Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

niedziela, 17 listopada 2019

Zdrowie. Woda - niezwykłe zjawisko i tajemnicza substancja.

Zdrowie. Woda - niezwykłe zjawisko i tajemnicza substancja.


Autor: marcel


Hipokrates, ojciec medycyny, powiedział: "Nie możemy pojąć prawdy o organizmie człowieka, bez wiedzy o całości wszechrzeczy". Tym samym poznanie ciała, będącego elementem określonej struktury, jest możliwe przede wszystkim przez poznanie całości owej struktury.


Przykładowo: energia Słońca przenoszona jest na organizmy ludzi za pośrednictwem składników powietrza, gleby, wody i łańcucha żywieniowego człowieka, a w następnej kolejności przez przewód pokarmowy. Tak samo rzecz ma się z energią Księżyca. która jest przenoszona głównie przez wodę. Woda to najbardziej tajemnicza substancja w Kosmosie. Jest tak powszechna, że niemal nie zdajemy sobie sprawy z tej obecności, mimo że otacza nas ze wszystkich stron. Jest nad nami (chmury), pod nami (wody gruntowe, pokłady geotermiczne, podziemne rzeki, jeziora i strumienie), przed nami (stawy, rzeki, morza, oceany).

Ziemski glob składa się w 3/4 z wody. Takie same proporcje występują w człowieku. To najbardziej tajemnicza substancja całego naszego systemu planetarnego. W biologii uważa się ją za nośnik życia, ponieważ wszystkie reakcje związane z życiem zachodzą w środowisku wodnym. Dla laika jest to zwyczajne H20. Dla fizyka jest to nierozdzielna mieszanina trzech składników H3O, H2O, HO.

Próba ich rozdzielenia skazana jest z góry na niepowodzenie. Nikt nie potrafi wyjaśnić tak podstawowej sprawy, jak owa troistość wody, jak również, dlaczego jedna na ok. 50 milionów cząstek wody jest rozszczepialna. Najmniej zbadana jest właśnie woda, a marzą nam się loty w Kosmos. w celu poszukiwania wody na Księżycu. Pełny obrót naszego satelity wokół Ziemi trwa miesiąc gwiazdowy, tj. 27,32 dnia. Czas, w którym życie rozwinie się w łonie matki (w wodach płodowych), począwszy od zapłodnienia, aż do porodu - wynosi średnio 10 miesięcy gwiazdowych, czyli 273 dni. Cykl menstruacyjny kobiet sprzęgnięty jest z rzeczywistym rytmem astronomicznym, czyli trwa 27,32 dnia. Występuje przedziwna zgodność tego rytmu z wartością zera absolutnego, które wynosi 73,2°C. Dziwna też jest zgodność toku ziemskiego, trwającego ok. 365,25 dnia z temperaturą ciała człowieka. wynoszącą 36.6°C. Co trzy lata musimy dodać jeden dzień, a co czterysta lat musimy wyrównać rachunek, dodając kolejny. Kiedy dodamy 1 stopień Celsjusza do normalnej temperatury człowieka, otrzymamy 37,5°C. Jest to temperatura naszego wnętrza. I tylko w tej temperaturze woda ma najmniejsze ciepło właściwe i maksimum możliwości strukturalnych, z powodu niezliczonej liczby kombinacji. Im bardziej podgrzewa się wodę, tym jej zdolność przekazywania informacji maleje, a jej pamięć zostaje częściowo wymazana.

