Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

wtorek, 12 marca 2019

Błonnik z ananasem - naturalny przepis zamiast syntetycznych tabletek!

Błonnik z ananasem - naturalny przepis zamiast syntetycznych tabletek!


Autor: Dr Grand


Ananas nasila właściwości odchudzające błonnika, dlatego połączenie tych produktów można często spotkać w wielu suplementach wspomagających utratę wagi. Najczęściej błonnik z ananasem dostępny jest w formie tabletek.


Po regularnych doniesieniach prasowych o nieuczciwości firm farmaceutycznych jakoś trudno mi wierzyć w czysty skład tabletek, kapsułek i innych tego typu przetworów. Dlatego propaguje trend wellness i jego zasady.

W związku z powyższym postanowiłem wykorzystać błonnik witalny z nasion babki płesznik i świeżego ananasa (z puszki też może być ale zawiera więcej cukru) do przygotowania własnej, pitnej mikstury błonnika z ananasem - jako naturalna alternatywa dla popularnych tabletek.

Trudno określić jednoznaczny przepis, ponieważ zachowanie proporcji to sprawa indywidualna. Ale kilka wskazówek może ułatwić przygotowanie napoju:

- do wymieszania składników najlepiej wykorzystać mikser

- napój należy przygotowywać na bieżąco żeby był świeży - jedną, góra dwie porcję

- proporcje trzeba dobrać metodą prób i błędów - wstępnie proponuje 3 plastry ananasa (z puszki) i 5 łyżeczek błonnika

- miksturę można traktować jako oddzielny posiłek

- aby rozrzedzić mieszankę należy dodać do niej wody mineralnej lub soku z ananasów

Według mnie jest to najsmaczniejsza metoda przyjmowania błonnika witalnego - oczywiście dla tych, którzy lubią intensywny smak ananasa - osobiście nie znam nikogo kto nie lubi tej słodyczy :)

Efektywność, smak, forma, oszczędność pieniędzy i zdrowia to argumenty przemawiające za wykorzystaniem tej jakże prostej receptury - jeśli nie spełni oczekiwań zawsze można wrócić do syntetyków.

Z pełną odpowiedzialnością proponuje błonnik z ananasem wszystkim osobom, którym zależy na zdrowiu i na naturalnej profilaktyce, na zrzuceniu zbędnych kilogramów i oczyszczeniu organizmu. Jest skutecznie wykorzystywany w leczeniu zaparć i hemoroidów.


Więcej > Błonnik z ananasem

Kliknij i pobierz 4 ebooki zdrowotne za darmo!

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Owies – co o nim wiesz?

Owies – co o nim wiesz?


Autor: Małgorzata Jakubczyk


Avena sativa L. z rodziny wiechlinowatych, dziko rosnąca w Azji Środkowej oraz w basenie Morza Śródziemnego - to skomplikowany opis tak popularnego u nas owsa, z którego wytwarza się jeszcze bardziej popularne płatki owsiane, mające dziś dziesiątki zastosowań.


Owies znali i doceniali już pierwsi Słowianie, czego dowodem są znaleziska ziarniaków owsa głuchego na terenie Biskupina – najstarszej znanej nam osady polskiej. Właściwości prozdrowotnych owsa oraz wytwarzanych z niego dzisiaj płatków owsianych nie sposób przecenić. Po pierwsze, posiadają one niski indeks glikemiczny, który zapewnia poczucie sytości na długo, poza tym dostarczają nam niezbędnych pierwiastków, np. selenu, magnezu, czy witamin z grupy B, korzystnie wpływających na stan włosów i paznokci. Natomiast zawarty w płatkach beta – glukan obniża poziom cholesterolu we krwi oraz chroni nas przed cukrzycą. Jednak najbardziej znaną cechą płatków owsianych są ich właściwości oczyszczające. Oczyszczają one nie tylko przewód pokarmowy, ale cały organizm. Zawarty w płatkach błonnik działa jak szczoteczka, usuwając szkodliwe produkty przemiany materii oraz toksyny zalegające w naszym organizmie nieraz przez wiele lat. Jednak płatki z tego popularnego zboża mogą przysłużyć się naszemu organizmowi nie tylko od wewnątrz ale także od zewnątrz. Wystarczy dodać do ugotowanych płatków nieco jogurtu, pomidora, ogórka lub miodu i oczyszczająco – łagodząca maseczka na twarz i dekolt gotowa.

