Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

czwartek, 17 grudnia 2020

Warzywa i owoce ważnym składnikiem diety

Soki ze świeżych warzyw i owoców zawierają witaminy, minerały, węglowodany, białka, a także kwasy tłuszczowe oraz błonnik. Zwiększają aktywność enzymów odpowiedzialnych za prawidłowy metabolizm. Są doskonałym źródłem energii, wzmacniają odporność i chronią organizm przed infekcjami, wspomagają układ nerwowy, poprawiają koncentrację, a często zalecane są przy anemii.

Soki ze świeżych warzyw i owoców

Wyjątkowe właściwości mają przede wszystkim soki ze świeżych warzyw i owoców, a zatem przyrządzane w okresie letnim i jesiennym. Owoce sezonowe mają bowiem znacznie wyższą zawartość składników odżywczych aniżeli te przechowywane lub pochodzące z warunków szklarniowych. Zdecydowanie najwięcej składników odżywczych dostarcza do organizmu sok wypity do 10, maksymalnie 15 minut po przygotowaniu. Po tym czasie napój owocowo-warzywny niestety traci część witamin i minerałów.

Samodzielne przygotowanie soku jest bardzo proste i wymaga jedynie zastosowania wyciskarki do soków bądź wyciskarki do warzyw.

Składniki na soki smaczne i zdrowe

Świeże soki można przygotowywać z dowolnych warzyw i owoców, a im bogatsza mieszanka, tym napój smaczniejszy i zdrowszy. Jednak bardzo ważne jest, aby produkty były wysokiej jakości, na równi z tymi, które przeznaczone są do bezpośredniego spożycia.

Do wyciskarki do soków można przykładowo wrzucić: jabłka, gruszki, truskawki, maliny, czereśnie, wiśnie, śliwki, brzoskwinie, morele, nektarynki, grejpfruty, pomarańcze, cytryny, brzoskwinie, morele, nektarynki, ananasy, kiwi. Z kolei w wyciskarce do warzyw mogą znaleźć się: marchewka, pomidory, buraki, pietruszka, seler naciowy, brokuły, dynia, cukinia, ogórek, szpinak, a nawet papryka (jedno z najcenniejszych źródeł witaminy C, która w tym przypadku utrzymuje się nawet po przetworzeniu).

Wybór warzyw i owoców zależy tak naprawdę od indywidualnych preferencji, a zawsze można je dodatkowo wzbogacić o zioła, jak mięta, bazylia, dziurawiec, pokrzywa czy mniszek lekarski.

Zalecenia i przeciwskazania przy sokach

Soki ze świeżych owoców wspomagają leczenie różnego rodzaju dolegliwości, a czasami też chorób. Przykładem jest choćby tzw. terapia Greysona, która opiera się w dużej mierze na przyjmowaniu pożywienia ekologicznego, w tym również soków ze świeżych warzyw i owoców. Jej celem ma być regeneracja systemów obronnych organizmu, jako formy usuwania przyczyn schorzenia.

Trzeba mieć jednak na uwadze ewentualne przeciwskazania w związku z przyjmowaniem niektórych warzyw lub owoców. Związane jest to zazwyczaj z nietolerancją lub alergiami pokarmowymi, a także ogólnym stanem organizmu (wysoki poziom glukozy we krwi wyklucza przyjmowanie soków owocowo-warzywnych o dużej zawartości cukrów).

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Działanie beta alaniny

Mówimy o środku, który de facto nie posiada bezpośredniego działania na wzrost masy mięśni, nie bierze udziału w przemianach białkowych, nie zawiera w sobie żadnych dobroczynnych aminokwasów rozgałęzionych, a więc tym samym nie możemy mówić o bezpośrednim wpływie beta alaniny na przyrost masy mięśniowej. Czy jednak, aby na pewno? Otóż nie. Można to uznać za pewien paradoks, aczkolwiek nie jest to żaden paradoks.

