem, ogórkiem i posypuje zielonym koperkiem lub pietruszką. Stół nakryty świeżym obrusem, półmisek kolorowych kanapek, do tego dzbanek gorącej herbaty z cytryną i sokiem malinowym – tak wygląda tradycyjny, polski posiłek na zakończenie pracowitego dnia. Ale kanapki są dobre o każdej porze dnia i w każdej sytuacji, lubimy je na śniadanie, chętnie zabieramy do pracy i szkoły na drugie śniadanie bo łatwo można je zjeść bez potrzeby użycia noża i widelca. Proste kanapki robi się w domu gdy dopadnie nas głód, a do obiadu pozostało jeszcze trochę czasu...

Ciekawe kanapkiTajemnicą sukcesu kanapek jest prostota...

Co prawda w ostatnich czasach pszenne pieczywo okryło się trochę złą sławą i w wyniku różnych mód na diety niskokaloryczne i pozbawione węglowodanów spadło jego spożycie, na rzecz wafli ryżowych i chlebków typu wasa, to jednak zapach świeżego chleba wciąż sprawia, że cieknie nam ślinka... Chrupiąca bagietka posmarowana masłem, obłożona dojrzałym w słońcu pomidorem i oprószona gruboziarnistą solą, sprawia, że łamiemy dietetyczne postanowienia i uciekamy się w świat kulinarnych rozkoszy, nic bowiem nie zastąpi smaku prostej, ale jakże dobrej kanapki! Im prostsza kanapka tym lepsza, by uzyskać harmonijny smak wystarczy zestawić ze sobą takie produkty jak jajko i zielona pietruszka, twarożek i pomidor, szynka i majonez, łosoś i koperek, mozzarella i pomidory, albo tuńczyk i oliwki z odrobiną majonezu.

Kolorowe kanapki dla dzieciKanapki dla dzieci

Kanapki są ważnym elementem w menu dziecięcym i jest ku temu kilka powodów. Po pierwsze mamom dosyć łatwo jest przemycić na kanapce produkty, których dziecko nie lubi jeść. Po drugie kolorowe i wymyślne kanapki w formie domków, samochodzików, kanapek z uśmiechem, czy kanapek z obrazkami, to czasem jedyny sposób by dzieci z zaburzeniami apetytu zjadły choć kilka kęsów śniadania, czy kolacji. Po trzecie kanapki można zapakować i zabrać na spacer, by maluch mógł przekąsić coś zdrowego gdy zgłodnieje, a wiadomo, że na świeżym powietrzu wszystko smakuje lepiej, więc i tutaj jest sposób na Tadka niejadka. Warto więc przygotowywać kolorowe kanapki dla dzieci, by jedzenie zdrowych posiłków było przyjemnością!

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Zacznij dzień dobry od kanapki, grzanki lub tosta

Czy wyobrażasz sobie dzień bez kanapki? Pomimo mody na diety pozbawione węglowodanów, dla wielu osób śniadanie bez ulubionej grzanki z dżemem, albo bez tosta z serem po prostu nie istnieje!

Kanapka typu sandwiczSkąd wzięła się nazwa „sandwich” ?

Bogactwo kanapek jest niezwykłe, zaliczamy do nich bowiem grzanki, tosty, hamburgery, hot dogi, kanapeczki koktajlowe, bruschettę, różnego rodzaju produkty typu sandwich dostępne w sieciach handlowych, barach, a przede wszystkim w naszych domowych kuchniach! Nic bowiem tak nie smakuje jak kanapka przyrządzona ze świeżego chrupiącego pieczywa, masła lub oliwy, pomidorów, sera, szynki, zielonych liści sałaty z dodatkiem ziół i łyżeczką majonezu, która jest ukoronowaniem misternie przygotowanego sandwicza. Wynalezienie kanapek składających się z dwóch porcji pieczywa, przypisuje się angielskiemu hrabiemu z miasta Sandwich, stąd oczywiście popularna do dziś nazwa tego kulinarnego strzału w dziesiątkę.