Dziwne jest to, że postać płynna wody składa się z dwóch gazów i właściwie jest to supercząsteczka, bo każda molekuła wody połączona jest z czterema molekułami, a każda z nich z następnymi czterema itd. Wszystkie ogromne cząsteczki wody składają się z czterystu mniejszych. Mają one budowę siatki, z powodu dwubiegunowości i wynikających z lego wiązań wodorowych. Ponieważ tworzą ogromną cząsteczkę, tylko dlatego rozwinęło się życie na Ziemi. Zimą podziwiamy płatki śniegu, czy kwiaty mrozu na szybie, dzięki siatkowej strukturze wody. Kiedy lód się topi i woda staje się cieplejsza, niektóre z tych długołańcuchowych cząstek wody rozpadają się na mniejsze. Życie na Ziemi to wspólnota trzech form: roślin, zwierząt i ludzi. Rośliny wytwarzają trzy substancje odżywcze, którymi odżywiają się zwierzęta i ludzie. Są to: cukier, tłuszcz i białko Z tych trzech podstawowych składników roślina wytwarza przez reakcje chemiczne wszystkie inne substancje. Aby wyprodukować cukier, tłuszcz i białko - rozkłada wodę na tlen i wodór. Człowiek i zwierzęta w przemianie materii spalają związki węgla z tlenem i wodorem, co w rezultacie daje znowu wodę. I ten obieg utrzymywany jest w ciągłym ruchu. Wracamy znów do Księżyca. bo to ciało ma wpływ na wodę na Ziemi i wszystkie substancje płynne zawierające wodę. Gdyby go nie było, niemożliwe byłoby życie na Ziemi. Nie byłoby przypływów i odpływów w oceanach, a wszystkie wody byłyby tylko wielkim bajorem. Te zadziwiające rytmy Księżyca odczuwamy na sobie. Na przykład, około godziny 11 rano odczuwamy nieznaczny fizjologiczny wzrost ciśnienia krwi, który nie ma nic wspólnego z chorobą nadciśnieniową. Dotyczy to osób zdrowych. Natomiast u chorych, ataki serca, zakrzepy, wylewy krwi do mózgu, występują najczęściej od rana do godziny 12. Najłatwiej oddycha nam się w południe, a najtrudniej w nocy, stąd częstsze nocne ataki u astmatyków. Wieczorem może nastąpić fizjologiczny, nieznaczny wzrost temperatury ciała, który nie świadczy jeszcze o chorobie. Natomiast poranne podwyższenie temperatury powinno nas zaniepokoić. Stany depresyjne nasilają się o świcie, ponieważ przypływy i odpływy następują średnio w odstępach dwunastogodzinnych.

Podobne fale przypływów i odpływów tworzą się w środowiskach płynnych u wszystkich organizmów żywych. To przez wodę, która jest nośnikiem informacji, toczą się wszystkie procesy na Ziemi i w nas. Dlatego tak powinniśmy dbać o czystość tej zewnętrznej, bo dostarczona do organizmu, uruchamia różne procesy wewnętrzne. W dzisiejszych czasach najczęściej bywa ona bardzo zanieczyszczona, zawiera w sobie wysokie ilości azotanów i azotynów, które są prekursorami nitrozoamin, szczególnie groźnych czynników rakotwórczych. Natomiast Hunzowie mają najlepszą wodę na świecie, ponieważ zawiera wszystkie dobre składniki, jakie powinny się w niej znajdować, nie mając jednocześnie żadnych szkodliwych substancji. Woda, którą piją ze strumień, zawiera szczególnie dużo srebra w jonowej i koloidalnej postaci. Srebro oczyszcza wodę, wzmacnia odporność organizmu, jest w tej formie bezpieczne dla zdrowia, działa przeciwzapalnie, wspomaga rozwój komórek, niszczy grzyby i pleśnie, zabija ok. 650 patogenów, działa jak antybiotyk. W Europie przez ostatnie 100 lat poziom srebra w glebie obniżył się aż o 85%! Chlorowana i fluorowana „kranówka" przyczynia się do raka jelita, białaczki, anemii. zaburzeń akcji serca, różnego rodzaju dermatoz, marskości wątroby, nieżytu żołądka oraz przeróżnych nowotworów układu moczowo-płciowego. Arsen i DDT zawarte w wodzie z kranu, powodują raka wątroby, nerek. Detergenty - raka kory nadnerczy. Aluminium przyczynia się do choroby Alzheimera. W ten sposób rzekome dobrodziejstwa cywilizacji powodują degenerację całego środowiska zewnętrznego, co ma kolosalny wpływ na środowisko wewnętrzne człowieka. Skoro woda stanowi większość naszego organizmu, powinniśmy zadbać, by mieć kontakt tylko z czystą i wartościową wodą.


www.sport-marcel.blogspot.com

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Dlaczego warto pić wodę – a co ważniejsze, jaką?

