Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

czwartek, 28 lutego 2019

Niezwykłe skarby ukryte na dnie morza

Niezwykłe skarby ukryte na dnie morza.


Autor: Dorota Trojan


Owoce morza to nie tylko przysmaki . Gdy goszczą na naszych stołach są zwykle postrzegane jako symbol luksusu, czyli jako ekskluzywne dania. To prawda, że owoce morza są naprawdę wyjątkowe. Większość z nich poza walorami smakowymi i ekskluzywną ceną, ma również cenne właściwości odżywcze.


Warto wiedzieć, że:
Kraby zawierają dużo białka, wapnia, tłuszczu fosforu, żelaza oraz witaminy A, B1, B2. Mięso kraba działa przeciwzapalnie, odtruwająco i wzmacniająco. Regularne spożywanie krabów zmniejsza bóle stawów oraz stany zapalne skóry. W wielu rejonach świata np. w Chinach mięso kraba w dużych ilościach podaje się kobietom w ciąży i połogu jako lekkostrawne i zawierające wiele cennych składników potrzebnych dziecku i matce.

Ostrygi natomiast są uznawane za afrodyzjak. Stosuje się je dla wzmocnienia męskiej potencji, ujędrnienia i wygładzenia skóry, zmniejszenia pocenia. W niektórych rejonach świata uważa się, że ostrygi zmniejszają przerost prostaty. Ostrygi przynoszą również ulgę w bezsenności oraz poprawiają nastrój zwiększając odporność na stres. Ostrygi zawierają dużo ławo strawnego białka (10 rodzajów aminokwasów egzogennych) witaminę A, witaminy B1, B2, D, E oraz żelazo, miedź , fosfor, wapń, cynk, magnez i bar. Niektórzy uważają, że jedzenie regularnie ostryg odmładza organizm.

Krewetki z kolei przynoszą najwięcej pożytku mężczyznom zwiększając potencję, regulując pracę nerek, przeciwdziałając impotencji. Krewetki pobudzają i wzmacniają laktację u karmiących kobiet. Tak jak inne owoce morza krewetki zawierają łatwo strawne białko i zdrowy tłuszcz. Krewetki zawierają również witaminy i minerały. Cenimy je za dużą zawartość fosforu, żelaza, wapnia i jodu oraz witamin A, B1 i B2.

Na naszym stole pojawia się również Małż. Oprócz walorów smakowych pomaga w nadczynności tarczycy, chorobach nerek, zmniejsza powiększone węzły chłonne, likwiduje upławy u kobiet oraz zmniejsza hemoroidy.

Warto również zapoznać się mało u nas znaną Ślizgą. Docenią je walory głównie osoby cierpiące na bóle stawów, bóle mięśniowe, drętwienie kończy, zaburzenia pamięci, bezsenność oraz niedokrwistość. Swoje cenne właściwości lecznicze ślizga zawdzięcza między innymi dużej zawartości białka i węglowodanów oraz wapnia, magnezu fosforu i żelaza.


Dorota Trojan - projekt cali.pl - naturalne suplementy diety dla twojego zdrowia, magister fizjoterapii

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Hummus - zdrowy orientalny przysmak?

Hummus - zdrowy orientalny przysmak?


Autor: Anna Kacperska


Hummus - dziś coraz bardziej popularna przekąska, ale znana już od wielu lat - prawdopodobnie stworzona przez sułtana Saladyna w czasie wypraw krzyżowych. Obecnie rozpowszechniona przez wegetarian na całym świecie jako zdrowa przekąska - czy mają rację?


Hummus to przysmak z Rejonu Morza Śródziemnego i Bliskiego Wschodu. Jego głównym składnikiem jest ciecierzyca - orientalna odmiana grochu (wyjątkowo bogata w białko) z dodatkiem pulpy sezamowej, która nadaje jej niepowtarzalny smak.


Najlepiej smakuje z pieczywem typu "Pita", "Ciabatta" lub w wersji light - tzn. z pokrojonymi kawałkami warzyw.


