Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

czwartek, 13 grudnia 2018

Burak - właściwości i działanie

Burak - właściwości i działanie


Autor: Jakub Bartosik


Wszyscy je znamy, większość jadła. Ale ile z nas wie, co kryje w sobie to niepozorne warzywo?


Są zdrowe, smaczne i mają niewiele kalorii. Buraki są dziś jednym z najlepiej rozpoznawalnych warzyw, często przy tym goszcząc na polskich stołach. Już starożytni Rzymianie wiedzieli o cennych wartościach, kryjących się w tym niepozornym warzywie. Potwierdzają to dziś liczne badania…


Ciekawą informacje stanowi fakt, że wszystkie znane nam dziś odmiany pochodzą od jednego „przodka”. Konkretniej rzecz ujmując od buraka dzikiego (Beta miritima), który do dziś rośnie na obszarze Bliskiego Wschodu oraz w Indiach. Pierwsze wzmianki dotyczące buraków odnaleźć można w zapiskach starożytnej Babilonii z roku 722 p.n.e.

Choć dokładnie poznano skład chemiczny i budowę buraka, po dziś dzień nauka nie potrafi wyjaśnić ich właściwości terapeutycznych przy zwalczaniu nowotworów. Przypuszcza się, że znajdujące się w nim dwa rzadkie metale – rubid i cez – działają hamująco na rozwój komórek raka. Oprócz dużej ilości witaminy C, witamin z grupy B oraz witaminy P, zawiera też kwas foliowy i karoten, a co najważniejsze, bogactwo soli mineralnych, wśród których szczególnie cenne są sole potasowe. Obecne są w nim także pierwiastki śladowe takie, jak magnez, wapń, sód i kobalt. Ten ostatni jest szczególnie istotny, gdyż bez niego organizm nie będzie mógł syntetyzować witaminy B12, która wraz z kwasem foliowym jest niezbędna w procesie tworzenia czerwonych ciałek krwi. Niedobór czerwonych krwinek powoduje niedokrwistość, naukowo nazywaną anemią, dlatego buraki stanowią idealne rozwiązania, dla wszystkich osób cierpiących na tę chorobę. Stosowane są też w profilaktyce nowotworowej, po chemioterapii, nieprawidłowym ciśnieniu, białaczce, hemofilii oraz przy awitaminozie i drętwieniu kończyn.

To jednak nie wszystko, czym może się pochwalić buraczek.
Zmniejsza napięcie nerwowe, dlatego poleca się jedzenie buraków osobom często narażonym na stres, depresję i nerwicę wegetatywną. Ze względu na dużą ilość błonnika pokarmowego jest on idealnym środkiem regulującym pracę przewodu pokarmowego, gdyż zawarte w nim pektyny niszczą bakterie gnilne w przewodzie pokarmowym. Z uwagi na swój skład chemiczny, burak jest silnie zasadotwórczy. Z tego powodu poleca się go osobom lubiącym jeść dużo mięsa, słodyczy i pieczywa na zakwasie, gdyż pomaga doprowadzić żołądek do równowagi kwasowo-zasadowej, a tym samym zwalczyć „zgagę”, „kwasy” i „pieczenie w żołądku”.

Jedzenie buraków wzmacnia koncentrację, czujność, refleks, pamięć, zaburzenia snu, a także pomaga regulować cholesterol. Proponuje się go często kobietom w ciąży, dzieciom „niejadkom” oraz młodzieży w trakcie intensywnego wzrostu. Mile zaskoczy też osoby aktywnie uprawiające sport, gdyż wzmacniają sprężystość masy mięśniowej i pomagają usuwać zakwasy. Sporą ilość buraków powinny też jeść osoby mające problemy ze schorzeniami wątroby i nerek.


Źródło: www.guardianinter.com.pl

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Wellness, czyli nie tylko o biznesie.

Wellness, czyli nie tylko o biznesie.


Autor: Anna Maria Cieleń


Większość artykułów w internecie i nie tylko traktuje o wellness jako trendzie na robienie niezłego biznesu - to prawda i fakt o wielu już lat. W moim artykule chciałam przedstawić wellness od jej praktycznej strony.


