Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

wtorek, 26 stycznia 2021

Jak tanim kosztem urządzić najprostszą wędzarnię

Najprostszą wędzarnię, składającą się z paleniska, kanału dymnego i komory wędzarniczej można zrobić samemu. Materiały do pracy są powszechnie dostępne. Patent jest dobrze znany, takie wędzarnie „od zawsze” robiono na wsiach.

Potrzebna będzie stara metalowa beczka, cegły, stalowa rura i kolanko o średnicy 15 cm. Beczkę można zastąpić starą lodówką bądź stalową szafą.
Cała praca nie powinna zająć więcej, niż dwie godziny.

Miejsce na wędzarnie wybieramy tak, żeby między paleniskiem a komorą wędzarniczą była różnica poziomów, dla lepszego ciągu.
Długość kanału dymnego powinna wynosić około 3 metrów.
W dnie beczki za pomocą szlifierki kątowej i tarczy do metalu wycinamy otwór o średnicy około 15 cm.
Kopiemy w ziemi dołek 60 x 60 x 60 cm pod palenisko. Od niego – rowek, głębokości około 20 cm, żeby się zmieściła rura.

Palenisko wzmacniamy cegłami, z wierzchu pokrywamy blachą. Umieszczamy rurę w rowku, jeden koniec wkładając do paleniska. Drugi koniec podłączamy za pomocą kolanka do otworu w beczce.
Palenisko i rurę przysypujemy ziemią. To wszystko.

Mamy najprostszą, zupełnie podstawową wersję wędzarni. Można ją ulepszać wedle własnych upodobań. Warto pomyśleć chociażby o zadaszeniu na wypadek słoty.

Do zawieszania wędzonek w beczce można użyć prętów stalowych lub kraty i haków w kształcie litery S.
Z wierzchu beczkę można przykryć czystym namoczonym jutowym workiem albo płótnem. Odsłaniając i zasłaniając płótno, regulujemy temperaturę wewnątrz.

Nie będę za dużo pisał o wyższości domowych wędzonek nad kupnymi, o przyjemnych chwilach oczekiwania, o zapachach, łaskoczących podniebienie, ani o złocistym kolorze, miłującym oko...
Kto spróbował, ten wie, co mam na myśli, a kto nie wie, niech sam spróbuje...

Podaję przepis na domową kiełbasę wędzoną.

Składniki:
mięso chude wieprzowe ( łopatka) 2 kg;
mięso tłuste wieprzowe (podgardle) 1 – 1,5 kg.
Przyprawy:
sól do peklowania – 100 g, cukier – 1 łyżeczka, czarny pieprz mielony - 1 łyżeczka, ziele angielskie - ½ łyżeczki, goździki - ½ łyżeczki, tymianek – 1 łyżka, gałka muszkatołowa - ¼ gałki, owoce jałowca - 1 łyżeczka, czosnek- 5 – 6 dużych ząbków.
Jelita na kiełbasę (dostaniesz je w sklepie mięsnym).

Sprzęt:
Maszynka do mięsa;
Przystawka do robienia kiełbas - lejek do wypychania jelit (powinien być dołączony do maszynki do mięsa).

Przyprawy zmiel w młynku, gałkę zetrzyj na tarce, czosnek zgnieć.
Mięso pokrój na kawałki i zmiel w maszynce do mięsa z sitkiem o największych otworach. Przyprawy rozpuść w ½ szklanki przegotowanej ostudzonej wody i dodaj do zmielonego mięsa, dokładnie mieszając.

Do maszynki do mięsa w miejsce noża podłącz lejek do wypychania jelit.
Jelita przepłucz pod bieżącą wodą i nawlecz na lejek, zawiązując supeł na końcu. Farsz mięsny ponownie przepuść przez maszynkę, formując kiełbasę.
Na końcu jelita zawiąż supeł.
Uważaj, żeby nie wypychać zbyt mocno jelita – może pęknąć!
Długą kiełbasę podziel na pół, przekręcając kilka razy jelito. Każdą połowę znowu podziel na pół i znowu... aż otrzymasz kiełbasy odpowiedniej długości.