Pomimo swoich prozdrowotnych właściwości, większości z nas płatki owsiane kojarzą się z owsianką, niemiło wspominaną szarą papką, którą karmiono nas w okresie dzieciństwa. Warto pozbyć się uprzedzeń z dzieciństwa i ponownie odkryć owsiankę, zwłaszcza że w XXI wieku oblicze płatków owsianych diametralnie się zmieniło. Teraz możemy je dostać w postaci błyskawicznych kaszek z dodatkiem owoców lub różnego rodzaju słodkich drobiazgów, np. batonów zbożowych czy ciasteczek. Na przykład przekąski owsiane Elovena zawierają zdrowe ziarna owsa z pełnego przemiału, otręby owsiane, a smaku dodaje im cynamon, borówka lub owoce. Podobnie ciasteczka owsiane firmy Mamut: zawierają tłuszcz o bardzo niskiej zawartości izomerów trans oraz są wzbogacone w najcenniejszy błonnik pokarmowy tzw. beta - glukan. Co więcej, oba te produkty zostały objęte programem Siła Serca. Oznacza to, że ze względu na swoje wartości odżywcze rekomendowane są przez Fundację Rozwoju Kardiochirurgii im. Prof. Z. Religi w Zabrzu. Dodatkowo część dochodu z ich sprzedaży przekazywana jest na prowadzone przez Fundację programy naukowo-badawcze. Jednym z głównych projektów realizowanych aktualnie przez Fundację jest program budowy prototypu i wdrożenia do praktyki klinicznej systemu wspomagania serca dla dzieci w wieku szkolnym, który umożliwi regenerację niewydolnego serca lub podtrzymanie jego funkcji w oczekiwaniu na transplantację.

Gdy mamy więc ochotę na coś słodkiego, niewątpliwie lepszą decyzją jest sięgnięcie nie po tradycyjnego batonika, ale po owsiane przekąski i ciasteczka Siła Serca, które nie tylko skutecznie zaspokajają głód, ale także wspierają Fundację.


Poznaj Siłę Serca

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Grupa krwi kluczem do zdrowia

Grupa krwi kluczem do zdrowia


Autor: Dorota Trojan


Codziennie spożywamy rożne rodzaje jedzenia. W jaki sposób ustalić co jest dla nas zdrowe? Jak wynika z eksperymentów doktora Petera J. D Adamo, różne elementy codziennego jedzenia, są lepsze lud gorsze dla ludzi z konkretną grupą krwi. Wynika to z dawnych dziejów gatunku ludzkiego.


Na czym opiera się dieta zgodna z grupą krwi?
Wśród rożnych rodzajów jedzenia, które spożywamy na co dzień, znajdują się takie, które są dla nas dobre oraz takie, które powinny zostać zlikwidowane z naszego jadłospisu. należy je zidentyfikować i odpowiednio przystosować nasze jedzenie. Temu służą właśnie reguły żywienia zgodnie z grupą krwi.

Jak wygląda taka dieta?
Dieta, o której rozmawiamy, zawiera pewnie kilka zasad, które nieco odmienią twoje zapatrywania na to co jesz, ale na pewno nie będziesz musiał przestrzegać określonych przepisów, robić zakupów z listą, biegać po wielu punktach handlowych żeby odszukać potrzebne produkty, spędzać w kuchni połowy dnia, czy gotować dla każdego członka rodziny specjalnie.

Czy ta dieta ma na celu odchudzanie?
Dieta zgodna z grupą krwi służy utrzymaniu całego organizmu w dobrym, zdrowym stanie. Stosując zasady zgodne z grupą krwi wzmacniasz odporność organizmu, oraz sprawiasz że organizm otrzymuje tylko te składniki które mu służą. Takie postępowanie z jedzeniem, musi przynieść z czasem skuteczne odchudzanie ciała, pomimo że nie jest ono jedynym celem diety.