Zawsze sprawni dzięki regularnemu treningowi.

Jeśli już decydujemy się na większą aktywność fizyczną, powinniśmy wykazać się na silną wolą i wytrwałością. Nagrodą będzie sprawność fizyczna i dobre samopoczucie.
Modelowanie sylwetki (dieta i odchudzanie) polega nie tylko na wykonywaniu odpowiednich ćwiczeń wzmacniających mięśnie. Cały program sprawnościowy składa się z różnych elementów.
Aby trwale zlikwidować wałeczki tłuszczu i utrzymać dobrą formę ponadto:
- Uprawiać sporty wytrzymałościowe: jogging, jazdę na rowerze, pływanie, chodzenie, jazdę na łyżworolkach;
- Pamiętać o właściwym odżywianiu; nie musi to być od razu ścisła dieta, ale odpowiednio zestawione pokarmy i napoje;
- Dbać o siebie od stóp po głów – po wyczerpującym treningu zrobić coś dobrego dla swojego ciała i ducha.
Specjaliści określają terminem „wytrzymałość” umiejętność wykonywania ćwiczeń fizycznych przez możliwie długi czas bez zmęczenia. Aby to osiągnąć trzeba dostosować do tego nadzwyczajnego obciążenia cały układ sercowo – naczyniowy, przemianę energetyczną mięśni, a także płuca. Wszystko razem funkcjonuje tylko dzięki konsekwentnemu treningowi.
Efekt uboczny: Dzięki treningowi wytrzymałościowemu organizm uczy się szybciej regenerować się na obciążeniach, co zresztą uwidacznia się także w codziennym życiu. Łatwiej znosimy na przykład stres związany z pracą zawodową i szybciej się z niego otrząsamy.
Trening wytrzymałościowy stanowi podstawę kształtowania sylwetki. Jeśli później trenujesz jeszcze z uwzględnieniem swojej osobistej wartości tętna w czasie treningu, tłuszcz nie ma żadnych szans. Ale które dyscypliny sportu nadają się najlepiej do roli zabójców tłuszczu?
Bieganie, doping dla ciała.
„Ptak lata, ryba pływa, człowiek biega”. Nie można tego sformułować prościej, niż uczynił to niegdyś słynny biegacz czeski, Emil Zatopek. Bieganie to najnaturalniejszy i najczęściej również najzdrowszy sposób poruszania się ludzi do przodu.
Gdy istniał lek o tych wszystkich pozytywach właściwościach co bieganie, to albo byłby bezcenny, albo stałby się przebojem kasowym. Bieganie poprawia krążenia, przyspiesza przemianę materii, wzmacnia układ odpornościowy, pomaga uporać się ze stresem, polepsza samopoczucie.
A co najważniejsze:
Biegać mogą prawie wszyscy i biegać można wszędzie.

INSTRUKCJA OBSŁUGI DO BIEGANIA?

Czy na pewno potrzeba? – zdziwisz się. Przecież biegać może każdy! Niektórzy dorośli jednak zapomnieli, jak to się robi. A zatem parę wskazówek:
- Nie rób zbyt dużych kroków. Stopy stawiaj równolegle do kierunku biegu nieco przed punktem ciężkości ciała.
- Biegaj na przełaj po lesie czy łące – zmusi Cię to do zmiany długości kroku.
- Na dłuższych odcinkach – a więc podczas treningu wytrzymałościowego – najlepiej sprawdza się bieg z pięty lub ze śródstopia. Sprinterzy z reguły biegają z palców.
- Rękami poruszaj swobodnie, równolegle do tułowia, na przemian. Staraj się nie skręcać całej górnej części tułowia.
- Oddychaj w sposób naturalny, automatycznie. Nie zmieniaj rytmu oddechu. Staraj się tylko spokojnie wdychać powietrze przez nos, a wydychać ustami.
- Jeśli biegnąc możesz rozmawiać z towarzyszącą Ci osobą, to znaczy, że tempo biegu jest właściwe. Od czasu do czasu sprawdzaj wartość tętna.
Pływanie = super figura + sport + przyjemność.
Pływanie jak chyba żadna inna forma sportu daje odprężenie, sprawność i dobre samopoczucie ludziom w każdym wieku i o każdej masie ciała/Wzmacnia prawie wszystkie partie ciała równocześnie i obok jazdy na rowerze jest najbardziej oszczędzającym stawy sportem wytrzymałościowym – a więc również odpowiednim dla osób z nadwagą. Pływanie to po prostu idealny trening podnoszący sprawność i modelujący sylwetkę, a także zwiększający kondycję.