Kiełbasy przed wędzeniem zawieś w chłodnym przewiewnym miejscu na 10 – 12 godzin.
Wędź w gorącym dymie przy temperaturze 80° C przez 2 - 3 godziny.
Do wędzenia najlepiej nadaje się drewno liściaste – olcha, dąb, buk. Na koniec możesz dodać odrobinę owocowego, np. jabłoni.

Zaproś na degustację :)

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Jeśli uważasz, że gotowanie to sztuka bądź więc artystą!

W tradycyjnej kuchni chińskiej każda potrawa przygotowywana jest z kilku składników. Raczej nie występuje forma potrawy jednoskładnikowej.

Zwracam uwagę, aby skupić się na uwydatnieniu składnika głównego potrawy, jego smaku, koloru, kształtu. Jeśli wszystkie składniki naszej potrawy są równie ważne zadbajmy aby znalazły się w równych proporcjach tak by zachować równowagę i aby żaden składnik nie dominował nad pozostałymi. I tutaj spójrzmy na charakter kompozycji posiłków tradycyjnej kuchni chińskiej. Kuchnia ta najwyżej ceni sobie różnorodność i specyficzne akcenty kontrastów i kolorów. Jeśli chcesz uniknąć monotonni przygotowywanych potraw zastosuj różne kształty, wzory użytych składników. Mięso, warzywa pokrój w paski, krążki prostokąty, kostki lub cokolwiek co podyktuje ci twoja wyobraźnia. Pamiętaj że tutaj nie ma miejsca na schematy i sztywność ram. Jesteś przecież artystą, a gotowanie to sztuka! Kolorystyka może być przyporządkowana jednej barwie, jednak ja osobiście wolę aby kolory kontrastowały ze sobą. Układając menu zadbaj o różne smaki dań stosując różne rodzaje mięs, warzyw oraz przypraw je tak aby obok kwaśnych znalazły się słodkie, a przy tłustych chude.

Podam ci przykładowe menu w tzw. wersji rodzinnej. Chociaż może wydać ci się nieco skomplikowane uwierz mi, że jest to stosunkowo bardzo proste menu. Nie ma problemu abyś zachwyciła takim menu swoją rodzinę, ale na razie potraktuj to jako treść teoretyczną naszych rozważań o sztuce (w pełnym słowa tego znaczeniu) chińskiego gotowania. Kiedy już udoskonalisz swoje umiejętności będziesz mogła/mógł przygotowywać podobne bez żadnych przeszkód.

Propozycja 1

Zimna przystawka:
Kaczka w kawałkach i młode ogórki w oleju z cebulką.
Danie gorące:
Karp w sosie słodko-kwaśnym, siekana wołowina z cebulą i pieczone krewetki z twarogiem i soją.
Zupa:
Zupa z drobiowych skrzydeł, szyjek lub łapek z dynią.
Deser:
Naleśniki słodkie z mąki ryżowej lub kukurydzianej.

Propozycja 2

Zimna przystawka:
Krewetki z mięsem z kraba, sałatka z zielonej papryki.
Danie gorące:
Szlachetna ryba w sojowym sosie, wieprzowina z krewetkami, kurczę z białą fasolą.
Zupa:
Rosół mun (z chińskich grzybów) lub innych niemniej szlachetnych.
Deser:
Owoce w cieście na słodko lub nie.

Jeśli nie chcesz stosować w menu przystawek, zimnych dodatków lub deserów nie ma kłopotu co powiesz zatem na:



Danie gorące:
Karp duszony w brązowym sosie, krewetki w pomidorach i golonka z soją.
Zupa:
Kurczak z mięsem szynki.

Wszystkim czytelnikom a zwłaszcza czytelniczkom różnorakich przepisów życzę by takie menu i doskonalsze naturalnie było dostępne zawsze i wszędzie.



Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Świat potraw anyżem i goździkami przyprawiany

W tradycyjnej kuchni Chińskiej stosuje się wiele przypraw, których na co dzień używasz także w swojej kuchni...

