Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

niedziela, 4 lipca 2021

Dlaczego warto pić dużo wody

Spożywanie wody jest czymś nader ważnym. Jest to zagadnienie, na które należy spojrzeć jednak z odpowiedniej perspektywy, przede wszystkim zaś uświadomić sobie i zrozumieć, jak dużą rolę odgrywa nasza woda w kontekście funkcjonowania organizmu.

Podstawowa sprawa to fakt, że nasz organizm w około 80% złożony jest właśnie z wody, a jego najważniejszy organ, czyli mózg - w jeszcze większej proporcji. Tym samym jakość spożywanej wody przekłasa się wprost na stan zdrowia!

Oczywiście wodę należy przyjmować systematycznie w jasno określonej ilości, oczyszczoną oraz przefiltrowaną bo takie rodzaje wody nie posiadają szkodliwych związków chemicznych. Można zatem śmiało powiedzieć, iż woda sama w sobie jest czymś, czego spożycie należy uwzględnić zwłaszcza w okresie letnim, lub w sytuacji gdy nasz organizm narażony jest na wysiłek fizyczny.

Niejednokrotnie zapominamy jednak, iż brak wody w organizmie może negatywnie wpłynąć nie tylko na nasze samopoczucie ale przede wszystkim funkcjonowanie oraz działanie niektórych układów, mechanizmów czy najzwyczajniej w świecie na nasze zdrowie. Dlatego dbajmy o to, aby dostarczyć odpowiednią ilość wody w aspekcie organizmu który jej co oczywiste potrzebuje, tutaj zaleca się dzienne spożywanie w nadmiarze nawet kilku litrów dziennie. Dobrej jakości woda daje podstawę dla zdrowia całego organizmu!

Z jakiego zaś najważniejszego powodu, należy pamiętać o odpowiednim spożyciu wody? Bowiem jest ona niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, filtrują ją nerki i wykorzystujemy w ramach działania najważniejszych mechanizmów a tym samym przemian. Nasz organizm nie tylko bazuje na wodzie gdyż składa się w 70-75% właśnie z niej, dodatkowo potrzebuje wody w aspekcie to o czym wspomniano powyżej a więc prawidłowego funkcjonowania oraz działania.

Tym bardziej coraz więcej mówi się o konieczności i potrzebie spożywania wody, nie bagatelizowania potrzeby a tym samym uwzględnienia jej w harmonogramie każdego dnia. Tutaj nawiązuje się bezpośrednio także do kupna lub spożywania wody, jaka posiada odpowiedni skład i sama w sobie dostarcza chociażby zestaw soli mineralnych. Warto zatem spojrzeć na producentów wody źródlanej oraz mineralnej w naszym kraju, dowiedzieć się więcej na ich temat oraz co najważniejsze przekonać się, z jakiego powodu spożycie wody jest czymś czego nie wolno bagatelizować.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Zakupy w mięsnym - jak się nie dać nabrać

Zakupy robimy w pośpiechu, nie zwracając baczniejszej uwagi na to, co podaje nam sprzedawca. A niestety musimy być uważni, zwłaszcza podczas wybierania produktów w sklepie mięsnym.

 Nie od dziś wiadomo, że ryba psuje się od głowy, a mięso od kości. Oczywiście nikt przy zdrowych zmysłach nie kupi mięsa, które już nie jest pierwszej świeżości. Niestety, wciąż jeszcze zdarzają się nieuczciwi sprzedawcy, którzy robią, co mogą, by klient kupił towar, który powinien zostać wycofany ze sprzedaży.

Na co zwrócić uwagę

Naszą czujność, jako klientów, powinna wzbudzić lepka powierzchnia wędliny, a zielonkawy nalot oznacza, że produkt bezwzględnie powinien zostać wycofany ze sprzedaży. Jako klienci powinniśmy wiedzieć, że nadpsute mięso ma ciemniejszy kolor niż świeże. Warto też zaufać węchowi. Kiedy nos podpowiada nam, że to nie jest zapach świeżego mięsa, to z całą pewnością tak właśnie jest. A już absolutnie należy się wystrzegać produktu na powierzchni którego zaobserwujemy zielonkawy nalot. 

