Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

poniedziałek, 11 lutego 2019

Jak ziołolecznictwo wkroczyło w XXI wiek

Jak ziołolecznictwo wkroczyło w XXI wiek


Autor: papaj


Wszystkie zioła stosowane w kuchni, oprócz niezaprzeczalnych walorów smakowych mają też właściwości lecznicze. Są też zioła, których jak dotąd nie udało się wykorzystać jako dodatek do potraw i dlatego nasi przodkowie nauczyli się inaczej korzystać z ich zdrowotnej mocy.


Przede wszystkim przygotowywano tak zwane wyciągi z ziół. Były to swego rodzaju ekstrakty przygotowywane domowymi metodami na przykład, przez długotrwałe moczenie ziół, lub parzenie ich i odstawianie na jakiś czas. Taki wyciąg roślinny był następnie spożywany, czasami w bardzo małych ilościach, zupełnie jak lekarstwo, na przykład połykano łyżeczkę przed snem. Bardzo przydatnym wynalazkiem był też ocet ziołowy. Zwykły ocet był podgrzewany do wysokiej temperatury, a następnie zalewano nim wcześniej przygotowane zioła. Potem służył on jako dodatek smakowy do potraw.

Niestety wszystkie te metody wymagają poświęcenia czasu potrzebnego na przygotowanie ziołowych mikstur. Ponieważ dzisiaj żyjemy bardzo szybko, a czas jest towarem bardzo deficytowym, nie możemy sobie pozwolić na przygotowywanie domowych mikstur ziołowych. Każdą chwilę wolnego czasu wolimy poświęcać na przyjemności i odpoczynek. Na szczęście wraz z zmieniającym się w ogromnym tempie światem, zmienia się i rozwija przemysł spożywczy, który zapewnia nam rozwiązania dostosowane do naszych potrzeb. Odpowiedzią na zmieniające się potrzeby w dziedzinie ziołolecznictwa są ziołowe cukierki. Dzięki doskonałemu połączeniu przyjemnego z pożytecznym jakie daje cukierek, możemy się cieszyć z uzdrawiającej mocy ziół, zamkniętej w pysznym słodkim przysmaku.

Cukierki ziołowe świetnie dopasowują się do potrzeb współczesnego zapracowanego człowieka. Są dostępne w każdym sklepie, możemy sięgnąć po nie w każdej chwili i zapewniają nam to co kiedyś dawały wyciągi z ziół i herbatki ziołowe. Obecnie na rynku dostępne są cukierki ziołowe w kilku smakach. Zwykle jeden smak cukierka odpowiada jednej roślinie leczniczej, z której uzdrawiającej mocy możemy skorzystać w każdej chwili. Gdy jesteśmy osłabieni, lub gdy nadchodzi niebezpieczny dla zdrowia okres jesienno/zimowy pomogą nam cukierki, w których jest dzika róża. Jeżeli cierpimy z powodu bólu gardła, lub zapalenie dziąseł nie daje nam spokoju, objawy załagodzi cukierek, którego głównym składnikiem jest szałwia. Natomiast na skołatane nerwy, lub złe samopoczucie najlepsze będą naturalne leki przeciwdepresyjne. Króluje wśród nich oczywiście melisa, z którą cukierki również są obecne na rynku.

Są jeszcze dostępne cukierki, do produkcji których została zastosowana pinia, znana od wieków ze swoich właściwości bakteriobójczych, a dziś także wiadomo, że ułatwia odkrztuszanie. Znajdziemy też takie, w których wykorzystana jest lipa, która leczy kaszel i obniża gorączkę przy przeziębieniach. Na sam koniec pozostaje jeszcze wspomnieć o cukierkach anyżowych, które też mają bardzo dobry wpływ, na niektóry procesy zachodzące w naszym organizmie, jak na przykład trawienie.


Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Dobrze zapamiętasz tę zimę!

Dobrze zapamiętasz tę zimę!


