Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

sobota, 29 lutego 2020

Dieta niskoglikemiczna

Dieta niskoglikemiczna


Autor: Maksymilian Mędrygał2


Dieta niskoglikemiczna, którą można również nazywać dietą Montinganca, jest bardzo wartościowa. Dzięki niej osoba próbująca obniżyć swoją wagę je tylko i wyłącznie produkty spożywcze o jak najniższych indeksach glikemicznych.


Dzięki temu poziom cukru we krwi nie będzie się zbyt gwałtownie podnosił. Kiedy się spożywa jakąś potrawę, to dostarcza ona do krwi glukozę, bez której nikt nie może żyć. Jednak jeśli zbyt duża ilość glukozy jest dostarczana do organizmu, to nie jest on w stanie jej użyć w całości i ją magazynuje w postaci tłuszczu. Do tego ilość spożywania zdrowej żywności jest nieograniczona, a produktów jest wiele, więc na pewno ta dieta nikogo nie znudzi.

Większość produktów, które nie mają w swoim składzie węglowodanów, ma zerowy indeks glikemiczny. Jest to przykładowo olej czy mięso. Niski indeks ma również większość owoców i warzyw. Stosując tą dietę, należy wykreślić ze swojego jedzenia cukier, produkty mrożone czy też słodycze. Wiadomo, że w małych ilościach nie powinno to nikomu zaszkodzić, ale nie można z tym również przesadzić. Wykluczyć powinno się również picie napoi z kofeiną, takich jak kawa czy cola, a także napoje gazowane (np. piwo). Jednak nie można zapominać o spożywaniu wody w bardzo dużych ilościach. Oczyszcza ona wtedy organizm. Ważnym i kluczowym elementem w tej diecie jest regularność jadania posiłków, powinno to się odbywać co trzy-cztery godziny, o stałych porach.

Stosowanie diety niskoglikemicznej jest w stu procentach zdrowe. Wszystkie zalecenia z piramidy zdrowego żywienia są w niej zawarte. Dlatego nie można zapominać o produktach, które zawierają białko, węglowodany i tłuszcze. Do tej pierwszej grupy należy na przykład mięso, jaja, ser, jogurty, drób czy też owoce morza. Do drugiego zestawu zaliczymy chociażby pieczywo, ryż, makron, ziemniaki, buraki, marchew czy też kasze. Z kolei tłuszcz zawiera olej, czekolada, masło czy też margaryna. Tak więc ilość produktów dostępnych w tej diecie jest szeroka, możliwości przyrządzania zdrowego posiłku są bardzo duże.

Jeżeli więc chcemy zastosować tę dietę, to trzeba pamiętać o tym, że czeka nas dużo wyrzeczeń. Początek może okazać się trudny, jeśli jednak przyzwyczaimy się do niej, to później nie będzie żadnych problemów z jej stosowaniem. Żeby móc prowadzić zdrowy tryb życia, ważne jest, by budować odpowiednie nawyki żywieniowe. Więc jeśli zdecydujemy się na zastosowanie diety niskoglikemicznej, możemy być pewni, że nie będziemy się głodzić i liczyć kalorii, a do tego łatwo można zapobiec efektowi jo-jo.


Dieta niskoglikemiczna zapobiega wielu chorobom taki jak grzybica i wielu innnym które są trudne do leczenia.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Zasady zdrowego żywienia

Zasady zdrowego żywienia


Autor: Maksymilian Mędrygał2


Żeby zdrowo się odżywiać, trzeba się dostosować do kilku bardzo ważnych zaleceń. Najważniejszą zasadą jest regularność posiłków. Wypadałoby spożywać dziennie od czterech do pięciu posiłków, bez jedzenia między posiłkami.


Super by było, gdyby każdego dnia udawało się jadać o tej samej porze, bo wtedy organizm pracuje o wiele lepiej. Jeżeli wychodzisz z założenia, że zjesz dwa razy na dzień bardzo dużą ilość posiłku, a przez resztę dnia będzie się głodzić, to nie jest to dobry pomysł. Wtedy organizm ma rozregulowany metabolizm, co w większości przypadków kończy się efektem jo-jo.