Beta alanina – suplement diety

Beta alanina jest tak bardzo cenionym suplementem diety dla sportowców, ponieważ jest bardzo skuteczna we wspomaganiu przyrostu masy mięśniowej i nie tylko to. Regularne wspomaganie się beta alaniną nie tylko przyczynia się do szybszego przyrostu masy mięśniowej, ale również znacząco poprawia takie parametry ludzkiego organizmu, sportowego organizmu jak siła, jak wytrzymałość mięśniowa czy też wydolność organizmu. Można, więc powiedzieć, że jej działanie jest wielokierunkowe, że jej działanie jest wszechstronne. Skoro jednak beta alanina nie bierze udziału w przemianach białkowych, to gdzie tkwi sekret jej popularności i jej pozytywnego działania? Sens w tym, że beta alanina wpływa na poziom karnozyny w ludzkich mięśniach, a ta substancja odpowiedzialna jest za poziom kwasu mlekowego w mięśniach. Jak wiadomo, podczas każdego wysiłku, w każdym organizmie powstaje określona ilość kwasu mlekowego i od tej zasady nie ma żadnego wyjątku.

Beta alanina na regenerację

Wysokie stężenie kwasu mlekowego powoduje odczuwanie tak zwanych zakwasów, odczuwanie zmęczenia. Mniejszy poziom kwasu mlekowego to szybsza regeneracja i możliwość podejmowania wytężonego wysiłku znacznie szybciej, możliwość trenowania znacznie dłużej, a co za tym idzie, możliwość osiągania znacznie lepszych wyników w znacznie krótszym czasie. Beta alanina nie działa, więc bezpośrednio, ale działa i to z bardzo dobrym skutkiem, o czym miało okazję przekonać się już bardzo wielu ludzi, bardzo wielu zadowolonych sportowców. Dlatego po betę sięga coraz większa liczba osób.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Bezglutenowe smakołyki - Babka piaskowa

Temat diety bezglutenowej będącą jednym z najskuteczniejszych lekarstw dla osób zmagających się z Celiakią lub mówiąc prościej – nie tolerują glutenu jest obecnie bardzo popularny niemal we wszystkich dostępnych mediach.

 

Duże koncerny spożywcze prześcigają się w przygotowywaniu specjalnej oferty skierowanej właśnie dla tych osób, co z jednej strony jest ukłonem w stronę bezglutenowców, którzy w końcu otrzymują należną im uwagę, a z drugiej strony zakrawa niemal o ironię widząc jak na fali popularności tematu firmy chcą przypodobać się klientowi.

 

Osoby chore na celiakię przez wiele lat obywały się bez zasypywania ich niezliczonymi produktami bezglutenowymi i potrafiły sobie poradzić z prowadzeniem swojej własnej zdrowej diety. Nie trzeba bowiem wydawać kroci na produkty, które oznaczone zostały symbolem przekreślonego kłosa aby zdrowo i smacznie się odżywiać.

 

Warto pamiętać, że bez glutenu wcale nie oznacza bez smaku, czego dowodem może być prosta i smaczna babka piaskowa bezglutenowa, którą każdy może szybko i sprawnie przygotować w swojej kuchni.

 

Do przygotowania bezglutenowej babki piaskowej, która zachwyci smakiem i będzie się wręcz rozpływać w ustach nie potrzebujemy też żadnych trudno dostępnych składników, bowiem cały przepis będzie opierał się na bezglutenowej mące ziemniaczanej.

 

W naszym przepisie potrzebować będziemy:

  • 5 jajek

  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków

  • 1 i 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej (lub skrobi kukurydzianej)

  • 200 g masła lub margaryny

  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1/2 szklanki wody

  • skórka tarta z 1 cytryny

  • sok z cytryny do smaku

 

Jajka (bez rozdzielania białka i żółtka) ubijamy na bardzo puszystą pianę, która powinna niemal dwukrotnie zwiększyć swoją objętość. Następnie, nie przerywając mieszania dodajemy stopniowo po jednej łyżce cukru.