Autor: HealthyWay Poland


Pogorszenie zdolności koncentracji i pamięci spowodowane jest w znacznej mierze przez czynniki zewnętrzne, często ignorowane, takie jak zanieczyszczone powietrze, skażona woda czy chemicznie konserwowane produkty spożywcze. W zależności od wieku człowieka czynniki te mogą generować znaczne komplikacje w sprawności umysłowej.


Naturalne, ziołowe składniki wspomagające pamięć, umożliwią połączeniom neuronowym w mózgu zachować swoją sprawność i pozwolą cieszyć się każdą dobrze zapamiętaną chwilą. Niewielu z nas zdaje sobie sprawę zarówno z faktu, jak czynniki zewnętrzne, czyli wszelkiego rodzaju toksyny odbijają się na naszym zdrowiu psychicznym, tak też niewielu wie, że skutecznym sposobem przeciwdziałania demencji, kłopotom z koncentracją i prawidłowym funkcjonowaniem mózgu są środki farmaceutyczne powstałe na bazie ziołowo-roślinnej.

Skuteczny suplement ziołowy wspomaga trzy kluczowe sfery naszej kondycji psychicznej.

- stymuluje PAMIĘĆ,

- poprawia KONCENTRACJĘ,

- utrzymuje prawidłowe UKRWIENIE MÓZGU

Niezawodna pamięć

Suplement wspomagający pamięć swój skład opiera na starannie dobranej i przemyślanej recepturze, wykorzystującej dobrodziejstwo ziół i roślin leczniczych. Podstawowym składnikiem leczniczym suplementu jest liść Miłorzębu japońskiego (Gingko Biloba), którego właściwości zdrowotne są doceniane całym świecie od setek lat. Gingko Biloba stymuluje dopływ krwi do mózgu, co usprawnia pamięć, koncentrację, chroni przed chorobą Alzheimera oraz zapobiega udarom. Wpływ tego składnika na pamięć jest nieoceniony.

Pamiętaj o ziołach

Z kolei Gota Kola, czyli liść Wąkroty azjatyckiej(Centella aslatica) dynamizuje mózg i centralny układ nerwowy. Składnik ten wykorzystywany jest również przy leczeniu Alzheimera, jednocześnie reguluje krążenie, pomaga przy leczeniu ran, zapewnia prawidłowe działanie serca i wątroby, a także zwiększa popęd seksualny. Natomiast, Cytryniec chiński, czyli Schizandra (Schisandrea chinensis) zwiększa przepływ krwi w mózgu, mięśniach i wątrobie, polepsza pamięć, reguluje cukier, pomaga utrzymać homeostazę układu trawiennego, płuc i systemu odpornościowego. Warto nadmienić, że korzeń Rdestu wielokwiatowego - Ho Show Wu (Polygonum multiflourm), działa przeciwnowotworowo, zmniejsza poziom cholesterolu i triglicerydów, zwiększa natomiast liczbę czerwony krwinek we krwi, poprawia działanie układu immunologicznego.

Pamięć masz jedną - dbaj o nią!

Wśród cennych składników znajduje się Żywotnik wschodni (Semen biotae orientalis) - owoc, który poprawia pamięć, uspokaja nerwy, pomaga w wzmaganiach z palpitacjami serca i bezsennością. Podobnie korzeń Tataraku (Acorus calamus), jako symulant energii, niweluje bóle w klatce piersiowej, polepsza krążenie i usprawnia pamięć i zdolności kojarzenia. W zakresie poprawy tzw. pamięci krótkotrwałej swoje działanie wykazuje Widłak (Huperzia serrata).Pomaga walczyć z demencją, poprawia funkcje kognitywne zwłaszcza u starszych osób.

