Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

środa, 4 grudnia 2019

Właściwości aloesu

Właściwości aloesu


Autor: Anna Kacperska


Najnowsze badania dotyczące właściwości aloesu naprawdę zaskakują. Poprzez picie miąższu aloesowego możesz wspomóc proces odchudzania. Zapraszam do przeczytania artykułu!


aloesALOES to wieloletnia roślina, odporna na suszę, która w przeszłości była wykorzystywana w różnych dziedzinach medycyny. Nasze środowisko oraz dieta przez szereg lat uległy tak potężnym niekorzystnym zmianom, że wracamy do różnych produktów naturalnych, w tym także do aloesu, chcąc wykorzystać jego lecznicze właściwości. Większość z nas zna aloes z kosmetyków, jednak w ciągu ostatnich lat wykonano wiele badań, które świadczą o odżywczych właściwościach tej rośliny i możliwości wykorzystania także jako elementu codziennej diety.
Aloes zawiera 99 – 99,5% wody, przy średnim pH 4,50. Do pozostałych składników należy ponad 75 różnych związków, w tym: witaminy, minerały, enzymy, cukry, związki fenolowe, ligniny, aminokwasy i kwas salicylowy.

WITAMINY

W aloesie znajdziemy większość witamin, poza witaminą D. Roślina ta obfituje w antyoksydanty: witaminę A, C oraz E, witaminy z grupy B, kwas foliowy, a nawet witaminę B12, której brakuje w diecie wegetarian.

ENZYMY

Okazuje się, że lipazy i amylazy wchodzące w skład aloesu, pomagają w trawieniu rozkładając tłuszcze oraz cukry. Enzym – karobksypeptydaza inaktywuje w naszym organizmie bradykininę, dając efekt przeciwzapalny i przeciwbólowy (bradykinina powoduje w naszym organizmie rozszerzenie naczyń krwionośnych, co powoduje ból).

MINERAŁY

Aloes jest świetnym źródłem składników mineralnych, zawiera między innymi sód, potas, wapń, magnez, mangan, miedź, cynk, chrom oraz żelazo. Wykazano, że picie miąższu aloesowego ma działanie anty – alergiczne. Aloes zapobiega tworzeniu się histaminy z aminokwasów, która jest uwalniana w wielu reakcjach alergicznych, powodując swędzenie i ból.

CUKRY

Cukry pochodzą z warstwy pod skórką, wokół miąższu. Stanowią one 25% frakcji stałej i obejmują zarówno mono-, jak i polisacharydy. Zdecydowanie najważniejsze są długie łańcuchy polisacharydów, glukozy i mannozy, zawierające tzw. gluko-mannan. Po spożyciu aloesu, cukry te wiążą się z receptorami jelit i tworzą barierę, zapobiegając "zespołowi nieszczelnego jelita". W odróżnieniu od innych cukrów, które są trawione przed wchłanianiem, polisacharydy są wchłaniane kompletnie i pojawiają się we krwi bez zmian. Tutaj, działają jako modulatory immunologiczne - zdolne do wzmacniania i opóźniania reakcji naszego układu odpornościowego.

ANTRACHINONY

W dużych ilościach związki te wywierają ogromny wpływ przeczyszczający, ale w mniejszych, okazują się być pomocne stymulując pracę przewodu pokarmowego oraz są silnymi środkami anty - drobnoustrojowymi i posiadają silne działanie przeciwbólowe. Miejscowo mogą absorbować światło ultrafioletowe, zmniejszają wytwarzanie melaniny i tendencję do hiper-pigmentacji (nadmiernego opalenia skóry).

Aloes zawiera także ligninę – substancję, która pomaga w transporcie różnych składników aktywnych w głąb skóry, aby odżywić skórę właściwą – właściwość tą wykorzystuje się w kremach z dodatkiem aloesu.

KWAS SALICYLOWY

To związek posiadający działanie przeciwzapalne i antybakteryjne. Miejscowo pomaga w oczyszczeniu rany z martwiczych tkanek.

AMINOKWASY

Są budulcem białek. Miąższ aloesowy zawiera 20 z 22 niezbędnych aminokwasów potrzebnych przez ludzkie ciało i siedem z ośmiu podstawowych aminokwasów, których organizm nie może syntetyzować. Muszą one być spożywane wraz z żywnością.

Co sprawia, że aloes działa?

Zaskakujące jest, że widoczne efekty lecznicze aloesu mogą być zauważone przez tak małej ilości materiału stałego (tylko 0,5 – 1%)! Niektórzy badacze uważają, że występuje działanie synergistyczne między wszystkimi składnikami rośliny, co daje wynik, który jest większy niż suma poszczególnych działań. Dlatego bardziej rozsądne jest picie miąższu aloesowego, niż korzystanie z preparatów, będących źródłem pojedynczych związków pochodzących z materiału stałego tej rośliny.