 

Następnym krokiem będzie wymieszanie mąki ziemniaczanej z proszkiem do pieczenia, który najlepiej przesiać przez drobne sitko. Gotową mieszankę powoli dodajemy do ubitych jajek i delikatnie całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

 

Dodajemy startą skórkę cytryny oraz sok cytrynowy i ponownie mieszamy. Roztapiamy w garnuszku masło lub margarynę i przelewamy do ciasta, ponownie miksując.

 

Ciasto przelewamy do wcześniej przygotowanej formy ( pojemność ok. 2,5l wysmarowaną masłem i oprószoną mąką pszenną, zmielonymi migdałami lub mąką bezglutenową). Należy pamiętać, że przelane ciasto nie powinno zajmować więcej niż 2/3 wysokości formy, bowiem puszysta masa bardzo urośnie i może zajść ryzyko, że ciasto nam zwyczajnie wypłynie.

 

Pieczenie odbywa się w temperaturze 170°C przez ok. godzinę (pierwsze 30min pieczemy w 160°C). Po upieczeniu zostawić babkę na kilka minut w piekarniku przed wyciągnięciem, po czym możemy swobodnie ciasto wyjąć i przełożyć na talerzu czy papierze do pieczenia do całkowitego wystygnięcia.

 

Tak oto upiekliśmy lekką, miękką i delikatną babkę piaskową bez glutenu, którą możemy delektować się podczas przerwy na kawę czy poczęstować odwiedzających nas gości, bez potrzeby wydawania pieniędzy na gotowe przysmaki i przekąski.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Zdrowa żywność bezglutenowa

Dieta bezglutenowa to nie tylko w dosłownym tego słowa znaczeniu dieta żywieniowa, bowiem to także styl życia oraz jedyne najskuteczniejsze lekarstwo dla osób cierpiących na celiakię – dolegliwość chorobową opierającej się na nietolerancji organizmu na przyswajanie szczególnego rodzaju białka jakim jest gluten. Źródłem glutenu są przede wszystkim zboża, pszenica, żyto, owies czy jęczmień.

 

Cała filozofia diety jak i życia bezglutenowców opiera się całkowitym wykluczeniu ze swojego reżimu żywieniowego glutenu w każdej jego formie i postaci. Osoby borykające się z tą dolegliwością możemy łatwo rozpoznać w sklepach spożywczych, bowiem w przypadku braku dedykowanej sekcji bezpiecznych dla nich produktów studiują one zawartość każdego pudełka, puszki czy opakowania, aby skutecznie wyeliminować produkty, które mogą im zaszkodzić.

 

Jakie produkty można jeść na diecie bezglutenowej?

Najbezpieczniejszymi produktami na jakie pozwolić mogą sobie bezglutenowcy są produkty uzyskiwane z mąki kukurydzianej, gryczanej, sojowej, amarantusa (zwanego także złotem Inków), prosa, bowiem są to rośliny, które w sposób naturalny nie posiadają w swojej strukturze glutenu. Dodatkowo do bezglutenowego jadłospisu można dodać orzechy, sezam, kaszę jaglaną, sezam oraz ziarna słonecznika.

 

Trzeba jednak uważać bowiem mąka kukurydziana, gryczana czy ryżowa, którą znaleźć można na pólkach sklepowych może być zanieczyszczona glutenem. Do zanieczyszczenia może dojść podczas procesu mielenia w tym samym młynie lub przetwarzania w zakładzie, w którym znajdują się również zboża zawierające gluten.

 

Aby uniknąć pomyłki i narazić się na skutki uboczne zanieczyszczonej glutenem mąki należy szukać i wybierać tylko produkty, które zawierają specjalne licencjonowanie oznaczenie z przekreślonym kłosem. Jest to gwarancja zdrowego i pozbawionego glutenu pożywienia, nad którym kontrolę sprawuje Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.

