Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

poniedziałek, 21 lutego 2022

Dania

Gotowanie i przyrządzanie potraw sprawia mi ogromną przyjemność. Bardzo dużo czasu mogę spędzać w kuchni, bo lubię gotować i wymyślać nowe dania. Spróbujcie sami moich przepisów, a na pewno się nie zawiedziecie.

 SCHAB PIECZONY Z JABŁKAMI.

SKŁADNIKI:
ok.1 i 1/2 kg schabu bez kości
1 łyżka majeranku
1 łyżka soli
1 łyżka pieprzu
1 łyżka oleju lub oliwy do smażenia

Sos:
1 cebula
4-5 jabłek

OPIS PRZYGOTOWANIA:

Sól mocno rozgrzać na suchej teflonowej patelni, wymieszać ze świeżo zmielonym pieprzem i majerankiem (zamiast majeranku można dać tymianek) i dokładnie natrzeć mięso. Schować do lodówki na 1/2 godziny.

Patelnię rozgrzać, wlać łyżkę oleju i obsmażyć zamarynowany schab ze wszystkich stron (po to by pozamykać pory). Mięso przełożyć do natłuszczonej gęsiarki (lub brytfanki). Odrobiną wody (2-3 łyżki) "wymyć smak" po smażeniu. Aromatyczny płyn wlać do schabu, mięso wstawić na godzinę do piekarnika-tym razem na 30 minut (1 kg. mięsa piecze się ok. 1 godziny).
Po upieczeniu wyjąć z gęsiarki jabłka i cebulę, włożyć do miksera, zalać sosem spod pieczeni, zmiksować. W razie potrzeby posłodzić.
Mięso włożyć do wyłączonego, ale ciepłego jeszcze piekarnika na ok. 15 minut (ten zabieg zatrzymuje wszystkie soki wewnątrz pieczeni). Po takim "odpoczynku" schab wyjąć na deskę, pokroić w centymetrowe plastry i podać z jabłkowym sosem.

                                                                                    

 

CHIŃSZCZYZNA. DSC01233

SKŁADNIKI:

-400g. piersi z kurczaka

-300ml. wody

-3 łyżki oleju

-300g. ryżu

-FIX do potraw chińskich.

-2 łyżki sosu sojowo-grzybowego

OPIS PRZYGOTOWANIA:
1. Piersi kurczaka pokroić w cienkie paski, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.
2. Sos sojowo-grzybowy i fix dokładnie rozmieszać w 300 ml. zimnej wody i dodać do mięsa. Zagotować całość, mieszając od czasu do czasu. Fix z mięsem dusić na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 10 minut.
3. Jeśli potrawa będzie zbyt gęsta,dodać trochę wody i ponownie zagotować.
Przygotowane danie podawać z ugotowanym ryżem.
SMACZNEGO!!!!!

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Placki

Wiele czynności, które wykonujemy daje nam satysfakcję i sprawia przyjemność. Jest nam miło, gdy ktoś docenia naszą pomysłowość i trud włożony w pracę.

 3 BIT

SKŁADNIKI:
1 duża paczka herbatników (dwa wagoniki)
2 duże paczki krakersów
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego ugotowanego na karmel (gotować więcej niż 2,5h)

KREM:
1/2 litra mleka
2 łyżki mąki zwykłej
2 łyżki mąki kartoflanej
2 żółtka
5 łyżek cukru kryształu
1 cukier waniliowy
Ugotować jak budyń.Masło utrzeć i dodać zimny krem

BITA ŚMIETANA:
1 śmietana łaciata 30% 1/2 litra
2 torebki śmietany śnieżki
2 łyżki cukru pudru (ubić na śmietanie łaciatej)
2łyżki żelatyny rozpuszczonej w 3/4 szklanki gorącej przegotowanej wody ,ostudzić i wlać ,ale płynną do bitej śmietany ze śnieżki.Wszystkie składniki kolejno dodawać i ubić na jednolitą bitą śmietanę ,gęstniejące wylać na wierzch placka.
Dużą dekę wyłożyć folią na niej układać kolejne warsty.
PETITKI
KREM
KRAKERSY
KARMEL-dobrze ciepły ale nie gorący
KRAKERSY
BITA ŚMIETANA
MIGDAŁY-duża paczka

Włożyć do lodówki ,podawać najlepiej na drugi dzień.

                                                                                        

JABŁECZNIK

CIASTO:

3szkl. mąki
1 margaryna palma
4 jajka
2 łyżeczki proszku
1 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
1kg jabłek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Z mąki, żółtek, proszku, margaryny zarobić ciasto.Podzielić na dwie części, większą wykleić spód blaszki a mniejszą część schować do zamrażalnika na chwilę.Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wysmażyć.Ubić pianę z białek dodając jedną szklankę cukru i cukier waniliowy.

PRZEŁOŻENIE CIASTA:

Ciasto - jabłka - piana - kruszonka

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Pieczona kaczka na szpinakowo-serowych cannelloni

Pieczona kaczka na szpinakowo-serowych cannelloni.Łatwy przepis dla kogoś kto ma jakiekolwiek pojęcie o jedzeniu.Polecam,bardzo dobra.Dla chcącego nic trudnego.

SKŁADNIKI:

1 kaczka(około 2 kg.),,2 łyżki suszonego majeranku,,1 łyżka świerzego,roztartego czosnku,,sól,mielony pieprz,,4 cannelloni,,200 g świeżego szpinaku,,20 g parmezanu,,20 g sera taleggio,,1 l mleka,,1 kostka masła,,80 g mąki pszennej,,1 1/2 łyżki gałki muszkatołowej,,60 g tartego sera gruyere,,1 łyżka kardamonu,,3 pomarańcze,,100 ml czerwonego wina,,cukier,,60 g sosu pieczeniowego,,1/2 pęczka rukoli,,3-4 świerze truskawki,,100 ml oliwy z oliwek,,1 kora cynamonu,,1 cytryna,,1 limonka,,majeranek.

