Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

poniedziałek, 30 sierpnia 2021

Oregano (lebiodka pospolita)

Oregano (lebiodka pospolita) należy do rodziny wargowatych. Rośnie w Azji i Europie. W Polsce występuje na całym terytorium.


Oregano można podzielić na wiele gatunków, które różnią się zapachem. Jest roślina wieloletnią, osiągająca wysokość do 80 cm.

Łodyga jest prosta, sztywna, czterokanciasta. Oregano wytwarza silny i przyjemny zapach. Roślina ma różowe, białe lub czerwone kwiaty, które wyrastają w szczytowych podbaldachach.

Oregano kwitnie od czerwca do sierpnia.

Oregano w kuchni

Oregano jest jedna z głównych przypraw kuchni włoskiej (pizza, spaghetti, zapiekanki). Oregano jest niezbędne do potraw mięsnych , sosów , zup , pasztetów, a także do warzyw, serów i ryb. Oregano dodawaj zawsze na początku przyrządzania potrawy.

Właściwości zdrowotne oregano

W dawnej medycynie stosowano mieszankę ziołową z oregano jako lek na ból głowy. Mieszanka tez działała wiatropędnie i jako środek na wszelkiego rodzaju zatrucia pokarmowe.

Oregano stosowane jest także jako lek żołądkowy, przeciwskurczowy, dezynfekujący, moczopędny, antyseptyczny, i przeciwzapalny. Pomaga także w leczeniu dróg oddechowych.

Ze względu na walory zapachowe olejek lebiodowy ma także zastosowanie
przy produkcji perfum                                                                                                                                                        

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Bazylia

W Polsce bazylia pojawiła się w XVI wieku , przywieziono ją z Włoch.

 Bazylię znano już w starożytności i ze względu na lecznicze walory, uważano,że ma czarodziejską moc i oddawano jej boska cześć. Była ulubioną rośliną indyjskiego boga Wisznu , w Libii wierzono że chroni przed ukąszeniem skorpionów i węży. W piramidach egipskich znajdowano wieńce z bazylii.

Do Europy bazylia trafiła za sprawą żołnierzy Aleksandra Wielkiego, którzy wracając z wyprawy wojennej z Azji przywieźli ja w IV wieku p.n.e. Bazylia szybko rozprzestrzeniła się w krajach śródziemnomorskich oraz na całym świecie.

W starożytnym Rzymie bazylia była stosowana jako roślina lecznicza oraz ozdobna. Współcześnie bazylia jest bardzo ceniona przyprawą na całym świecie, szczególnie w krajach śródziemnomorskich (Włochy, Francja, Grecja, Hiszpania)

Bazylia w kuchni

Zastosowanie w kuchni :

Otarte liście bazylii dodaje sie do rozmaitych sałatek, warzyw, bazylia świetnie smakuje z czosnkiem. Bazylię stosuje sie również jako dodatek do zup , potraw z ryb i drobiu, mięsa wieprzowego, a także twarogów, jaj i omletów. Bazylię dodawaj zawsze pod koniec przyrządzania potraw.

Właściwości zdrowotne

Bazylia jest bardzo ceniona roślina w ziołolecznictwie ze względu na właściwości zdrowotne. Bazylia pobudza apetyt zwiększając wydzielanie soków trawiennych oraz działa pobudzająco.                                                                                                                                                                         

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Poznaj dozowniki piekarskie i wspomóż profesjonalne tworzenie wypieków

Czasami małe rzeczy i drobne detale potrafią zdziałać cuda. Nie inaczej jest w przypadku specjalnych dozowników używanych powszechnie w pracy piekarzy i cukierników. Te drobne, niepozorne elementy wyposażenia kuchni lub pracowni mają ogromny wpływ na ostateczny efekt pracy i wygląd oraz smak chociażby bułeczek lub pączków.

Masowa produkcja, również pieczywa, ciast i ciasteczek, kojarzy się przeciętnemu Kowalskiemu raczej z ogromną fabryką, pełną monumentalnych kadzi na ciasta, majestatycznych pieców i ogromnych kominów. Jednocześnie sukces w tej dziedzinie zależy także od takich drobiazgów jak chociażby łopatki, niewielkie miarki do odmierzania ilości składników czy na przykład odpowiednie sitka. Dozowanie podczas pieczenia jako procesu w pełnym jego znaczeniu, to wbrew pozorom szereg istotnych, choć drobnych czynności. Jednak to od nich zależy, czy pieczywo lub ciasta, jakie widzimy później na ekspozycji wyglądają wystarczająco kusząco i apetycznie.