Hummus to świetny produkt dla wegetarian, ale nie tylko - także dla wszystkich, którzy po prostu dbają o swoje zdrowie i uważają na to, co jedzą. Jeśli chodzi o dietę wegetariańską, humus stanowi bardzo dobre źródło kalorii - 100g humusu przygotowywanego w domu to 177kcal. Produkt ten to skoncentrowane źródło witamin i składników mineralnych.


Jednak spośród wszystkich cennych składników odżywczych, humus jest bardzo dobrym źródłem manganu i witaminy B6. I tu ciekawostka: mangan spełnia wiele ważnych funkcji w naszym organizmie. Przede wszystkim działa aktywująco na enzymy, które biorą udział w przemianie witamin. I tak, jeśli brakuje manganu w naszej diecie, to tylko 20% witaminy C pochodzącej z warzyw i owoców zostanie przyswojone przez organizm - i nie ważne ile ich zjemy! Mangan odżywia nerwy i mózg, zatem humus jest bardzo dobrym produktem dla osób, które ciężko pracują, osób uczących się. Niedobór manganu powoduje wiele objawów, które odczuwane są przez wiele osób: pesymizm, zniechęcenie czy bóle stawów czy szmery w uszach - dlatego humus jest szczególnie polecany w tych dolegliwościach. Ze względu na to, że jest to produkt pochodzenia roślinnego, nie zawiera cholesterolu. Witamina B6 z kolei wzmacnia nasz układ odpornościowy - więc jedzenie humusu naprawdę przynosi korzyści dla naszego zdrowia.


Ponadto, hummus ma niski indeks glikemiczny - zatem jest bardzo sycący i powoduje niewielki wzrost poziomu glukozy we krwi, co jest ważne dla diabetyków.


Hummus można zrobić samodzielnie w domu, ale jest także wersja dla "leniuchów" - gotowy hummus możemy kupić w sklepach ze zdrową żywnością, np. humus z papryką smakuje świetnie, to bardzo zdrowa przekąska. Ale UWAGA! osoby odchudzające się muszą wziąć jak najbardziej pod uwagę kaloryczność hummusu - w 13% składa się on z tłuszczu. Zatem zdrowo, ale z umiarem.


Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Chcesz mieć białe zęby? Przecieraj je węglem drzewnym!

Chcesz mieć białe zęby? Przecieraj je węglem drzewnym!


Autor: Anna Ajas


Źdźbło, trawa i patyk – czyli zestaw do higieny jamy ustnej naszych przodków. Używali oni przedmiotów, które mogły im zastąpić wykałaczkę. Nie po to, aby dbać o higienę, ale po prostu dla komfortu, ponieważ przeszkadzały im resztki jedzenia.


Kim był dentysta i jak wyglądała stomatologia w minionych wiekach? O tym poniżej.

Jednym ze sposobów czyszczenia zębów było przecieranie ich węglem drzewnym, który pomimo swego koloru rozjaśniał zęby. Używano także popiołu z ogniska, a zawarte w produktach mącznych pozostałości kamienia żarnowego, pełniły funkcję czyszczącą, doprowadzając często do ścierania się zębów. Jadano też twarde jabłka, które czyściły powierzchnię zębów, ale najpopularniejszym narzędziem był zwykły patyk, pełniący funkcję naszej dzisiejszej wykałaczki.

W dawnych czasach nie istniała stomatologia, nie było też zawodu dentysty. Przypuszcza się, że dużą rolę w higienie odgrywała dieta. Jadano produkty bez konserwantów, ulepszaczy itd. Wystarczy teraz spojrzeć na skład choćby serka, który jemy na śniadanie – połowa jego składników to tablica Mendelejewa. Ehh.. Podobnie mleko – normalnie może wytrzymać dobę, później kwaśnieje. W sklepach na półce mleko może stać w kartonie nawet rok i nic się z nim nie dzieje. Zwróciłam uwagę na jedzenie, ponieważ może to tłumaczyć, dlaczego w dawnych czasach nie był potrzebny dentysta.