Być może jest trochę prawdy w starożytnym tekście Ayurvedic z Indii: “Extracting drugs from a part of the plant is taking out the intelligence and throwing away the wisdom”.

Dowody naukowe wskazują, że podstawowe miejsca działania aloesu to:

Tkanka nabłonkowa - nabłonek jest warstwą komórek, która obejmuje powierzchnię ciała i komunikuje się z otoczeniem. Skóra, największy organ ciała, stanowi również największą powierzchnię nabłonka – ale tkanka nabłonkowa to także inne obszary linii nosa, zatok, płuc, jamy ustnej, przełyku i przewodu pokarmowego, a także dróg rodnych. Właściwości lecznicze aloesu dotyczą tu działania na powierzchni i membran, a nie wewnątrz organów.
Układ odpornościowy - tu aloes wywiera wpływ na system cytokin, hamując procesy zapalne.

Aloes przyspiesza także gojenie uszkodzonych tkanek nabłonkowych i owrzodzenia podudzi przez zapewnienia niezbędnych mikroelementów, działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i stymulację fibroblastów skóry.

JAK STOSOWAĆ ALOES?

Aloes może być stosowany wewnętrznie jako napój lub stosowany miejscowo. Zasadniczym składnikiem każdego produktu, powinien być stabilizowany żel z aloesu. Zatem, w czasie produkcji, aloes nie może być traktowany wysoką temperaturą czy filtrowany, ponieważ niszczone są w ten sposób podstawowe związki, takie jak enzymy i polisacharydy. Niestety istnieje wiele produktów, które zawierają znacznie przetworzony aloes i praktycznie nie wykazują leczniczych właściwości – dotyczy to szczególnie tanich kapsułek z suszonych liści aloesu.


Anna Kacperska – dietetyk

Poradnia dietetyczna Metamorfoza

www.metamorfozadiety.blogspot.com

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Jaki wpływ na zdrowie mają naturalne witaminy?

Jaki wpływ na zdrowie mają naturalne witaminy?


Autor: Tobiasz Duda


W jaki sposób się odżywiasz? Czy Twoje posiłki dostarczają niezbędne składniki odżywcze w odpowiednich ilościach każdego dnia? Witaminy, minerały i inne śladowe pierwiastki stymulują pracę wielu procesów życiowych człowieka. Jakie mają one znaczenie dla naszego zdrowia?


Coraz częściej żyjemy w stresie i nerwach, a swój czas poświęcamy życiu zawodowemu. Mniejszą uwagę skupiamy na codzienne spożywanych posiłkach. Zdrowie to drugorzędna sprawa, nikt o nim nie myśli, najpierw liczy się praca, sukces zawodowy i rodzina. Nie bez powodu obrałem taką kolejność, gdyż niejednokrotnie nie pamiętamy o zdrowiu. Kompletny brak zainteresowania własną dietą może doprowadzić w starszym wieku do poważnych problemów zdrowotnych. Co trzeba zrobić, żeby poprawić ogólny stan zdrowia i czerpać z życia jak najwięcej? Co jest niezbędne na co dzień, dzięki czemu możesz poprawnie funkcjonować?

Naturalne witaminy znajdujące się w suplementach diety mogą być idealnym rozwiązaniem wspierającym zdrowy styl życia. Zdrowe odżywianie opiera się na uzupełnianiu niedostatku witamin i innych składników odżywczych, które wpływają na procesy życiowe człowieka. Byle jak konsumowane posiłki o różnych porach dnia, nieprzemyślane jedzenie i produkty, które coraz częściej są konserwowane, przetworzone i wzbogacone w przeróżne sztuczne składniki. To wszystko doprowadza do tego, że jesteś narażony na niedobór witamin, w związku z czym możesz stracić swoją witalność, będziesz miał problemy ze skupieniem się i układ immunologiczny będzie niewytrzymały. Oprócz tego pojawiają się inne problemy, zakłócenia w działaniu odpowiednich funkcji życiowych.

Jeżeli postanowisz wprowadzić zdrowe odżywianie w życie, to należy wdrożyć kilka zasad, dzięki którym poprawisz zdrowie, odzyskasz energię. Naturalne witaminy i minerały potrafią zatrzymać zegar czasu w miejscu, a Ty w ten sposób będziesz wiecznie młody i pełen wigoru. Musisz wiedzieć, że witaminy i ich działanie w organizmie jest potrzebne do funkcjonowania i przebiegu wszystkich procesów życiowych. Choćby nawet witamina C powiększa odporność na przeziębienia i ogólnie pielęgnuje układ odpornościowy. Ma również na celu opóźnienie procesu starzenia się, chroni organizm przed aktywnością wolnych rodników. To jedynie kilka zalet kwasu askorbinowego. Myślisz o tym, żeby podtrzymać zdrowie w jak najlepszej sprawności fizycznej.? Musisz uzupełnić jadłospis o niezbędne witaminy i minerały, które sprawią, że poczujesz nagłą poprawę całego organizmu.


Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Jak skutecznie pozbyć się zmęczenia i worków pod oczami?

Jak skutecznie pozbyć się zmęczenia i worków pod oczami?


Autor: Katarzyna Górska


Chcesz mieć mnóstwo energii? Pragniesz mieć piękną, gładką cerę i nienaganną figurę? Odetchnij głęboko, bo jest na to skuteczny sposób i oto rozwiązanie:


Czy często zdarza się, że rano nie masz siły, by wstać z łóżka? Masz wiecznie podkrążone oczy, szarą i ziemistą cerę? Nie masz na nic ochoty i jesteś ciągle zmęczony? Jest tego przyczyna: toksyny, a konkretnie ich nadmiar. Wiadomo, że stykamy się z nimi codziennie – w pożywieniu, w wodzie, powietrzu, kosmetykach i detergentach, ale czy wiesz, że nadmiar tych negatywnych substancji przekłada się bezpośrednio na Twoje zdrowie?

Jak mieć piękną cerę, szczupłą sylwetkę i jednocześnie mieć pełno energii?

Jest jedno rozwiązanie: oczyszczanie organizmu z toksyn, a tym samym równocześnie oczyszczanie jelit. Zwykle oczyszczanie organizmu jest długotrwałe i polega na męczących praktykach, ale istnieją proste i skuteczne kuracje oczyszczające. Możesz skorzystać z 100 % naturalnych preparatów opartych o najnowocześniejsze badania naukowe i osiągnąć swój cel i cieszyć się niezwykłymi efektami. Oczyszczanie organizmu z toksyn i oczyszczanie jelit jest niezwykle proste, ponieważ polega na połknięciu kilku tabletek suplementów i popicie ich szklanką wody. Warto dodać do tego zdrowy sposób odżywiania i wprowadzienie do swojego menu zdrowych nawyków.

Co zyskasz oczyszczając swój organizm?

Na pewno zastanawiasz się, co zyskasz oczyszczając organizm. Popatrz ile korzyści możesz osiągnąć:

- znaczny przypływ energii
- poprawę nastoju
- wzrost koncentracji i uwagi
- utratę zbędnych kilogramów
- gładką zdrową cerę

A dodatkowo możesz pozbyć się:

- nadmiaru tkanki tłuszczowej
- wyprysków skórnych
- celulitu
- wzdęć, gazów, nadkwasoty, zaparć
- grzybicy
- problemów jelit

Na pewno teraz widzisz, że naprawdę warto oczyścić organizm z toksyn i zastosować kurację, która przyniesie Ci tyle korzyści. To rewelacyjne, że zyskasz dzięki temu lepsze zdrowie, jak i lepsze samopoczucie i wygląd.


Katarzyna Górska

http://oczyszczanie-organizmu-z-toksyn.pl/

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Dieta na hemoroidy?

Dieta na hemoroidy?


Autor: Jan Miśniok


Masz już dość hemoroidów i chcesz się ich pozbyć raz na zawsze. Wiele osób, kiedy zauważą u siebie pierwsze symptomy hemoroidów zaczyna panikować. Zaczyniają więc panicznie działać i przeważnie pierwsze co robią, to kupują reklamowane w telewizji środki.


Niestety wiele osób myśli, że kupienie leków jest równoznaczne z wyleczeniem się z hemoroidów jakby to był 100 % pewny sposób na nie. Leczeni hemoroidów jednak na czymś innym. Prawda jest taka, że maści, kremy i inne czopki działają tylko na objawy problemu. Łagodzą więc ból, swędzenie, ale nie zajmują się przyczyną i źródłem hemoroidów.

Żeby pozbyć się naturalnie i skutecznie hemoroidów potrzebujesz trzymać się dwóch ważnych zasad:

1. Stylu życia i właściwego sposobu odżywiania się, który nie będzie sprzyjał rozwojowi hemoroidów.

2. Działania, dzięki któremu wszystko tam na dole zagoi się, a Ty pozbędziesz się tej wstrętnej choroby. Skutecznego pro-aktywnego działania, które pozwoli Twojemu ciału wrócić do normalnego, zdrowego stanu.

Jeśli chodzi o właściwe odżywianie się to jedną z pierwszych bardzo skutecznych rzeczy, jakie możesz zrobić, to dodać do swojej diety większą ilość błonnika.