Jak trenować ?
Zdrowa dieta oraz pływanie jak chyba żadna inna forma sportu daje odprężenie, sprawność i dobre samopoczucie ludziom w każdym wieku i o każdej masie ciała/Wzmacnia prawie wszystkie partie ciała równocześnie i obok jazdy na rowerze jest najbardziej oszczędzającym stawy sportem wytrzymałościowym – a więc również odpowiednim dla osób z nadwagą. Pływanie to po prostu idealny trening podnoszący sprawność i modelujący sylwetkę, a także zwiększający kondycję.

Dlaczego pływanie jest takie zdrowe ?
- Już sama temperatura i ciśnienie wody to bodźce wywołujące w organizmie procesy adaptacyjne. Zimna woda poprawia ukrwienie i termoregulację oraz pływa korzystnie na funkcjonowanie skóry. Z kolei na skutek ciśnienia wody tkanka otrzymuje jakby lekki masaż, dzięki czemu jest lepiej ukrwiona, następuje również pobudzenie przemiany
materii. A to skuteczna broń w walce z cellulitem (organizm zaczyna produkować kolagen).
- Równomierne ruchy wykonywane podczas pływania oddziałują korzystnie na układ sercowo – naczyniowy, a oddychanie pokonujące opór wody trenuje siłę płuc.
- Ciało w wodzie staje się lżejsze. Kręgosłup i mięśnie zostają odciążone, dzięki czemu nawet przy ograniczonych możliwościach ruchu można wykonywać ćwiczenia. usprawniające.

Na rowerze.
Nie ma wątpliwości, że rower jest w modzie, i to już od kilku lat. To rzeczywiście idealny sprzęt do treningu fitness:
- Przy właściwej technice jazdy i prawidłowo ustawionym kole obciążenia stawów jest bardzo miłe – i to przy optymalnym oddziaływaniu treningu na serce, układ krążenia i płuca.
- Jazda na rowerze to sport, który można uprawiać do podeszłego wieku bez obaw urazów.
- Jazda na rowerze wyrabia mięśnie nóg i pośladków; nawet jeśli z początku pośladki bolą od siodełka, dolegliwość szybko minie.
- Jazda na rowerze to poza tym doskonała metoda na pozbycie się zbędnego tłuszczu. Podczas trzygodzinnej wycieczki na trasie 60 kilometrów, na przykład, możesz liczyć na utratę 1500 kilokalorii.

PEDAŁOWANIE NA OKRĄGŁO
Obok różnych technik wjeżdżania na strome wzgórze czy brania ostrych zakrętów podstawą sprawnej jazdy jest tak zwane pedałowanie na okrągło. Rozumie się pod tym równomierne pedałowanie – naciskanie i ciągnięcie – przez całe 360 stopni obrotu pedałów i to przy wysokiej częstotliwości pedałowania. Subiektywne odczucie, że taki sposób pedałowania bardziej męczy, po niedługim czasie mija. Dużo obrotów przy lekkim ruchu nie powoduje zakwasów, a ponadto unikasz w ten sposób szkodliwych obciążeń wiązadeł i stawów.

