Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

środa, 2 stycznia 2019

Zdrowe soki

Zdrowe soki


Autor: Edyta Żuk - Kempa


Nic tak nie gasi pragnienia w upalne dni jak świeży sok. Ale gaszenie pragnienia to tylko jedna z wielu zalet jaki posiadają soki. Szklanka soku o poranku to najlepszy zastrzyk energii, witamin i minerałów oraz innych substancji aktywnych biologicznie jaki możesz sprawić swemu organizmowi. Soki pomogą ci wymieść z organizmu toksyny, pobudzą do pracy wątrobę i ...


Nic tak nie gasi pragnienia w upalne dni jak świeży sok. Ale gaszenie pragnienia to tylko jedna z wielu zalet jaki posiadają soki. Szklanka soku o poranku to najlepszy zastrzyk energii, witamin i minerałów oraz innych substancji aktywnych biologicznie jaki możesz sprawić swemu organizmowi. Soki pomogą ci wymieść z organizmu toksyny, pobudzą do pracy wątrobę i nerki, przyspieszą przemianę materii, zbiją cholesterol, poprawią wygląd cery, poprawią samopoczucie, pomogą się zregenerować. Ale jest jeden warunek – muszą to być soki świeżo wyciśnięte i wypite maksymalnie 20 min po wyciśnięciu, zrobione najlepiej z warzyw i owoców z upraw ekologicznych.

Nie dajcie się zwieść wszelkim soczkom sprzedawanym w sklepach. 99% soków będących w sprzedaży to soki wyprodukowane z przecieru owocowego lub warzywnego oraz pasteryzowane czyli pozbawione witamin i enzymów które ulegają zniszczeniu w temp. 47 stopni. Zawierają też często ogromne ilości cukru. Soki też łatwo pomylić z napojami lub nektarami które zawierają jedynie niewielki procent soku.

Dlaczego świeże soki są takie zdrowe?

To, że są pełne naturalnych witamin i minerałów wiemy chyba wszyscy, ale nie wszyscy zapewne zdają sobie sprawę z roli jaką pełnią zawarte w sokach enzymy. Pomagają one w trawieniu zjedzonego przez nas pokarmu, dzięki czemu organy wydzielające enzymy trawienne takie jak np. trzustka mogą sobie „odpocząć” a organizm oszczędza energię potrzebną do ich wyprodukowania.

Soki zawierają poza tym wiele substancji biologicznie czynnych posiadających właściwości lecznicze. Np. w soku ananasa występuje bromelaina która stosowana jest w leczeniu stanów zapalnych np. artretyzmu. Wspomaga też trawienie. Kwasy owocowe zawarte w jabłkach truskawkach czy winogronach neutralizują toksyczne substancje występujące w wysoko przetworzonej żywności. Likopen należący do karotenoidów, obecny min. w pomidorach, marchwi i arbuzie, to bardzo silny przeciwutleniacz. Chroni przed nowotworami nasz układ pokarmowy. Znajdujący się w jabłkach bioflawonoid kwercetyna pomaga organizmowi zwalczyć alergie.

Szczególne właściwości posiadają „soki zielone” czyli zrobione z warzyw liściastych takich jak kapusta, sałata, szpinak, jarmuż, botwina. Posiadają one dużą ilości chlorofilu – barwnika uczestniczącego w fotosyntezie, który odznacza się dużą zawartością magnezu. Jeśli cierpisz na brak tego pierwiastka, zamiast łykać syntetyczne tabletki, wypij raz dziennie sok z zielonych warzyw. Warzywa kapustowate zawierają ponad to największe ilości substancji przeciw rakowych ze wszystkich warzyw. Dla osób nie przyzwyczajonych do soków warzywnych „zielony sok” może się jednak wydać nie smaczny. Dlatego na początek swojej „przygody z sokami” można rozcieńczać go z wodą lub dodawać np. soku z marchwi lub jabłka.

Kolejną zaletą świeżych soków jest ich łatwa przyswajalność przez organizm. Wynika to z tego, że nie zawierają one praktycznie błonnika i w ponad 90% składają się z wody tzw. strukturalizowanej występującej tylko w roślinach i roztopionym lodzie, która jest szybko wchłaniana przez nasz organizm.