Jest to przede wszystkim sól. Nie co inaczej wygląda cukier. Z przyzwyczajenia stosuję brązowy cukier trzcinowy, lub barwiony cukier lodowy. Pieprz także ma dwie odmiany - czarny i szlachetny biały. Jeśli ktoś miał do czynienia z kuchnią Sychuańską to pamięta charakterystyczny ostry smak potraw, a to za sprawą dodawania do oleju, w którym przygotowywane są potrawy właśnie pieprzu. W ten sposób przygotowywane są głównie ryby, inne morskie produkty i mięso.

Curry jest przyprawą mniej ostrą od pieprzu i stosowana jest przede wszystkim do dań mięsnych. Z kolei ocet winny dodawany jest do mięsnej zaprawy w celu zmiękczenia i ułatwienia organizmowi trawienia tłuszczu zawartego w potrawie. Pozbawia też ostrego zapachu przy potrawach z dziczyzny, ryb i tłustych mięs.

Są jednak przyprawy, których nadal nie ma ogólnie dostępnych w naszym kraju, wobec czego należy znaleźć dla nich odpowiednie substytuty. Chińską cebulę można z powodzeniem zastąpić młodą "cebulką dymką", imbir zaś polecam nabywać w korzeniach i samemu ścierać do potraw. Ma to też związek z tym, iż często stosujemy imbir siekany a nie w proszku. Możemy wówczas cieszyć się wspaniałym aromatem orientalnej potrawy.

Nauczmy się samemu przyrządzać słynną przyprawę "Pięciu Smaków" niezbędną każdemu doskonalącemu swe umiejętności w kuchni chińskiej.
Jest to mieszanka cynamonu, nasion kopru, lukrecji, anyżku i goździków zmielonych i wymieszanych w równych proporcjach.

Z innych przypraw będziemy musieli zrezygnować albo poszukać ich w dobrym sklepie z orientalnymi produktami lub sprowadzić z zagranicy. Jednak powiem na co warto zwrócić uwagę:
Glutaminian sodu jest przyprawą stosowaną do zup oraz sosów, smażonych potraw mięsnych itp. Są to takie maleńkie granulowane kryształki podobne do cukru.
Olejek sezamowy przyrządzany jest z pieczonego ziarna sezamowego. Bardzo silnie pachnie i doskonale podkreśla smak zimnych dań jarskich. Ale nie zapominajmy o potrawach gotowanych i farszach.
Sos sojowy zwykle są jego dwie odmiany - ciemny i jasny. Nadają potrawom charakterystyczną ciemną barwę. Można ten sos kupić w płynie, ale warto przyjrzeć się produktowi bliżej.
Pasta z soi stosowana przy potrawach z ryby, mięs i drobiu.
Oczywiście wymieniam tylko te najpopularniejsze. Przyprawy te jak każde inne stosujemy przed przyrządzeniem potrawy, w czasie gotowania, pieczenia lub smażenia, albo dodajemy na samym końcu nadając potrawie ostateczny smak i wygląd. O wszystkim decyduje charakter potrawy i Twój indywidualny gust.

Znacznie inaczej wygląda sprawa ze świeżymi produktami, które są powszechnie używane w kuchni. Do szczęścia niestety zabraknie nam kapusty YouCai, choć rzekoma "chińska kapusta" jest dostępna w każdym sklepie warzywnym. Zabraknie nam purpurowej rzodkiewki, manioku i chińskich ogórków o grubej, chropowatej skórce. Pocieszmy się zatem tym co polecają nam okoliczne sklepy.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

wtorek, 5 stycznia 2021

Fenomen cateringów dietetycznych - czyli czy catering się opłaca? Na jaką skalę?

Zapewne uczestniczyłeś w spotkaniach z egzotycznymi potrawami, napojami, zupami, sałatkami i różnego rodzaju potrawami przygotowywanymi i podawanymi przez profesjonalnych gastronomów i kucharzy. Ale czy kiedykolwiek sam myślałeś o biznesie cateringowym? Odpowiedź prawdopodobnie brzmi: nie. Przejdźmy więc do szczegółów...