Rzeczą, którą możesz wcielić w życie od razu są naturalne suplementy diety.
To najprostszy sposób by zacząć jedzenie zgodne z grupą krwi. Nie trzeba do tego żadnej rewolucji. Jeśli chodzi o naturalne suplementy, to zasada jest dokładnie taka sama jak w przypadku żywności. Nie wszystkie rośliny są zalecane dla każdej grupy krwi. Jeśli suplement zawiera składnik znajdujący się na Twojej liście w kategorii unikać, wybierz inny, odpowiedni dla Ciebie.

Jedzenie jest ważną częścią naszego życia.
Musi sprawiać przyjemność. Zdrowie nie musi być kosztem smaku. Dieta zgodna z grupą krwi musi być równocześnie przyjemnością dla podniebienia. Konsekwencja jest ważna, lecz pamiętaj by nowe zasady nie stały się Twoją nową obsesją. Wprowadzaj zmiany w przystępnym dla siebie tempie, ale z konsekwencją. Warto przy okazji nadmienić, że znacznie zdrowsze dla naszego organizmu jest spożywanie niewielkich posiłków, ale częściej, niż jedzenie raz czy dwa razy dziennie.

Czy owoce są zdrowsze od mięsa?
To zależy jaką masz grupę krwi. Na przykład dla grupy 0 bardzo wskazane są produkty mięsne. Zupełnym przeciwieństwem jest tu grupa krwi B. To co jest wskazane dla jednych, dla reszty może być szkodliwe. Właściwym rozwiązaniem są wskazówki diety zgodnej z grupą krwi, zaprojektowanej by dbać o zdrowie aktywnego człowieka. Już samo wyeliminowanie z jadłospisu produktów niewskazanych, może być dużym krokiem w kierunku zdrowia.


Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Dieta podczas ciąży

Dieta podczas ciąży


Autor: Twardy


Urodziłaś pierwsze dziecko. Ty i Twój partner szalejecie ze szczęścia. Jednak z czasem pojawia się coraz więcej wątpliwości. Nie wiesz np. co możesz jeść podczas karmienia piersią, a czego nie. Co potrzebne jest Twojemu maluszkowi, a co dla niego jest niewskazane?


Każdy mówi co innego i łatwo się w tym wszystkim pogubić.

Co powinnaś jeść podczas karmienia piersią?

Z całą pewnością to, co lubisz, jeśli będziesz miała urozmaiconą dietę będziesz pewna, że i Tobie i maluszkowi nie zabraknie żadnych potrzebnych składników odżywczych, czyli wszelkiego rodzaju witamin i soli mineralnych.

Czerwone mięso powinno pojawiać się na Twoim stole nie więcej niż kilka razy w miesiącu, znacznie częściej natomiast powinnaś jeść ryby, jajka i drób. Wszelkiego rodzaju produkty, które powodują wzdęcia, powinny być całkowicie usunięte z Twojego jadłospisu, czyli na jakiś czas musisz zrezygnować z fasoli, smażonej i surowej cebuli, napojów gazowanych, ciast, które pochodzą z cukierni, słonych i tłustych mięs oraz wędlin.

Nie powinnaś, natomiast przykładać większej uwagi do rad osób, które sugerują Ci niejedzenie brukselki, wiśni, truskawek albo moreli. Możesz je jeść, jednak zachowaj umiar. Jeżeli, natomiast maluszek dostanie wysypki, pojawi się biegunka, zaparcia lub bóle brzuszka powinnaś udać się do lekarza. Widocznie coś w Twojej diecie szkodzi dziecku.

Jeśli jesteś alergiczką bardzo możliwe, że będziesz musiała przez jakiś czas przestać spożywać produkty, które mogą wywołać reakcję alergiczną. Wiele kobiet zadaje sobie pytanie czy latem podczas karmienia piersią muszą przyjmować witaminy. Nie jest to konieczne, tym bardziej, jeśli będąc w ciąży odpowiednio przybrałaś na wadze. Latem witaminy powinnaś przyjmować w postaci naturalnej, czyli jeść świeże owoce oraz warzywa. Nie musisz się zmuszać do picia, Twój organizm sam będzie wiedział ile potrzebuje.