Dlaczego warto pić wodę – a co ważniejsze, jaką?


Autor: Przemysław Rozmarynowski


Pewnie, odpowiadasz sobie zimną! Według starego słowiańskiego przysłowia zimna woda… Tak, masz racje :) Tylko która woda jest zdrowa i czy to jaka wodę pijemy ma w ogóle znaczenie?


Odpowiedź wydaje się oczywista, a zatem źródlana, mineralna, czy może kranówka ? Na te pytania postaram się dzisiaj odpowiedzieć.

Zapewne wiesz już ,że woda jest niezbędnym składnikiem codziennej diety. Wg. Instytut Żywności i Żywienia kobieta powinna przyjmować ok. 2,7 L wody na dobę, mężczyzna 3,7 L. Zapotrzebowanie to zwiększa się w przypadku osób uprawiających sport.

W Polsce, rocznie wypijamy około 2,3 miliarda litrów wody butelkowanej. Dlaczego jednak mimo ,że pijemy coraz więcej wody, tak mało o niej wiemy? Dlaczego, zamiast pić wodę wartościową, sięgamy po tę mniej przydatną dla zdrowia?

Ok, na początku warto abyś wiedział , że wody butelkowane dzielimy na 3 główne kategorie:

-wody naturalne źródlane
-wody naturalne stołowe
-wody mineralne naturalne

Woda źródlana
Jest to woda podziemna, pierwotnie czysta pod względem chemicznym i mikrobiologicznym. Dzięki odpowiednim zabiegom reklamowym mylona jest z wodami mineralnymi. Faktycznie jednak jej mineralizacja wynosi mniej niż 500 mg/ litr.
Wodę źródlaną należy pić w niewielkich ilościach, ponieważ zamiast dostarczyć nam odpowiednich minerałów, może je ona wręcz wypłukać z naszego organizmu.

Woda stołowa – mineralizowana
Najprościej mówiąc jest to woda otrzymywana z połączenia wody źródlanej z wodą mineralną lub solami mineralnymi. Pije się ją głównie w celach profilaktyczno zdrowotnych. Standardem jest to że posiadają one magnez i wapń, a nie posiadają wodorowęglanów.

Woda mineralna
Jest to woda o mineralizacji powyżej 1000 mg/l. Jest to najlepszy rodzaj wody bowiem zawiera znaczne ilości składników mineralnych. Picie jej uzupełnia niedobory tych składników w organizmie człowieka. W tym momencie warto uświadomić sobie ważną rzecz. Mleko pijemy żeby dostarczyć sobie wapnia, wodę powinniśmy pic po to żeby dostarczyć minerałów.

Wodę mineralną można podzielić ze względu na jej stopień mineralizacji.

Wody średnio zmineralizowane - od 500 do 1500 mg/l. Woda ta jest głównie przeznaczona dla osób ciężko pracujących, uprawiających sport. Picie jej jest wskazane w trakcie upałów.
Nie polecana dla małych dzieci i ludzi z chorobami nerek.

Wody wysoko zmineralizowane – powyżej 1500 mg/l. W wodach butelkowanych zazwyczaj do 4000 mg/l. Zastosowanie podobnie jak przy wodzie średnio zmineralizowanej. Wskazana jest dodatkowo dla ludzi z niedokwaśnością soków żołądkowych i schorzeniami układu oddechowego.

Kranówka
W tym przypadku bardzo trudno jest udzielić jednoznacznej odpowiedzi. Jedni uważają ,że kranówka nie wiele różni się od wody źródlanej i pijają ją bez żadnego problemu, inni natomiast ,że jest ona kompletnie nie zdatna do picia. Cóż, prawda jest taka ,że wszystko zależy od jakości wody jaka jest dostarczana do twojego domu. Natomiast, średnia ilość składników mineralnych w wodzie kranowej wynosi około 300mg/l. Z ostatnio przeprowadzonych badań przez naukowców z Politechniki Łódzkiej wynika ,że Łódzka kranówka ma więcej minerałów niż przeciętna woda źródlana którą często kupujemy za nie małe pieniądze. Ostateczny wybór należy jednak do Ciebie.