 

Życie na diecie bezglutenowej nie oznacza jednak, że pożywienie, przekąski i słodkości na jakie można sobie pozwolić są pozbawione smaku czy swoich niezbędnych wartości kalorycznych. W standardowym jadłospisie znajdują się między innymi jaja, ryby, mięsa i wędliny, owoce i warzywa, a także chleb bezglutenowy, makarony, ciasta babki, a nawet kisiele, budynie i dżemy.

 

Lista zdrowych i smacznych potraw, niezliczonych kombinacji i wariacji kuchennych jakie stosuje się na diecie bezglutenowej jest naprawdę fascynująca i daleka od nudy czy pozbawienia jej smaku.

 

Warto również podkreślić, że dieta bezglutenowa nie jest dietą odchudzającą, bowiem potrawy wchodzące w jej skład różnią się tylko nieznacznie swoimi wartościami kalorycznymi od zwykłych potraw na naszych stołach.


Alkohol w diecie bezglutenowej

W przypadku alkoholi, osoby na diecie bezglutenowej muszą zrezygnować z piwa, w którego składzie znaleźć można słód jęczmienny. Należy uważać także na rozmaite wódki tzw. „kolorowe”, bowiem wykorzystywane do barwienia i zmiany smaku barwniki i aromaty mogą zawierać gluten. Bezpieczne do spożycia są za to alkohole czyste, zatem własnoręcznie zrobione nalewki czy drinki z bezpiecznych dodatków z pewnością sprawdzą się na niejednym przyjęciu.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Czym witasz swój brzuch?

Zjedz je sam

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Czujemy to instynktownie ponieważ zwykle budzimy się głodni, a to za sprawą nocnego spadku poziomu glukozy we krwi. Jeśli rozpoczynamy dzień "na głodnego", narażamy się na bóle głowy, senność i problemy z koncentracją. Zdaniem dietetyków, bycie na bakier ze śniadaniami zwiększa o 450% ryzyko nadwagi. Fachowcy uważają też, że pierwszy w ciągu dnia posiłek należy zjeść przed godziną 10 30. Nie bez kozery mówi się "śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, kolację oddaj wrogowi".

Co powinno w sobie mieć?

Śniadanie dostarcza 30% kalorii potrzebnych w ciągu dnia osobom dorosłym. Nabiał dostarcza witamin A i D, wapnia oraz białka. Produkty zbożowe zawierają błonnik, węglowodany, białko i witaminy z grupy B. Może więc kromka pełnoziarnistego chleba z twarożkiem, do tego łyżeczka miodu, dżemu lub konfitur? Nie zapomnij o nawodnieniu organizmu herbatą, wodą niegazowaną albo świeżo wyciskanym sokiem.

Weekendowe klimaty

Sobota i niedziela to wyjątkowe dni, kiedy chcielibyśmy celebrować jedzenie czegoś wyjątkowego w towarzystwie osób najbliższych. Polecamy jajecznicę ze szpinakiem i fetą, tosty z rukolą i awokado, czy kanapki z jajkiem sadzonym i szczypiorkiem. Można też spokojnie wypić niezbyt mocną kawę. Unikajmy jednak kremów czekoladowych itp., ponieważ produkty słodkie wzmagają chęć podjadania w ciągu dnia.

Jeśli potrzebna dogrywka…

Najgorszym rozwiązaniem, jakie możemy wybrać w pracy, jeśli pomimo zjedzenia śniadania, jest zaprzyjaźnienie się z automatem z batonikami. Zamiast tego polecam kanapki z ciemnego chleba z chudą wędliną albo twarożkiem, a do tego pomidor lub kiełki. Z owoców warto wybrać banan lub grejpfrut. Jabłka nie są najlepszym rozwiązaniem ponieważ wzmagają łaknienie.

Jest taki dzień…

            8 listopada obchodzimy Światowy Dzień Zdrowego Śniadania. Życzę Wam go nie tylko od święta J Przede wszystkim nie warto jeść zbyt szybko i w stresie. Spokojnie celebrujcie swoje śniadania, nawet jeśli miałoby to oznaczać o kilka minut krótszy sen. Mówię Wam z doświadczenia - naprawdę warto zdrowo żyć!

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.