Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

środa, 4 grudnia 2019

Na co może pomóc mi pyłek pszczeli kwiatowy?

Na co może pomóc mi pyłek pszczeli kwiatowy?


Autor: Zdrowy Miodek


Komórki rozrodcze jakie produkują kwiaty noszą nazwę pyłku kwiatowego. Siadające na kwiatach owady za każdym razem na swoim ciele przenoszą pewną jego część i w ten sposób kwiaty mogą się rozmnażać. Małe i pracowite pszczoły wykorzystują go jednak do robienia dla siebie pokarmu.


Pyłek kwiatowy, który został już zmodyfikowany przez pszczoły nazywany jest także pierzgą i jego znaczenie jest niezwykle ogromne w medycynie. Pszczoły zbierają pyłek z kwiatów i mieszają ze swoją śliną oraz odrobiną miodu i w ten sposób powstaje pyłek pszczeli. Jest to ogromne źródło różnego rodzaju substancji odżywczych oraz mineralnych i to nie tylko dla pszczół, ale także dla nas ludzi.

Pyłek posiada bowiem bardzo wiele zbawiennych właściwości dla naszego organizmu.

Najpopularniej w medycynie pyłek wykorzystuje się do zwiększania odporności na grypę oraz przeziębienie. Poprzez jego regularne przyjmowanie zwiększamy ilość przeciwciał i tym samym naprawdę skutecznie uodparniamy się przed przeziębieniami.

Oprócz tego pyłek może być doskonałym elementem każdej diety, gdyż dostarcza nam wielu niezbędnych witam oraz białek i aminokwasów, reguluje trawienie naszego układu pokarmowego, wspomaga leczenie wątroby poprzez właściwości detoksykacyjne oraz wzmacnia nasze naczynia krwionośne.

Ciekawą właściwością pyłku pszczelego jest także zmniejszanie głodu alkoholowego.

Dzięki temu jest to świetny lek dla ludzi poddających się terapiom antyalkoholowym. Jest on także ważny dla cukrzyków, gdyż w sposób naturalny pobudza większą produkcję insuliny w organizmie.

W medycynie z kolei pyłek ten wykazuje bardzo lecznicze działanie na skórę oraz włosy. Specjalne balsamy na jego bazie w doskonały sposób odżywiają i odmładzają skórę, a także bardzo znacząco przesuwają proces starzenia się skóry.

Z kolei w przypadku włosów pyłek ma działanie przeciwłupieżowe oraz ogranicza bardzo znacząco wypadanie włosów. Inne produkty pszczół są dla naszego ciała oraz organizmu także niezwykle ważne, czego przykładem może być miód.


Gospodarstwo Pszczelarskie ApiMiodek Gierula Sprzedaż Miodów Pszczelich Sklep online

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Jakie korzyści dla zdrowia dają przeciwutleniacze?

Jakie korzyści dla zdrowia dają przeciwutleniacze?


Autor: Jacek Sztucki


Antyoksydanty - inaczej przeciwutleniacze, są to związki organiczne, blokujące wolne rodniki i silnie hamujące proces utleniania, a tym samym chronią komórki przed zniszczeniem.


Podczas utleniania powstają wolne rodniki, które powodują uszkodzenia komórek. Wolne rodniki, to substancje, które zawierają niesparowane elektrony. Wolne rodniki, powstają w wyniku zakażenia lub zapalenia, niektórych warunków środowiskowych, takich jak zanieczyszczenie powietrza, czy też palenie tytoniu, narażenia na działanie pestycydów i środków owadobójczych. Wolne rodniki oddziałujące przez dłuższy okres czasu mogą prowadzić do chorób takich jak rak. Przeciwutleniaczami są witaminy, minerały i enzymy, które są używane do odwrócenia procesu utleniania w jak największym stopniu.

Co przeciwutleniacze mogą zdziałać?

Nasze ciała potrzebują stałego dostarczania przeciwutleniaczy. Nie raz widujemy w programach telewizyjnych, kucharza który kroi owoc, a następnie polewa go sokiem z cytryny, aby zapobiec jego zbrązowieniu. Zmiana barwy owocu z białej na brązową, jest wynikiem utleniania. Po polaniu sokiem z cytryny owoce nie brązowieją, ale utrzymują swój pierwotny kolor. Obrazuje to zasadę działania przeciwutleniaczy, które dostarczamy organizmowi w spożywanej żywności, lub w postaci suplementów diety. Głównym działaniem przeciwutleniaczy jest neutralizacja wolnych rodników, które powstają na skutek utleniania.