Powinnaś jednak wystrzegać się dużej ilości kawy i herbaty zawierają kofeinę, która bywa przyczyna kolki oraz niepokoju u dziecka.


Twardy.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Błonnik... ten najlepszy - Koniec testów! Koniec marnowania zdrowia i pieniędzy!

Błonnik... ten najlepszy - Koniec testów! Koniec marnowania zdrowia i pieniędzy!


Autor: Dr Grand


Istotna rola błonnika w diecie jest obecnie znana każdemu kto cierpiał lub cierpi np. na zaparcia - błonnik przechodząc przez przewód pokarmowy chłonie wodę dzięki czemu stolec jest rzadszy i zatwardzenie znika. Błonnik zwany też włóknem pokarmowym...


...jest grupą związków roślinnych, które nie są trawione przez ludzki organizm i nie dostarczają żadnych składników odżywczych ale ich niedobór to gwarancja dolegliwości układu pokarmowego i rozregulowania całego ustroju.

Współczesność przygniata różnorodnością form błonnika i wiele osób zastanawia się...

Jaki błonnik jest najlepszy?

Zawsze formy naturalne są lepsze od sztucznych, nawet mimo często lobbowanego argumentu o zwiększonej przyswajalności syntetyka, co dotyczy nie tylko błonnika.

Przyswajalność może być większa jednak co z jakością - naturalne produkty są zawsze wyższej jakości niż te przetworzone przemysłowo. Jest to oczywista oczywistość i bardzo ważny argument - każdy woli przyswoić mniej najlepszego pożywienia niż dużo byle jakiego. Syntetyk może być skuteczny ale negatywnie wpływa np. na wątrobę.

Inny powód przemawiający za wyższością naturalnych postaci błonnika to cena. Suplementy błonnikowe w formie proszku, tabletek czy kapsułek dla świadomych ludzi są w oczywisty sposób nienaturalne a ich cena jest wyższa niż suplementacja naturalnymi włóknami. Uzasadnienie jest jasne - marketing syntetycznych form błonnika (np. TV, radio) wiąże się z ogromnymi kosztami, które finalnie ponosi klient także w oczywisty sposób przepłaca za towar.

Kluczowy problem z przyjmowaniem naturalnego błonnika to jego smak, który wielu osobom utrudnia prowadzenie zdrowej diety np. płatki z mlekiem są wyjątkowo niezjadliwe w opinii znacznej części społeczeństwa. Dla szerszego spektrum wybrednych smakoszy proponuje inne, najlepsze źródła błonnika w produktach nieprzetworzonych:

- wiórki kokosowe 21g/100g

- suszone owoce 9-13g/100g

- musli i płatki pełnoziarniste 8-12g/100g

- orzechy włoskie, ziemne, laskowe i pistacje 6-9g/100g

Jeśli odczuwa się wyraźne objawy niedoboru błonnika należy w pierwszej kolejności zwiększyć ilość powyższych produktów w diecie - popularna terapia domowa łatwa do przeprowadzenia to codzienne jedzenie przez 7 dni talerza płatków - efekt murowany.

Generalnie, wiele osób ma wstręt do produktów z wysoką zawartością błonnika dlatego otyłość, zaparcia czy choroby jelit są chorobami cywilizacyjnymi - przykry fakt - dlatego suplementów błonnikowych na rynku zdrowej żywności jest z dnia na dzień coraz więcej - dlatego każdy zainteresowany klient ma rosnący problem z optymalnym wyborem formy włókien.

A więc ułatwiając - najlepszy błonnik...

to włókna z nasion babki płesznik tzw. błonnik witalny (na ich bazie jest produkowany ostatnio intensywnie promowany syntetyk błonnikowy), ziarna są bardzo małe i łatwe do zjedzenia a dostarczają najwyższej jakości naturalnego błonnika pokarmowego.


Więcej > Błonnik witalny

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.