Słodkie życie

Jeżeli tworzymy słodkie wypieki na pewno dozowanie cukru, zarówno tego zawartego w samym cieście, jak i na jego powierzchni staje się sprawą kluczową. Jeżeli dodamy go zbyt wiele lub zbyt mało – to nie jest to już wypiek o jaki nam chodziło. Właśnie dlatego precyzyjny dozownik do cukru to podstawa. Jednak będzie miał on nieco inny kształt i zastosowanie w zależności od tego, czy chodzi akurat o miarkę mającą odmierzać odpowiednią ilość cukru, czy też może o sitko do przyprószenia zaledwie dekoracyjnie wypieku na jego powierzchni. Te niepozorna, banalne czynności są decydujące jeżeli chodzi o ostateczny wizualny efekt, który ma za zadanie przyciągnąć klientów. Oprócz dozowników przeznaczonych typowo do cukru każda szanująca się cukiernia i piekarnia posiada na swoim wyposażeniu także: nadziewarki do pączków, różnego rodzaju pistolety oraz pędzle służące do nakładania lukru i innych smakowitych mas jakimi pokrywamy ciasta a także specjalne rolki i wycinki. Również ciasta domowe pieczone z użyciem dozowników piekarskich nabierają zupełnie innego charakteru. Okazuje się, że do zdobienia wypieków wcale nie są potrzebne dodatkowe kremy, ozdoby i elementy typu figurki wykonane na przykład z popularnej cukrowej masy. Przy pomocy odpowiednich akcesoriów sam wypiek potrafi nabrać niepowtarzalnego charakteru. Rolki i wycinki pozwolą na tworzenie prawdziwych arcydzieł. Jeżeli chcecie zabłysnąć i przygotować coś innego niż ciasteczka wycięte najtańszymi foremkami z najbliższego sklepu AGD, to spróbujcie użyć profesjonalnych akcesoriów piekarniczych. 

Dozowniki piekarskie wygodne i precyzyjne

Naturalnie zawsze można posłużyć się sitkiem kupionym na bazarku, albo odmierzyć „na oko” pół szklanki mleka itp. Jednak dozowniki piekarskie sprawią, że praktycznie każdy przepis się uda. Miarki oraz dozowniki do produktów płynnych, półpłynnych jak i sypkich przeznaczone dla profesjonalistów są znacznie bardziej precyzyjne oraz bardzo wygodne podczas użytkowania - dają niezwykłe efekty.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Sprzęty AGD a zdrowe odżywanie. Które z nich pomagają w utrzymaniu diety?

Zdrowa, zrównoważona dieta to nie tylko dobrej jakości produkty, ale też odpowiednie sprzęty AGD, ułatwiające ich przygotowanie. Wie o tym każdy kto próbował przejść na zdrowy tryb życia. W niniejszym artykule opowiemy o kilku ciekawych rozwiązaniach i sprzętach, które znacznie ułatwiają to zadanie.

SPRZĘTY PIERWSZEJ POTRZEBY

Artykuły gospodarstwa domowego, powszechnie nazywane AGD, to jedna z pierwszych rzeczy (tuż zaraz po meblach) o których myślimy przy urządzaniu nowego mieszkania, czy przeprowadzce. Najczęściej szukamy sprzętów jak najbardziej funkcjonalnych i bezawaryjnych. Coraz więcej osób zwraca też uwagę na ich design, tak by np. w kuchni tworzył on estetyczną całość w połączeniu z jej stylem.

Sprzęty AGD towarzyszą nam każdego dnia, sprawiając że nasze życie jest bardziej komfortowe. Odpowiadają one na różnorakie potrzeby i wyzwania współczesności.

