Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

piątek, 2 lipca 2021

Fast-food czy Catering?

No i doczekaliśmy się "lepszych czasów". Sklepowe półki wypełnione ekskluzywnymi towarami. Ulice rozświetlone kolorowymi reklamami. Odnowione miasta. Coraz nowsze i lepsze samochody. Aby w pełni korzystać z otaczających nas dóbr pracujemy coraz więcej i coraz dłużej.

Odbija się to na naszym zdrowiu ale i na życiu rodzinnym. Brakuje nam czasu na bycie z rodziną. Zamiast wspólnych posiłków zadowalamy się szybkimi, niekoniecznie zdrowymi, gotowymi daniami. Jest jednak i na to mądry i zdrowy sposób.

    Catering,  czyli gotowe obiady do domu i do firmy. Jest to doskonała odpowiedź na lokale typu fast-food, które oferują nam niezdrową mieszankę czegoś, co jest substytutem jedzenia. Zapatrzeni w zachodnie wzorce powielamy także te źle na nas wpływające przyzwyczajenia. Karmiąc się w przysłowiowych budkach z zapiekankami, burgerami itp. szybkimi daniami rujnujemy nasze zdrowie. Co gorsze pozwalamy na takie zachowanie pozostałym członkom naszej rodziny. Dużo prościej jest dać dzieciom pieniądze na "bułkę z czymś w środku" niż przygotować zdrowy i pełnowartościowy posiłek. Czy warto? Zdecydowanie nie. Jest to szybka droga do otyłości i osłabienia organizmu.

Dobre firmy zajmujące się cateringiem zapewnią nam w pełni pożywny, ale i zdrowy posiłek. Dla osób, które coraz więcej czasu spędzają w pracy posiłek dostarczony przez firmę cateringową jest idealnym rozwiązaniem. Zamiast zjadać wątpliwego pochodzenia burgera możemy cieszyć się domowym obiadem. Taka forma posiłków jest nie tylko zdrowa ale i wygodna. Firma cateringowa dostarczy nam ciepły, smaczny i zdrowy posiłek pod wskazany adres.

Catering nie jest tylko pomysłem na posiłek w pracy. Zapracowani rodzice, wracający wieczorem do domu nie mają siły i czasu na przygotowanie wspólnego posiłku. Co zrobić by cieszyć się rodzinną atmosferą i razem spędzonym przy stole czasie? Zapewniam, doskonałym i coraz popularniejszym rozwiązaniem jest korzystanie z usług firmy zajmującej się dowozem domowych posiłków pod wskazany adres. Za rozsądną cenę otrzymujemy pełnowartościowy posiłek. Otrzymujemy również odrobinę czasu, który możemy spędzić wspólnie z najbliższymi.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Zupy i Boże narodzenie, czyli nierozłączny duet

Święta to niezwykły czas. Przede wszystkim dlatego, że mamy w ich czasie do czynienia z potrawami, których raczej nie przygotowujemy na co dzień. Prawdopodobnie każdy z nas na wigilijnym stole znajduje jakąś zupę.

To z jednej strony tradycja, a z drugiej po prostu wygoda, bo dobra zupa potrafi przysłonić smak innych dań. Dzisiaj w poniższym poradniku wyruszymy w podróż po krainie świątecznych zup, a wierzcie lub nie, jest ich od groma.

Czerwień i biel na wigilijnym stole

Niekwestionowanym królem wśród świątecznych zup jest zdecydowanie barszcz czerwony. Ten świąteczny zgodnie z okresem postu jest jednak nieco inny, bo tworzony na bulionie warzywnym, bez użycia mięsa. Bazą na czerwony, wigilijny barszcz są oczywiście czerwone buraki. Przepis na barszcz czerwony jest niezwykle prosty. Jego jedyne składniki to suszone grzyby, sok z cytryny oraz przyprawy, takie jak: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz. Mam na myśli tylko te niezbędne do przygotowania go, bowiem istnieje tyle różnych metod gotowania barszczu w zależności od kraju czy nawet regionu Polski, że można poświęcić na ten temat całą książkę. Do tego rodzaju barszczu najczęstszym dodatkiem są uszka z kapustą i grzybami. Ot, barszcz czerwony z uszkami.