Drugą zasadą jest picie płynów. Powinno się to odbywać przed posiłkiem lub dwie godziny po nim. Picie w czasie posiłków może doprowadzać do zaparć, wzdęć czy też powstawania gazów. Na początek, żeby się pozbyć nawyku picia w trakcie jedzenia, wystarczy przepłukiwać w trakcie posiłku usta. Bez płynów zmieścimy mniej posiłku, a co za tym idzie, dostarczymy organizmowi mniej kalorii.

grupa krwi

Kolejną zasadą, która może wydać się dość śmieszną, jest dokładne gryzienie i przeżuwanie pokarmu. Jeżeli lepiej strawimy pokarm w jamie ustnej, łatwiejsza będzie praca soków żołądkowych i szybciej pokarmy zostaną strawione.

Czwartą zasadą jest spożywanie produktów z niskim indeksem glikemicznym. Im mniejszy indeks, tym powolniejszy przyrost poziomu cukru. Takie produkty nie sprzyjają powstawaniu nadwagi. Przetwarzane produkty żywnościowe podwyższają indeks glikemiczny.

Trzeba unikać również dużej ilości cholesterolu, który zwiększa krzepliwość krwi. Spożycie tłuszczy powinno być jak najmniejsze, gdyż duże ilości bardzo niekorzystnie wpływają na zdrowie człowieka. Duża zawartość tłuszczów znajduje się w wędlinach, lodach, ciastach, kremach czy chipsach. Najlepiej więc jest spożywać produkty nieprzetworzone, które zawierają naturalne witaminy. Świeże warzywa i owoce są najlepszym źródłem witamin. Nieprzetwarzane owoce i warzywa powinny być dodatkiem do każdego posiłku.

Warto ograniczać spożywanie żywności z dodatkami sztucznych barwników i konserwantów, które są dodawane już od kilkunastu lat. Niektóre wycofano, niektóre są uważane za rakotwórcze, a inne zaś działają alergicznie. Więc trzeba uważać, żeby nie użyć czegoś, co zaszkodzi naszemu zdrowiu. Ważne jest również, żeby nie jeść już posiłku dwie godziny przed pójściem spać. Ponieważ trawiony posiłek może nie dać zasnąć. Warto ograniczyć spożywanie masła i margaryny, ponieważ są to produkty zwierzęce otrzymywane ze śmietany z mleka krowiego. Zawierają aż 82 procent tłuszczu.


Zdrowi jest najważniejsze dbajmy o siebie i swoich bliskich pamiętaj "jesteś tym co jesz" więcej na stronie www.grupakrwi.info

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Odżywianie sportowców

Odżywianie sportowców


Autor: Maksymilian Mędrygał2


Wielu osobom mogłoby się wydawać, że sportowcy mają wspaniałe życie. Zawody, mecze, zwiedzanie świata. Jednak to nie jest prawdą. Oprócz ciężkich treningów, muszą oni ponieść wiele wyrzeczeń w życiu codziennym. Poświęcenia w odżywianiu są niedoceniane przez innych.


Każdy piłkarz, siatkarz czy lekkoatleta musi rezygnować z niezdrowej żywności, aby osiągnąć sukces. Najlepszym sposobem jest dieta wysokowęglowodanowa. Mówi ona o spożywaniu dużej ilości węglowodanów, które zwiększają wytrzymałość podczas męczących treningów czy też meczów. Ważne jest też spożywanie tych produktów. Nie można ich używać później niż dwie godziny przed danym wysiłkiem. Wtedy mają one możliwość zamienienia się w energię. Przydatnymi mogą się okazać produkty o niskim indeksie glikemicznym, które trzeba stosować godzinę, ewentualnie dwie przed meczem czy treningiem.

Przed danym wysiłkiem nie warto jeść rzeczy ciężkostrawnych. Wręcz przeciwnie. Potrzebne są produkty, które organizm łatwo strawi. Mogą to być makarony, ryż, owies, jabłko czy owsianka. Bardzo ważne dla każdego sportowca jest spożywanie białka.