Jak przygotowywać soki?
Soki można przygotować w sokowirówce, wyciskarce lub prasie. Lepszymi urządzeniami są wyciskarki i prasy. Niestety profesjonalne wyciskarki i prasy są zazwyczaj bardzo drogie. Na początek możemy zadowolić się zwykłą sokowirówką.
Niektóre soki, szczególnie miękkich owoców można zrobić w blenderze. Powstaje nam wówczas coś w rodzaju koktajlu. Kiedy rano mam mało czasu na przygotowanie soku, wrzucam do blendera obranego ze skórki i błonek grapefruita i mam pyszny, zdrowy i oczyszczający mój organizm sok.

Idealny sok zrobiony jest z warzyw lub owoców ekologicznych. Pachną i smakują lepiej, zawierają tez więcej witamin i nie musimy obierać ich ze skórki pod która tych składników jest najwięcej.
Jeśli nie mamy akurat pod ręką warzyw ekologicznych, musimy je dokładnie umyć i obrać ze skórki.

Soków owocowych nie należy mieszać z warzywnymi. Wyjątek stanowi jabłko i marchewka które tworzą rzec by można parę idealna.

Soki warzywne są generalnie zdrowsze niż owocowe, ale do ich smaku trzeba się przyzwyczaić. Niektóre mogą się nam wydawać mdłe, niektóre lekko gorzkawe (np. sok z kapusty może lekko szczypać nas w język z powodu obecności związków siarki).



Eko Quchnia- jak prowadzić kuchnię ekologiczną,gotować zdrowe potrawy,unikać chemii w żywności. Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Zdrowa jesień i zima Twojego dziecka

Zdrowa jesień i zima Twojego dziecka


Autor: Joanna Kurowska


Jesienią i zimą, słońce świeci mniej intensywniej, dni stają się chłodniejsze, owoce hodowane w szklarniach mają mniej witamin niż zwykle. To, czy organizm Twojego dziecka zdoła obronić się przed grypą i przeziębieniem zależy tylko od Ciebie. Już teraz sięgnij po preparat z witaminami i minerałami, aby uzupełnić niedobór witamin w diecie swojego malucha!


Jesienią i zimą, słońce świeci mniej intensywniej, dni stają się chłodniejsze, owoce hodowane w szklarniach mają mniej witamin niż zwykle. To, czy organizm Twojego dziecka zdoła obronić się przed grypą i przeziębieniem zależy tylko od Ciebie. Już teraz sięgnij po preparat witaminowy dla dzieci, aby uzupełnić niedobór witamin w diecie swojego malucha!

Czemu dzieci nie chcą jeść zdrowo?

Witaminy i składniki mineralne są niezbędne do prawidłowego rozwoju organizmu dziecka. Ich najlepszym źródłem jest prawidłowo zbilansowana dieta. Nie zawsze jednak jest ona możliwa do realizacji. Dorośli doskonale wiedzą, że np. szpinak zawiera witaminę K, jest zdrowy i dlatego jedzą go chętnie. Dzieci jednak, wybierając produkty żywieniowe kierują się nie rozsądkiem, lecz smakiem. Dlaczego?
Ludzie dorośli mają ok. 10 000 kubków smakowych, podczas gdy dzieci mają ich o wiele więcej. Dodatkowo są one rozmieszczone nie tylko na języku, ale w całej jamie ustnej. Około 10. roku życia tracimy wszystkie dodatkowe kubki smakowe. Dlatego też nasze dziecko lubi jeść inne rzeczy niż my i czasem trudno zmusić je do zjedzenia zdrowych, ale mało smacznych produktów. Wtedy naszym sprzymierzeńcem okazuje się suplement diety, np. www.pikovit.pl. Dzieci chętnie łykają witaminki, bo producenci dbają o to, aby były w ciekawym kształcie, a poza tym były smaczne. Kupując tabletki dla dzieci kierujmy się jednak nie tylko smakiem, ale tym jaki mają skład. Ważne, aby dostarczały dzieciom 11 niezbędnych witamin i 8 minerałów. Dzięki temu każdy rodzic będzie miał pewność, że w okresie intensywnego wzrostu i formowania się kości oraz zębów jego dziecko otrzyma odpowiednią ilość niezbędnych witamin i minerałów, zgodną z obecnymi zaleceniami medycznymi.
Joanna Kurowska www.pikovit.pl Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Miejsce słodyczy w diecie dzieci

Miejsce słodyczy w diecie dzieci


Autor: Joanna Kurowska


Ostatnie badania, przeprowadzone w Polsce przez Instytut Badawczy Millward Brown SMG/KRC* pokazują, że 93% matek daje swoim dzieciom słodycze. Około 19% dając je czuje dyskomfort, a niemal 10% chciałaby je dawać, ale boi się, że są one niezdrowe. Tymczasem eksperci ds. żywienia dopuszczają słodycze,...