Przemysław Rozmarynowski


Twórca i autor bloga www.Fitpolska.pl | o Zdrowym i Aktywnym Stylu Życia | fitness, wellness, dietetyka

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Prawidłowe zasady zdrowego odżywiania

Prawidłowe zasady zdrowego odżywiania.


Autor: marcel


Żaden sposób zdrowego odżywiania nie jest pozbawiony wad i dlatego ideałem byłoby jeść to, co najlepsze dla naszego organizmu. Niestety w ciągu życia zatracamy umiejętności określania w pożywieniu tego, co jest dla nas dobre, a więc jedni jedzą, żeby żyć, drudzy żyją, żeby jeść.


Każda jednostka może zdobyć środki wystarczające do zaspokojenia rzeczywistego głodu, ale w sensie psychicznym może mieć poczucie, że w tym systemie społecznym, gospodarczym, nie stać jej na zaspokajanie różnych potrzeb. Potrzeby uznania, prestiżu, posiadania, rozwijają się i odbiegają bardzo od rzeczywistych. Człowiek głodny ma najmniejsze wymagania, a potrzeba jedzenia, zrodzona z podniety psychicznej, wymaga wyrafinowanych potraw. Sytuacja rodzi zapotrzebowanie na zjedzenie wyszukanych potraw w odpowiednich lokalach, gdzie właściwie nie idzie się jeść, ale zademonstrować swoją pozycję. Ci którzy wyrwali się z kieratu presji opinii publicznej oraz wzorców lansowanych przez media i przestali krytykować te produkty, które mają rzeczywistą wartość i są łatwe do zdobycia (owoce, warzywa, kasze), będą zdrowsi od pozostałych. Im taniej tym lepiej: im bardziej wyszukane potrawy, tym gorzej dla naszego zdrowia. Złe odżywianie prowadzą prawdziwi biedacy i ludzie bardzo zamożni, bo im nie wypada zamawiać prostych dań a wzory do naśladowania powinniśmy czerpać ze społeczności zdrowych i długowiecznych a nie modnych które zaspokajają potrzeby powierzchniowe, związane z głodem sytuacyjnym czy prestiżem. W mediach nie zobaczymy jak lansuje się potrawę z płatków owsianych, dlatego że to jest nieatrakcyjne medialnie a wystarczyłoby wziąć trzy łyżeczki płatków, zalać wodą, dodać do tego łyżeczkę masła, szczyptę soli i gotowe danie nadaje się do jedzenia. Dlatego audycje telewizyjne poświęcone jedzeniu muszą trwać dłużej. Im więcej się miele, miażdży, sieka, tłucze, smaży (w tym duża ilość przyrządów pomocniczych), tym atrakcyjniejsze to jest według mediów. Tymczasem natura wyposażyła nas w naturalne wspaniałe urządzenie do obróbki pokarmu w postaci jamy ustnej. Lecz widok żującego człowieka nie jest zbyt atrakcyjny medialnie. Naoglądamy się a w efekcie a i tak z braku czasu - kupimy zupkę w proszku dolejemy wody i obiad gotowy a smakuje jak domowy.

Na początek trochę zasad prawidłowego odżywiania:

- nie wolno jeść owoców na deser, tylko przed posiłkiem;

- nie należy popijać w trakcie posiłku (żeby nie rozcieńczać soków trawiennych);

- po ciepłym posiłku, szczególnie tłustym nie wolno pić zimnych płynów albo jeść lodów;

- nie "pojadać" między posiłkami;

- nie wolno łączyć owoców z produktami mlecznymi;

- napoje wolno pić pół godziny przed posiłkiem, lub pół godziny po;

- nie spożywać owoców cytrusowych w mroźne dni ponieważ wychładzają organizm;

- dokładnie przeżuwać, tak by jedzenie zamieniło się w postać płynnej papki;

- nie bać się tłuszczu (chyba, że lekarz zaleci inaczej);

- nie wstydzić się odmówić jedzenia, które nie służy zdrowiu człowieka;