TRENING I RELAKS
Jazda na rowerze podobnie jak pływanie jest sportem wytrzymałościowym, przy którym poruszasz się, ale nie musisz samemu nosić ciężaru swojego ciała. I właśnie dlatego zachodzi obawa, że możesz się przeliczyć z siłami. Lepiej zatem na początku dwa, trzy razy w tygodniu pokonywać krótkie około sześciokilometrowe odcinki niż tylko raz w tygodniu dłuższe. Pozwól organizmowi przywyknąć do nowych obciążeń. Plecy i pośladki też będą Ci na początki wdzięczne za krótkie przerwy dla odpoczynku.
W pierwszych tygodniach wydłużaj czas treningu do 30 minut trzy razy w tygodniu, kontrolując wartość tętna. Od czasu do czasu wybierz się na wycieczkę całodniową.
Ponieważ celem treningu jest zwiększenie wytrzymałości i spalania tłuszczu, należy co dwa tygodnie wydłużać czas jazdy o około dziesięć procent, dostosowując jednak obciążenie do indywidualnej wartości tętna.

Jazda na ośmiu rolkach.
Kiedy na początku lat dziewięćdziesiątych pojawili się w Niemczech pierwsi amatorzy rolek, które wyglądały zupełnie inaczej niż używane dotychczas, tylko nieliczni przewidywali, że rozwinie się nowy, niezwykle popularny sport.
Jeżdżenie na łyżworolkach jest dziś dyscypliną kategorii fitness. Nie ma chyba miasta, w którym nie byłoby wydzielonych terenów dla rolkarzy, a nawet nie zamykałoby się dla nich całych ulic.

ZDROWE ROLKOWANIE

Niemal bezszelestnie ślizganie się na ośmiu rolkach, powiew wiatru na twarzy – jazda na łyżworolkach obiecuje jeszcze znacznie więcej. Pod warunkiem opanowania techniki jazdy, jeżdżenie na rolkach jest alternatywną propozycją do joggingu dla tych wszystkich, którzy mają problemy ze stawami biodrowymi, kolanowymi czy skokowymi. Na skutek ciągłego naprzemiennego ślizgania się i odbijania się od podłoża wzmacniają się przede wszystkim grupy mięśni stabilizujących postawę w obrębie lędźwi, miednicy i bioder. Nawet mięśnie brzucha nie pozostają bezczynne. Spokojną, równą jazdę na rolkach można zalecić nawet osobom z już występującymi dolegliwościami pleców. Ponadto jazda na rolkach pomaga w utrzymaniu dobrej kondycji. Te „łyżwy na lato” są idealnym środkiem podnoszenia własnej sprawności i spalania tłuszczu.
Jazda na rolkach wyrabia ponadto koordynację ruchów, zmysł równowagi i ogólna ruchomość.

JAZDA NA ŁYŻWOROLKACH – SPORT PRAWIE DLA KAŻDEGO?
Jazda na rolkach daje sprawność, trenuje prawie wszystkie mięśnie, wiązadła i ścięgna, poprawiając czynność układu sercowo – naczyniowego. A zatem jest to sport dla dużych i małych, młodych i starych?
Tak – ale... Kto jeszcze nigdy nie jeździł na łyżwach czy wrotkach, będzie miał nie jakie trudności z utrzymaniem równowagi. Kto ma lęk szybkości, a zwłaszcza boi się nieuchronnego jednego czy drugiego upadku, powinien się zastanowić, czy ten sport jest dla niego odpowiedni.
W razie problemów z kolanami czy biodrami należy najpierw poradzić się ortopedy. Jeśli da Ci zielone światło, możesz przystąpić do treningu.

Portal Dietetyczny-Poradnik Zdrowego Odżywiania Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Czy makaron, ziemniaki, ryż i chleb tuczą???

Czy makaron, ziemniaki, ryż i chleb tuczą???


Autor: Kamila Nowakowska


Nasze kulinarne przyzwyczajenia sprawiają, że mimo chęci podjęcia diety, ciężko zrezygnować z ulubionego chleba, ziemniaków lub innych tuczących produktów skrobiowych. I bardzo dobrze, bo nie trzeba odmawiać sobie tego co najlepsze pod warunkiem, że mamy Fabacum!