Jak działają przeciwutleniacze?

Kiedy wolne rodniki powstają podczas utleniania, istnieją w stanie niestabilnym. Mają tendencję do uwalniania i absorbowania elektronów z innych żywych komórek. W przypadku gdy elektron zostaje zwolniony, lub wchłonięty powstają wolne rodniki. Dlatego nasze ciało potrzebuje stałego dostarczania przeciwutleniaczy. Wolne rodniki, powtarzają reakcję, tworząc łańcuch. Jeśli proces ten zachodzi przez dłuższy okres czasu, prowadzi to w końcu do uszkodzenie żywych komórek. Kiedy dostarczamy antyoksydantów, takich jak witaminy C i witaminy E, wolne rodniki przechodzą z niestabilnej formy do cząsteczek bardziej stabilnych. Proces ten przerywa łańcuch wolnych rodników i hamuje proces utleniania. W przypadku niektórych enzymów antyoksydacyjnych proces może przebiegać trochę inaczej.


Jakie są najlepsze źródła przeciwutleniaczy?

Jaskrawo kolorowe warzywa i owoce są bogate w przeciwutleniacze. Istnieją dosłownie tysiące różnych przeciwutleniaczy występujących w żywności, którą jemy i każdy ma swój własny mechanizm neutralizowania wolnych rodników.

Niektóre z bardziej popularnych i znanych przeciwutleniaczy, które spożywamy w naszej diecie to witamina C, witamina E, selen oraz beta karoten. Są one często określane jako przeciwutleniacze odmładzające, ze względu na fakt, że pomagają nam utrzymywać zdrowy wygląd skóry. Dietetycy podkreślają jak wielkie jest znaczenie owoców i warzyw w naszej diecie, ponieważ to właśnie owoce i warzywa maja największe właściwości antyoksydacyjne. Ze względu na stałe wykorzystywanie antyoksydantów przez organizm do neutralizacji wolnych rodników, musimy stale je uzupełniać. Można też wykorzystywać przeciwutleniacze zawarte w suplementów żywieniowych. Najlepszym źródłem przeciwutleniaczy są owoce i warzywa takie jak brokuły, czerwone winogrona, buraki, marchew i pomidory, dzika jagoda alaskańska.

Podsumowując, jest to bardzo ważne, abyśmy stale uzupełniali antyoksydanty w naszym ciele poprzez odpowiednią dietę i suplementację. Przeciwutleniacze zapewniają nam ochronę przed chorobami takimi jak rak, choroby serca, choroba Alzheimera i stawów, a także pomagają przedłużyć młody zdrowy wygląd.


Odwiedź stronę : Suplementy Calivita

Naturalne przeciwutleniacze

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Rancho Zdrowia

Rancho Zdrowia


Autor: benita


Głównym źródłem chorób są krążące we krwi toksyny, pochodzące z zanieczyszczonego powietrza i pochodzące z żywności. Dlatego każdy z nas, jeśli chce zachować dobre zdrowie i samopoczucie, powinien co jakiś czas oczyścić swój organizm z toksyn.