Ostatnie badania, przeprowadzone w Polsce przez Instytut Badawczy Millward Brown SMG/KRC* pokazują, że 93% matek daje swoim dzieciom słodycze. Około 19% dając je czuje dyskomfort, a niemal 10% chciałaby je dawać, ale boi się, że są one niezdrowe. Tymczasem eksperci ds. żywienia dopuszczają słodycze, pod warunkiem, że są one wartościowe oraz stanowią element zbilansowanej diety.

Badanie pokazało, że 45% matek ogranicza podawanie swoim dzieciom słodyczy. Tylko 10% badanych matek uważa, że słodycze mogą być elementem zbilansowanej diety. Wynika to najprawdopodobniej z braku wiedzy na temat, jak powinna wyglądać prawidłowa dieta naszych maluchów.

Według większości matek najważniejszymi korzyściami, jakie wynikają z jedzenia słodyczy, są nie ich wartości odżywcze, ale przyjemność i radość, jaką dają. Dlatego też jedna trzecia rodziców kupuje te słodycze, które lubi ich dziecko. 42% matek stara się wybierać słodycze bardziej wartościowe, ale dzieci dostają słodycze nie tylko od nich ale także od babci (77%).

„Dzieci jadły, jedzą i będą jadły słodycze. Ważne jest jednak to, żeby słodycze były częścią zbilansowanej diety - bez lub z ograniczoną ilością substancji dodatkowych np. konserwantów, izomerów trans, kwasów tłuszczowych, nadmiaru sacharozy. Dlatego, podobnie jak to robi 42% matek w Polsce, warto zwracać uwagę na to, co kupujemy i wybierać bardziej wartościowe produkty" - komentuje wyniki badania doc. Halina Weker z Instytutu Matki i Dziecka.

Jak wybieramy wartościowe słodycze? Brak konserwantów ważny jest dla 18,39% matek, 17% zależy na tym, żeby słodycze, które jedzą ich dzieci „miały dużą zawartość mleka. To, żeby słodycze nie były za bardzo sztuczne ważne jest dla 16,74%, zaś brak sztucznych barwników dla 14,46%.,

***
Jednakże są też wartościowe słodycze. Na przykład, Instytut Matki i Dziecka pozytywnie zaopiniował wykorzystanie ciasteczek Lubisiów w diecie dzieci powyżej trzeciego roku życia ze względu na m.in. kontrolowany pod względem, jakości dobór surowców i pozytywną ocenę frakcji tłuszczowych. Według IMiD-u, Petitki Lubisie podane z porcją mleka stanowią pełnowartościowe drugie śniadanie lub podwieczorek.



*Badanie „Miejsce słodyczy w diecie naszych dzieci” zostało przeprowadzone w marcu 2009 przez instytut badawczy Millward Brown SMG/KRC na reprezentatywnej, losowej, ogólnopolskiej próbie matek dzieci w wieku 3-6 lat (500 osób). Oparte było wywiadach w domach respondentów prowadzonych techniką CAPI.
Joanna Kurowska Lubisie Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Zwyczaje śniadaniowe Polaków – najnowsze badania

Zwyczaje śniadaniowe Polaków – najnowsze badania


Autor: Joanna Kurowska


92% Polaków deklaruje, że jada poranny posiłek – tak wykazały ostatnie badania przeprowadzone przez Pentor Research Institute*. Ale czy jest już idealnie? Czy śniadanie, które jemy, jest pełnowartościowe? Czy 8% osób, które nie je śniadań, to dużo czy mało? 3 miliony 200 tysięcy osób w Polsce (8%) często rezygnuje ze śniadania,


92% Polaków deklaruje, że jada poranny posiłek – tak wykazały ostatnie badania przeprowadzone przez Pentor Research Institute*. Ale czy jest już idealnie? Czy śniadanie, które jemy, jest pełnowartościowe? Czy 8% osób, które nie je śniadań, to dużo czy mało?