Każdy z nas wie jak wygląda piramida żywieniowa. Już jako dzieci mieliśmy na lekcjach biologii okazję uczyć się o podstawach zdrowego żywienia. Otóż główną zasadą zdrowej diety jest urozmaicenie. Dzieje się tak, ponieważ nie ma takiego produktu, który mógłby dostarczyć nam wszystkie potrzebne składniki w odpowiednich proporcjach. Piramida żywieniowa pokazuje, które produkty powinny stanowić podstawę naszego jadłospisu a których powinniśmy unikać. Proste zasady urozmaicania, jakie przekazuje nam słynna piramida żywienia dla wielu z nas są kłopotliwe i często nie potrafimy z nich korzystać. Nasza dieta jest raczej jednolita i bardzo monotonna a proporcje produktów przez nas spożywanych skrajnie zachwiane. Przestrzeganie prawidłowej diety i zachowywanie odpowiednich proporcji jest trudne, wielu z nas po prostu je to, co lubi a nie to, co jest dobre dla organizmu. Stąd właśnie biorą się przeróżne problemy związane ze złym odżywianiem takie jak nadwaga, otyłość oraz wiele innych. Pomimo tego, że produkty skrobiowe stanowią podstawę piramidy żywieniowej to one najczęściej stanowią powód nadmiernej wagi. Dzieje się tak, ponieważ produkty skrobiowe takie jak pieczywo, kasze, ryż, makarony, czy też ziemniaki lub nawet kukurydza stanowią najbogatsze źródło węglowodanów dostarczających nam energii. Spożywane w nadmiarze dostarczają zbyt duży ładunek energetyczny, którego nie jesteśmy w stanie zużyć do normalnych, życiowych czynności i zamiast nam służyć odkłada się na biodrach i brzuchu…Generalnie trendy panujące w polskiej kuchni nie pozwalają na rozsądne dysponowanie produktami wysokoskrobiowymi. Podstawą naszych śniadań i kolacji jest chleb i to w dużej ilości, dodatkowo najczęściej sięgamy po pieczywo białe, z oczyszczonej mąki pozbawionej część składników odżywczych, znajdujących się tuż pod łuską oraz w zarodku i tarczce ziarna. Takie pieczywo jest pozbawione znacznej ilości błonnika pokarmowego niezbędnego w naszej diecie, białe pieczywo trawimy szybciej i przez to krócej trwa uczucie sytości, szybciej robimy się głodni i sięgamy po kolejne porcje. Podstawą obiadów są ziemniaki przebogate w wysokoenergetyczną skrobię. Nasze skrobiolubne przyzwyczajenia sprawiają, ze mimo nadmiaru kilogramów i chęci podjęcia diety ciężko jest nam zrezygnować z ulubionego chleba, ziemniaków, makaronów lub innych produktów mącznych stanowiących podstawę i główną treść naszych posiłków. Jest jednak sposób na to, aby wysokoskrobiowe produkty przestały figurować jako jeden z najbardziej tuczących składników diety a stały się zupełnie niegroźnym dla naszej figury elementem menu. Istnieje możliwość neutralizowania kalorie pochodzących ze skrobi, dzięki czemu możemy bezkarnie spożywać wszystkie zakazane podczas diety skrobiowe produkty. Preparat Fabacum – Vitana to neutralizator skrobi. 2 tabletki preparatu neutralizują 2250 kcal skrobiowych pochodzących z pokarmów takich jak: makaron, ziemniaki, kasze, chleb, ryż i kukurydza. Fabacum zawiera Fasolaminę 2250, w pełni naturalny ekstrakt z białej fasoli neutralizujący skrobię. 1 g ekstraktu czyli 2 tabletki Fabacum neutralizują równowartość 450 g spaghetti. Fasolomina neutralizując skrobię sprawia, że prawie nie ulega ona trawieniu w przewodzie pokarmowym a kalorie z niej pochodzące nie są wchłaniane. Dzięki temu bez żadnych obaw można jeść wysokoskrobiowe produkty nie martwiąc się o kalorie z nich pochodzące. Fabacum zalecany jest osobom, które w sposób naturalny i skuteczny chcą zmniejszyć masę swojego ciała. Jeżeli uwielbiasz ziemniaki, makaron chleb itp. a chcesz pozbyć się zbędnych kilogramów bez skrobiowych wyrzeczeń Fabacum - neutralizator skrobiowych kalorii jest idealny dla ciebie.