Dla wielu z nas Lecytyna (Phosphatidyl choline) znana jest ze swoich właściwości rozkładania tłuszczy, zwalczania wysokiego cholesterolu, który jest winny obniżeniu zdolności pamięciowych. Ponadto, zapobiega arteriosklerozie, postępowej utracie pamięci i depresji. Lecytyna stosowana jest także przy leczeniu Alzheimera. Natomiast ceniona Szałwia lekarska (Salvia Miltiorrhiza) zwiększa drożność układu krwionośnego, podobnie jak lecytyna zmniejsza poziom cholesterolu, redukuje pocenie oraz ślinienie, zmniejsza symptomy niedoboru estrogenu, stymuluje prawidłową pracę układu nerwowego oraz przewodu pokarmowego, w końcu działa przeciwbólowo.

Skupiony, skoncentrowany, nierozkojarzony!

Jasność umysłu osiągnięta dzięki formule ziołowej zawdzięczamy działaniu m.in. Ashwagndhy, zioła znanego z tradycyjnej medycyny hinduskiej. Jej korzeń zwiększa energię, wpływa korzystnie na system nerwowy, pozwalając umysłowi na regenerację i poprawę zdolności koncentracji. Ponadto Ashwagandha, działa przeciwko grypie i przeziębieniu, jest uznawana za afrodyzjak, obniża cholesterol, co w dłuższej perspektywie pozytywnie wpływa na pamięć. Kora cynamonu (Cinnamomum Cassia) polepsza krążenie krwi, leczy impotencje, zwiększa popęd seksualny, zmniejsza poziom cukru u cukrzyków, którzy nie biorą insuliny, podnosi temperaturę, przyśpiesza metabolizm tłuszczów.

Koncentracja to dopiero początek

Czerwony oraz biały korzeń Żeń-szenia (Panax Ginseng) wpływa korzystnie na zdrowie psychiczne, poprawiając krążenie oraz regulując ciśnienie krwi. Ponadto powstrzymuje wzrost komórek rakowych. Przyjmuje się, że jest to wyjątkowo mocny afrodyzjak, pomaga asymilacji witamin w organizmie, stymuluje pracę gruczołu dokrewnego. Chroni przed efektami promieniowania, stabilizuje zawartość cukru we krwi. Korzeń imbiru (Zingiber officinate) zmniejsza ryzyko ataku serca, stymuluje krążenie krwi, redukuje skurcze, efekty niestrawności, kaszel, gardło, stany zapalne, poprawia trawienie. Stosowane do łagodzenia bólu, obrzęków, zgagi, wrzodów, impotencji, choroby lokomocyjnej. Drapacz lekarski (Cnicus benedictus) wzmacnia serce i płuca, poprawia pamięć, dotlenia mózg, polepsza krążenie redukuje zatory i pomaga na wątrobę, woreczek żółciowy oraz krążenie krwi.

Prawidłowe krążenie krwi w mózgu

Myszopłoch (Ruscus aculeatus) poprawia krążenie krwi, w całym systemie krwionośnym, w tym także w mózgu, stosowany m.in. przy leczeniu zawrotów głowy. Podobnie działa kora Jesionu kolczastego (Zanthoxylum clavus herculis), która polepsza krążenie krwi oraz aktywność naczyń limfatycznych. Jałowiec (Juniperus communis) pomaga przy zadyszce, reumatyzmie, rozpuszcza kamienie nerkowe,

Szczaw (Rumex crispus) oczyszcza krew, poprawia funkcje wątroby, leczy skórę, reguluje gospodarkę hormonalną. Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica) poprawia nastrój i pamięć. Korzeń Piwonii odżywia i oczyszcza krew, leczy dolegliwości kobiece, zapobiega anemii oraz niweluje problemy nerwowe.

Kasztan (Aesculus hippocastanum) poprawia krążenie krwi, chroni przed uszkodzeniami tkanki naczyniowej, poprawia działanie żył i zwiększa ich elastyczność. Usprawnia przepływ krwi, a przez to dotlenienie organów. Owoc papryki (Capsicum) wspiera oczyszczanie całego systemu krwionośnego zapobiega zmęczeniu, bólom głowy, reumatyzmowi.