- to, co jest dobre i lekkostrawne w postaci surowej, nie powinno być przerabiane przez gotowanie lub smażenie (dopuszczalne jest tylko lekko opiekane);

- pić maleńkimi łyczkami, powoli;

- dań białkowych nie łączyć z sałatkami zakwaszonymi;

- dań skrobiowych nie zakwaszać;

- nie powinno być w posiłku więcej niż cztery produkty, nawet z tej samej grupy;

- białka należy łączyć z następującymi warzywami: burak, marchew, seler, rzodkiewka, ogórek, brukselka, kapusta, kalarepa, brukiew;

- skrobię należy łączyć z następującymi warzywami: fasolka szparagowa, szparagi, kalafior, zielona sałata, szpinak, cebula, papryka, cykoria, pietruszka;

- nieprzestrzeganie kolejności, ilości, jakości, proporcji, likwiduje harmonie w organizmie, powoduje dolegliwości, zwane później chorobami;

Ważne zestawy i połączenia.

Owoce jemy zawsze przed posiłkiem. Dopuszczalne łączenie owoców:

- kwaśne: (grapefruity, cytryny, pomarańcze, ananasy, jeżyny, wiśnie) łączyć ze średnio kwaśnymi (poziomki, jabłka, truskawki, figi, winogrona, śliwki), gruszki, brzoskwinie, czarne jagody, czereśnie, maliny, morele, można łączyć z bananami, daktylami, figami lub rodzynkami, niedopuszczalne jest łączenie owoców kwaśnych ze słodkimi;

Ciężkostrawne połączenia:

- skrobia z białkiem, tłuszczem i owocami; owoce z białkiem i zielonymi warzywami; żeby nie zakwasić organizmu, należy stosować produkty alkalizujące do zakwaszających w stosunku 3:1;

Pokarmy alkalizujące:

- wszystkie warzywa i owoce (łącznie z cytryną), w szczególności: ziemniaki, marchew, sałata, buraki;

Pokarmy zakwaszające:

- białka (oprócz baraniny), wszystkie rodzaje pieczywa, groch, fasole, kasze, mak, orzechy laskowe, ryż, soczewica, soja, sery białe i żólte, śmietana, twaróg, cukry, wszystkie tłuszcze, płatki owsiane. Określone produkty są najlepiej przyswajalne i wykorzystywane przez organizm w określonych porach dnia;

Produkty dnia (7.30 - 19.30):

- buraki, fasola szparagowa, groszek zielony, kapusta czerwona,kukurydza, marchew, papryka, sałata, seler, soczewica, szczaw, szpinak, ananas, brzoskwinie, czereśnie, cytryny, jagody, daktyle, jeżyny, kiwi, maliny, morele, nektarynki, pomidory, porzeczki, śliwki, truskawki, winogrona, wiśnie, olej kukurydziany, olej słonecznikowy, czosnek, liść laurowy;

Produkty nocy (19:30 - 21:30):

- bakłażany, botwina, bób, cukinia, dynia, fasola, grzyby, kalafior,brukselka, kapusta, ogórki, pory, rzodkiewka, soja, szparagi,ziemniaki, arbuz, awokado, banany, gruszki, jabłka, melony,migdały, oliwki, orzechy, olej arachidowy, oliwka z oliwek, olej sezamowy, olej sojowy, cebula, korniszony, sól, jajka, produkty mleczne, wszystkie ryby;

Czas trawienia:

- skrobia 2 - 3 godz., białko 4 - 6 godz., tłuszcz 6 - 10 godz., pokarm mieszany wegetariański - 24 godz., mleko pasteryzowane 12-48 godz., jarzyny gotowane 10 - 12 godz., jarzyny surowe 3 - 6 godz., owoce gotowane 2 - 12 godz., świeży sok owocowy lub jarzynowy - 20 min., pokarm mieszany, nie wegetariański 1 - 5 dni;

Zestawy dopuszczalne:

- skrobia + tłuszcz, warzywa + inne warzywa, warzywa + skrobia, warzywa + białko, warzywa + tłuszcz, owoce + owoce (ale o tym samym stopniu kwaśności);

Zestawy niedopuszczalne:

- białko + skrobia, białko + cukier, białko + kwaśne owoce, warzywa + owoce, warzywa + cukier, łuszcz + białko, skrobia + owoce, owoce + cukier;

Warto pamiętać !