Prosty, a jednocześnie diabelnie smaczny, zwłaszcza, gdy przyprawiony na pikantno. W sieci można znaleźć mnóstwo pomysłów na pyszny barszcz z uszkami na Wigilię.  Warto bowiem szukać nowych smaków nawet w tradycyjnych daniach, dzięki czemu z pewnością miło zaskoczymy naszych gości przy świątecznym stole.

Ciekawą alternatywą może się okazać barszcz grzybowy. Jest to odmiana barszczu białego, również tworzona na zakwasie. Głównym składnikiem będą tu oczywiście suszone grzyby. Warto dobrać dobry gatunek, bo może to znacząco wpłynąć na jakość potrawy. Potrzebny jest również zakwas, śmietana, najlepiej 18% oraz przyprawy wśród których nie może zabraknąć liścia laurowego, ziela angielskiego, soli oraz pieprzu.

Niektórzy doprawiają go również maggi, jednak to raczej ciekawostka niż wymóg. Wspaniale smakuje w towarzystwie puree ziemniaczanego, co może dla niektórych nie wyglądać zbyt świątecznie, ale wierzcie lub nie, są regiony, w których to działa.

Rybna opcja

Częstym gościem na wigilijnym stole są również zupy rybne. W tym czasie szczególnie popularna jest zupa rybna z karpia. Jak każda zupa, nie jest dość wymagająca, jednak potrzebuje sporo cierpliwości. Potrzebne składniki to głowy karpia, marchew, pietruszka, seler, por, cebula, sok z cytryny, mąka, cukier, śmietana, ziemniaki oraz przyprawy z liściem laurowym i zielem angielskim na czele.

Zupa rybna może okazać się ciekawą alternatywą dla nieco oklepanego już barszczu. Odpowiednio przygotowana przyćmi towarzystwo i zwali gości z nóg smakiem oraz aromatem. Nie jest to jednak zupa dla wszystkich, dlatego przed wieczerzą warto zapytać gości o preferencje, bo można się przykro rozczarować, gdy nikt z naszych gości nie będzie zainteresowany jej wypróbowaniem.

Święta to magiczny czas, czas dzielenia i radości. Warto się postarać i przygotować na nie posiłki nie tylko postne, ale przede wszystkim smaczne, bo to wbrew pozorom się nie wyklucza.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Teraz czytane

Najlepsze rozwiązanie na spotkania - catering

Podczas przygotowywania spotkań czy to prywatnych, czy też służbowych, żeby zrobić odpowiednie (czyli dobre albo nawet bardzo dobre) wrażenie, powinniśmy dokładnie przygotować jadłospis.

Nawet krótkie i skromne poczęstunki powinny zapaść gościom w pamięć – dzięki temu odpowiednio zbudujemy swój wizerunek. Jest to bardzo istotne w kręgach znajomych, a jeżeli interesuje nas zdobywanie nowych kontaktów biznesowych to tym bardziej powinniśmy dać z siebie wszystko.

W tym miejscu na pewno powinniśmy zastanowić się na jakim jedzeniu nam zależy i jaki efekt końcowy chcemy uzyskać. Na szczęście na rynku mamy bardzo duży wybór i możemy zdecydować się na profesjonalny catering. Dzięki temu nie musimy się martwić, ponieważ przygotowaniem zamówionego jedzenia będą się zajmować doświadczeni i odpowiednio wyszkoleni pracownicy. Warto tutaj również wspomnieć o wygodzie takiego rozwiązania. Większość firm udostępnia nam aktualnie możliwość dokonania zamówienia bezpośrednio przez internet. Co więcej, na skrupulatnie przygotowanych stronach www możemy zapoznać się z cennikiem oraz całą ofertą – bardzo często załączone są również fotografie przygotowanych posiłków, dzięki czemu będzie nam o wiele łatwiej podjąć dobrą decyzję.

