Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

czwartek, 29 października 2020

Apteki internetowe, leki i suplementy diety

Jak się okazuje są to jednak wątpliwości nie znajdujące uzasadnienia.

Suplementy diety

Apteka internetowa nie jest rajem dla hipochondryków (nie kupimy tu bez recepty antybiotyków ani silnych leków przeciwbólowych), ale przede wszystkim miejscem, w którym możemy zaopatrzyć się w tanie suplementy diety, leki ziołowe i homeopatyczne. Zamówić możemy również kosmetyki uznanych na całym świecie producentów, pozwalające na walkę z niedoskonałościami cery, zwalczające zmarszczki oraz usuwające cellulit. Apteka internetowa okazuje się więc miejscem niezwykle atrakcyjnym z punktu widzenia każdej kobiety dbającej nie tylko o atrakcyjny wygląd fizyczny, ale także o dobre samopoczucie.

Apteki w sieci

Panie przyznają zresztą, że wcale nie stronią od odwiedzin na internetowych witrynach punktów farmaceutycznych. Tanie leki i kosmetyki sprawiają, że każda z nich otrzymuje możliwość zadbania o siebie, a ponieważ do tej pory kobiety raczej stroniły od wydawania nadmiernych ilości pieniędzy na środki pozwalające zwalczyć przedwczesne efekty starzenia lub cellulit okazuje się, że dopiero apteka internetowa pozwala im na spełnienie marzeń o atrakcyjnym wyglądzie fizycznym.

Wirtualnie, ale bez obaw

Wirtualny punkt farmaceutyczny chwalony jest zresztą często właśnie ze względu na to, że sprzedawane w nim specyfiki nie są wcale tak drogie, jak to ma miejsce w tradycyjnej aptece. Ponadto tanie suplementy diety, leki i kosmetyki można bez przeszkód wybierać bez wychodzenia z domu, a ponieważ każdy medykament znajdujący się na stronie internetowej apteki jest szczegółowo opisany, można zapoznać się z jego działaniem bez konieczności konsultacji z farmaceutą.

Szybka dostawa

Innym atutem, jaki przemawia za korzystaniem z usług oferowanych przez wirtualne punkty farmaceutyczne jest brak przymusu wielodniowego oczekiwania na suplementy diety, środki pozwalające zwalczyć cellulit, czy też nowoczesne leki homeopatyczne. Firmy kurierskie są w stanie dostarczyć zamówione specyfiki nawet w kilkadziesiąt godzin po dokonaniu zakupu, a szybkość jest dziś szczególnie ceniona przez klientów. Widać więc dlaczego zakupy online są tak popularne na Zachodzie, i dlaczego zdobywają coraz większą liczbę zwolenników również w Polsce.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Nietolerancja pokarmowa – alergia na żywność

Warto wiedzieć, że alergie pokarmowe dotykają organizm nadwrażliwy. Osoby typuwata i pitta o wiele częściej cierpią na alergie niż osoby typu kapha.

Alergie oraz reakcje uczuleniowe przyjmują wiele różnych odmian. Niektóre występują tylko wtedy, kiedy kontakt z alergenem jest częsty, inne ujawniają się za każdym razem, gdy spożywamy dany produkt.

Jeszcze przed porodem, matka przekazuje płodowi swoją odporność w postaci przeciwciał przez łożysko. Jeśli w jej organizmie jest wiele toksyn, może przekazywać dziecku zbyt wiele przeciwciał, a nawet antygeny krążące w jej krwi. Reakcje odpornościowe mogą wówczas wystąpić w organizmie dziecka jeszcze przed jego narodzinami. Mogą ujawnić się u dziecka również po porodzie.

Mleko matki zapewnia dziecku także bierną odporność – chyba że matka spożywa pokarmy alergizujące, a wówczas toksyny przedostają się do jej mleka i w rezultacie osłabia to odporność dziecka.

Na alergie pokarmowe wpływ mają toksyny w pożywieniu, toksyny powstałe podczas procesów metabolicznych oraz niewłaściwie strawione tłuszcze, skrobia i białka. Kiedy ciało wchłonie je i poprzez układ krążenia rozprowadzi po całym organizmie, to wewnętrzne zanieczyszczenia zaburzą równowagę wszędzie tam, gdzie dotrą.

