Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

niedziela, 22 marca 2020

Olej z wątroby ryb znów na topie

Olej z wątroby ryb znów na topie


Autor: Ewelina Kowalska


Od dawna człowiek poszukuje uniwersalnego źródła zdrowia i urody. W latach siedemdziesiątych oraz osiemdziesiątych cudownym panaceum okrzyknięto tran. Cóż to jest ten tran i jakie ma właściwości?


Otóż tran jest to nic innego jak tłuszcz pozyskiwany z wątroby dorsza (lub innych ryb z rodziny dorszowatych, choć obecnie tranem zwie się niezbyt poprawnie wszystkie tłuszcze z wątrób rybich). Cudowne właściwości tranu są nieco przyćmiewane przez jego bądź co bądź przykry smak i zapach. To właśnie nastręczało najwięcej kłopotów w podawaniu go dzieciom, a zwłaszcza w profilaktyce zdrowotnej u dzieci był najchętniej stosowany – niestety w płynnej, nieprzetworzonej wersji. Czemu tran zawdzięcza aż takie zainteresowanie?

Otóż tłuszcz z wątroby dorsza jest idealnym źródłem witamin A oraz D. Nie są to pojedyncze witaminy, ale całe grupy witamin, działają więc kompleksowo i mają niesamowicie łatwą przyswajalność dla człowieka. Zestaw witamin A oraz D zawarty w tranie szczególnie chętnie podawany jest dzieciom ze względu na ich działanie podczas procesu wzrostu. Przyjmowanie tranu wzmacnia kości, zęby, zmysły – zwłaszcza wzrok. Zawarta w nim witamina D ma istotny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie w układzie krążenia, immunologicznym, rozrodczym, nerwowym, mięśniowym i kostnym. Przyjmowanie witaminy D (najlepiej w formie tranu) poprawia wyraźnie wygląd i zdrowie skóry, włosów oraz paznokci.

Właśnie głównie dzięki tym ostatnim właściwościom tran powrócił do łask w obecnych czasach, ponieważ jego chwilowa nieobecność spowodowana była traumatycznymi wspomnieniami dzieci pojonych na siłę tranem w przedszkolu. Dzieci te, gdy dorosły, nie wyobrażały sobie i nie przyjmowały do wiadomości nawet myśli o tym, by swoje dzieci narażać na takie same nieprzyjemności. Tak więc ohydny smak, zapach oraz nieprzyjemna konsystencja zapewniła jednopokoleniową przerwę w stosowaniu tranu. Dziś na szczęście tran przyjmować można humanitarnie, wręcz komfortowo, gdyż podawanie nieprzetworzonego (czyli najlepszego rodzaju tranu) ułatwia żelowa kapsułka mająca neutralny smak i zapach.

Obecnie tran wszedł do masowej sprzedaży już nie jako element profilaktyki zdrowotnej, ale jako suplement diety. Zawartość witamin A i D powoduje, że tran nie tylko poprawia wygląd osoby, która regularnie go zażywa, ale także wyraźnie poprawia funkcjonowanie całego organizmu. Jako że dwudziesty pierwszy wiek stał się okresem dbania o zdrowie po to, by być pięknym, tran przechodzi teraz swój renesans, gdyż jak to mawiają jego zwolennicy: tran jest dobry na wszystko!


Więcej informacji - tran oraz właściwości tranu

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Co zamiast soli?

Co zamiast soli?


Autor: KAROLAJNA


Jesteśmy uzależnieni od soli! Dlatego też zacznijmy zwracać uwagę, by w miarę możliwości jeść jej mniej. Nadmiar tej przyprawy w diecie sprzyja nadciśnieniu tętniczemu i udarom mózgu.


Najwięcej soli dostarczają sery żółte, konserwy mięsne i rybne, ryby wędzone, wędliny, mieszanki przyprawowe, zupy w proszku. Źródłem jej dużej ilości jest też żywność typu fast-food- frytki, pizza, hamburgery, hod-dogi.