Nie daj się nabrać

Niestety, wciąż jeszcze znajdują się nieuczciwi sprzedawcy, którzy chcąc uniknąć strat robią co mogą, by sprzedać przeleżały towar. Do najczęstszych, nagannych praktyk zalicza się mycie mięsa tak, by wyglądało ono na świeższe niż jest w rzeczywistości. Ponad to brzydko wyglądający kawałek wędliny, ścina się po plastrze, co ma poprawić jej wygląd. Zleżałe, pomarszczone parówki wrzuca się do wody i wstawia się do lodówki. Rano ponownie wystawia się je do sprzedaży. Smakosze golonek powinni być czujni, kupując swój przysmak, gdyż nieco zleżałe golonki moczy się w solance i ponownie wystawia na sprzedaż. Wędzonki i kiełbasy wędzone i podsuszane, gdy zbliża się kres ich terminu przydatności do spożycia, pokrywają się białym nalotem soli. Zjawisko to nazywa się „wysalaniem” i sprytny sprzedawca usunie nalot, przecierając wędlinę szmatką nawilżoną olejem jadalnym...

Kupuj z głową

Robiąc zakupy w sklepie mięsnym powinna się nam włączyć czerwona lampka, gdy oferowane rzeczy kosztują zadziwiająco mało. Klienci powinni mieć świadomość, że zbyt niska cena towaru oznacza też niską jakość. Nie jest możliwe wyprodukowanie wędliny o dobrej wartości, której sklepowa cena jest zaskakująco mała. Niestety, część zakładów mięsnych wymaga od zatrudnionych w nich technologów opracowywania receptur, w których najistotniejszym czynnikiem jest cena finalna. Im niższa tym lepiej, co żadną miarą nie idzie w parze z walorami smakowymi i zdrowotnymi.

Podsumowując, robiąc zakupy w sklepie mięsnym trzeba być czujnym i ufać swoim zmysłom.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Pożywne produkty, które poprawią Ci nastrój

Złe samopoczucie może być spowodowane pogodą, zmęczeniem, złymi informacjami, zmianami hormonalnymi lub milionem innych powodów. Czy wiesz, że są pokarmy, które podniosą Twój nastrój? Możesz je jeść i czerpać z nich korzyści.

Czekolada

Czekolada jest na szczycie listy, ponieważ jest uważana za najlepszą żywność służącą do walki z depresją. Substancje zawarte w kakao działają na mózg, co pozwala poczuć się lepiej. Jednak zjedzenie zbyt dużej ilości tego smakołyku nie jest dobre dla zdrowia, ponieważ czekolada zawiera cukier, mleko i inne składniki. Wyjątkiem jest gorzka czekolada.

Orzechy

Orzechy są doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych i mogą być spożywane jako zdrowa przekąska o każdej porze dnia. Można jeść też migdały i orzeszki ziemne, ale tylko garść dziennie. Można wymieszać je z jogurtem, sokiem pomarańczowym lub mlekiem.

Mleko

Możesz zapragnąć filiżanki ciepłego mleka przed pójściem spać lub leżąc w łóżku pod kocem. Napój ten pomaga nam zasnąć znacznie bardziej niż picie herbaty, ponieważ dodatkowo uspokaja i wypełnia żołądek. Mleko zapobiega lękom, depresji i reguluje zmiany nastroju.

Cynamon

Spróbuj dodać szczyptę cynamonu do mleka, ponieważ oferuje on również wspaniałe korzyści. Ta charakterystyczna przyprawa zapobiega hipoglikemii.

Miód

Miód jest kolejnym słodkim pokarmem, który może poprawić nastrój. Jest pełen ciekawych właściwości - jest naturalnym antybiotykiem. Łyżka miodu wystarczy, żeby osłodzić herbatę. Poczujesz się znacznie lepiej!

Banan

Jest wiele owoców, które pomogą Ci poczuć się lepiej. Banany są w stanie to zrobić ze względu na dużą zawartość magnezu. Ten natomiast obniża stres, zmęczenie i niepokój. Można go dodać do różnych koktajli lub sałatek owocowych.

Chleb pełnoziarnisty

Mimo, że zawiera węglowodany, łączą się one z aminokwasami, dzięki czemu stanowi doskonałe wypełnienie i pożywienie do walki z lękiem. Chleb pełnoziarnisty zawiera tryptofan, który zmniejsza depresję i wrażliwość na ból. Weź kawałek na śniadanie, a zaczniesz dzień z uśmiechem!

Szpinak

Zapewni Twojemu ciału odpowiednią dawkę kwasu foliowego. Kwas foliowy jest bardzo ważny w trakcie ciąży i ma wiele zalet. Można jeść surowy szpinak lub gotować go na wiele sposobów - dodawać do zapiekanek, sałatek, zup.

