Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

piątek, 14 grudnia 2018

Marchewka

Marchewka


Autor: Jakub Bartosik


Choć marchewkę znano już w Starożytności, na naszych stołach na dobre zagościła dopiero w XIV wieku. Dziś należy do grona najlepiej znanych nam warzyw, lecz ile tak naprawdę o niej wiemy?


Znana była już w Starożytności, jednak ze względu na swój smak, który dalece różnił się od tego, jaki znamy obecnie, nie była wówczas zbyt ceniona. Dopiero w XIV wieku, kiedy to wyhodowana została najlepiej znana nam dziś odmiana o jędrnym korzeniu i słodkawym posmaku, na dobre weszła do naszego jadłospisu.



Marchewka, bo o niej tu mowa jest tanim i powszechnie dostępnym warzywem o intensywnym, żółtopomarańczowym zabarwieniu. Często spotykamy ją w najróżniejszych daniach lub jako składnik popularnych soków. Obecnie znamy ponad 60 odmian marchwi jadalnej, z których najpopularniejszymi są lenka, karota i amsterdamka. Istnieje też marchew dzika o białym lub żółtym zabarwieniu.

Znaleźć w niej możemy witaminę A, C, witaminy z grupy B, a także witaminę E, H, K oraz PP. Nie brak też składników mineralnych takich, jak wapń, potas, sód, żelazo, miedź, fosfor, magnez, cynk i kobalt. Zawiera też kwas foliowy, kwas jabłkowy, inozytol oraz pektyny. Dzięki obecności dużej ilości błonnika, marchewka pomaga regulować pracę przewodu pokarmowego, zapobiega zaparciom i nadmiernej fermentacji w jelitach. Sprzyja wydalaniu z organizmu produktów odpadowych przemiany materii.

Marchew ma bardzo pożądany wpływ na naszą skórę - delikatnie wygładza zmarszczki i nadaje skórze intensywniejszą barwę - dzięki czemu poleca się ją latem, gdy się opalamy. Inną zaletą marchwi - chyba najlepiej nam znają - jest jej korzystny wpływ, dla naszego wzroku. Zawdzięczamy to obecności beta-karotenu. Ten sam związek ma jednak też i inne właściwości. Przyczynia się m.in. do ochrony przed drobnoustrojami. Ma także działanie antyoksydacyjne i wzmacniające odporność.

Warto zwrócić uwagę na obecność w marchewce inozytolu. Związek ten jest głównym składnikiem lecytyny, funkcjonuje jako substancja lipotropowa (tzn. związek, który zapobiega gromadzeniu się tłuszczu i cholesterolu w wątrobie). Jeżeli wątroba staje się nadmiernie obciążona przez tłuszcz i cholesterol, upośledzeniu ulegają liczne jej funkcje, co koniec końców negatywnie odbija się na całym organizmie. Przypuszcza się też, że niedobór inozytolu w organizmie może być przyczyną niepłodności u mężczyzn.

Marchewkę najlepiej spożywać na surowo. Jest wówczas najbardziej wartościowa, choć ceną za to jest jej większa ciężkostrawność. Ugotowana staje się o wiele bardziej lekkostrawna, dzięki czemu mogą ją jeść już malutkie dzieci. Obróbka termiczna sprawia jednak, iż traci ona część swoich wartości odżywczych.

Źródło: www.guardianinter.com.pl

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Przez żołądek dla… Siły Serca

Przez żołądek dla… Siły Serca


Autor: Małgorzata Jakubczyk


Siła Serca to program stworzony przez Fundację Rozwoju Kardiochirurgii, promujący produkty mające pozytywny wpływ na nasze serce. Do grona tych produktów dołączyła właśnie margaryna Benecol, która w naturalny sposób obniża poziom złego cholesterolu.