Fenomen cateringów dietetycznych

Usługi cateringowe wpisują się w szaleństwo branży gastronomicznej, w której zadbano o szczególny sposób podawania posiłków. Głównym zadaniem firm cateringowych jest więc uatrakcyjnienie potraw. Praca zgodnie z motywem lub tematem przyjęcia, nakrycie stołu, oświetlenie itp. to tylko niektóre z nich. Cateringi dietetyczne na tak dużym poziomie zwykle współpracują już z event planerami, którzy obsługują różne działy całej imprezy.

Jest to scenariusz w szerszym kontekście, ale istnieje również opcja dla firm cateringowych w domu. Takie usługi cateringowe są dość małe i działają lokalnie. Ich główny cel ogranicza się tylko do podawania posiłków, a niektóre mogą również służyć do gotowania potraw.

Spójrz teraz poza biznes cateringowy w domu, małe małżeństwa, przyjęcia i inne małe sektory prywatne. Zajrzyj na arenę sektorów rządowych, takich jak bankiety i ich regularnych wymagań dotyczących usług cateringowych. Możesz też rozważyć każdą dużą organizację, która poszukuje profesjonalnych firm cateringowych.

Jak wynajmują usługi cateringowe?


Czy szukają firm cateringowych? Odpowiedź brzmi nie. Nie szukają firm, ale zamiast tego ogłaszają najnowsze przetargi cateringowe, aby firmy cateringowe mogły je wypełnić i złożyć ofertę. Zatwierdzona oferta cateringowa jest następnie zawierana. W dzisiejszych czasach zdobywanie kontraktów poprzez przetargi cateringowe to wielki biznes.

Najlepszy sposób na wypełnienie ofert cateringowych - wypełniając najnowsze przetargi cateringowe na całym świecie, każdy catering pozostaje w dylemacie, w którym kierunku powinien się poruszać. Czy większy nacisk należy położyć na koszt, czy na jakość. Aby odpowiedzieć na to pytanie, znajdź obszar swojej specjalizacji. Sprawdź, dlaczego obecnie Twoi klienci uwielbiają Twoje jedzenie i usługi. Umieść swoje informacje w umowie cateringowej wokół tego.

Jeśli podajesz wysokiej jakości jedzenie po bardzo niskiej cenie i podajesz to samo w propozycji cateringu, to nie zadziała. Podobnie, jeśli podajesz wysokiej jakości żywność ekologiczną, a Twoje wyceny są zbyt wysokie, prawdopodobnie również Twoja oferta cateringowa nie zostanie zaakceptowana, ponieważ ktoś inny mógł podać niższą cenę niż Ty przy tej samej jakości. Musisz więc wziąć to wszystko pod uwagę przed wypełnieniem oferty.

Musisz poszukać różnych opcji, aby poprawnie przedstawić ofertę cateringową. Zważ obie strony. Upewnij się, że Twoja oferta nie jest ani zawyżona, ani najtańsza. W obu skrajnych przypadkach kosztowych nie masz szans na wygranie oferty.

Jeżeli jakość żywności i surowców jest na najwyższym poziomie i dzięki temu podajesz wyższą cenę, to musisz ją uzasadnić umową cateringową.

Wszelkie roszczenia zgłoszone przez Ciebie w ofertach muszą być poparte odpowiednimi dokumentami i należy podawać tylko autentyczne informacje, ponieważ każda niezgodna z prawem reklamacja może narazić Cię na ryzyko nieotrzymania oferty cateringowej. Musisz wybrać najnowsze oferty cateringowe zgodnie ze swoimi umiejętnościami.

Jak znaleźć najnowsze oferty cateringowe?