W czasie trwania wysiłku, meczu, treningu, koniecznie trzeba dostarczać napoje z dużą ilością cukru, wtedy odbudowywane zostają zapasy glikogenu w mięśniach. W czasie meczu zawodnik powinien wypić przynajmniej pół litra wody na godzinę, gdyż jej utrata jest bardzo szybka. Organizm sportowca lepiej przystosuje się do spożycia produktu w formie płynnej, niżeli w formie posiłku. Warto jest zaopatrzyć się w napoje izotoniczne.

Po wysiłku trzeba dostarczyć zapasy węglowodanów oraz wyrównać utratę wody. Po zawodach, meczu czy treningu na pewno zawodnik będzie głodny, więc warto dostarczyć jakiś posiłek z dużym indeksem glikemicznym, np. ryż, pieczywo, ziemniaki czy płatki śniadaniowe. Warto również zjeść coś słodkiego.

Każdy sportowiec powinien spożywać dużą ilość warzyw, owoców, produktów mlecznych, bogatych w wapno i w wapń. Owoce i warzywa dostarczają dużą ilość cennych witamin, natomiast produkty z białkiem uzupełniają utracone białka tkankowe. Jeżeli chcemy utrzymać wypracowaną siłę, wytrzymałość z dnia na dzień, to warte uwagi są produkty z wysokim indeksem glikemicznym. Stosowanie takich diet nie może odbywać się tylko raz na jakiś czas. Musi to być codzienna dieta, wtedy widać wyniki. Zawodnik, który prawie codziennie odbywa trening, powinien spożyć od 500 do 800 gram węglowodanów. Stosowanie tych określonych posiłków będzie miało na pewno swoje przełożenie w meczu.


Każdy będzie miał możliwość dowiedzieć się więcej o swoim zdrowiu, jeżeli zdecyduje się wejść na naszą stronę www.suplementy24h.pl

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Co jeść, by mniej chorować?

Co jeść, by mniej chorować?


Autor: matrus2


Nadchodzi jesień, czyli pora roku, kiedy odnotowuje się największą ilość zachorowań na grypę i przeziębienia. Wiele osób korzysta z farmakologicznych zabezpieczeń przed wirusami i bakteriami, jednak warto także korzystać ze sposobów, jakie funduje nam sama matka natura.


Dobrze jest jeść produkty, których skład pozwala nam się uodpornić przed nadchodzącymi rzeszami niesprzyjających czynników. Każdy z nas przecież wie, że warzywa i owoce, zawierające wiele witamin, mogą wzmocnić nasz organizm. Jak zwiększyć odporność? Jak się odżywiać? Jakie witaminy spożywać? Odpowiedź na te pytania znajdziesz poniżej.

Zgodnie z tezą Hipokratesa, która mówiła, że nasze pożywienie powinno być lekarstwem i odwrotnie, nasze lekarstwo powinno być pożywieniem, powinniśmy zdawać sobie sprawę z korzyści, jakie płyną z odpowiedniego odżywiania. Na samym początku jednak, zanim zaczniemy nasze naturalne uodparnianie, trzeba zdać sobie sprawę, jakie składniki odżywcze oraz jakie witaminy są nam niezbędne i co dają naszemu organizmowi. Wśród nich są:

Witamina C – znajduje się w czerwonej papryce, cytrusach, czarnej porzeczce, brukselce, kalafiorze, ziemniakach, kiwi, truskawkach oraz czerwonej kapuście, jest najpopularniejszym składnikiem korzystnie wpływającym na naszą odporność poprzez aktywację procesów immunologicznych naszego organizmu (ważne jest, aby spożywać te warzywa przed obróbką termiczną, kiedy to część ważnych składników zostaje zdegradowana do elementów bezwartościowych),

Witaminy z grupy B (kwas foliowy) – znajduje się w brokułach, szparagach, szpinaku, kapuście oraz kalafiorze,

Kwas tłuszczowe omega – 3 – znajduje się w rybach (łososie, makrele, śledzie, sardynki), oleju lnianym, słonecznikowym oraz sojowym, orzechach włoskich, oliwie z oliwek, ze względu na zawartość witaminy E chroni przed infekcjami, neutralizując wolne rodniki,

Miód – podawany z mlekiem, herbatą z cytryną, jest znany ze swojego działania przeciwko przeziębieniom,

Jajka – są źródłem cynku i żelaza, dzięki czemu czujemy się ciągle pełni energii i jesteśmy mniej podatni na zachorowania.