3 miliony 200 tysięcy osób w Polsce (8%) często rezygnuje ze śniadania, np. na rzecz kilku minut drzemki. Naukowcy są zgodni, że poranny posiłek ma duże znaczenie w zrównoważonej diecie. A niestety, jak pokazują badania, nawet jeśli jemy śniadania, często zapominamy, że powinny się one składać m.in. z produktów pełnoziarnistych, warzyw i owoców.

Polskie śniadania
Śniadania najczęściej jedzą osoby młode (do 19 lat) oraz te po 50-tym roku życia (ponad 90% osób). Oba poranne śniadania (pierwsze i drugie) jada regularnie 22% respondentów. Co dziesiąty respondent jada je poza domem, częściej są to mężczyźni, osoby z wyższym wykształceniem oraz lepiej uposażone.

Badania potwierdzają również tezę, iż rano jesteśmy zabiegani i skupieni na sobie – 55% osób jadających śniadania deklaruje, że jada je w samotności! Śniadania rodzinne to dla większości Polaków czas weekendów.

60% osób pije tradycyjną herbatę podczas porannych posiłków, 19% kawę, zaledwie 2% sok owocowy, czy mleko – 3%. Kobiety, studenci, osoby młodsze (20-29 lat) i lepiej uposażone chętnie sięgają po bardziej wysublimowane napoje, takie jak kawa latte, czy cappuccino.

Dlaczego jemy śniadania?
Z porannym posiłkiem wiąże się cały wachlarz emocji i potrzeb. Dla 28% respondentów jest to przygotowanie się na nadchodzący dzień i zapewnienie organizmowi energii, 20% traktuje ten posiłek, jako dobry początek dnia (zrobienie czegoś ważnego dla swojego zdrowia). Jest także grupa ludzi, która je poranny posiłek na zasadzie codziennej higieny, zaspokojenia głodu czy przyzwyczajenia.

Jak powinny wyglądać dobrze zbilansowane śniadania? – doc. M. Kozłowska - Wojciechowska
Jak wynika z badań przeprowadzonych przez Amerykańskie Towarzystwo Serca, osoby jedzące śniadania są w mniejszym stopniu narażone na otyłość. Najważniejszym i najstarszym źródłem energii pokarmowej znanej człowiekowi są węglowodany. Według zasad prawidłowego żywienia węglowodany złożone, których źródłem są produkty zbożowe, powinny znajdować się w naszej codziennej diecie w jak największej ilości. To dzięki nim mamy energię do pracy, jasno myślimy, a po pracy mamy chęć i siły na to, by poćwiczyć i poprawić własną kondycję fizyczną.

Śniadanie powinno być prawidłowo zbilansowane i zapewnić nam tyle energii, byśmy mogli funkcjonować przez kolejne 3-4 godziny.


Podstawowe zasady, o których powinno się pamiętać jedząc poranny posiłek to:
• Na talerzu powinny znaleźć się: produkty zbożowe, najlepiej pełnoziarniste, bogate w pełnowartościowe węglowodany, błonnik i żelazo oraz porcja nabiału, która jest źródłem niezbędnego białka i wapnia (mleko, jogurty, twarogi, sery). Posiłek powinien być bogaty w witaminy z grupy B (otręby, orzechy), magnez (kakao) i witaminę C (sok pomarańczowy lub inny owocowy, świeże owoce i warzywa),
• Śniadanie musi być: lekkostrawne, urozmaicone i zjedzone w spokoju,
• Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia, i dlatego „Śniadanie jedz jak król, obiad jak szlachcic, a kolację jak żebrak”.