Gdy jesteśmy uczuleni na jakiś produkt, wówczas każdy kęs niewłaściwie strawionego produktu, który przedostaje się do twojego ciała, staje się toksyną.

Nieustanna obecność toksyn w ciele prowadzi do choroby, w której układ odpornościowy ulega załamaniu. Dosze, które najczęściej są związane z alergią, to wata i pitta, ponieważ to ich wzajemna intensywność sprawia, że organizm staje się nadwrażliwy.

O ile pewne alergie mogą reagować na określone metody odczulania, o tyle leczenie alergii ogólnej wymaga zmniejszenia nadwrażliwości całego organizmu.

W przypadku ciężkich nietolerancji pokarmowych warto zwrócić uwagę na głęboko stłumione emocje, które mogą nasilić reakcje alergiczne.

Tak jak toksyny powstają w organizmie na skutek niewłaściwego trawienia pokarmów  i mogą one wpływać na nasze samopoczucie emocjonalne, podobnie zaburzenia emocjonalne mogą osłabiać proces trawienia i przyczyniać się do powstania toksyn fizycznych, co wywołuje reakcje immunologiczne.

W takiej sytuacji potrzebne jest fizyczne oczyszczenie organizmu. O ile pewne alergie mogą reagować na określone metody odczulania, o tyle leczenie alergii ogólnej wymaga zmniejszenia nadwrażliwości całego organizmu.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Pszczeli pyłek kwiatowy

    Choć nie jest słodkim, lejącym się nektarem, pszczeli pyłek kwiatowy okazuje się przynosić dużo więcej dobrego. Te jedynie częściowo przetworzone pyłki roślin zebrane przez pszczoły nie tylko z kwiatów, ale także z cennych ziół leczniczych, np. z dziurawca czy mniszka lekarskiego, sklejone miodem lub ich własną śliną, zawierają w sobie szereg witamin i minerałów. Pszczoły zbierają owy pyłek, formując z niego drobne kuleczki, przeznaczając go na pokarm dla młodych. Pszczelarze u wlotu do ula nauczyli się stawiać różnego rodzaju przeszkody, na których część pyłku pozostaje, dzięki czemu wszyscy możemy z niego korzystać - nie tylko pszczoły, ale także ludzie.

    Dobroczynny wpływ pszczelego pyłku kwiatowego znali już starożytni Egipcjanie, stosując go zarówno w farmacji, jak i w kosmetyce. Pyłek ów przybiera najczęściej barwę żółtą lub jasnobrązową, sprzedawany jest pod postacią wspomnianych już drobnych kuleczek. Przy zakupie bądźmy jednak uważni, czy w opakowaniu nie znajduje się również nieznanego pochodzenia proszek oraz czy zapach pyłku nie odrzuca nas - oznacza to, że pyłek był niepoprawnie przechowywany i pozbawiony jest już swoich cennych wartości. Zapach powinien być słodki, a kuleczki w całości.

    Pszczeli pyłek kwiatowy składa się przede wszystkim z białka, poza nim posiada więcej łatwo przyswajalnego wapnia niż jogurt naturalny (100g pyłku w porównaniu do 100g jogurtu), jego zawartość żelaza porównywalna jest do ilości znajdującej się w wątróbce, która nieustannie uchodzi za główne źródło żelaza. W skład pyłku wchodzi również szereg witamin, jak  i fitohormonów i enzymów przyspieszających wiele procesów metabolicznych zachodzących w ludzkim ciele.

    Ze względu na wspomnianą już sporą zawartość białka pyłek pszczeli polecany jest szczególnie osobom będącym na diecie wegetariańskiej, u których występują objawy niedoboru białka, pomoże również osobom odchudzającym się, skutecznie niwelując poczucie głodu. Z korzyści płynących ze spożywania pyłku zadowolone będą również osoby zabiegane, niewłaściwie odżywiające się, przepracowane, szereg witamin nie tylko przywróci gospodarkę naszego organizmu do prawidłowego funkcjonowania, ale także zadziała niczym zastrzyk energii. Jego zawartość żelaza i miedzi pomaga w leczeniu anemii, cynk natomiast skutecznie radzi sobie z wzmocnieniem i przyspieszeniem porostu włosów, polecany jest także dla osób po radio- i chemioterapii, wzmacnia on bowiem organizm po ciężkich, wyczerpujących chorobach.