Jajka

W wielu krajach (Japonia, Turcja, Szwecja) spożywane są jajka w koszulkach. W przeciwieństwie do smażonych jaj, jajka w koszulce stanowią lepszą opcję zawierającą dużą ilość składników odżywczych. Są idealne dla osób wykonujących ciężką pracę fizyczną, bo zapewniają dużo energii.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Dieta pudełkowa – dlaczego warto się na to zdecydować?

Co jest dobrego w diecie pudełkowej? Dlaczego powinniśmy zdecydować się na zmianę stylu życia z wygodnego – pełna lodówka, przekąski, brak kontroli – na styl zdrowy – catering dietetyczny, zdrowie, pełna kontrola. Postaram się odpowiedzieć na pytanie, dlaczego diety pudełkowe i cateringi dietetyczne są potrzebne.

Jakie są zalety diety pudełkowej, a jakie wady?

Jako stały mieszkaniec Łodzi, a tymczasowo też Warszawy często spotykam się z wieloma cateringami dietetycznymi. Podejście wielu diet pudełkowych jest na szczęście podobne. Przygotować smaczny posiłek i zapewnić, aby klient otrzymał go z samego rana dnia następnego. W przeciętnym pudełku lub torbie znajdziemy zazwyczaj 5 posiłków na cały dzień – śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację. Oczywiście 5 posiłków jest przygotowanych zgodnie z naszym wyborem diety, oraz wcześniej ustalonej kaloryczności poszczególnych posiłków. I tutaj pojawia się zagadnienie kontroli. Zawsze wiemy ile zjemy, o ile nie podjadamy i jesteśmy wobec siebie uczciwi. Dostępne kaloryczności wahają się w przedziale od 1000kcal do nawet 3 lub 4000kcal. W dietach pudełkowych tak szeroki wybór powstał w związku z osobami, które albo chcą stracić zbędne kilogramy, albo żyć spokojnie bez wyrzeczeń, albo nabrać masy. Kończąc dywagacje nad plusami cateringów dietetycznych warto zwrócić uwagę na minusy. Próbując naprawdę wiele poszczególnych diet pudełkowych, zauważyłem, że największym minusem diety jest jej cena. W ciągu miesiąca trzeba mieć odłożone około 1400zł, na jedzenie. Warto zwrócić uwagę jednak na to, że po zakupie diety pudełkowej nie trzeba kupować innego jedzenia.

Czy catering dietetyczny tak naprawdę coś daje?

Duże firmy zajmujące się dietami pudełkowymi dają nam, tj. ich klientom wiele nadziei. Szybka utrata wagi i droga ku lepszej sylwetce pojawia się przy każdym ogłoszeniu. Lecz czy w rzeczywistości chudnięcie z pomocą diety pudełkowej działa? Jak najbardziej tak! Jest jeden bardzo ważny warunek, który należy spełnić. Odpowiednio dużo się poruszać i ćwiczyć. Niezależnie od tego jak mało kaloryczne posiłki będziemy jedli, to niewątpliwie ćwiczenia w parze z cateringiem dietetycznym zapewnią nam wymarzoną utratę wagi.

Słowem podsumowania: jeżeli po wyliczeniu budżetu domowego bez brania pod uwagę jedzenia zostaje Ci około 1000 zł, to weź pod uwagę dietę pudełkową. I zawsze pamiętaj, że warto połączyć to z aktywością fizyczną.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Mleko w proszku – z czym to się je?

Mleko w proszku powstaje po odparowaniu wody ze zwykłego mleka. Tak zmieniona konsystencja wpływa na jego częste wykorzystanie w gastronomii. Za pomocą tego składnika możemy wyczarować w kuchni istne cuda. Wybierając to najlepszej jakości mamy gwarancję, że nasz wypiek się uda.