Jedząc nasze ulubione produkty, takie jak np.: jajka, masło i mleko, nie zawsze jesteśmy świadomi, że te uważane przez nas za niezwykle zdrowe produkty, spożywane w nadmiarze mogą nam poważnie zaszkodzić. I nie chodzi tu o niestrawność, lecz o mogącą prowadzić do rozwoju miażdżycy, udaru bądź zawału zbyt dużą ilość cholesterolu. Cholesterol to substancja bardzo potrzebna naszemu organizmowi do produkcji hormonów, witaminy D oraz do budowania ścian komórkowych. Niestety, jej nadmiar wpływa negatywnie na nasze zdrowie, powodując osadzanie się tego związku na wewnętrznych ścianach komórkowych, co może doprowadzić m.in. do miażdżycy i niedotlenienia spowodowanego zablokowaniem przepływu krwi. Te jakże nieprzyjemne w skutkach następstwa zbyt wysokiego poziomu cholesterolu można złagodzić kierując się w życiu zasadą, że co za dużo, to niezdrowo. Jednak oprócz ograniczenia konsumpcji produktów o wysokiej zawartości cholesterolu, powinniśmy wprowadzić do naszego menu produkty zmniejszające poziom cholesterolu we krwi.
Jednym z takich produktów jest margaryna Benecol. To pierwszy na świecie produkt o klinicznie udowodnionym działaniu prozdrowotnym, który skutecznie obniża poziom cholesterolu, zmniejszając, dzięki zawartości stanoli roślinnych, wchłanianie złego cholesterolu do krwi. Margaryna Benecol to margaryna, która poprawia kondycję naszego organizmu, a co za tym idzie – jest źródłem dobrego samopoczucia. Benecol jest także doskonałym przykładem na to, że zdrowe produkty mogą być jednocześnie bardzo smaczne, w niczym nie ustępując klasycznemu masłu czy margarynie. Dodatkową zaletą Benecolu jest to, że można go używać nie tylko do smarowania, ale także do smażenia.
Kupując margarynę Benecol, nie tylko dbamy o zdrowie, ale pomagamy Fundacji Rozwoju Kardiochirurgii w stworzeniu Polskiego Sztucznego Serca. Fundacja, założona przez prof. Zbigniewa Religę, stworzyła program Siła Serca, mający na celu promocję tych produktów spożywczych, które dzięki swym wyjątkowym składnikom wywierają zbawienny wpływ na nasze serce. Część dochodu ze sprzedaży tych produktów przeznaczona jest właśnie na Polskie Sztuczne Serce, ponieważ jednym z głównych kierunków działania Fundacji Rozwoju Kardiochirurgii są badania nad protezami serca, zastawek, badania z dziedziny biocybernetyki oraz nowoczesnej biotechnologii. Ponadto prowadzi ona szkolenia i programy stypendialne z zakresu kardiochirurgii dla kadr medycznych z Polski i zagranicy oraz wspiera finansowo wydawnictwa z zakresu kardiochirurgii.
Jedząc codziennie 25g margaryny Benecol, nie tylko oczyszczamy naszą krew z nadmiaru szkodliwego cholesterolu, lecz także ratujemy ludzkie życie poprzez wspieranie akcji budowy Polskiego Sztucznego Serca. Biorąc pod uwagę dobry smak margaryny Benecol, spożywanie jej z czystym sumieniem można nazwać łączeniem przyjemnego z pożytecznym.

www.silaserca.pl
www.benecol.pl

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

czwartek, 13 grudnia 2018

Jak zwiększyć sprawność swojego mózgu?

Jak zwiększyć sprawność swojego mózgu?


Autor: Władysław Ochojski


Czy wiesz w jaki sposób odżywiać swój umysł aby był w jak najlepszej kondycji przez całe Twoje życie? Musisz być świadomy, że prawidłowe odżywianie poparte wiedzą na jego temat oddziałuje bezpośrednio na Twój mózg i powoduje, że działa on sprawniej i efektywniej.


Wielu z nas nie wie w jaki sposób sprawić, by nasz mózg działał sprawniej. Nie mówię już tutaj o różnorodnych technikach, które pozwalają na zapamiętywanie większej ilości materiału, szybsze czytanie, ale o sposobach, które sprawiają, że mózg jest w lepszej kondycji.