Na zdrowie!


HealthyWay Poland
www.healthyway.com.pl
zamowienia@healthyway.com.pl

Organiczne, naturalne, ziołowe suplementy farmaceutyczne i kosmetyki z USA.
Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Dieta dla zmagających się z nadciśnieniem

Dieta dla zmagających się z nadciśnieniem


Autor: HealthyWay Poland


Ciągły pośpiech, niezdrowa dieta, stres to tylko niektóre przyczyny nadciśnienia tętniczego. Z powodu braku czasu często nie przywiązujemy uwagi do spożywanego jedzenia, a to wpływa niekorzystnie na nasze zdrowie i samopoczucie.


Dzisiaj problemy z nadciśnieniem, to jedna z częstych chorób układu krwionośnego, a zarazem najczęstsza przyczyna rozwoju choroby niedokrwiennej serca i udarów mózgu. Uważa się, że co trzeci dorosły Polak ma nadciśnienie tętnicze. Nadciśnienie tętnicze powoduje u chorego wiele dolegliwości oraz ciężkie powikłania ze strony serca, nerek i ośrodkowego układu nerwowego. Leczenie znacznej większości chorych z nadciśnieniem tętni­czym polega na stosowaniu leków obniżających ciśnienie krwi oraz odpowiednim trybie życia, obejmującym zale­cenia dietetyczne.

Kluczem jest dieta i zdrowy styl życia

Szczególnie narażeni na choroby związane z nadciśnieniem tętniczym są ludzie starsi. Osoby te cierpią na zaburzenia smaku, powonienia, problem z trawieniem, utratą apetytu czy też kłopoty z uzębieniem, są to najczęstsze przyczyny ich złego sposobu odżywiania. Rzadko w ich jadłospisie pojawiają się świeże owoce i warzywa, tak potrzebne do obniżenia ciśnienia krwi oraz do wzmocnienia serca. Niekorzystne znaczenie w rozwoju nadciśnienia ma także nadmierna zawartość w jadłospisie soli kuchennej, masła, jaj, czerwonego mięsa i wędlin zawierających duże ilości cholesterolu. Przyzwyczajonym do białego pieczywa pszennego warto przypomnieć, że jest ono pozbawione składników odżywczych, zawiera znikome ilości błonnika i zakwasza organizm.

Dzienna dieta dla osób z nadciśnieniem

PRODUKT

ZALECANE NA 1 DZIEŃ

NIEZALECANE

ZBOŻA I PRODUKTY PEŁNOZIARNISTE

-5-6 kromek pieczywa (razowe lub pełnoziarniste)

-4 łyżki płatków śniadaniowych lub gotowanych płatków owsianych

-4 łyżki kaszy, ryżu lub makaronu gotowanych w nieosolonej wodzie

*dostarczanie witamin z grupy B, które mają korzystny wpływ na pracę serca

-świeży chleb i bułki pszenne

-pieczywo cukiernicze: chałka, drożdżówka

-chipsy, chrupki, paluszki i inne słone przekąski

WARZYWA

-szklanka surowych warzyw

-szklanka gotowanych warzyw (w tym ziemniaki)

-3/4 szklanki soku pomidorowego

*źródło: potasu, który obniża ciśnienie krwi, witaminy C i beta-karoten -przeciwutleniaczy, wzmacniających serce i opóźniających proces starzenia organizmu

-warzywa z puszki

-warzywa marynowane: grzybki, korniszony, papryka

-warzywa kwaszone: ogórki, kapusta

-warzywa kapustne

OWOCE

-½ szklanki owoców świeżych lub mrożonych

-1/2 szklanki owoców suszonych

-3/4 szklanki soku owocowego (z aronii, winogron, czarnej porzeczki lub pomarańczy)

*źródło: potasu, który obniża ciśnienie krwi, witaminy C i beta-karoten -przeciwutleniaczy, wzmacniających serce i opóźniających proces starzenia organizmu