Zalety mleka w proszku

W przemyśle mleczarskim mleko w proszku używane jest już od ponad wieku. Przykładowo, w Gostyniu w roku 1979 uruchomiono Proszkownię Mleka i od tego czasu rozpoczęto jego produkcję. W czasach PRL-u blok czekoladowy z użyciem właśnie mleka w proszku stał się prawdziwym hitem! Praktyczne zastosowanie mleka spowodowało, że cieszy się popularnością aż do dziś. Po pierwsze, łatwo je przechowywać. Mleko w proszku posiada znacznie dłuższy termin przydatności niż tradycyjne mleko, minimum 4 miesięce od daty produkcji. Ta cecha powoduje, że wiele osób chętnie korzysta z mleka w proszku podczas wyjazdów. Po drugie, jest łatwe do przechowywania i użycia, co dodatkowo wpływa na jego popularność podczas wycieczek. Mleko w proszku jest także składnikiem wielu wypieków. Używa się go podczas przygotowania kremów do ciast. Dlaczego tak chętnie wykorzystuje się je w gastronomi? Otóż, mleko w proszku doskonale zagęszcza! Co więcej, możemy je rozpuścić, dodać kakao lub czekolady i mamy pyszny, energetyczny napój. Korzystając z najlepszej jakości produktów będziemy pewni, że nasza potrawa będzie w pełni wartościowym posiłkiem. Zarówno do ciast, jak i dań wytrawnych świetnie sprawdzi się mleko odtłuszczone, granulowane w proszku produkowane, np. w Spółdzielni Mleczarskiej w Gostyniu.  Poniżej kilka kulinarnych pomysłów na jego wykorzystanie.

Gdy masz więcej niż chwilę

Istnieje mnóstwo możliwości na wykorzystanie mleka w proszku do przygotowania deserów. Kto nie skusiłby się na domową czekoladę do picia? Aromatu dodadzą jej ulubione przyprawy, takie jak cynamon, kardamon czy imbir. Mleka w proszku używamy również do przygotowania mas i kremów wielu ciast lub lodów. Można z niego zrobić również słynną nutellę. Masę czekoladową uzyskujemy przez połączenie mleka w proszku z kakao, kaszą jaglaną, zmielonymi orzechami, miodem i wodą. Tego typu masę możemy też wykorzystać do przełożenia biszkoptu. Pozostaje tylko udekorować wierzch ciasta i cieszyć się słodką chwilą w towarzystwie aromatycznej kawy. Chałwa domowa brzmi również kusząco. Trzeba tylko połączyć ze sobą odpowiednie składniki i zostawić gotową masę do zastygnięcia w lodówce. Mleko w proszku to także niezastąpiony składnik wspomnianego wcześniej bloku czekoladowego. W wersji „na bogato” dodajemy pokruszone herbatniki, bakalie czy suszone owoce. A może marzą Wam się ciepłe bułeczki na śniadanie bez wychodzenia z domu? Wiele prostych przepisów na zrobienie pieczywa z wykorzystaniem mleka w proszku można znaleźć w Internecie. Wystarczy tylko dodać kilka podstawowych produktów spożywczych jak: drożdże, mąka, jaja i masło, żeby nasze mieszkanie wypełnił świeży zapach domowych wypieków.

Gdy goni Cię czas

Kiedy dostajemy telefon, że za godzinę odwiedzą nas goście, możemy ze spokojem przygotować deser do kawy. Wystarczy, że zadbamy o to, aby mieć pod ręką mleko w proszku. W zależności od naszych preferencji i dostępnych produktów, szybko przygotujemy krem, który następnie wykorzystamy do wafli, naleśników czy gofrów. Kolejnym smakowitym rozwiązaniem są pralinki. Świetnie się sprawdzą w podróży jako przekąska na drogę, przekąska na przyjęciu lub drugie śniadanie do szkoły. Nie wymagają one pieczenia, co jest ich niepodważalnym atutem. Jeśli jednak planujemy przygotować przekąskę na słono to mleko w proszku może nam posłużyć do poprawienia konsystencji pasty kanapkowej. Dodając je do rozdrobnionych warzyw sprawimy, że masa utrzyma się na kromce. Możliwości mamy naprawdę wiele. Mleko w proszku dodajemy również do koktajli. Wszystko zależy od naszych preferencji i dostępnych w danej chwili owoców i warzyw. W przypadku tych, które zawierają dużo wody, użycie mleka w proszku wydaje się być szczególnie uzasadnione.

W kuchni ważne jest, aby nie bać się próbować nowych rozwiązań. Dzięki odpowiednim połączeniom i użyciu wysokiej jakości produktów umilimy sobie i naszym bliskim dzień, podając im smakołyk, którego nie mieli okazji jeszcze próbować. W sytuacjach kiedy mamy niewiele czasu na przygotowanie posiłku, na pewno docenimy korzystanie z mleka w proszku. Jedyne co nas ogranicza to wyobraźnia, ponieważ jego zastosowań jest naprawdę dużo.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.