Co do wyboru rodzaju cateringu na pewno nie będziemy narzekać. W zależności od tego czy potrzebujemy dużej ilości dań na ogromne przyjęcie, czy też wystarczy tylko niewielki poczęstunek do kawy i herbaty, którą będziemy serwować w przerwie jakiegoś szkolenie, wykładu itp. Jeżeli to właśnie mały poczęstunek interesuje nas najbardziej, watro zdecydować się na firmę wyspecjalizowaną w przygotowywaniu słodkich posiłków i innych wypieków. Takie produkty będą stanowiły również smaczny dodatek do większych posiłków.

Oczywiście walory smakowe to nie wszystko, ważna jest również jakość składników, które zostały użyte do przygotowania wypieków. Jeżeli mamy świadomość, że skład wypieków jest naturalny, zyska na tym nie tylko nasze podniebienie, ale również zdrowie.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

czwartek, 1 lipca 2021

Natura górą

Pełnia lata - królują wiśnie, porzeczki i inne sezonowe owoce. Wykorzystajmy tę okazję do zadbania o organizm w przyjemny i smaczny sposób. Od wewnątrz. Dlaczego akurat te dwa owoce? Odpowiedź jest bardzo prosta: są to źródła dużej ilości witamin oraz soli mineralnych, które fantastycznie wpływają na zdrowie i urodę.

Wiśnie od dawien dawna stosowane są w medycynie naturalnej. Mają silne działanie przeciwzapalne, przeciwdrobnoustrojowe oraz przeciwnowotworowe. Bogate w witaminę C, A, B, wapń, żelazo i magnez, dostarczają organizmowi prawdziwą mieszankę substancji odżywczych. Są naturalnym antyoksydantem pomagającym w walce ze starzejącą się skórą. Siedząc w pracy przy komputerze, możemy je podjadać, a oczy nie będą zmęczone i zaczerwienione. Sok z wiśni fantastycznie regeneruje ciało po intensywnym wysiłku fizycznym, dlatego w drodze z siłowni, warto go kupić, a zakwasy nie będą tak dokuczliwe jak zazwyczaj. Dodatkowym plusem jest ich niskokaloryczność, więc jeżeli odchudzamy się, powinny stać się stałym elementem diety. Zawarta w nich pektyna powoduje uczucie sytości oraz pobudza procesy trawienne.

Czarne porzeczki to niemal eliksir młodości. Te niepozorne owoce są wspaniałym źródłem witamin C, A, E, B, D oraz pierwiastków wpływających na urodę. Zapewniają ukojenie dla suchej skóry i nawilżają ją przywracając równowagę wodno-lipidową. W walce z tzw. pajączkami pomaga witamina C z rutyną. Cynk poprawia wygląd cery, zwłaszcza trądzikowej, więc jeśli jesteś posiadaczką takiej skóry to jest czas, aby zakochać się w porzeczkach. A w połączeniu z siarką ekspresowo wzmacnia włosy i paznokcie, które są przecież atrybutem kobiecości. Szklanka soku z czarnej porzeczki ukoi również nerwy i pozwoli odzyskać równowagę. Likwiduje migreny, a napar z liści tej rośliny zmniejsza napięcie i działa przeciwbólowo. Dodatkowo, tak samo jak wiśnie, czarne porzeczki są wspaniałym elementem diety, ponieważ ułatwiają trawienie.