Wśród warzyw również mamy wielu sprzymierzeńców. W pierwszej kolejności ustawia się tak przez wielu nielubiany, ze względu na swój nieprzyjemny zapach i smak, czosnek. Jest on niezwykle pomocny w życiu codziennym dzięki swojemu działaniu antybakteryjnemu (allicyna, związki siarkowe) i antywirusowemu, a przez to bardzo skuteczny podczas leczenia chorób układu oddechowego oraz przeziębień.

Następna w kolejności jest natka pietruszki. Zawiera ona ogromne ilości witaminy C, dzięki czemu ma działanie zarówno profilaktyczne, jak i pozwala leczyć przeziębionych. Dzięki swojej uniwersalności może być ona łatwo „przemycana" w wielu potrawach.

Trzecim ważnym warzywem podczas jesiennych chłodów jest cebula. Za nią również nie wszyscy przepadają ze względu na drażniący smak i zapach. Podobnie jak czosnek wykazuje ona działanie bakteriobójcze, co sprawia, że pomaga leczyć przeziębienia. Chyba każdy z nas pamięta niezbyt smaczny syrop z cebuli przygotowywany przez nasze mamy na gardło, po wypiciu którego łatwiej nam się odksztuszało zalegającą wydzielinę.


Zapraszamy do cyklu artykułów: jak wchodzić do sauny oraz zasady korzystania z sauny.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Znasz już olej z ostropestu?

Znasz już olej z ostropestu?


Autor: Marlena Mendelewska


To niesamowite, że w polskich domach nadal w kuchni królują przede wszystkim oleje rafinowane: olej słonecznikowy i rzepakowy. Oczywiście – są to dobre oleje do smażenia przeróżnych potraw. Jednak jeśli chcemy postawić na zdrowie – warto jest zainteresować się innymi rodzajami olejów.


Pewnie już nie raz słyszałeś, że w przypadku zdrowego żywienia bardzo ważne jest zmniejszenie (lub całkowite wyeliminowanie) smażonych potraw z diety. Jednak nie oznacza to, że z naszej diety mamy wyeliminować tłuszcz. Wręcz przeciwnie – nasz organizm potrzebuje odpowiedniej dawki tłuszczów każdego dnia, aby się prawidłowo rozwijać. Jednak ten smażony tłuszcz jest dla nas niestety bardzo niezdrowy.

Zdecydowanie lepiej jest postawić na oleje zimnotłoczone. Im bardziej świeży taki olej, tym więcej cennych składników nam dostarczy. Zasada jest jedna – taki olej jemy tylko i wyłącznie na zimno (w różnego rodzaju sałatkach, czy też pastach do smarowania chleba).

Olejem, który na pewno warto jest mieć w kuchni, jest olej z ostropestu. Jest to chyba jedyny olej, który w tak kompleksowy sposób oddziałuje na naszą wątrobę. Działa on przeciwzapalnie, stabilizuje i stymuluje rozwój, a także regenerację komórek wątroby. Każda osoba, która choć raz odczuwała skutki przejedzenia albo złej pracy wątroby - będzie potrafiła docenić te właściwości ostropestu.

W związku z tym, że olej z ostropestu reguluje procesy związane z trawieniem – sprawdza się on także w przypadku wszelkiego rodzaju problemów związanych właśnie z trawieniem. Pomoże zarówno przy braku łaknienia, jak i przy problemach związanych z przejedzeniem, wzdęciami, czy też odbijaniem.

Jak zatem widzisz – olej z ostropestu jest faktycznie tym, który warto mieć zawsze pod ręką. A to tylko jeden z rodzajów wspaniałych olejów, które nie tylko mają niezwykły smak, ale także cenne właściwości.


tutaj znajdziesz olej z ostropestu

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.