Istnieje wiele stron internetowych, które zawierają najświeższe informacje o wszystkich zamkniętych, otwartych i najnowszych przetargach cateringowych. Regularnie odwiedzaj te strony internetowe, aby być w kontakcie z nowymi przetargami i branżą.
Musisz zarejestrować się na tych stronach, aby otrzymywać najnowsze informacje o przetargach na catering.
Sprawdź gazety, które publikują przetargi. Wszystkie gazety mają specjalne sekcje dotyczące ofert opublikowanych w określonym dniu. Musisz to wiedzieć i regularnie sprawdzać.
Rozwiń relacje z nabywcami. Kupujący powinni wiedzieć, jakiego rodzaju usługi wysokiej jakości świadczysz i czym różnią się one od innych.
Utrzymuj regularny kontakt z tymi kupującymi.
Bądź konkurencyjny na rynku i zaznacz swoją obecność dzięki swoim usługom, aby wygrywać przetargi na catering.
Catering dietetyczny to lepsza opcja na rozpoczęcie biznesu na dużym i małym poziomie. Bogate usługi cateringowe są bardzo poszukiwane. Oprócz tego można również znaleźć oferty cateringowe dla biznesu na dużą skalę.

catering dietetyczny warszawa tanio

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Zioła lecznicze, a suplementy diety, czyli postaw na codzienne wzmocnienie

Zioła i inne naturalne substancje od tysiącleci znane są ze swoich właściwości wzmacniających oraz terapeutycznych. Uważane były przez wiele wieków, jeszcze przed gwałtownym rozwojem współczesnej medycyny, za najlepsze lekarstwa. Rzeczywiście – ludzie długo nie dysponowali lepszym panaceum niż sama Matka Natura. Jednak obecnie także chętnie wracają na jej łono.

O ile na wiele dolegliwości zażywanie samych ziół nie zawsze uważane jest za najlepszą metodę leczniczą, to jednak jako preparaty stosowane profilaktycznie oraz wspierające kurację lekami są one wciąż mile widziane. Zioła lecznicze występują w formie tradycyjnej – czyli jako susz do zaparzania. Od dekad występują już powszechnie w formie „herbatek ekspresowych”, chociaż nie zaleca się picia ich wszystkich w takich ilościach jak zwyczajną herbatę. Na przykład piołun ma tak silne działanie, że należy dokładnie zapoznać się z jego właściwościami oraz wręcz dawkowaniem. Mało jest jednak smakoszy piołunu, ze względu na jego osławiony, wyjątkowo nieprzyjemny, gorzki smak.

Suplementy diety z ziołami – aby uniknąć nieprzyjemności

Obecnie w przypadku takich szczególnych leczniczych roślin o nieprzyjemnym smaku lub zapachu, jak chociażby czosnek, można wybrać specjalnie przygotowane suplementy. Czosnek w tabletkach to już od dawna bardzo popularna alternatywa dla świeżego produktu tego typu. Ponadto skuteczne są inne ziołowe suplementy diety w tabletkach, takie jak na przykład te na popularne szczególnie u kobiet problemy z pęcherzem. Tabletki na bazie pietruszki wzbogaconej innymi roślinnymi składnikami potrafią poradzić sobie z takiego typu dolegliwościami. Popularna w takich schorzeniach jest także żurawina.

Jakie jeszcze suplementy z ziołami warto zażywać? 

Żyjemy w klimacie, gdzie różnego rodzaju infekcje i przeziębienia pojawiają się regularnie – sezonowo. Aby wzmocnić organizm warto postawić na preparaty na bazie aronii. Aronia ma działanie wzmacniające odporność u dorosłych i u dzieci. Tymczasem, jeżeli pomimo to złapie nas przeziębienie lub grypa, to czosnek uważany za „naturalny antybiotyk” może wesprzeć działanie tego właściwego. Jeżeli objawy są lekkie chętnie sięgamy po preparaty z czosnkiem aby zapobiec dalszemu rozwojowi infekcji. Dbając o odpornośc warto uzupełnić dietę także w suplementy zawierające witaminę D3. Latem przyswajamy jej więcej dzięki lepszemu nasłonecznieniu. Od jesieni warto zwiększyć dawkę preparatu z witaminą D3 i uzupełnić ją o suplementy aroniowe.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.