Rodzaje kanapek

Choć ze wstępu wynika, że wynalazcą kanapek był angielski hrabia, to tak naprawdę ludzkość zajadała się tym przysmakiem znacznie wcześniej, już w starożytności doceniano prostotę wykonania kanapek, które można było zabrać ze sobą w drogę i zjeść bez potrzeby używania sztućców. Znane były także eleganckie kanapki, na których układano kawior, łososia i inne wyszukane dodatki godne królewskiego stołu. Kanapka znalazła swoje miejsce we wszystkich kuchniach świata, oczywiście doczekała się wielu modyfikacji, zarówno ze względu na to czym jest wypełniana, jak i na rodzaj pieczywa. Tak więc najprościej, kanapki możemy podzielić na sandwicze i tartinki. Sandwich, to dwa kawałki pieczywa pomiędzy które wkłada się plastry serów lub wędlin i warzyw. Tartinki, to jedna warstwa pieczywa stanowiąca podstawę do ułożenia wyszukanych kompozycji z past ozdobionych na przykład majonezem i koperkiem lub prostych składników, takich jak twarożek i pomidor, czy żółty ser i jajko.

HamburgerKanapki na ciepło

Rodzajem kanapek są także tosty i grzanki. Pierwsze przygotowujemy tak jak sandwicze, czyli pomiędzy dwie kromki pieczywa tostowego wkładamy ulubione dodatki, wśród których powinien znajdować się żółty ser - po osiągnięciu odpowiedniej temperatury w tosterze, ser zaczyna się topić i scala tosta w pyszną, pachnącą bazylią i oregano, ciągnącą się kompozycję... Grzanki, to z kolei jedna warstwa pieczywa tostowego zarumieniona w opiekaczu, którą możemy posmarować dżemem, konfiturą, miodem, lub ułożyć na niej pikantne kawałki sera pleśniowego, plasterki słodkiej marynowanej gruszki i połówki orzechów włoskich. To oczywiście tylko jedna z wielu opcji ponieważ podczas przygotowywania kanapek, zarówno na ciepło jak i na zimno, możemy popuścić wodze kulinarnej fantazji!

Popularność kanapek na świecie

Do najbardziej popularnych kanapek należą tak zwane kanapki piknikowe, szkolne, lunchowe – czyli dwa kawałki pieczywa posmarowanego tłuszczem, przełożone plastrami wędlin, serów i zielonej sałaty. Łatwo je przygotować i transportować, a co najważniejsze można je wygodnie zjeść w podroży, podczas przerwy w pracy, na ławce, a nawet siedząc na trawie.

Na uwagę bez wątpienia zasługują włoskie panini, najczęściej podawane z szynką lub pomidorami i serem mozzarella, bruschetta z oliwą i pomidorami, a także trójkątne tramezzini wypełniane na przykład pastą z tuńczyka, cebuli, majonezu i oliwek. Każdy kto choć raz spróbuje w słonecznej Italii tych pyszności, zakocha się na zawsze w smakach tamtejszej kuchni, której podstawą są wysokiej jakości produkty, takie jak oliwa, pomidory, ryby i owoce morza, a także niezwykłe wędliny. Chociaż następny rodzaj kanapek to zupełne przeciwieństwo jeśli mowa o jakości składników, to i one biją rekordy popularności, mowa oczywiście o amerykańskich kanapkach podawanych na ciepło - hamburgery i hot dogi, a więc bułki w które wkłada się gotowane parówki i kotlety mięsne, oraz wlewa sporą ilość sosów majonezowych. Pomimo kalorii i konserwantów, od czasu do czasu, każdy nabiera na nie ochoty...

Kanapki dekoracyjneKanapki dekoracyjne

Kanapki tartinki, najczęściej przygotowywane na małych kromkach pieczywa, to niezwykle efektowne przekąski, które są nie tylko smaczną potrawą, ale także przyciągającą uwagę ozdobą. Zarówno na domowej prywatce jak i na eleganckim przyjęciu stanowią ważną pozycję w menu, szczególnie jeśli odbywa się ono na zasadzie szwedzkiego stołu. Zaletą małych kolorowych kanapeczek na imprezę jest to, że można spróbować wielu różnych połączeń kulinarnych, które nie codziennie goszczą w naszej kuchni. W przypadku kanapek koktajlowych świetnie sprawdzają się duety serów pleśniowych i żurawiny, szynki parmeńskiej z melonem, ryb i owoców morza, twarożków z dodatkiem warzyw, ziół, past rybnych, jajecznych, a także owocowych, takich jak z awokado czy gruszek z dodatkiem majonezu, orzechów, czy ziaren kolorowego pieprzu.

 

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

sobota, 13 lutego 2021

Gotuj po australijsku!

Obecnie coraz więcej Polaków jada posiłki (a zwłaszcza obiady) poza domem. Wybierając restaurację, mamy niezwykle duże pole manewru. Swoje ulubione smaki przenosimy do siebie i próbujemy gotować w domowym zaciszu.