Domowa kuracja oczyszczająca na samych sokach. Kuracja ta może trwać jedynie dwa dni, po jej zakończeniu warto pić raz dziennie pół szklanki soku.
SOK NA ZMĘCZENIE
1 szklankę soku owocowego, ćwiartkę awokado, 1 łyżeczkę miodu. Wszystkie składniki zmiksuj i pij codziennie.
SOKI PRZECIWZMARSZCZKOWE
Pół szklanki soku z jabłek, pół szklanki soku z ogórka, zmiksuj i pij codziennie.
PRZECIWSTRESOWE
1 szklankę pokrojonej papai, po 1 łyżeczce twarożku, nasion słonecznika, orzechów, zarodków pszennych i otrąb ryżowych, 1 żółtko. Zmiksuj wszystkie składniki. Jedz dwa razy dziennie po 5 łyżeczek.
NADWAGA
1/4 szklanki zimnej wody, 3 łyżki serwatki i dwie łyżki żelatyny. Wymieszaj żelatynę z zimną wodą, dodaj serwatkę i wrzątek. Dokładnie wymieszaj i pij raz dziennie zamiast kolacji.
KŁOPOTY Z KRĄŻENIEM
1/2 szklanki soku z cytryny, 1/2 szklanki soku z marchwi, 1 łyżeczkę miodu. Wymieszaj wszystkie składniki i pij codziennie rano. Na obiad i kolację po łyżeczce miodu.
NADKWASOTA
1/2 szklanki soku z grapefruit, 8 liści szpinaku, 1/4 szklanki soku z ananasa. Zmiksuj wszystkie składniki.
ANEMIA
1 szklankę startych na tarce selera i pietruszki, 5 liści szpinaku, 1 szklankę soku z wiśni, 1 szklankę soku z marchwi. Zmiksuj wszystkie składniki i pij dwa razy dziennie. Kuracja trwa 7 dni.
BRAK APETYTU
3/4 szklanki soku ananasowego, 7 liści mniszka lekarskiego. Zmiksuj sok z mniszkiem lekarskim i pij codziennie przez 5 dni.
Soki te można doprawić do smaku ulubionymi świeżymi ziołami.


benita

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Jak poznałam słowo wellness

Jak poznałam słowo wellness


Autor: Patrycja Zak


Nigdy nie miałam problemów z moją wagą. Zawsze wyglądałam jak mała, szczupła dziewczynka. Nigdy też nie zastanawiałam się nad tym co jem i jak odżywiam swój organizm. Gdy byłam głodna, po prostu jadłam. Wrzucałam w siebie to co było pod ręka, lub to na co po prostu miałam ochotę.


Przyszedł jednak czas gdy jakimś dziwnym trafem wszystko zaczęło się zmieniać. Zaczęłam zauważać pewną różnicę, którą polegała na tym że moja sylwetka zaczęła się troszeczkę zaokrąglać. Niby nic a jednak pojawiły eis boczki, ulubione jeansy już nie chciały wejść na dupsko. W tam samym czasie przyleciała jeszcze do mnie moja mama i dolała oliwy do ognia. Biegałyśmy po rożnych miejscach, degustując wszelakie smakołyki. Dodatkowo mamcia codziennie mi gotowała. Nic dziwnego skoro jacyśmy placki ziemniaczane, pierożki, sosiki i tego typu rzeczy! Podczas pobytu mojej mamy, razem przytyłyśmy 30 funtów. Nie powiem Wam dokładnie która była „lepsza” od drugiej…

W każdym razie, po mamy wylocie, poszłam na pierwszą w moim życiu dietę. Było to dla mnie niesamowite wydarzenie. Wtedy właśnie zrozumiałam że jedzenie a odżywianie to niekoniecznie to samo! Tak właściwie to nauczyłam się tego i wielu innych rzeczy od osoby, która jest dla mnie prawdziwym autorytetem w dziedzinie odżywiania.

Zmierzam do tego że tyle lat żyłam w prawdziwej nieświadomości, że kiedy o tym myślę wydaje mi się to wprost niemożliwe.

Zdaj sobie sprawę z tego, że nie musisz mieć dyplomu z biologii aby być szczupłym. Nie musisz się głodzić aby mieć wymarzoną sylwetkę. Już na pewno nie musisz przesiadywać całego dnia na siłowni aby utrzymać swoją wymarzoną wagę. Musisz tylko użyć swojej głowy. Stać się troszkę mądrzejszą osoba. Gdy to pojmiesz wszystko stanie się bardzo proste!

Jesteśmy już tak zmęczeni reklamami, artykułami i przyjaciółkami, które mówią nam o kolejnej cudownej diecie, że zapominamy czasami użyć naszych szarych komórek.

Potrzebujemy wiedzieć kilka faktów na temat jedzenia aby móc inteligentnie podejmować decyzje dotyczące naszego odżywiania. Przede wszystkim musimy zdać sobie sprawę z tego że dieta nie pozwoli nam zachować wymarzonej sylwetki przez całe życie. Możesz to osiągnąć tylko przez zmianę swojego stylu życia. Musisz znaleźć drogę do tego aby cieszyć się jedzeniem, jednocześnie drogę do tego aby czuć się zdrowo, świeżo i lekko.