Kamila Nowakowska PR SOLUTION & NOA MARKETING więcej o PR SOLUTION & NOA MARKETING:) Vitana dla zdrowia,urody,smukłej sylwetki

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Truskawki - właściwości i działanie

Truskawki - właściwości i działanie


Autor: Jakub Bartosik


Truskawki są niewątpliwym źródłem przyjemności, dla wielu osób. Mile więc cieszy wiadomość, że prócz walorów smakowych, truskawki mają też korzystny wpływ na nasz organizm.


Truskawki są niewątpliwym źródłem przyjemności, dla wielu osób. Najlepsze są oczywiście te, które dopiero co zerwaliśmy z krzaczka – pachnące, słodkie i soczyście czerwone. Lubimy je i chętnie się nimi zajadamy. Mile więc cieszy wiadomość, że prócz walorów smakowych, truskawki mają też korzystny wpływ na nasz organizm.

Sezon na truskawki trwa zaledwie kilka tygodni, więc czasu na delektowanie się nimi nie ma zbyt wiele. Nieco dłużej dostępne są truskawki importowane, choć niektórzy uważają, że czegoś im brakuje i nie dorównują naszym krajowym.

Truskawki bogate są w liczne rodzaje witamin i minerałów. Uważa się, że zawierają większą ilość witaminy C niż grejpfrut, czy cytryna. Oprócz tego zawierają także witaminę A, B1, B2 oraz PP, która np. reguluje dotlenianie krwi, przez co zapobiega łączeniu się czerwonych ciałek. Owoce te zawierają również znaczne ilości żelaza, wapń, fosfor, magnez oraz mangan. Wzmacniają nasze zęby, układ kostny, jak również poprawiają pracę mięśni. Dzięki zawartości soli organicznych poprawiają przemianę materii, zaś pektyny oczyszczają jelita z resztek pokarmu i korzystnie wpływają na naturalną florę bakteryjną.

Ze względu na zawarte w nich żelazo, truskawki są istotnym elementem kobiecej diety. Chronią przed anemią, wzmacniają organizm i działają krwiotwórczo. Wspierają też organizm w walce z chorobami reumatycznymi i artretycznymi. Obecność kwasu elegonowego chroni przed nowotworami.
- "Często polecane są przy schorzeniach wątroby, nerek, kamieniach moczowych i żółciowych oraz przy podagrze" - mówi dr n. med. Grzegorz Osmenda, lekarz internista z Centrum Medycznego LIM. Dzięki zawartości manganu korzystnie wpływają też na włosy.

Trochę o zgrabnej sylwetce…

Wiele się także mówi o ich działaniu odtruwającym i oczyszczającym, gdyż wspomagają spalanie tłuszczu. Dzieje się tak za sprawą bromeliny, enzymu rozkładającego białka. Przepisuje się go osobom chcącym stracić na wadze lub w przypadku trudności z trawieniem białek. Jak dodaje Grzegorz Ostenda truskawki „przyspieszają trawienie zjedzonych dzień wcześniej tłustych potraw, czy słodyczy”, co z pewnością mile zaskoczy wszystkie Panie, pragnące zadbać o zdrowy i piękny wygląd.

Alergicy…

Wadą truskawek jest to, że nie wszyscy mogą je jeść bez przeszkód, bowiem bardzo często wywołują uczulenia. Unikać ich powinny osoby ze stwierdzoną nadwrażliwością na salicylany. Kobiety karmiące, jak i małe dzieci powinny je wprowadzać do diety stopniowo, minimalizując w ten sposób ewentualne ryzyko uczulenia.
- "Jeśli przez kilka dni jedzenia po kilka truskawek, dziecko nie ma żadnych objawów uczulenia (wysypka, kolka) matki mogą jeść je na zdrowie" - mówi dr n. med. Marcin Stobiecki, alergolog z Centrum Medycznego LIM.