Powinniśmy ją ograniczać, ale mniej nie znaczy w ogóle. Sól jest nam przecież potrzebna. Smakują nam solone potrawy, co potwierdza tezę, że potrzebujemy soli. Szkodliwa jest jednak jej nadmierna ilość, która przyczynia się do powstawania wielu groźnych chorób: nadciśnienia tętniczego i udarów mózgu, powoduje też obrzęki i opuchliznę ciała. Dzienna dawka spożycia soli to płaska łyżeczka od herbaty. Polacy jednak spożywają jej zdecydowanie za dużo, przekraczają dwie łyżeczki, przy jednej zalecanej. Jemy za dużo soli, ponieważ większość zapomina, że znajduje się w większości produktów.

Zamiast zwykłej soli, czyli czystego chlorku sodu, używajmy soli kuchennej o obniżonej zawartości sodu. Sole: kłodawska, zabłocka lub morska są też dodatkowo bogatsze w jod i brom. Ograniczenie dodatku soli podczas przyrządzania potraw będzie łatwiejsze, jeżeli wykorzystamy naturalne przyprawy ziołowe: świeże i suszone, by uatrakcyjnić smak i zapach różnych dań. Dobre rezultaty daje stosowanie takich przypraw jak: bazylia, estragon, kminek, tymianek, rozmaryn i imbir. Większość z nich kupimy w doniczkach w każdym supermarkecie.

Problem pojawia się w momencie kiedy daną potrawę lub mięso mamy doprawić określonym rodzajem i ilością ziół i przypraw. Tutaj robią się schodki, większość z nas tak przyzwyczaiła się do soli, że przyprawy stanowią tabu. Napiszę wam jakie przyprawy pasują idealnie do określonego rodzaju mięs. Ryby idealnie będą smakować, kiedy dodamy do nich odrobinę rozmarynu, majeranku bądź liścia laurowego. Jeśli chodzi o drób, wedle uznania można dodać: kminek, estragon, bazylię, majeranek. W parze z wołowiną świetnie będą się czuły: tymianek, bazylia, liść laurowy lub szałwia.

Najlepiej jednak starajmy się po prostu unikać dosalania potraw :-)



KAROLINA KAŁUZIŃSKA

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Sezon grillowy czas zacząć

Sezon grillowy czas zacząć


Autor: Gabriela Wrona


Pogoda nareszcie sprzyja grillowaniu. Pyszne kiełbaski, skwierczący boczek i soczysta karkówka śnią nam się po nocach. Ale co z osobami będącymi na diecie? I dla nich znajdzie się coś pysznego. Oto kilka prostych przepisów na dietetyczne dania z grilla, które nie tylko świetnie smakują, ale również sprzyjają utrzymaniu szczupłej sylwetki.


Szaszłyk drobiowo-warzywny

Pierś z kurczaka marynujemy dzień wcześniej w mieszance składającej się z sosu sojowego, 2 łyżek miodu, soku wyciśniętego z limonki lub cytryny oraz czosnku. Nadziewamy na patyczek na przemian z pieczarkami, marchewką, papryką, cukinią i cebulą. Można użyć dowolnej kombinacji warzyw. Szaszłyki pieczemy bezpośrednio na ruszcie lub na aluminiowych tackach. Pieczemy do momentu, gdy kurczak się zarumieni.

Pstrąg lub łosoś w folii

Rybę należy skropić sokiem z cytryny, a do środka dodać np. świeżego koperku. Na wierzchu układamy plastry cytryny. Opcjonalnie możemy zastosować przyprawę do ryb. Całość zawijamy w folię aluminiową, którą należy podziurawić od spodu, aby wytapiający się tłuszcz i woda miały swobodny odpływ. Pieczemy ok. 20 minut.

Pieczone plastry bakłażana

Plastry bakłażana marynujemy w mieszance octu balsamicznego, oliwy z oliwek, soku z cytryny, tymianku i ziół prowansalskich. Następnie kropimy sokiem z cytryny i pieczemy do momentu, aż brzegi będą mocno zarumienione. Można pod koniec smażenia dodać kostki sera feta. Bardzo dobrą alternatywą dla bakłażana jest cukinia, która ma nieco słodszy smak.