-owoce kandyzowane: ananas, papaja, jabłko, gruszka, śliwki, wiśnie, skórka pomarańczowa

-mieszanki keksowe

MLEKO I PRZETWORY MLECZNE

-2 szklanki chudego mleka lub jogurtu naturalnego, maślanki czy kefiru

-1/4 kostki chudego twarogu

* źródło wapnia

-tłuste i półtłuste mleko, twarogi, ser fromage

-sery żółte, topione i pleśniowe

MIĘSO

DRÓB RYBY

-180g drobiu (średnia pierś kurczaka) lub 180g ryb morskich (średni filet-śledź, dorsz, makrela, sardynka, morszczuk, halibut, tuńczyk, flądra)

*źródło kwasów omega-3 , które zwiększają poziom dobrego cholesterolu i zmniejszają krzepliwość krwi

-wędlina

-tłuste czerwone mięso: wieprzowina, wołowina, dziczyzna

-podroby

-konserwy mięsne i rybne, ryby wędzone

ORZECHY I ZIARNA

-2 łyżki orzechów(włoskie, laskowe) lub 1 łyzka nasion (dynia, słonecznik);4-5 razy w tygodniu

*źródło witaminy E, która zapobiega chorobom układu krążenia

-solone orzechy

-orzechy w czekoladzie

PRZYPRAWY

-czosnek, cebula, sok z cytryny

-majeranek, bazylia, estragon, zielona pietruszka, koperek, zioła prowansalskie

* obniżenie ciśnienia krwi, działanie przeciwzapalne i bakteriobójcze (cebula i czosnek)

-ostre przyprawy: pieprz, papryka chilli,

\-musztarda, ocet, sosy sałatkowe, keczup

-kostki bulionowe, przyprawy typu jarzynka, sos sojowy (zawiera glutamin sodu, tak samo szkodliwy jak sól)

TŁUSZCZE

-2 łyżki margaryny miękkiej

-1 łyżka majonezu light lub 1 łyżka oliwy albo oleju roślinnego (rzepakowego, sojowego, lnianego, słonecznikowego, z kiełków pszenicy)

*ułatwienie przyswajania witaminy E oraz beta-karotenu

-masło, śmietana, smalec, słonina

-margaryna twarda (w kostce)

-majonez tradycyjny

NAPOJE

-4 szklanki napojów (niegazowana woda mineralna, herbata owocowa, czarna i zielona)

-lampka czerwonego wytrawnego wina ( raz w tygodniu)

-dostarczać 1,5litra płynów dziennie

-mocna kawa

-gazowana woda mineralna

-słodkie napoje gazowane

-alkohol wysokoprocentowy

SŁODYCZE

-1 łyżka cukru ( miodu, dżemu niskosłodzonego, powideł) lub 2 kostki gorzkiej czekolady lub 4 landrynki (4-5 razy w tygodniu)

-lody

-cukier

-batony czekoladowe

-chałwa

Aby uczynić organizm zdrowym i czystym powinno się ograniczyć palenie, unikać nadmiernego spożywania leków, nie nadużywać alkoholu, spożywać organiczną żywność, regularnie ćwiczyć i unikać stresów. Właściwym i świadomym uzupełnieniem kuracji detoksowej jest stosowanie produktów do wewnętrznej odnowy organizmu pochodzących z organicznej serii HealthyWay OCZYSZCZENIE, która przyspieszy eliminację toksyn z Twojego organizmu. Z nadciśnieniem należy walczyć poprzez wejście na zdrową drogę życia.

Na zdrowie!