Kierując się powyższymi zasadami warto wybierać zdrowe produkty. Dobrym przykładem są np. ciastka LU GO!, które są inne niż pozostałe. To jedyne ciastka, których receptura jest opracowana przy udziale specjalistów od żywienia, na podstawie najostrzejszych kryteriów, i których wartości odżywcze zostały potwierdzone badaniami klinicznymi. Zawierają ponad 55% zbóż, z czego 20% pełnego ziarna, mniej niż 35% energii jest dostarczone pod postacią tłuszczów, a i te charakteryzują się szczególnie wysoką jakością odżywczą.
Joanna Kurowska www.lugo.com.pl Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Fabacum. Jak najskuteczniej neutralizować kalorie skrobiowe

Fabacum. Jak najskuteczniej neutralizować kalorie skrobiowe


Autor: Kamila Nowakowska


Ile fasolaminy potrzeba aby skutecznie neutralizować kalorie skrobiowe? Czym różnią się od siebie preparaty neutralizujące skrobię? Na co należy zwrócić uwagę przy wyborze neutralizatora? Nie wiesz? Vitana podpowie!


Wśród niezliczonej ilości preparatów zawierających fasolaminę, jakie pokazały się na rynku w ostatnim czasie łatwo się pogubić i wybrać coś odpowiedniego. Preparaty na pierwszy rzut oka prezentują się podobnie, oczywiście różnią się opakowaniem ale wszystkie zawierają wyciąg z białej fasoli czyli fasolaminę i ich przeznaczeniem jest wspomaganie odchudzania poprzez neutralizowanie kalorii pochodzących z produktów skrobiowych. Generalnie tak powinno być bo tam gdzie fasolamina tam neutralizacja kalorii skrobiowych. To właśnie fasolamina sprawia, że kalorie pochodzące ze skrobi są neutralizowane i nie odkładają się w postaci tłuszczu. Dzięki niej można spożywać wysokoskrobiowe produkty takiej jak pieczywo, ziemniaki, ryż czy makaron bez obawy o sylwetkę. Jednak wybierając suplement diety zawierający fasolaminę warto zapoznać się ze składem preparatu i właśnie pod tym kątem zdecydować się na któryś z dostępnych na rynku. Niektóre preparaty opisane jako fasolaminowe środki neutralizujące skrobię mają realnie bardzo niską zawartość fasolaminy więc ich działanie także będzie mało skuteczne. Warto wybrać te z najwyższą dostępną dawką fasolaminy, ponieważ im wyższa zawartość tego ekstraktu tym lepsze efekty i większa skuteczności preparatu. Różnice zawartości tego składnika aktywnego przypadające na 1 kapsułkę preparatu bywają naprawdę ogromne. Niektóre preparaty zawierają mniej niż 50 mg na kapsułkę a to znaczy, że jedna taka kapsułka jest w stanie zneutralizować nie więcej niż 100 kcal czyli tyle, ile jedna kromka chleba a to naprawdę bardzo niewiele! Aby bez obawy o kalorie skrobiowe zjeść 100 g makaronu trzeba by było spożyć aż 4 takie tabletki. Suplementem mogącym dumnie zaprezentować w składzie najwyższą zawartość komponentu czynnego czyli fasolaminy jest Fabacum Vitana. Jedna tabletka Fabacum zawiera aż 500 mg fasolaminy a to naprawdę bardzo dużo! Jedna tabletka Fabacum jest w stanie zneutralizować aż 1100 kcal skrobiowych! To sprawia, że Fabacum stoi na czele najmocniejszych dostępnych preparatów fasolaminowych na rynku. Jedna tabletka Fabacum zawiera nawet do 10 razy więcej fasolaminy niż niejeden dostępny w aptekach neutralizator kalorii skrobiowych oferujący dużo niższą porcję tego składnika na tabletkę lub kapsułkę! Jeżeli masz zamiar wesprzeć swoją dietę korzystając z właściwości i możliwości jakie daje fasolamina nie sięgaj po pierwszy lepszy preparat tego typu tylko zapoznaj się najpierw ze składem i upewnij się czy wybrany przez Ciebie suplement ma odpowiednio wysoką zawartość substancji aktywnej. Albo po prostu zamiast tracić czas, biegać po aptekach i wczytywać się w składy przeróżnych suplementów fasolaminowych spróbuj Fabacum Vitana – neutralizatora skrobiowego, który jest: po pierwsze znany, po drugie sprawdzony a po trzecie najmocniejszy!

Chcesz wiedzieć więcej o suplementach diety? www.vitana.com.pl to właściwy adres!

Kamila Nowakowska PR SOLUTION & NOA MARKETING więcej o PR SOLUTION & NOA MARKETING:) Vitana dla zdrowia,urody,smukłej sylwetki

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.