Kuchnia francuska, włoska, śródziemnomorska... ileż można! Jeśli naprawdę chcesz błysnąć w towarzystwie, nie mów, że uwielbiasz chińszczyznę – zdobądź się na odwagę i spróbuj czegoś nowego. Być pasjonatem kuchni australijskiej – to dopiero brzmi oryginalnie! A jakie korzyści dla podniebienia...

Tradycyjna kuchnia australijska czerpała z wzorców brytyjskich, co wynika z uwarunkowań historycznych (na kontynencie tym zakładano angielskie obozy karne, w których pracowali więźniowie i zesłańcy). Można się więc domyślić, że nie była ona zbyt wyrafinowana. Dominowały proste potrawy mięsne – kotlety z kością z rusztu czy niedzielna pieczeń – podawane z warzywami (głównie ziemniakami, marchewką i groszkiem). W ciągu ostatnich trzech dekad nastąpiły w tym zakresie spore zmiany – wraz z otwarciem Australii na świat jej kuchnia zyskała nowe, wielokulturowe oblicze. Współcześni australijscy kucharze czerpią z najlepszych kuchni świata dodając do zapożyczonych przepisów własne elementy i wzbogacając je o własne doświadczenie. Rozwój w dziedzinie kulinariów umożliwia powszechność wszystkich odmian warzyw i owoców, bez względu na porę roku.

Jak już zostało powiedziane, Australijczycy mają „globalne” gusta. Jedzą dużo gatunków mięsa, z którego najbardziej popularnym jest baranina. Ucztą dla podniebienia jest dla nich mięso kangurze i strusie, jedzą także steki z krokodyla w sosie curry – do spróbowania dla odważnych!

W Australii je się także sporo wołowiny, ryb oraz owoców morza. Najbardziej typową potrawą (niedostępną poza kontynentem) jest vegemite – zrobiona z wyciągu z drożdży pasta do smarowania chleba o silnym, charakterystycznym smaku. Regionalnym przysmakiem są także czekoladowe biszkopty „Tam Tam”, które spożywa się odłamując rogi po przekątnej i pijąc przez dziurkę kawę czy herbatę.

W Australii warzone są wspaniałe piwa takie jak Fosters, Victoria Bitter czy Swan. Wśród turystów dużą popularnością cieszą się produkty małych browarów, np. cascade z Tasmanii. Większość sprzedawanych piw zawiera ok. 5 % alkoholu, są także dostępne znacznie słabsze.

Jeśli zaś chodzi o wina, na uwagę zasługuje wyśmienite Jindalee Estate – czerwone wino wytrawne, wyróżniające się ciekawym owocowym aromatem (nuta jagód i posmak pieprzu). Z białych win warto spróbować chardonnaya – ma bardzo delikatny i subtelny smak mieszanki melona, nektarynki i brzoskwini.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Rodzinny wypad za miasto

Okres wiosenno – letni obfituje w częste wypady za miasto, wspólne wycieczki rowerowe, a dłuższy dzień zachęca do spędzania wolnych chwil na świeżym powietrzu. Wybierając się na taki wyjazd w gronie rodzinnym nie możemy zapomnieć o kilku zasadach, dzięki którym wyprawa dostarczy nam wielu radości i niezapomnianych wrażeń.

Podstawową zasadą jest bezpieczeństwo. Jeśli zdecydujemy się na wycieczkę rowerową, koniecznie zadbajmy o zabranie kasków i ochraniaczy dla całej rodziny, a także starajmy się podróżować ścieżkami rowerowymi. Wybierając dojazd samochodem, również nie możemy zapomnieć o fotelikach dla najmłodszych i zapięciu pasów – pamiętajmy o tym, że dzieci uczą się poprzez obserwację najbliższych, a pokazanie im dobrego przykładu pozwoli na uniknięcie późniejszych nieszczęśliwych wypadków. Decydując się na postój, również nie możemy zapomnieć o kilku ważnych zasadach – będąc w lesie, na łące, czy w górach weźmy ze sobą apteczkę pierwszej pomocy, w której powinny znaleźć się plastry, środki odkażające i znieczulające oraz żele odstraszające komary i kleszcze. Zawsze powinniśmy mieć ze sobą telefon komórkowy, aby wezwać pomoc w razie potrzeby oraz mapę lub urządzenie GPS. Nie powinniśmy też zbaczać z głównej trasy i zbytnio oddalać się od ludzi.