HealthyWay Team

www.healthyway.com.pl


HealthyWay Poland
www.healthyway.com.pl
zamowienia@healthyway.com.pl

Organiczne, naturalne, ziołowe suplementy farmaceutyczne i kosmetyki z USA.
Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Algi spirulina - mleko Matki Ziemi

Algi spirulina - mleko Matki Ziemi


Autor: Katarzyna Szymańska2


Jedni nazywają spirulinę poetycko „mlekiem Matki Ziemi", ponieważ ma niezwykle wysokie stężenie kwasu gammalinolenowego - ważnego składnika kobiecego pokarmu. Inni mówią o niej „zielone mięso" z powodu niespotykanie wysokiej zawartości wysokowartościowego białka.


Faktem jest, że ten niezwykły glon nie ma sobie równych jeśli chodzi o zawartość składników odżywczych.

Algi Spirulina - to wysuszone glony występujące w czystych głębinach morskich ale także hodowane na specjalnych plantacjach. Stanowią one niezwykle bogate źródło składników odżywczych. To najbogatsze roślinne źródło ważnych dla życia witamin: ß-karotenu, B,C,E oraz mikroelementów: żelaza, magnezu, cynku, potasu. Spirulina zawiera wszystkie podstawowe pierwiastki, sole mineralne, których organizm sam nie jest w stanie wyprodukować, co pozwala na szybkie przywrócenie równowagi fizjologicznej i zwiększenie ogólnej odporności organizmu.

Aż trudno uwierzyć, że 100 g. preparatu zawiera aż 60-70 g tego białka, czyli 3 razy więcej niż w wieprzowinie, 2 razy więcej niż w wołowinie i rybach, a 1,5 razy więcej niż w ziarnach soi. 1g spiruliny odpowiada w przybliżeniu porcji 1kg różnych warzyw, a zawartość karotenu w algach jest 14 razy większa niż w marchwi. Podobnie jest z żelazem - jego zawartość w algach jest 25 razy wyższa niż w szpinaku, który jest nazywany „żelazną bombą". Stopień przyswajalności tych składników wynosi ok. 95% ponieważ skład chemiczny plazmy spiruliny podobny jest do składu plazmy człowieka. Pozwala to na szybkie przywracanie równowagi fizjologicznej i zwiększanie ogólnej odporności organizmu.

Algi morskie mają niezwykły wpływ na nasze zdrowie. Warto wiedzieć, że pomagają walczyć z chorobą wieńcową, anemią, cukrzycą, schorzeniami wątroby, nadkwasotą, otyłością. Normalizuje także przemianę jodu w organizmie przez co przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Warto je spożywać regularnie, gdyż są dla naszego organizmu dobrodziejstwem.

Od wielu lat naukowcy w wielu krajach starają się dociec, na czym polega fenomen delikatnych, niebiesko - zielonych wodorostów. Tajemnica niezwykłych alg została ujawniona dzięki badaniom przeprowadzonym w Krajowym Centrum Badania Preparatów Naturalnych Uniwersytetu Missisipi (USA). Okazało się, że spirulina pobudza do działania makrofagi - komórki układu immunologicznego, które „pożerają" atakujące nas chorobotwórcze bakterie czy wirusy.

Ekstrakt z mikroalg, zwany spiruliną, wzmacnia odporność organizmu 40 razy skuteczniej niż popularna echinacea i 20 razy skuteczniej niż aloes. Testy kliniczne przeprowadzone na Uniwersytecie Johnsa Hopkinsa i w duńskim Instytucie Optymalnego Żywienia wykazały, że niewielkie dawki spiruliny zapobiegają grypie i przeziębieniom, większe mogą być pomocne w leczeniu poważniejszych chorób.

Dzięki algom każda kobieta może na nowo odkryć piękno, które jest w niej mieszka i przywrócić zadbany wygląd włosom i cerze nawet po dniu przepełnionym pracą i obowiązkami. Składniki zawarte w algach dodają energii i pozwalają być pewną siebie każdego dnia.


Więcej ciekawych artykułów na http://www.naturalnamedycyna.pl

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Jajka - kilka ciekawostek

Jajka - kilka ciekawostek


Autor: Katarzyna Szymańska2


Jak co roku w czasie wielkanocnego śniadania wiele osób ma iście hamletowski dylemat - jeść albo nie jeść - a problem dotyczy oczywiście jajek.