Jeśli chcesz być szczupłym musisz być zdrowym. Szczupła sylwetka = zdrowie. Nie możesz udawać że jedząc wciąż te same świństwa, zgubisz wagę. Nigdy nie zmienisz swojego życia gdy wciąż będziesz tkwił w tym samym. Możesz to osiągnąć dopiero kiedy zmienisz swoją codzienną rutynę.

Oto kilka moich wskazówek:

#1. NAPOJE GAZOWANE to zabójstwo; nie zawierają one ani jednego składnika, którym powinieneś karmić swój organizm; dodatkowo wypłukują one tak potrzebny nam kalcjum z naszego ciała, tzn. że mogą przyczynić się do powstania osteoporozy; nie wspomnę już o ilości cukru, którą zawiera; cukier = tkanka tłuszczowa;

#2. pamiętaj aby pić około 6-8 szklanek wody dziennie; WODA doskonale oczyszcza nasz organizm, więc wypłukuje niepotrzebne toksyny z naszego organizmu; regulując gospodarkę wodną naszego ciała możemy pozbyć się min. cellulitisu oraz poprawić nasze chodzenie na kibelek; odgrywa ona kluczową rolę w przyswajaniu witamin i minerałów oraz pomaga w krążeniu krwi i balansie fluidów w organizmie;

#3. KAWA jest nie potrzebna naszemu organizmowi; wydaje nam się że potrzebujemy kawy aby się rano obudzić? błąd! jeśli dobrze odżywiamy nasz organizm i nie brakuje mu żadnych witamin i minerałów, nasz organizm nie powinien potrzebować niczego aby pracować na pełnych obrotach; kawa dodatkowo wypłukuje z naszego organizmu magnez i potas; pamiętajmy też że kofeina może powodować bóle głowy, problemy z trawieniem, z żołądkiem a w skrajnych przypadkach nawet depresję; wpływa tez negatywnie na system nerwowy i oczywiście stan skóry;

# 4. REGULARNE ĆWICZENIA- wystarczy 20 minut kardio dziennie, 5 dni w tygodniu; dzięki temu spalisz niepotrzebny tłuszcz i kalorie; pamiętaj że regularne ćwiczenia poprawiają Twoje dobre samopoczucie oraz przyspieszają Twój metabolizm; ćwiczenia budują mięsień w organizmie i spalasz wtedy więcej kalorii, nawet gdy nie ćwiczysz; dla przykładu każdy funt masy mięśniowej spala 14 kalorii dziennie a funt tkanki tłuszczowej spala tylko 2;

# 5. w zbudowaniu zdrowego mięśnia i utrzymaniu masy mięśniowej pomogą Ci PROTEINY; jedz około 75-100 g proteiny każdego dnia; jedzenie protein przy każdym posiłku pomaga też w kontrolowaniu apetytu;

# 6. Twoja waga musi mieć BALANS; balans to klucz do zdrowego odżywiania i odchudzania; aby utrzymać odpowiednią wagę dla Twojego ciała musisz jeść tyle kalorii ile Twój organizm potrafi spalić; aby schudnąć, musisz spalać więcej niż w siebie wrzucasz; aby przytyć, musisz jeść więcej kalorii niż spalasz; zobacz jakie to proste!

#7. ZBILANSOWANY POSIŁEK powinien zawierać w sobie odpowiednią ilość cukrów, tłuszczy, witamin i innych skł. odżywczych; pamiętajmy o warzywach i owocach; każdy z nas powinien zjadać ich ok. 5 porcji;

# 8. zdaj sobie sprawę z tego że w dzisiejszym świecie, nawet jeśli dbamy o siebie, nawet jeśli wydaje nam się że, dobrze się odżywiamy, nie jesteśmy w stanie dać naszemu organizmowi wszystkiego czego on potrzebuje; dzisiejsze jedzenie zawiera przede wszystkim konserwanty, ulepszacze, pestycydy i inne świństwa; jedynym sposobem jest suplementacja; jest to jedyna gwarancja tego aby w końcu dostarczyć naszemu ciału tego co potrzebuje;

Jeśli szukasz sposobu na to aby czuć się lepiej, przepis na sukces jest prosty. To zrównoważona dieta połączona z suplementami, dużą ilością wody i ćwiczeniami.