Grzanki bruschetta

Potrzebne będzie pieczywo razowe. Kromeczki należy spryskać oliwą z oliwek i natrzeć czosnkiem i posypać oregano. Grzanki trzymamy na ruszcie, aż do momentu kiedy się zarumienią. Dodajemy np. suszone pomidory i wcinamy, aż się uszy trzęsą.

Faszerowane pieczarki

Duże pieczarki dokładnie myjemy, a następnie odcinamy im nóżki. Boczek wędzony kroimy drobno i podsmażamy na patelni z szynką. Dodajemy posiekaną cebulkę i nóżki z pieczarek. Aby otrzymać masę do faszerowania, dodajemy odrobinę bułki tartej oraz oliwę z oliwek i dokładnie mieszamy. Wypełniamy farszem kapelusze pieczarek i pieczemy na aluminiowej tacce.

Smacznego!


Odstraszacze owadów

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Wiosennie uporządkowana dieta

Wiosennie uporządkowana dieta


Autor: 5tka_PR -


Wiosenna temperatura rośnie z zadziwiającą prędkością i chcąc nie chcąc zrzucamy swetry pokazując trochę więcej ciała. Jeśli podczas zimy nieco go przybyło, szybko rzucamy się w wir diet cud. Niemal odruchowo zaczynamy mocno ograniczać tłuszcz w daniach – czy słusznie?


Wszystkie tłuszcze dostarczają skoncentrowanej formy energii i są niezbędne dla transportu w organizmie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E i K. Jednak jednym z podstawowych problemów nieodpowiedniej diety Polaków jest (często nawet nieuświadomiony) wybór tłuszczy zwierzęcych, bogatych w nasycone kwasy tłuszczowe. To właśnie ich nadmierne spożycie niekorzystnie wpływa na zdrowie i kondycję, skutkuje dodatkowymi kilogramami, a w konsekwencji nadwagą czy nawet otyłością. Najczęściej pojawiające się kwasy to palmitynowy i mirystynowy oraz stearynowy. To one mają wpływ na stężenie cholesterolu całkowitego oraz ‘złego’ cholesterolu LDL w surowicy krwi, zatem ich spożycie należy ograniczyć do minimum.

Tłuszcz jest niewątpliwie jednym z elementarnych składników pożywienia, więc nie ma możliwości całkowitego wyeliminowania go z jadłospisu. Istotne by kontrolować, aby tłuszcz, po który sięgamy był pochodzenia roślinnego. W ramach tego postanowienia warto docenić dobrodziejstwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, które według badań zapobiegają nowotworom, powodują obniżenie ciśnienia tętniczego krwi jak i poziomu cholesterolu. Co ciekawe, jego spożycie powoduje, że chudniemy powodują uczucie sytości, dzięki któremu podjadamy mniej niezdrowych przekąsek. Ich źródłem są ryby (przede wszystkim: łosoś, dorsz, sardynki, śledzie, makrela), orzechy (głównie włoskich), nasionach, awokado, sezamie oraz oliwa z oliwek.

Poza walorami zdrowotnymi, warto też zwrócić uwagę na atuty związane ze smakiem potraw. Oliwy z oliwek świetnie sprawdzą się w wiosennych daniach i podkreślą smak nowalijek. Do sałatek najlepiej używać oliw z rodzaju extra virgin, tłoczonych na zimo, które są znakiem rozpoznawczym kuchni śródziemnomorskiej (np. Olivari). Wybór takiej oliwy ma swoje uzasadnienie – extra virgin ma niską temperaturę spalania, dlatego świetnie nadaje się jako dodatek do gotowych dań, ale nie powinno się na niej smażyć. Ten rodzaj oliwy ma też charakterystyczny delikatnie owocowy smak, dzięki czemu fantastycznie podkreśla słodycz pomidorów lub subtelny smak dojrzałego awokado. Tworzy wyśmienity duet z serem feta, czarnymi oliwkami i odrobiną pieprzu. Dzięki niej nawet sałatka z makaronem będzie nieco mniej grzeszna. Czy nie o tym marzy każda osoba będąca na diecie?