Kraków w swoich zbiorach muzealnych (w Muzeum Antropologicznym Uniwersytetu Jagiellońskiego) ma czaszkę zakonnicy z doskonale zachowanymi zdrowymi i białymi zębami. W klasztorach jadano dużo ryb, serów, uprawiano też warzywa, w skutek czego mnisi byli po prostu zdrowsi, a ewentualne zarazki mogli odkazić, bo... przecież to oni wymyślili alkohol. Jednak poza klasztorem wydaje się, że przydałaby się stomatologia.


Kraków ma w swoich okolicach stare nekropolie. Nie tak dawno analizowano szczątki z cmentarzy z XIII/XIV wieku. Analiza zębów wykazała, że pochowanym tam osobom brakowało podstawowych składników odżywczych. Wniosek z tego taki (wcale nie taki nowy), że trzeba zwracać uwagę na to co się je i już od najmłodszych lat dbać o zdrowe uzębienie dzieci. Chociaż, jak to mówił Stanisław Jerzy Lec: “Bezzębnym wiele rzeczy łatwiej przechodzi przez usta...”


Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Herbaty szlachetne kiedyś, a herbata dzisiaj.

Herbaty szlachetne kiedyś, a herbata dzisiaj.


Autor: Aleksandra Maj


Czym jest dzisiaj dla nas herbata? Najczęściej kojarzymy ją po prostu z saszetką pełną drobnych ziarenek, które dostać możemy w każdym markecie za dosłownie kilka groszy. Historia picia herbaty jest jednak zupełnie inna..


Pierwsze wzmianki o herbacie pojawiły się na początku naszej ery, choć wiadomo, że naszym praprzodkom znana była o wiele wcześniejszej. Już wtedy stanowiła ona cenne złoże witamin, naturalną barierę ochronną dla organizmu i oczywiście rozgrzewający napój na zimowe wieczory. Niestety, jej wartość z upływem czasu mocno się zdewaluowała. Teraz podchodzimy do niej jak do codzienności i może właśnie dlatego traci ona tak wiele.. na jakości, spadającej cenie, doborze liści z których jest tworzona i co za tym idzie ... na smaku.

Mieszkańcy Dalekiego Wschodu, od których herbata przywędrowała do Japonii, pili ją z namaszczeniem, wyczuciem i ceremoniałem parzenia, którego my - cywilizowani, zupełnie nie znamy (o rozumieniu nawet nie wspominając). Herbatę parzyło się długo, cierpliwie, powoli - bez znanego nam dzisiaj pośpiechu, kiedy to bez chwili zastanowienia wrzucamy torebkę do szklanki, zalewamy wrzątkiem i w 5 sekund mamy gotowy napój do spożycia.

Trudno się więc dziwić, że prawdziwe herbaty szlachetne, wraz z odpowiednimi akcesoriami do ich parzenia i wiedza dotyczący tej ceremonii można dostać w wyłącznie luksusowych miejscach. I nie oznacza to wcale drogiego sklepu w centrum wielkiej galerii handlowej. O nie - specjały herbaciane z dalekiego wschodu dostaniemy raczej w klimatycznych miejscach dużych miast, małych sklepikach, w których filiżankę na próbę podaje wąsaty sprzedawca, czy w Internecie, w którym koszty magazynowania i sprowadzania takich delikatesów sa znacznie niższe.

Czy opłaca się więc płacić drożej, za coś, co możemy mieć taniej? To oczywiście zależy od tego CO chcemy otrzymać. Bo Herbata i herbata to dzisiaj dwie całkiem różne rzeczy. Jedna - stanowi zaspokojenie naszego pragnienia i jest tania, zgodnie z rynkowymi oczekiwaniami. Druga - jest esencją smaku, którego nie znamy, ale który jest też źródłem cennych witamin i naturalnej siły przyrody.


Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

"Niechaj pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem”. Hipokrates

"Niechaj pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem”. Hipokrates


Autor: Dorota Trojan


Każde lekkie osłabienie, niedomaganie lub poważna choroba jest wynikiem zaburzeń równowagi organizmu na skutek nadmiaru toksyn i deficytu składników odżywczych. Jesteśmy tym co jemy.