Stresy, złe nawyki żywieniowe (nałogi), modne diety, powodują stałe niedobory, rozregulowanie naturalnego instynktu, w efekcie czego, paradoksalnie, najbardziej smakuje nam to co najbardziej szkodzi więc warto to zmienić na wyżej wymienione połączenia i zestawy.


www.sport-marcel.blogspot.com

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Jak poradzić sobie z nadmiernym apetytem na słodycze?

Jak poradzić sobie z nadmiernym apetytem na słodycze?


Autor: Monika Dziemidowicz


Warto pokonać uzależnienie od słodyczy, ponieważ każdy kto to zrobi poczuje się lepiej zarówno fizycznie jak i psychicznie. Jak więc poradzić sobie z ogromnym apetytem na słodycze? Jest kilka sposobów, a oto najważniejsze z nich...


Węglowodany są głównym paliwem dla naszego organizmu. Potrzebujemy ich niemalże do wszystkich procesów życiowych, nawet do spalania tkanki tłuszczowej. Prawdą jest powiedzenie, że „tłuszcze spalają się w ogniu węglowodanów”.

Pełnowartościowe węglowodany zawarte w pożywieniu są zrównoważone przez odpowiednie minerały. Dzięki temu, rozkładane są powoli, a uwalniana z nich energia jest przyswajana w sposób stały i długotrwały. Jednakże, kiedy węglowodany zostaną przetworzone (poddane rafinacji i koncentracji), ich właściwości zmieniają się. Węglowodany rafinowane (biały cukier, sok z trzciny cukrowej, rafinowany cukier trzcinowy) przedostają się do krwioobiegu bardzo szybko i w dużych ilościach. Stanowi to duży szok dla organizmu, a przede wszystkim dla trzustki, która zaczyna szybko uwalniać duże ilości insuliny. Nadmiar insuliny powoduje chęć zjedzenia kolejnych słodyczy.

Na skutek nadmiernego spożycia węglowodanów rafinowanych dochodzi do zakwaszenia organizmu. Zakwaszenie doprowadza do nadmiernego zużycia znajdujących się w ciele minerałów. Układ trawienny zostaje osłabiony i nie daje sobie rady z odpowiednim trawieniem i wchłanianiem pożywienia, co prowadzi do zachwiania równowagi cukru we krwi i wzmaga apetyt na słodycze.

Trzeba również zaznaczyć, że spożywanie cukrów przetworzonych w nadmiarze prowadzi do wielu poważnych chorób, takich jak: hipoglikemia, cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, choroby serca, infekcje drożdżycowe, a także zaburzenia koncentracji, rozdrażnienie i wiele innych.

Jak więc poradzić sobie z ogromnym apetytem na słodycze? Jest kilka sposobów, a o to najważniejsze z nich:

- Dieta musi zawierać pełnowartościowe, nierafinowane węglowodany (zboża, warzywa, rośliny strączkowe, owoce). Dobrze jest je długo przeżuwać, aż do wydobycia ich naturalnego słodkiego smaku. Im dłużej się je przeżuwa tym stają się słodsze.

- Warto jeść słodkie warzywa – takie jak buraki, karczochy, dynie, słodkie ziemniaki, pasternaki, marchewki. W przypadku silnego łaknienia na słodycze, szczególnie polecane są surowe marchewki.

- W diecie nie powinno zabraknąć kiełków i skiełkowanych ziaren.

- Desery warto wzbogacać słodkimi owocami, sokami owocowymi, słodem jęczmiennym, syropem klonowym, nierafinowanym sokiem z trzciny cukrowej, melasą lub surowym miodem.

- Apetyt na słodycze likwidują mikroalgi (spirulina, chlorella, sinice). Stanowią źródło łatwostrawnego białka, które pomaga szybko uregulować poziom cukru we krwi. Warto stosować je jako dodatki do potraw.