Dzięki sprzętom AGD nim nie musimy przejmować się sprawami związanymi z gotowaniem i innymi domowymi zajęciami w takim stopniu jak pokolenie naszych matek, czy babek, które o wielu współczesnych udogodnieniach, stanowiących dziś standardowe wyposażenie kuchni, czy łazienki mogło jedynie pomarzyć. Dziś bez wielu nowoczesnych sprzętów AGD i rozwiązań z nimi związanych zupełnie nie wyobrażamy sobie naszego życia, a przynajmniej niektórych jego ważnych dziedzin.

JAKIE AGD DO KUCHNI?

Jeśli chodzi o sprzęty do kuchni to można by zaryzykować stwierdzenie że w ostatnich latach, wraz z modą na zdrowe odżywanie i tryb życia, jest to jedna z najbardziej rozwijających się gałęzi AGD, ciesząca się ogromną popularnością wśród osób, które chcą zmienić swój styl życia na bardziej zdrowy.

Wyznaczając sobie taki cel, często musimy zrezygnować z posiłków „na szybko”, zwykle jedzonych gdzieś na mieście w przerwach od pracy, gdyż nie zawsze należą one do najzdrowszych. Oczywiście nie jest to zasadą – również na mieście można jeść zdrowo, ale często w warunkach dzisiejszego szybkiego życia jest to po prostu trudne do zrealizowania na co dzień. 

Jedząc „na mieście” nigdy nie możemy mieć pewności, co do dietetyczności naszych posiłków i ich jakości. Dlatego też wiele osób, będących na diecie, czy po prostu dbających o zdrowe odżywanie, przygotowuje je sobie w domu.

Nie zawsze jednak mamy czas i ochotę na żmudne przygotowywania dietetycznych posiłków. Z pomocą przychodzą nam właśnie różnego rodzaju sprzęty AGD, zaprojektowane tak by w szybki sposób można było dzięki nim przygotować zdrowe jedzenie. (Świetnie ilustruje je oferta sklepu Eldomagd.eu, która stała się dla nas inspiracją do napisania tego artykułu). Oto kilka z takich niezwykle przydatnych sprzętów:

Wyciskarka do soków

Podstawą niemal każdej diety i zdrowego odżywania jest ograniczenie różnego rodzaju „kolorowych ” napojów, które zawierają ogromne ilości szkodliwego cukru, na rzecz wody oraz soków.

Te drugie, powinny być zawsze świeżo wyciskane i wypijane do śniadania, jak i przy innych posiłkach, tak żeby mogły zapewnić potężną dawkę witamin już z samego rana, co da nam dużo energii na cały dzień.

Aby szybko go przygotować, warto mieć w domu wyciskarkę do soku lub sokowirówkę, które pomogą wydobyć to co najcenniejsze w owocach bez zbędnych ceregieli, na które często o poranku nie mamy zbyt wiele czasu.

Blender

Kolejny z niezbędnych przy diecie sprzętów AGD to blender, występujący najczęściej w wariantach ręcznym oraz kielichowym, z których każdy posiada swoje specyficzne właściwości.

Blender pozwoli nam w ekspresowym tempie zmiksować owoce, warzywa, a także inne składniki, które same w sobie mogą być smaczne i dietetyczne, lub stanowić część innych dań. jak np. zupy kremy.

Z pomocą blendera możemy przygotować również pożywne koktajle owocowe lub warzywne, które świetnie nadające się do zabrania ze sobą do pracy, czy na weekendową wycieczkę z naszą rodziną.

Dzięki prawdziwej modzie na koktajle z łatwością znajdziemy ciekawe przepisy na jednym z wielu blogów poświęconych zdrowemu odżywaniu. Nic nie stoi na przeszkodzie spróbować również stworzyć własny, unikatowy przepis.

Grille elektryczne

Oprócz samych produktów, bogatych w wartości odżywcze największe znaczenie przy zdrowej diecie ma sposób w jaki przygotowujemy posiłki. Bez odpowiednich sprzętów AGD nie będziemy w stanie „wycisnąć” z nich jak najwięcej dobroczynnych składników, a czasem nawet możemy je utracić.

Dla wielu gotowanie na parze, czy też jego beztłuszczowe formy, kojarzą się z mało smacznymi, „suchymi” daniami. Nic bardziej mylnego. Przy dzisiejszej zaawansowanej technologii, mięso przygotowywane na grillu elektrycznym, czy też tradycyjnym, praktycznie nie różni się od siebie.