Źródło: www.guardianinter.com.pl

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Czarny bez pomaga zwalczyć przeziębienie

Czarny bez pomaga zwalczyć przeziębienie


Autor: Jakub Bartosik


W czasach starożytnych krzak czarnego bzu rósł w niemal każdym ogrodzie i nazywany był dumnie „drzewem życia”. Obecnie nie jest tak popularny. Warto jednak bliżej przyjrzeć się tej roślinie, gdyż ma dużą wartość dekoracyjną, a ponad to jest doskonałym środkiem zapobiegającym … przeziębieniu.


W czasach starożytnych krzak czarnego bzu rósł w niemal każdym ogrodzie i nazywany był dumnie „drzewem życia”. Obecnie nie jest tak popularny. Warto jednak bliżej przyjrzeć się tej roślinie, gdyż ma dużą wartość dekoracyjną, a ponad to jest doskonałym środkiem zapobiegającym … przeziębieniu.


Czarny bez zwany też bzem dzikim jest wysokim krzewem o grubych, prostych pędach, pokrytych jasnoszarą korą i dorastającym do 8 metrów wysokości. Spotkać go można praktycznie w całym kraju (zwykle na skraju lasu, pośród zarośli i na nieużytkach), gdyż ma niewielkie wymagania glebowe.

Przez pokolenia roślina ta obrosła w liczne mity i legendy - wierzono np., że na drzewie czarnego bzu powiesił się Judasz. Inna historia mówi, że to właśnie z bzu wykonany został Krzyż Pański. Czarny bez sadzono też koło chat, co miało ochronić domowników przed czarownicami, zaś gałązka wrzucona do grobu miała chronić duszę zmarłego przed mocami demonów.

W pewnym okresie historii nagminnie fałszowano wino „Porto” przez mieszanie go ze znacznie tańszym winem z czarnego bzu. Praktyka ta stała się źródłem zaskakującego odkrycia medycznego.
W 1899 roku jeden z a amerykańskich żeglarzy po powrocie z długiego rejsu twierdził, że pozbył się reumatyzmu pijąc Porto. Po szczegółowym dochodzeniu okazało się że sprawcą uzdrowienia był dodatek czarnego bzu użyty do sfałszowania wina.

Obecnie prowadzi się liczne badania na tej roślinie i jej owocach. Wykorzystywany jest już w medycynie, jako środek wspierający leczenie przeziębienia i grypy. Badania naukowe wykazały, że kwiaty dzikiego bzu, bogate są w aktywne biologicznie związki, które działają napotnie, moczopędnie, poprawiają też elastyczność naczyń krwionośnych. Silny efekt napotny wywołany jest pobudzeniem ośrodka regulującego wydzielanie potu i powoduje szybkie obniżanie podwyższonej temperatury. Napar z kwiatów czarnego bzu, zażywany regularnie w początkowym okresie infekcji wirusowych, łagodzi dolegliwości chorobowe, obniża gorączkę, zmniejsza katar, a w konsekwencji skraca okres powrotu do zdrowia. Stanowi doskonałą alternatywę, dla aspiryny.

Owoce czarnego bzu działają podobnie, jednak ich siła jest nieco słabsza. Prócz działania napotnego i moczopędnego, owoce bzu działają również przeczyszczająco (powodują łatwiejsze usuwanie toksyn z organizmu). Wykazują też działanie przeciwbólowe – są pomocne w leczeniu zapalenia nerwu trójdzielnego, rwy kulszowej, migreny.
Kwiaty i owoce mają szerokie zastosowanie w ziołolecznictwie i wchodzą w skład wielu mieszanek ziołowych.

Ważna uwaga

Świeżych owoców nie wolno zjadać. Nadają się one tylko do spożycia po zagotowaniu. Jeżeli z owoców przyrządza się marmoladki, kompoty, galaretki, dżemy, czy wina, to należy oddzielić od nich pestki (przecieranie przez sito, cedzenie itd.), gdyż pod wpływem pewnych enzymów wydzielają szkodliwy kwas cyjanowodorowy. Sam sok i miąższ z owoców jest wysoce wartościowy i zupełnie nieszkodliwy (bezpieczny) zarówno dla małych dzieci jak i osób starszych.

Źródło: www.guardianinter.com.pl

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.