Problemy dotyczące tego organu nie dotyczą jedynie osób w wieku podeszłym. Mogą zacząć się już w wieku średnim albo nawet wcześniej. Zmiany te jednak nie są nieodwracalne.

Według dr Juliana Whitakera, bardzo ważne jest zrozumienie, że niektóre zmiany w funkcjonowaniu mózgu wpływają na zdolność wykonywania zawodu, zajmowania się tym, co nas interesuje, lub też po prostu budowania własnych aktywów.

Może także przeszkodzić w angażowaniu się w życie towarzyskie, nawiązywania nowych kontaktów. Jeśli jednak zadbamy o kondycję naszego mózgu, możemy zachować sprawność umysłu a nawet poprawić efektywność swojej pracy.

Może ktoś pomyśli, że bez sensu jest pisać o poprawianiu stanu swojego umysłu, jeśli ma się 20-30 lat. Myślę jednak, że warto mieć tą wiedzę i stosować ją w każdym wieku. Bowiem jeśli stan naszego mózgu nie jest dobry, nie będziemy mieli energii oraz motywacji do tworzenia rzeczy, które są naszą pasją.

Co sprawia że mózg działa?

Na funkcjonowanie mózgu mają wpływ różne hormony. Dzięki nim w mózgu dochodzi do niezliczonych reakcji, w wyniku których neurony w mózgu komunikują się. Według naukowców estrogen, testosteron oraz DHEA są hormonami, które oprócz regulowania czynności rozmnażania, zaliczają się także do neuroprzekaźników.

Mają bardzo duży wpływ na nastrój oraz funkcje umysłowe. Aby zachować sprawność umysłu, musimy dostarczać do mózgu antyutleniacze. Znajdują się one w pokarmie, występują także w formie suplementów diety.

Dobra dieta powinna być bogata w witaminy A, C i E, beta karoten, kwas linonowy oraz selen. Bardzo skutecznym suplementem dla mózgu jest miłorząb.

Ziele miłorzębu zawiera związki zwane flawonoidami, które nie pozwalają działać wolnym rodnikom. Dzięki przyjmowaniu miłorzębu, poprawiamy krążenie oraz dystrybucję tlenu i składników odżywczych w organizmie. Badania dowiodły, że miłorząb może znacznie poprawić ludzką pamięć, nawet u tych osób, które po części ją straciły.

Nie pozwól stresowi opanować swojego umysłu.

Stres bardzo szkodzi naszym umysłom. Jest on także czynnikiem przedwczesnego starzenia się mózgu. Kiedy stale jesteśmy narażeni na psychiczne lub fizyczne napięcie, w naszym organizmie dochodzi do takich reakcji fizjologicznych, które można porównać z decyzją „walcz lub uciekaj” w sytuacji uznawanej za niebezpieczną.

Zostają wtedy uwolnione hormony stresu, które docierają do tkanek mózgu i sygnalizują mu niebezpieczeństwo. Organizm nie może radzić sobie cały czas z tak wielkim pobudzeniem. Powoduje to przecież drażliwość, nieumiejętność zapanowania nad sobą, bezsenność a także inne objawy, które sprawiają że czujemy się coraz gorzej. Dodatkowo, jak wykazały badania, przedłużające się stany napięć przyspieszają starzenie się mózgu i uszkadzają partie odpowiedzialne za pamięć oraz uczenie się.

Warto więc znać sposoby zapobiegania obniżeniu kondycji własnego mózgu a także metody odżywiania tego organu. Można nawet powiedzieć, że wiedza ta jest nieodzowna, jeśli chcemy działać sprawnie i skutecznie.

Dowiedz się w jaki sposób dostarczyć Twojemu mózgowi to czego naprawdę potrzebuje - kliknij


Władek Ochojski www. ProjektGeniusz.pl - Szybkie czytanie, zapamiętywanie, kreatywne notatki wladyslaw@projektgeniusz.pl Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Herbaciany sekret zdrowia

Herbaciany sekret zdrowia


Autor: Janusz Gawryluk2


Niedawno prowadzono badania, dlaczego ludzie żyjący na Dalekim Wschodzie są długowieczni. Odkryto, że osoby pijące dużo herbaty, żyją o wiele dłużej z powodu zdrowotnych właściwości poszczególnych składników herbaty.