Na dodatek jest ono znacznie zdrowsze, niż smażone na patelni, gdyż nie zawiera szkodliwego tłuszczu. Na elektrycznym grillu z powodzeniem przygotujemy nie tylko mięsa, ale również inne dania. I co również ważne, nie ogranicza nas w tym żadna pora roku, czy przestrzeń.

Waga kuchenna

Skoro decydujemy się na dietę i zdrowe odżywania to z pewnością interesują nas również jej efekty. Waga łazienkowa, czy kuchenna będzie świetnym dopełnieniem pozostałych sprzętów AGD oraz motywacją do wyznaczania sobie kolejnych celów, tak ważną przy odchudzaniu.

Bez względu jednak na to, czy odchudzamy się, czy po prostu pragniemy prowadzić zdrowy tryb życia, warto mieć wagę w swoim domu, żeby móc kontrolować zdrowie i w odpowiednim momencie reagować. Niekoniecznie przecież musimy używać wagi, jako „straszaka” na siebie samych czy też innych domowników. Prędzej jako pozytywny motywator.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Pakowarka próżniowa nie tylko w profesjonalnej kuchni

Pakowarka próżniowa, inaczej pakowaczka, służy do zabezpieczania żywności. Zapakowane próżniowo produkty dłużej zachowują świeżość. Z racji tego, że do wnętrza szczelnego foliowego opakowania nie dociera powietrze, pożywienie wolniej ulega rozkładowi.

Dzięki pakowarce próżniowej zyskujemy większą szansę, że przechowywane pożywienie zachowa swoje walory smakowe, zapachowe, odpowiednią twardość czy chrupkość. Urządzenie może przyczynić się do powstawania mniejszej ilości strat w kuchni, a także ma znaczący wpływ na komfort pracy osoby zajmującej się przygotowaniem posiłków. Pakowarki próżniowe są niezastąpione w profesjonalnej gastronomii. Dzięki szybkości i powtarzalności pracy pozwalają na zaoszczędzenie czasu i automatyzację niektórych zadań, codziennie po wielokroć wykonywanych w kuchni. Możemy szybko zapakować żywność do mrożenia i taką, która chcemy np. przechować jakiś czas w lodówce. Zabezpieczyć warzywa i owoce folią, by nie wchłaniały zapachów z otoczenia. Pakowarki próżniowe znajdują zastosowanie w cateringu czy kuchni molekularnej, gdzie szybkie pakowanie jest niezwykle istotne. Sprawdzają się też w innych obiektach gastronomicznych, sklepach i hurtowniach.

 

Jak działa pakowarka próżniowa?

 

Pakowarki odsysają powietrze z wnętrz opakowań foliowych, jednocześnie wytwarzając szczelne zgrzewy zamykające. Każda pakowarka próżniowa, niezależnie od konstrukcji, jest wyposażona w pompę, a także w listwę zgrzewającą pokrytą teflonem. Urządzenie posiada przestrzeń zamykaną hermetyczna pokrywą, w której umieszczamy przedmiot, który ma zostać zapakowany. Po uruchomieniu pakowarki, przez odessanie powietrza, następuje wytworzenie próżni wewnątrz całej komory urządzenia. Na koniec następuje zgrzanie folii. Po zakończeniu zgrzewania komora zazwyczaj automatycznie otwiera się.

 

Do pakowarki używamy worków z folii gładkich, które są szeroko dostępne i ekonomiczne. Użytkowanie pakowarki próżniowej nie wiąże się zatem z wysokimi kosztami. Kolejna zaletą jest duży zakres regulacji parametrów zgrzewania i precyzyjne stopniowanie siły odsysania powietrza, oferowane przez większość nowoczesnych urządzeń. Praca z pakowarką jest zatem prosta, szybka i przyjemna oraz dostosowana do konkretnych potrzeb. Pakowarki próżniowej można z powodzeniem używać w gospodarstwie domowym, we własnej kuchni. Urządzenie może przyczynić się do znacznej oszczędność pieniędzy dzięki ograniczeniu strat żywności oraz oczywiście do oszczędności czasu.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.