Chcąc włączyć te owoce do diety, warto to zrobić w czasie lunchu lub podwieczorku. Dietetycy właśnie podczas tych posiłków zalecają spożywanie dziennej porcji warzyw czy owoców. Jednak jeśli brakuje czasu na podjadanie w ciągu dnia, można zaserwować sobie śniadaniową bombę witaminową. Gdy burczy w brzuchu i nie można go oszukać kawą pitą naprędce, najprostszym rozwiązaniem jest ekspresowy koktajl z wiśni, czarnych porzeczek i sojowego mleka o ulubionym smaku (np. wanilia lub mango i papaja ViveSoy). Zdrowy i szybki shake pobudzi do działania i jednocześnie „po cichu” zadba o urodę i figurę (soja ma mnóstwo błonnika). Tak więc, drogie Panie, zaufajcie naturze i podziwiajcie jej zbawienną moc!

Śniadaniowa bomba witaminowa

Składniki:

0,25 kg wiśni

0,25 kg czarnych porzeczek

0,5 l mleka sojowego np. ViveSoy

miód

lód

Przygotowanie:

Umyj wiśnie i porzeczki. Nie zapomnij wydrylować wiśni! Owoce umieść w kielichu miksera. Dodaj do nich miód - najlepiej kremowy rzepakowy, który jest słodki i delikatny w smaku oraz w porównaniu z innymi miodami najłatwiej przyswajalny przez organizm. Jego ilość zależy od tego, jak bardzo słodki chcesz mieć koktajl. Dodaj mleka sojowego, lód i wszystkie składniki zmiksuj na jednolitą konsystencję. Jeśli jesteś łasuchem możesz napój udekorować łyżeczką lodów i voila! Ciesz się smakiem tej wspaniałej bomby witaminowej.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Dieta dla szczęśliwych

"Powiedz mi co jesz, a powiem CI, kim jesteś.\" autorem tego określenia był Francuz Jean Anthelme Brillat-Savarin, prawnik, polityk i pisarz. Mimo że jego życie i książka \"Fizjologia smaku\" przypadały na pierwszą połowę dziewiętnastego wieku, mnóstwo informacji i obserwacji autora jest wciąż aktualne.

Doskonale opisał wpływ diety na zdrowie, nastrój i samopoczucie. I to pomimo faktu, że publikacja powstała w czasach, kiedy jeszcze nie odkryto większości witamin i innych istotnych elementów zrównoważonej diety.

 

Każdy szuka diety idealnej – najlepiej takiej, która pozwoli schudnąć lub utrzymać niską wagę, stać się pięknym i dzięki temu także radosnym i szczęśliwym. Ten częsty błąd wynika z niewiedzy, że nasze odżywianie – przyjmowanie pewnych składników lub ich brak - wpływa także na nasze zdrowie i nastrój. Odchudzając się niejednokrotnie pozbawiamy się niezbędnych elementów, przez co samopoczucie spada i stajemy się nieszczęśliwi.

 

Lista produktów, które poprawiają humor, to wbrew pozorom, nie jest listą słodyczy i innych wysokokalorycznych produktów. Dla zdrowego ciała i poczucia szczęścia potrzebny jest szereg składników odżywczych – witamin, makro i mikroelementów. Listę otwierają produkty bogate w witaminę D, np. produkty mleczne. Witamina D wpływa na poziom serotoniny, zwanej hormonem szczęścia. Awokado, oliwa z oliwek, olej kokosowy są źródłem kwasów tłuszczowych, niezbędnych naszym hormonom. Brak tłuszczy w diecie jest częstą przyczyną depresji i pogorszenia nastroju. Banany i ciecierzyca zawierają tryptofan, odpowiadający za spokój i stabilność emocjonalną. Dodatkowo w bananach znajdziemy witamy A, B6, C, potas i fosfor.

 

Magnez wspomaga układ nerwowy – znajdziemy go w botwince czy wysokozmineralizowanych wodach.

 

Warto sięgnąć także po orzechy. Są doskonałym źródłem zdrowych i niezbędnych tłuszczy, i innych składników. Dla przykładu magnez zwiększa poziom dopaminy w organizmie, orzechy brazylijskie są doskonałym źródłem selenu.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.