    Jak zatem spożywać ten tajemniczy pyłek? Tuż po zakupie warto go zmielić, co zwiększa jego przyswajalność, i przechowywać w szczelnie zamkniętym naczyniu, najlepiej w chłodnym, suchym miejscu. Taki zmielony pyłek możemy w każdej chwili dosypać sobie do ciepłego napoju - herbaty czy kawy, którą ówcześnie posłodziliśmy odrobiną miodu (pyłek wykazuje lepszą współpracę z miodem właśnie, nie z cukrem czy innymi słodami). Przy cięższej chorobie czy osłabieniu organizmu taka ilość może jednak nie wystarczyć, wtedy warto dodać pyłku także do soków, jogurtów czy nawet dżemów. Jeżeli jesteśmy przyzwyczajeni do picia przegotowanej wody na czczo, warto i do niej dodać łyżeczkę pszczelego pyłku kwiatowego.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Miód Wielokwiatowy

    Choć każdy z miodów posiada inną konsystencję, kolor, a nawet smak, najpopularniejszym jest zdecydowanie miód wielokwiatowy pochodzący z upraw wiosennych i letnich, zbierany nie tylko z kwiatów, ale także z ziół. W zależności od zbioru potrafi przybrać różne kolory, ale z pewnością jest najsłodszym, najpłynniejszym z miodów. 

    Miód wielokwiatowy zasługuje na oklaski przede wszystkim za swoje właściwości antyalergiczne. Przy katarach siennych warto wprowadzić do swojej diety przynajmniej łyżeczkę miodu dziennie. Zasługą są występujące w miodzie ziarenka pyłku kwiatowego, jak i cząsteczki kurzu pochodzące z terenów pozyskiwania miodu. Spożywając je w miodzie, nasz organizm uodparnia się na pyłki, tworząc swojego rodzaju antyciała i tym samym eliminując objawy alergii.

    Każdy z nas z pewnością musiał nie raz znosić babcię, która na przeziębienie wlewała w nas hektolitry herbat i gorącego mleka posłodzonych właśnie miodem. Każdy, kto odmawiał, powinien babcię niezwłocznie przeprosić, miała ona bowiem rację. Miody łagodzą przeziębienia, hamując rozwój bakterii, w szczególności jest to właśnie miód wielokwiatowy, który na tle swoich kolegów zawiera najwięcej silnych właściwości inhibinowych, pomagających w leczeniu grypy i męczącego kaszlu, nawilżając drogi oddechowe.

    Po miód wielokwiatowy powinny sięgnąć nie tylko osoby przeziębione, miód bowiem spożywać można w każdym wieku, polecany jest małym dzieciom, wzmacniając ich odporność, ale także osobom starszym, ze względu na swój prosty skład i wysoką zawartość cukrów prostych stanowi on bowiem cenne źródło energii dla mięśnia sercowego, ale także wspomaga pracę wątroby.

    Czym prędzej na miód powinny przerzucić się osoby pragnące zrzucić kilka kilogramów. Nie zapominajmy, że biały cukier to puste kalorie szkodzące zdrowiu, a przede wszystkim naszym zębom, miód wielokwiatowy natomiast, pomimo swojej słodkości, zawiera wyjątkowo mało kalorii, dodatkowo ze względu na swoją prostotę jest łatwo przyswajalny przez organizm, korzystnie wpływając na przemianę materii. Warto więc zamiast łyżeczki cukru do kawy czy herbaty dodać łyżeczkę miodu. Mówi się, że dobroczynne działanie miodu wzrasta dwukrotnie, gdy rozpuścimy go w płynie. Pamiętajmy jednak, by odczekać kilka minut, zanim dodamy miodu do gorącego napoju, będziemy mieli w ten sposób pewność, że wysoka temperatura nie pozbawiła go cennych właściwości zdrowotnych.

    O zaletach miodu z pewnością słyszały także panie interesujące się nowinkami kosmetycznymi. Miód bowiem nieziemsko wygładza i nawilża naszą skórę. Zimą warto dokładnie posmarować usta miodem wielokwiatowym, a po kilku minut zlizać go z ochotą. Zapobiegnie to wysuszeniu się warg dużo skuteczniej niż jakiekolwiek chemiczne produkty. Podobne działania ma miód w przypadku nałożenia go na twarz - można go stosować w połączeniu z jogurtem jako maseczkę czy jako krem razem z oliwą z oliwek. 