- Warto również pamiętać, że zbyt duża ilość białka zwierzęcego (szczególnie mięsa) w diecie również może powodować większą ochotę na słodycze. Dlatego osoby jadające mięso regularnie powinny je łączyć z warzywami. Szczególnie polecane są sałaty, rzodkiewka, ziemniaki, trawa jęczmienia.

- Lepiej jest przygotowywać posiłki w domu, aby uniknąć spożywania cukru dodawanego w restauracjach do wielu potraw.

- Cukier i inne środki słodzące są dodawane niemalże do wszystkich produktów przetworzonych – pieczywa, płatków śniadaniowych, sosów, zup, wędlin. Dlatego bardzo ważne jest, aby czytać etykiety i wybierać produkty, które nie zostały dosłodzone lub, do których słodzenia użyto cukrów nierafinowanych (w opisie produktu musi być słowo „nierafinowany”). Jeżeli na etykiecie nie ma składu produktu, lepiej się na taki produkt nie decydować.

- Nie używać w zastępstwie cukru słodzików – zarówno naturalnych jak i chemicznych. Naturalne słodziki (poza ksylitolem) mają działanie podobne do cukrów rafinowanych. Słodziki chemiczne (np. aspartam) silnie zakwaszają organizm oraz mogą powodować wiele działań niepożądanych.

U osób, które spożywają cukier w nadmiarze, węglowodany proste trzeba eliminować stopniowo. W przeciwnym wypadku, mogą pojawić się objawy takie jak zmęczenie, niepokój, depresja. Nagła rezygnacja z cukru zazwyczaj kończy się wzmożonym apetytem na słodycze.

Warto pokonać uzależnienie od słodyczy, ponieważ każdy, kto to zrobi poczuje się lepiej zarówno fizycznie jak i psychicznie.


Monika Dziemidowicz

Poradnia dietetyczna ekoDiETETYK

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Kosmetyk… wewnętrzny?

Kosmetyk… wewnętrzny?


Autor: Milena Grochal


Puder, cień, a może szminka? Czy zastanawiałaś się, który z tych kosmetyków doda Ci niepowtarzalnego uroku? Oczywiście możesz używać wszystkich produktów, jednak prawdziwe piękno kryje się... w Twoim wnętrzu. Do jego wydobycia potrzebujesz wyłącznie... odpowiednio dobranych suplementów diety.


Suplement diety... czyli?

Suplementy diety to nic innego, jak tylko preparaty występujące zazwyczaj pod postacią tabletek, które pomogą w uzupełnieniu codziennej diety o niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, witaminy i minerały. W przypadku suplementacji codziennego menu kobiety, polecane są zwłaszcza preparaty pozytywnie pływające na kondycję cery, włosów i paznokci. Oczywiście tego rodzaju produkty bez problemu nabędziesz w miejscach takim jak chociażby Apteki medyczne. Suplementy diety dostępne są – w zdecydowanej większości przypadków – bez recepty.

Skład suplementów

A jakie substancje, wpływające w sposób pozytywny na organizmu kobiety, znajdziesz w składzie ogólnodostępnych suplementów diety? Za każdym razem kiedy odwiedzasz Apteki medyczne, praca i wiedza obecnych tam farmaceutów jest do Twojej dyspozycji, dlatego też profesjonalną informację dotyczącą konkretnego leku bez problemu uzyskasz właśnie od specjalistów. Niemniej jednak istnieją również składniki, które w tego rodzaju preparatach używane są najczęściej. Wśród takowych z całą pewnością warto wymienić między innymi wyciągi pozyskiwane ze skrzypu polnego, beta karoten, L-cysteinę, biotynę, szereg witamin takich jak A, C, E oraz witaminy z grupy B czy też mikroelementy: cynk, jod, żelazo.

Suplementy diety to preparaty o których stosowanie powinna pokusić się każda, dbająca o swoje zdrowie i piękno, nowoczesna kobieta. Dzięki tego rodzaju „kosmetykom” do organizmu dostarczone zostaną cenne substancje odżywcze, co w efekcie przyczyni się do zdrowia i pięknego, promiennego wyglądu cery, włosów i paznokci pań.


Milena Grochal

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.