Powszechny mit dotyczący jajek głosi, iż nie wolno spożywać więcej niż 3 szt. na tydzień z uwagi na wysoką zawartość cholesterolu. Współczesna wiedza poparta doświadczeniami jest bardzo przychylna jajkom i wkłada do lamusa poglądy wielu cholesterolofobów. Okazuje się, że w jednym jajku jest ok. 180 mg cholesterolu, czyli ok. 10% tego, co jest dziennie produkowane w organizmie. Najnowsze badania wyraźnie potwierdzają, że jajko nie bez powodu uchodzi we wszystkich kulturach za symbol życia.

Nie ma w przyrodzie drugiego bardziej doskonałego surowca spożywczego niż jaja.
Białko jaja zostało uznane przez organizację FAO/WHO za międzynarodowy wzorzec przyswajalności składników odżywczych ( białko jest przyswajalne w 94%, tłuszcz w 95%, węglowodany w 98%, związki mineralne w 76%). Przy całym bogactwie składników dwa duże jaja to tylko 150 kcal !

A jeśli nasze wątpliwości nadal nie zostały rozwiane mamy do wyboru jajka, które cholesterolu praktycznie nie posiadają.

Ojciec Jan Grande, jeden z największych autorytetów w historii polskiego ziołolecznictwa poleca swoim pacjentom spożywanie nawet 12 jaj tygodniowo

Warto wiedzieć, że cholesterol zawarty w jajkach nie jest szkodliwy, gdyż obecna w nich lecytyna i cholina przeciwdziałają miażdżycy cholesterolowej. Ponadto współczesna wiedza i praktyka zootechniczna pozwala wzbogacać jaja w naturalny sposób - poprzez odpowiednie żywienie niosek wprowadzając takie substancje jak: wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 oraz witaminy A i E, a także mikroelementy (w tym: selen, jod, krzem). Są to zatem substancje niezbędne do funkcji życiowych, sprzyjające zachowaniu młodości.

Szkoda, że bez uzasadnienia często w wielu gabinetach lekarskich zakazuje się spożycia jaj, a przecież jest to przede wszystkim żywność niskokaloryczna i pełnowartościowa.

Jaja zielononóżek

Kury zielononóżki są bardzo odporne na choroby. Nie nadają się do chowu klatkowego a jedynie do hodowli ekologicznej. Bardzo umiejętnie wykorzystują pokarm dostępny na naturalnych pastwiskach, dzięki czemu ich jajka są bardzo smaczne i wartościowe. Jaja zielononóżek z certyfikowanych gospodarstw ekologicznych są doskonałym źródłem cennych aminokwasów, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy B12 oraz E. Jaja te mają genetycznie obniżoną o około 30% zawartość cholesterolu oraz zwiększoną lecytyny. Można śmiało powiedzieć, że mają one wszelkie prawo do miana żywności funkcjonalnej.

Jaja przepiórek

Jaja przepiórcze mają skład znacznie bogatszy od jaj kurzych. Zawierają mniej tłuszczu oraz więcej cennych aminokwasów egzogennych, co sprawia że mają wyjątkową wartość biologiczną. Jest to też jedno z najlepszych źródeł dobrze przyswajalnego fosforu a także żelaza, miedzi, cynku i witamin z grupy B. Białko jaj przepiórczych zawiera lizozym - czynnik hamujący rozwój drobnoustrojów i mikroorganizmów. Dzięki swym właściwościom antybakteryjnym i przeciwzapalnym lizozym podnosi odporność organizmu. Podobnie jak jaja zielononóżek zawierają niewiele cholesterolu. Jaja przepiórcze zwykle są polecane osobom uczulonym na białko jaja kurzego, gdyż są mniej alergizujące.


Więcej ciekawych artykułów na http://www.naturalnamedycyna.pl

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.