Przepisy na wiosenne sałatki:

Sałtka z awokado i mango

  • 1 awokado
  • 1 mango
  • 300 g rukoli
  • 100 g orzechów włoskich
  • 20 g parmezanu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine Olivari
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • pół łyżeczki brązowego cukru
  • sól i czarny pieprz do smaku

Sos

Aby przygotować sos należy wymieszać wszystkie składniki i odstawić, aż się „przegryzą”. Rukolę płuczemy i odsączamy, wrzucamy do miski. Obieramy awokado i mango, oba owoce tniemy w paski i układamy na sałacie. Całość polewamy wcześniej przygotowanym sosem i posypujemy orzechami włoskimi. Sałatkę najlepiej podać od razu, by nie straciła świeżości.


Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Dieta zgodną z grupą krwi AB

Dieta zgodną z grupą krwi AB


Autor: Anna Szubert


W artykule poznasz zarys pokarmów wskazanych, zalecanych, ale też niekorzystnie wpływających na Twoje samopoczucie i kondycję organizmu. Dowiedz sie co to jest dieta zgodną z grupą krwi.


Grupa krwi AB to najmłodsza grupa krwi. Pojawiła się około 1500 lat temu. Powstała z połączenia genetycznego grupy A z B. Najrzadsza - ma ją tylko 3,5% ludzi na świecie.
Jest ona sumą najlepszych cech jak i słabości grup krwi A i B. Zaleca się, żeby ta grupa krwi trzymała się zaleceń zarówno dla grupy A, jak i B, co w przypadku wielu może być trudne.

Osoby z grupą AB powinny unikać produktów niewskazanych, a także spożywać produkty zalecance dla obu grup. Wyjątek: pomidory – niepolecane dwóm grupom z osobna, ale osoby z grupą AB mogą je jeść w małych ilościach bez obaw. Cechą grupy AB jest wytwarzanie małej ilości kwasów żołądkowych, dlatego słabo trawione są białka pochodzenia zwierzęcego. Lepiej będzie dla nich spożywać na co dzień warzywa i owoce.

Z mięs dozwolone są: mięso jagnięce, baranina i indyk. Należy uważać na lektyny z kurczaka, gdyż mogą zaburzyć przewód pokarmowy. Właściwe będzie całkiem wyeliminować go z menu. Osoby z tak niskim poziomem kwasu żołądkowego, jak osoby z grupą AB, powinny unikać szczególnie mięsa wędzonego. Najkorzystniejszym źródłem białka będą tutaj ryby i owoce morza. Złe dla organizmu pektyny zawierają tylko flądra i sola.

Dla osób z grupą krwi AB nabiał jest bardzo wskazany. Najbardziej polecane są jogurty, kefiry, mleko owcze, ser feta, mozzarella, serek wiejski. Wśród nabiałowych produktów niewskazane są m.in. lody, masło, maślanka, parmezan.

Pestki i orzechy powinny być spożywane tylko w bardzo niewielkich ilościach. Polecane są orzechy włoskie i ziemne.

Przedstawiciele grupy AB bardzo dobrze przyswajają produkty zbożowe. Pszenica nie jest tylko polecana osobom z nadwagą i astmą. Bardzo korzystne są lektyny w ziarnach amarantu – mają działanie przeciwnowotworowe. Najbardziej wskazane zboża to także otręby ryżowe, owsiane oraz żyto. Tak samo pieczywo nie oddziałuje źle na grupę krwi AB.

Grupie krwi AB poleca się szczególnie spożywanie ryżu, zaś makaron można jeść do dwóch razy na tydzień.

Jeśli chodzi o warzywa, to osoby z grupą AB mogą wybierać przeróżne gatunki. Szczególnie polecane jest tofu, botwinka, brokuły, burak, kalafior. Co do owoców, zaleca się te bardziej alkaliczne czyli śliwki, jagody oraz winogrona.

Dla grupy AB najlepsze będzie spożywanie soli morskiej zamiast soli kuchennej. Korzystnie wpływa na układ odpornościowy i serce. Powinni unikać pieprzu, octu oraz ketchupu. Dobrym wyborem będzie także czosnek.


Więcej informacji oraz diety dla innych grup na: http://www.grupykrwi.com/

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.