W stanach chorobowych zdrowe odżywianie i dostarczenie ogromnej ilości produktów naturalnych uzupełniających deficyt jest koniecznością. Bez tego nie ma szansy na powrót do zdrowia.

Lekarstwo służy do tego, by zlikwidować objawy choroby. Zdrowe odżywianie, a więc dieta bogata w produkty naturalne przywraca stan doskonałego zdrowia.

Naturalne suplementy diety zawierające rośliny o wyjątkowym bogactwie składników odżywczych, uprawiane na zdrowej czystej glebie, przetworzone tak by zachować bioenergię rośliny i składniki odżywcze w nienaruszonym stanie są ogromną szansą na odzyskanie zdrowia.

Z suplementów diety można tworzyć zestawy, różnicując źródło składników odżywczych i potęgując w ten sposób efekty ich działania.

Każda roślina zawarta w suplementach ma coś cennego i unikatowego do zaoferowania.
W dzisiejszych czasach takie pożywienie jest już naprawdę zbawiennym rozwiązaniem.

Uzupełniając zdrowe odżywianie o produkty naturalne bogate w enzymy, witaminy i minerały, antyoksydanty i cały szereg innych cennych składników odżywczych uzdrawiasz swoje ciało.
Bądź dla siebie hojny, a znikną wszelkie niedomagania, odzyskasz zdrowie, energię, uzyskasz efekt odmładzania.

Jeśli zdrowe pożywienie zbudowało Twoje ciało, jego deficyt spowodował chorobę, logicznym jest, że możesz odzyskać zdrowie stosując zdrowe odżywianie.
Zlikwidujesz w ten sposób przyczynę - źródło niedomagania.

A kiedy już wyzdrowiejesz dbaj nadal o właściwą dietę, by już nigdy nie dopuścić do niedoborów wywołujących choroby.


Doceń również wagę i rolę oczyszczania. Przyjmując każdego dnia znacznie więcej toksyn niż składników odżywczych, w szybkim tempie doprowadzasz nieuchronnie organizm do stanu choroby lub niedomagania.

Tu chodzi o Twoje życie.

Oczyszczenie z toksycznych składników uwolni Twoje ciało, wzmocni naturalną odporność, umożliwi przyswajanie witamin i minerałów.

Nie jest istotne jak długo potrwa proces oczyszczania, czy będą to trzy miesiące, czy trzy lata.

Zawsze w trakcie kuracji, a tym bardziej w efekcie końcowym uzyskasz znaczącą poprawę stanu zdrowia.

Sam musisz zdecydować, czy bardziej się opłaca wydać krocie na leczenie objawów choroby sztucznymi lekami, czy lepiej przeznaczyć te pieniądze na zdrowe odżywianie i dobrej jakości suplement diety. To kwestia logiki i priorytetów.

Jeśli skorzystasz z leków i niczego nie zmienisz w swoim stylu życia, nawrót choroby jest tylko kwestią czasu. To chyba oczywiste.

Bywa, że ludzie uważają, że im cięższy stan chorego, tym mniej przydatne są naturalne suplementy diety.

To przecież nielogiczne i jest dokładnie odwrotnie. Im poważniejsza choroba, tym bardziej ciało potrzebuje dużej, ogromnej dawki substancji odżywczych, czystego i zdrowego pożywienia.

Stosując produkty naturalne nie ma żadnego niebezpieczeństwa przedawkowania substancji odżywczych, witamin czy minerałów.

Istnieje natomiast realne zagrożenie wynikające z deficytu tych substancji. I tego, groźnego dla życia deficytu wywołującego choroby należy się obawiać.

Jeśli już jesteś chory - znasz skutki i przykre konsekwencje zaniedbań kwestii zdrowego odżywiania. Możesz to jednak naprawić.

Zacznij od zaraz, nie ma ani chwili do stracenia. Każdy kolejny dzień bez istotnych zmian sposobu odżywiania pogłębia stan choroby. Z suplementami diety wspierającymi zdrowe odżywianie każdy kolejny dzień będzie dniem powrotu do zdrowia.


Dorota Trojan - projekt cali.pl - naturalne suplementy diety dla twojego zdrowia, magister fizjoterapii

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.