W obecnych czasach herbata jest najpopularniejszym napojem na świecie. Jest lubiana ze względu na swój specyficzny smak jak i dobroczynne właściwości. Z każdą sekundą na całym świecie wypija się czternaście tysięcy filiżanek herbaty.

Do Europy herbata została sprowadzona przez Portugalczyków dopiero w XVI wieku. Natomiast w Polsce herbata upowszechniła się w XIX wieku za sprawą Rosjan przebywających w Polsce, którzy ją sobie cenili. Jednak wzrost zainteresowania herbata nastąpił w XX wieku, a obecnie Polska zajmuje piąte miejsce w rankingu krajów pijących herbatę.

Najwyższe spożycie herbaty na mieszkańca przypada na Mongolię (około 5 kg rocznie), Wielką Brytanię (4kg), Irak (2,5 kg), Australię (2 kg), Japonia, Chile, Egipt, Polska (1 kg), Indie (tylko 0,5 kg), Rosja, USA, Turcja (0,4 kg).

Czy wiesz, że od czasu odkrycia herbaty przypisywano jej dobroczynne właściwości lecznicze. Natomiast prowadzone współcześnie badania potwierdziły przekonania wyrażane w ciągu stuleci o leczniczych właściwościach herbaty.
Niedawno prowadzono badania, dlaczego ludzie żyjący na Dalekim Wschodzie są długowieczni. Odkryto, że osoby pijące dużo herbaty, żyją o wiele dłużej z powodu zdrowotnych właściwości poszczególnych składników herbaty. Lecznicze właściwości herbaty przypisuje się przede wszystkim jej zdolnościom do unieczynniania wolnych rodników tlenowych.

Herbata bogata jest w takie witaminy jak C, P i A oraz grupę witamin B. Zielona herbata zawiera fluor, który działa hamująco na powstawanie kamienia nazębnego i wzmacnia szkliwo zębów. Spożywanie zielonej i białej herbaty zmniejsza ryzyko zachorowania na raka. UWAGA !!! W regionie Japonii, w którym pije się przeważnie herbatę, występuje najmniej przypadków zachorowań na raka żołądka. Różnorodne badania wykazały, że herbata zielona zapobiega zakrzepom, zawałowi i chorobom serca. Wynika to z faktu, że zawarta w herbacie kofeina działa jak środek pobudzający układ krwionośny i serce. Poza tym znajdujące się w herbacie zielonej polifenole pomagają w hamowaniu przechodzenia cholesterolu do krwioobiegu i zapobiegają tworzeniu się skrzepów krwi. Zawarta w herbacie czarnej kofeina poprawia metabolizm, zwiększa bystrość umysłu, koncentracje, wyostrza zmysł smaku i zapachu. Herbata czarna jest pomocna w leczeniu niestrawności, a nawet w przypadku lżejszych zatruć pokarmowych. Natomiast herbata czerwona przyspiesza metabolizm i dzięki temu powoduje spadek wagi. Spożywanie jej po obfitych posiłkach redukuje uczucie przesycenia i niestrawności. Czerwona herbata wspomaga również pracę wątroby, oczyszcza organizm z toksyn, a po wypiciu zbyt dużej ilości alkoholu, działa jak odtrutka. Herbata biała zawiera najwięcej bioflawonoidów, a dzięki tym związkom hamuje też proces starzenia organizmu i uważana jest za eliksir młodości.

Czy już wiesz jaka herbata jest dla Ciebie odpowiednia? Które właściwości herbaty są dla Ciebie najbardziej imponujące?

Ponieważ istnieje tak wiele rozmaitych rodzajów herbaty, Twój wybór musi zależeć jedynie od Twojego indywidualnego gustu i preferencji. Dla każdego smakosza herbaty ten napój jest czymś innym. Każdy człowiek pijący herbatę widzi ją na swój sposób. Jedni piją herbatę dla jej niepowtarzalnego smaku inni z przyzwyczajenia... A ja piję ją dla jej dobroczynnych właściwości...