Dziś mogę śmiało powiedzieć że mi się udało. Moje życie diametralnie się zmieniło od kiedy poszłam na moją pierwszą w życiu dietę (w tym miejscu chcę podziękować panu Januszowi). Potem pojawił się Tomek ( ) i zrozumiałam że dobre ciało to styl życia. Wellness stał się moja pasją. Zdałam sobie przy okazji sprawę z tego, że wcale nie muszę rezygnować z ulubionej kromeczki chleba, małej porcji frytek, czy gałeczki lodów aby zachować swoją wymarzoną sylwetkę. Najważniejszy jest balans. Wystarczy dobrze się odżywiać oraz regularnie ćwiczyć.


po więcej informacji na ten temat zapraszam na mojego bloga: http://patrycjazak.com/

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Jak odżywiać się w ciąży?

Jak odżywiać się w ciąży?


Autor: Barbara Grynczel


Prawidłowy rozwój przyszłego dziecka zależy w istotnym stopniu od stylu życia kobiety, jej odżywiania, oraz innych czynników środowiskowych i przebytych chorób - szczególnie zakaźnych.
Rozwijający się zarodek i płód najbardziej podatny jest na działanie niekorzystnych czynników miedzy 17 a 56 dniem.


Kobieta często nie wie jeszcze, ze jest w ciąży. We wspomnianym okresie organizmowi należy dostarczyć wszystkich niezbędnych składników odżywczych ( białek, tłuszczy, węglowodanów, witamin i mikroelementów) w ilości zaspakajającej zapotrzebowanie organizmu.

Dzienne zapotrzebowanie energetyczne kobiety w ciąży powinno wynosić 2500 - 2800 kcal, w zależności od masy ciała, aktywności fizycznej i rodzaju pracy. W stosunku do okresu sprzed ciąży wzrasta ono niewiele - o 10%, czyli ok . 300 kcal. Dieta kobiety powinna być urozmaicona i zawierać produkty spożywcze z 4 grup zawartych w piramidzie zdrowia ( produkty zbożowe, warzywa i owoce, mleko i jego przetwory, mięso i ziemniaki) - wymienionych celowo w kolejności od największej wskazanej do spożycia do najmniejszej.

Szczególną uwagę należy zwrócić na na spożycie:

- mleka i jego przetworów - główne źródło wapnia: dzienne zapotrzebowanie na wapń u ciężarnych wynosi 1200mg ( 1 szklanka mleka -ok. 300 mg, 100g sera białego - ok. 100mg, 100 g sera żółtego - ok 800 mg) , w przypadku nietolerancji mleka należy zastąpić je kefirem lub jogurtem

- produktów zawierających błonnik (owoce, warzywa, produkty zbożowe z grubego przemiału)- zapobiegających zaparciom

-produktów zawierających foliany oraz witaminy C i E ( 650 g owoców i 500 g warzyw) - warzywa o barwie zielonej i pomarańczowe owoce

-produktów zawierających żelazo ( mięso i jego przetwory, kasze, chleb, zielone warzywa , suszone owoce)- zapotrzebowanie na żelazo wzrasta o 50% . Niedobór prowadzi do niedokrwistości u matki i niedotlenienia płodu

- ryb morskich i soli jodowanej z uwagi na zapotrzebowanie na jod niezbędny do syntezy hormonów tarczycy

-kwasu foliowego w dawce 0,4 mg na dobę z uwagi na zapobieganie Wadom Cewy Nerwowej

W czasie ciąży należy ograniczyć spożycie:

- soli kuchennej ( zatrzymuje wodę i jest przyczyna obrzęków)

- produktów zawierających kofeinę (kawa, coca-cola, pepsi-cola) -wypijanie 2-3 kaw zwiększa ryzyko poronienia, przedwczesnego porodu i małej masy urodzeniowej dziecka

-mocnej herbaty-utrudnia wchłanianie żelaza

-produktów wzdymających ( kapusta cebula, kukurydza)

W kolejnym artykule opiszę szczególną rolę kwasu foliowego w diecie ciężarnej.


Zapraszam na moje blogi:

www.dobresmaki.blogspot.com

www.dobrezdrowko.blogspot.com

www.mojeodzywianie.blogspot.com

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.