PRZYRZĄDZENIE:

Beszamel::::Mleko zagotować wraz z 250 ml wody,doprawić do smaku solą,pieprzem oraz gałką muszkatołową,zagęścić zasmażką z masła i mąki pszennej.

Kaczkę dzień wcześniej dokładnie umyć,osuszyć i dokładnie natrzeć majerankiem,czosnkiem,solą oraz pieprzem.Kaczkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec przez 60-75 minut,od czasu do czasu polewając ją wytapiającym się tłuszczem.

Sos kardamonowy::::Ziarna kardomonu delikatnie zmiażdżyć,zalać czerwonym winem,dodać szczyptę cukru,zagotować,gotujące się wino zapalić.Skórkę pomarańczową zetrzeć na tarce i sparzyć,a sok wycisnąć,dodać do niego taką samą objętość cukru i odparować do konsystencji syropu.Połowę płynu wlać do czerwonego wina,a drugą zachować do przygotowania oliwki.Połowę skórki pomarańczowej dodać do gotującego się sosu wraz z sosem pieczeniowym.Całość chwilę gotować,dodawać masło,cały czas mieszając,doprawić do smaku.

Oliwka cytrynowo-cynamonowa:::::Rozgrzać oliwę w rondelku,dodać korę cynamonową,chwilę podsmażyć i odstawić do wystygnięcia.Do ciepłej oliwki wrzucić startą i sparzoną skórkę z pomarańcz,limonki i cytryny wraz z sokiem oraz resztą syropu pomarańczowego.Doprawić do smaku.Rukolę i truskawki umyć i osuszyć.Z truskawek usunąć szypułki i wraz z sałatą wymieszać w naczyniu,skrapiając oliwką cytrynowo-cynamonową.

Na talerz wylać sos,wyłożyć cannelloni oraz upieczoną kaczkę.Całość zwieńczyć sałatką z rukoli i truskawek.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Sałatka z jajek i brokułów

Każdy z nas pracuje jestesmy zapracowani zmęczeni po cięzkim dniu. Nie ma czasu ,lub chęci by przygotowac sobie coś pysznego do jedzenia . Wtedy sięgamy po tak zwane szybkie jedzenie . Sałatka z brokułów i jajek jest szybka w przygotowaniu . A przedewszystkim jest zdrowa smaczna.

Składniki:

3 jajka 

pół brokułu 

2 średnie wielkości kiszone ogórki 

2 łyżki płatków migdałowych 

4 łyżki majonezu 

sól 

pieprz

Przygotowanie:

1 Brokuł podzielić na różyczki , opłukać i krótko obgotować w osolonej wodzie , aby był pół-twarty . 

Odcedzić i ostudzić.

2 Ugotować na twardo jajka , ostudzić, obrać ze skorupek i pokroić na ćwiartki.

Ogórki obrać i pokroić w kostkę .

W misce połączyć jajka , ogórki oraz brokuły , doprawić  do smaku solą oraz pieprzem i wszystko razem wymieszać .

3 Salatkę zalać majonezem i posypać płatkami migdałowymi.

 

Majonez można wymieszać w równych porcjach z jogurtem i dodać 2 ząbki czosnku 

Brokuł można zastąpić zielonym lub białym kalafiorem .

Gdy sałatke przyrządza się z białego kalafiora , można posypać ją posiekanym szczypiorkiem 

Można ją podawać z pieczonym kurczakiem , lub z pieczonymi na ostro skrzydełkami . 

Oczywiście można ją również podawać z bułeczką z świeżym masełkiem. :) 

Gorąco polecam Pozdrawiam 

Życzę Smacznego :)

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Rolada makowo-brzoskwiniowa

Roladę pieczemy z cała rodziną na święta wielkanocne . Każdemu smakuje i świeta nabieraja szczególnego znaczenia.Mam nadzieje że będzie wam smakowało jak mi :)

Na ciasto

składniki :

2 szkl. mąki 

3 dek. świeżych drożdży

2 czubate lyzki cukru

1/2 szkl mleka

2 łyżki margaryny

1 jajko

otarta skórka z 1 cytryny

Na nadzienie 

składniki:

1 puszka brzoskwiń

25dek maku 

3 łyzki konfitury brzoskwiniowej

3 łyz grubo zmielonego cukru

Sposób wykonania

Wsypać mąkę do miski . Po środku zrobic zagłębienie wkruszyć drożdże,wlać połowę cukru wlać kilka łyzek podgrzanego mleka Rozmieszać z odrobina maki.

Dodać resztke  cukru i mleka,tluszcz jajko i otartą skórkę z cytryny

Rozgnieśc wszystko na jednolita masę . Odstawić pod przykryciem w cieple miejsce na mniej więcej 30 minut.

Odsączyć brzoskwinie pokroic na kawałki , ponownie rozgnieść ciasto i rozwałkować na posypanym mąką blacie .

Posmarować cięką warstwą mąku i rozłożyć równomiernie kawałki brzoskwiń  zwinać ciasto.

Formę posmarować tłuszczemi posypać mąką . Włożyć ciasto  pozostawić jeszcze na 20 min żeby wyrosło  .Następnie naciąć z długosci na głębokość 1 cm

Piec przez 40 min w piekarniku nagrzanym do 175 C .

 kiedy ciasto wystygnie posmarować podgrzaną i przetartą przez sito komfiturą brzoskwiniową posypać cukrem.

 

krisewa 

życze smacznego :)

))))))))))

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.