Tak więc pij herbatę i rozkoszuj się jej smakiem, niepowtarzalnym aromatem i doceń jej lecznicze właściwości...

Polecam picie herbaty zarówno białej, czarnej, czerwonej jak i zielonej... Smacznego...
NAPIJ SIĘ herbatki BIAŁEJ, CZARNEJ, ZIELONEJ a może CZERWONEJ... Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Naturalna droga do urody. Maseczki.

Naturalna droga do urody. Maseczki.


Autor: Aleksandra Borczyk


Czy korzystasz z zasobów natury tak, jak powinieneś? Owoce tylko zjadasz, a może potrafisz z nich zrobić też maseczkę, czy kąpiel leczniczą? Do czego byś wykorzystał jajka?


Często kupujesz drogie kosmetyki?
Choć to nie one są naszym tematem, warto się zastanowić ile pieniędzy wydajemy na kosmetyki i ile moglibyśmy zaoszczędzić tworząc własne - z zasobów natury.
Zacznijmy od jajek. Białko kurze ma właściwości ściągające, dlatego to właśnie z nim zrobimy pierwszą maseczkę.
Potrzebne będą:
-miód
-pełnotłuste mleko
-kurze białko.

Przepis wygląda następująco:

1 łyżkę miodu wymieszaj z 1 kurzym białkiem. Dodaj 1 łyżkę pełnotłustego mleka. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i nałóż papkę na oczyszczoną skórę twarzy. Zmyj letnią wodą po 30 minutach. Potem opłucz chłodną woda i nałóż krem odpowiedni dla Twojego rodzaju cery.


Żółtko, które nam zostało przyda nam się z kolei do maseczki oczyszczającej.
Potrzebne składniki to:
-miód
-mąka owsiana
-żółtko

1 łyżkę miodu wymieszaj z 1 żółtkiem. Dodaj 1 łyżeczkę mąki owsianej lub drobniutko zmielonych płatków owsianych. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i nałóż papkę na oczyszczoną skórę twarzy. Zmyj letnią wodą po 20 minutach. Taką maseczkę możesz stosować nawet kilka razy dziennie. Ma ona właściwości oczyszczające .
Znowu żółtko, lecz tym razem z ziemniakiem, może być użyte do maseczki odżywiającej naszą skórę.

Przepis jest następujący:
Ugotuj ziemniak „w mundurku”. Przestudź, obierz ze skórki i rozgnieć. Dodaj łyżkę mleka i żółtko, dokładnie wymieszaj. Podgrzej maseczkę w kąpieli wodnej (ustaw miseczkę z masą w garnku z gotującą się wodą i mieszaj, aż masa się rozgrzeje) i nałóż ją na twarz (uważaj, żeby się nie poparzyć). Następnie przykryj skórę wilgotną, ciepłą gazą. Po 20 minutach umyj twarz ciepłą wodą i spłucz chłodną. Stosuj raz w tygodniu.

Maseczek tego typu jest tysiące, proponuję najpierw spróbować z tymi opisanymi tutaj, a jeśli poszukujesz innych naturalnych sposobów na cerę - zapraszam na stronę http://www.kobieca.blogspot.com

Oprócz różnego rodzaju maseczek, naturalne składniki mogą nam się przydać również jako okład na spierzchnięte usta (niezbędny w tym wypadku będzie miód,który chroni delikatną skórę warg i przyspiesza gojenie już istniejących podrażnień), krem do stóp (niezbędna wazelina i pół łyżeczki witaminy E- wazelinę w rondelku podgrzewamy, po czym w momencie jej topnienia dodajemy witaminę i starannie mieszamy. Krem przelewamy do wyparzonego słoiczka, który szczelnie zamykamy.),peelingi, kąpiele zdrowotne i wiele innych.
Pamiętaj jednak, że zdrowy wygląd to nie tylko witaminy i minerały stosowane do zewnętrznego użytku, ale również spożywanie odpowiednich składników. W tym celu polecam poradnik: Witaminy, minerały i suplementy

TUTAJ znajdziesz najciekawsze gazety, poradniki, książki Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.