             Planując dłuższą wyprawę na łono natury nie możemy zapomnieć o zabraniu prowiantu. Podstawę powinna stanowić woda mineralna, lub inne napoje orzeźwiające i gaszące pragnienie w upalne dni. Nie powinny one jednak zawierać nadmiernej ilości cukru, który dostarcza organizmowi zbędnych kalorii i często wzmaga pragnienie. Nawet, gdy mamy w planach przerwę na obiad  w restauracji, weźmy ze sobą drobne przekąski, które uratują nas przed głodem. Mogą to być misternie przygotowane kanapki; pamiętajmy jednak o tym, żeby relaks na świeżym powietrzu połączyć z dostarczeniem organizmowi dodatkowych witamin w postaci owoców i warzyw. Należy jednak uważać na sałatki – zwłaszcza te z dodatkiem majonezu, czy dressingu, które w wysokiej temperaturze mogą się szybko zepsuć, zostawiając po naszej wyprawie w plener niemiłe wspomnienia. Alternatywą dla surowych warzyw i owoców mogą być ich suszone odpowiedniki - idealne na taka wyprawę lub piknik. Pamiętajmy jednak, aby wybierać takie przekąski z suszonych owoców i warzyw, których proces produkcji nie pozbawił cennych wartości odżywczych i walorów smakowych. Polecamy np. Crispy Natural w formie chrupiących plasterków buraka, pomidora lub marchwi czy też, stworzone z myślą o najmłodszych – jabłka z dodatkiem puree z banana lub suszonej truskawki znane jako Chrupsy.

            Wspólnie spędzane chwile z dala od dużych aglomeracji i zatłoczonych ulic są idealnym sposobem na integrację rodziną i odpoczynek. Zabawy na świeżym powietrzu, zwiedzanie pobliskich terenów, wędrówki po lesie czy górach pozwalają na rozbudzanie u najmłodszych domowników różnych pasji oraz zaznajamianie z otaczająca nas przyrodą i dziedzictwem lokalnym. Jeśli będziemy pamiętać o kilku wspomnianych zasadach, wypady te będą zawsze stanowiły świetną zabawę zarówno dla dzieci, jak i dorosłych.

Więcej na: www.crispynatural.pl

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Młoda kapusta na wiosnę

Smaczna pokusa nie tylko dla wegetarian. Bowiem z pysznej młodej kapusty można przygotować również sycący obiad, zarówno ciepłą kolację, jak i zdrową sałatkę. Poradniki kobiece podają obecnie wiele przepisów na rozpoczynający się letni okres.

 

Świetną propozycją jest szybki do przygotowania lekki bigos z warzywami i mięsem. Szybko i tanio przygotowane danie jest również bogate w zioła. Do tego typu dań pasują różne odmiany kapusty – do wyboru mamy kapustę białą, brukselkę, pekińską, jarmuż, czerwoną i włoską.

 

Potrawie fantastycznego smaku dodadzą i przyspieszą trawienie zioła i przyprawy. Odpowiednio dobrane do kapusty pasują natka pietruszki, koperek, majeranek, bazylia, tymianek, koper czy rozmaryn. Jednocześnie kapusta współgra z marchewką, czerwoną papryką, kminkiem, czy też kolendrą i gorczycą.

 

Najlepszy pomysł na wiosenną młodą kapustkę to lekka i zdrowa zupa, i ta sycąca z mięsem, ale i także ta dietetyczna z warzywami. W menu może się pojawić fasolka, grzanki będące dodatkiem do kremu z brukselek, czy też zupa z kapustą pekińską w stylu orientalnym.

 

W powiązaniu z mięsem, dla nie odchudzających się pada propozycja kotlecików na jarzynce. Marynowane warzywa, plus główka kapusty, ser owczy, czosnek oraz pozostałe przyprawy wraz z schabem umilą nasze podniebienia.

A na pikantnie można w ciągu godziny przygotować gołąbki z filetów kurczaka, szynki, również serka topionego, no i oczywiście z dodatkiem ziół.

Jako główne danie obiadowe możemy podać z kapustką drobiową zapiekankę. Obok młodej kapusty królują również na słodko brzoskwinie, ale i pomidory, oraz ryż.

 

A gdy na obiad czy też na kolację na stole ląduje mięso jako dodatek mamy możliwość podać różnego rodzaju sałatki i surówki z młodą kapustą jak najbardziej w roli głównej. Najczęściej podaje się wtedy z kalarepą, rzeżuchą, szczypiorkiem, dodajemy dymkę i koperek, czosnek czy też natkę pietruszki; istnieją również wersje z szparagami i ananasem jednocześnie. Doskonałym dodatkiem są jajka na twardo, jogurt, kukurydza czy też zielony groszek.

 

Dzięki młodej kapuście wiosna zyskuje nowe, wprost zielone oblicze.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.