    Czym prędzej sięgnijmy zatem po miód wielokwiatowy i nie zapominajmy, że choć półki sklepowe uginają się pod ciężarem słoików, żaden z tych miodów nie dorówna tym kupionym bezpośrednio z pasieki, który nie tylko będzie miał intensywniejszy smak i zapach, ale także pewne źródło składników odżywczych.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

środa, 28 października 2020

Olej z Ostropestu tłoczony na zimno

    Coraz więcej ludzi żądnych wiedzy o zdrowym odżywianiu interesuje się tematem olei zimno tłoczonych. Wszędzie można dziś przeczytać, jak bardzo bezwartościowe są oleje, których używamy na co dzień - tłoczone na ciepło i rafinowane, pozbawione wszelkich wartości odżywczych. Zdecydowanie większa część tych osób świadomie decyduje się na zamianę swojego oleju - na początku bezpiecznie, wybierając te najpopularniejsze, czyli rzepakowy oraz słonecznikowy. Mały procent ludzi zainteresowanych zdrową żywnością chce wiedzieć więcej, dokopując się informacji o olejach, o których część z nas w ogóle nigdy nie słyszała - czyli na przykład o oleju z ostropestu zimno tłoczonego.

    Największą zaletą olejów zimno tłoczonych jest ogromne złoże nienasyconych kwasów tłuszczowych w nich zawartych. Kwasy omega-3 i omega-6 są kwasami, których nasze ciało nie potrafi samodzielnie wyprodukować, a które są nam niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Regulują one bowiem nasz układ trawienny, wspomagając przemianę materii, pozytywnie wpływają na pracę serca, usuwając zły cholesterol, radzą sobie nawet z układem nerwowym, wspomagając produkcję hormonów szczęścia, które pomagają nam zachować dobry humor i wyjść z depresji. Co w takim razie wyróżnia olej z ostropestu na tle innych zimno tłoczonych?

    Odpowiedź jest zaskakująca, choć znana już w starożytności: olej z ostropestu ma niezwykły wpływ na naszą wątrobę. W Niemczech wpisany został nawet do oficjalnego rejestru leków na marskość wątroby. Olej ten poza niezastąpionymi kwasami omega-3 i omega-6 zawiera również tajemniczy składnik - sylimarynę - która na wątrobę działa przeciwzapalnie i regenerująco, jest też świetnym utleniaczem. W związku z powyższym olej z ostropestu najczęściej poleca się... alkoholikom. Niesamowite właściwości odtruwające i ochraniające wątrobę przed wyniszczającym działaniem trucizn, w tym właśnie alkoholu, może pomóc nam podczas odwyku alkoholowego, a później w leczeniu jego skutków. 

    Olej z ostropestu wydaje się być wszechstronny, ponieważ świetnie wpływa również na nasze nerki, hamując produkcję kamieni nerkowych oraz pomagając w wszelkiego typu chorobach pęcherza moczowego. Stosuje się go także przy leczeniu krwawienia wewnętrznego, pomaga zwalczyć uciążliwe krwawienie z nosa, a także łagodzi męczące miesiączki. Ten olej możemy też podać niejadkom, udowodniono bowiem, że doskonale wpływa na poprawę apetytu, regulując równocześnie czynności trawienne. Podobno działa również na ostre migreny.

    Olej z ostropestu zimno tłoczony zaleca się stosować doustnie, jedną łyżeczkę dziennie, najlepiej przed posiłkiem. Nie należy go smażyć, możemy polać nim już gotowe potrawy. Możemy także, tak jak i inne oleje zimno tłoczone, stosować go zewnętrznie, bezpośrednio na skórę. Poradzi sobie z wszelkimi zmianami skórnymi, na przykład z łuszczycą czy atopowym zapaleniem skóry. Pomoże także przy leczeniu blizn, ale również przy wypadaniu włosów. Wystarczy kroplę oleju wsmarować we włosy na noc i tylko czekać na efekty. Włosy będą odpowiednio nawilżone, zdrowe, przestaną się puszyć. Nie pozostaje nam zatem nic innego, jak biec do sklepu ze zdrową żywnością po butelkę, nie zapomnijmy jednak, by przechowywać ją w lodówce!

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.