Dużo błonnika jest w:

Warzywach, owocach, pieczywie razowym, kaszach, musli itd.

Błonnik nie występuje:

Mięso, ryby, mleko, jaja, alkohole, masło, oleje.

Czyli jeśli twoja dieta składa się w większości z tych produktów, to sprzyjasz powstawianiu hemoroidów.

Dlaczego błonnik jest tak ważny w walce z hemoroidami?

Głównie dlatego, że zwyczajnie zapobiega zatwardzeniom, które są przecież z jedną z przyczyn hemoroidów. Pewnie już to wiesz, ale hemoroidy powstają przez to, że ciśnienie tam na dole jest za duże. W rezultacie zbyt dużego parcia i nadwyrężenia żył powstają w końcu hemoroidy.

Jedzenie, które ma w sobie dużo błonnika jest łatwiejsze do przetrawienia dla Twojego układu pokarmowego i oczywiście do wydalenia z twojego ciała.


To o czym się teraz dowiedziałeś to zaledwie przedsmak wiedzy, którą zdobędziesz już niedługo. Na mojej stronie dowiesz się jeszcze więcej i przeczytasz dziesiątki sprytnych sposobów na walkę z hemoroidami. Działaj teraz, bo im szybciej zaczniesz, tym szybciej się pozbędziesz hemoroidów. Możesz dowiedzieć się więcej hemoroidy leczenie.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Ból głowy a dieta

Ból głowy a dieta


Autor: Anna Kacperska


Szacuje się, że migrenowe bóle głowy mogą dotykać od 8 do nawet 20% populacji. Najnowsze badania wykazują, że jedząc niektóre produkty spożywcze zwiększamy ryzyko wystąpienia migreny!


Większość osób cierpiących na przewlekłe bóle głowy twierdzi, że dolegliwości są wzmocnione po spożyciu niektórych produktów spożywczych. Ból głowy utrudnia normalne funkcjonowanie w ciągu dnia, zaburza nasze życie rodzinne i pracę. Wiadomo, że ból głowy może być wywołany przez stres, uwarunkowania rodzinne, ale ostatnio podkreśla się również wpływ czynników żywieniowych. Dodatkowo, bóle zaostrzają się, jeśli stosujemy diety głodówkowe lub gdy zbyt mało śpimy.

Badania naukowe potwierdziły, że u osoby cierpiące na migrenowe bóle głowy są bardziej na nie narażone, ponieważ ich organizm "nie potrafi" usunąć pewnych aminokwasów obecnych w produktach spożywczych. Oznacza to, że po zjedzeniu danego posiłku, organizm trawi pożywienie, wchłania, ale nie potrafi wydalić określonych związków.


Nasuwa się tu pytanie: jakich produktów powinniśmy zatem unikać, aby zapobiec bólom głowy?
Na liście produktów sprzyjających występowaniu bólu głowy znajdują się napoje alkoholowe (szczególnie czerwone wino), sery żółte (dojrzałe), ryby w puszce (np. tuńczyk konserwowy, śledzie w zalewie), produkty marynowane a nawet niektóre owoce - spożywane przez nas często banany, maliny oraz awokado mogą sprzyjać migrenom!

Dlaczego akurat banany, wino czy tuńczyk w puszce? Wymienione produkty spożywcze zawierają w swoim składzie związki sprzyjające bólom głowy, nazywane aminami. Są to związki azotowe, które w żywności najczęściej odpowiadają za smak, charakterystyczny zapach oraz aromat. Aminy wywołujące bóle głowy to histamina, tyramina, fenyletylamina. Osoby cierpiące na przewlekłe bóle głowy nie są w stanie w odpowiednio szybkim tempie metabolizować te związki. W konsekwencji tego, aminy utrzymują się dłużej w organizmie wywołując migrenę.

U niektórych osób występują także predyspozycje genetyczne do nieprawidłowego metabolizowania amin, ponieważ brakuje im enzymu odpowiedzialnego za ich przemianę (monoaminooksydaza).

Jeśli doświadczasz częstego bólu głowy, prowadź przez dłuższy czas dzienniczek żywieniowy - spisuj zjadane przez Ciebie produkty, pory dnia, o których zjadasz posiłki oraz swój nastrój. Być może łatwiej będzie Ci zidentyfikować przyczynę bólu głowy. Poza tym regularnie stosuj aktywność fizyczną, staraj się niepotrzebnie nie stresować oraz zmień dietę na bardziej zbilansowaną.


Anna Kacperska – dietetyk

Poradnia dietetyczna Metamorfoza

www.metamorfozadiety.blogspot.com

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.