Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

poniedziałek, 30 sierpnia 2021

Zupy wegańskie cz.2

Kolejne przepisy na zupki wegańskie:)

Zupa Selerowa.
Składniki:Duży seler, bulion z warzyw, 2-3 ząbki czosnku, łyżka oleju, bazylia, oregano, sól, pieprz

Sposób przygotowania :

Zetrzeć seler i podsmażyć na oleju, dodać do bulionu z warzyw seler, czosnek,zioła i przyprawy, gotować 25 minut.

Zupa krem z kalafiora i migdałów.

Składniki:

Kalafior
1 cebula , migdały
kilka łodyg selera
łyżka oleju
natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Ugotować kalafior rozdrobniony w wodzie, podsmażyć cebulę migdały i pokrojone łodygi selera na oleju (ok. 5m). Wlać do wywaru z kalafiora, gotować 5 minut, odstawić. Zmiksować, doprawić i podgrzać , przed podaniem posypać natką pietruszki.

Zupa Sojowa.

Składniki:

1 cebula
łyżka oliwy z oliwek
bulion z warzyw
2-3 pomidory
łyżka maki sojowej
łyżka mąki
bazylia , tymianek , oregano
przyprawy do smaku
mleko sojowe

Sposób przygotowania :

Podsmażyć cebulę na tłuszczu, dodać mąkę sojową i smażyć dalej. Pokroić drobno pomidory, dodać je i zalać wywarem z warzyw. Gotować 15 minut, dodać przyprawy, zioła , mleko sojowe, zwykłą mąkę, zagotować.

Zupa Chlebowa.

Składniki :

3 kromki chleba
1 cebula
łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki mąki
bulion z warzyw
łyżka kminku
majeranek
sól , mleko sojowe

Sposób przygotowania :

Podsmażyć cebulę na tłuszczu, dodać 3 kromki chleba pokrojonego w kostkę, 2 łyżki mąki, podrumienić. Dodać bulion z warzyw , przyprawić kminkiem , majerankiem i solą, gotować pół godziny, dodać mleko sojowe.

Smacznego ! :)                                                                                                                                                                                                                                     

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Zupy wegańskie cz. 1

Kilka przepisów na proste i zdrowe zupy wegańskie.

Zupa Cebulowa

Składniki: Marchew, pietruszka, seler, 4cebule, łyżka oleju.

pół szklanki mleka sojowego
łyżka mąki
bazylia , oregano , tymianek

Sposób przygotowania:

Zagotować wywar z warzyw. Cebulę , udusić na tłuszczu, zalać częścią wywaru i ugotować pod przykryciem, potem przetrzeć i połączyć z resztą wywaru. Zagęścić mąką z mlekiem sojowym, dodać zioła i zagotować. Podawać z grzankami.

Zupa fasolowa

Składniki:

puszka czerwonej fasoli
1 cebula , 2 ziemniaki
pół puszki kukurydzy
majeranek , bazylia , oregano
pieprz do smaku

Do wody dodać rozdrobnioną cebulę, ziemniaki, kukurydzę. Gdy ziemniaki się ugotują, dodać fasolę i zioła Przyprawić.
do smaku.

Zupa Pomidorowa na chłodno

Składniki:

sok pomidorowy
4 łyżki majonezu
1 cebula
pietruszka , koperek , szczypiorek , oregano , bazylia
sól , pieprz

Sok pomidorowy rozrobić z majonezem , dodać posiekaną cebulę, sól, przyprawy, pietruszkę , szczypiorek , oregano
oraz bazylię.

Zupa Czosnkowa.

Składniki:

kilka ząbków czosnku
łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki mąki
bazylia , lubczyk
sok z jednej cytryny

Pokrojony czosnek podsmażyć na oliwie, dodać mąkę, wymieszać, zalać wodą, dodać przyprawy (bazylia, lubczyk), gotować 20 minut, wolno wlać sok cytrynowy.Podawać z grzankami.

Smacznego !:)                                                                                                                                                                            

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Lazania z nadzieniem sojowo-pomidorowym

Pierwotnie był to przepis na "Tradycyjną Lazanie" z mięsem , który kiedyś znalazłem w czasopiśmie "NAJ". A , że mięsa nie jadam to troszkę go zmodyfikowałem zastępując mięso kostką sojowa i wyszła całkiem , całkiem Lazania wegetariańska:)

A więc podaje przepis :

Składniki

paczka kostki sojowej
14 płatów lazanii
puszka pomidorów
cebula
5 łyżek koncentratu pomidorowego
10-15 dag sera
sól, pieprz, bazylia, oregano , tymianek
ząbek czosnku
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia

Sos:

3/4 szklanki mleka sojowego
5 łyżek mąki
łyżka masła roślinnego
gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania :

Kostkę sojową zalej gorącą wodą , po 15 minutach odsącz i zmiel w maszynce
Soje podsmaż z posiekaną cebulą i czosnkiem. Pomidory uduś, dodaj soje, przyprawy i koncentrat. Dokładnie wymieszaj. Sos: mleko sojowe zmiksuj z masłem i mąką. Żaroodporne naczynie wysmaruj tłuszczem, wlej porcję sosu i układaj na przemian: płaty surowego makaronu, soje, ser, znów płaty, sos itd. Piecz 30 min w temp. 200°C.

Smacznego ! :)


                                                                                                                                                                                                                           

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Dieta pudełkowa na poskromienie łakomstwa

Im bliżej do wiosny tym częściej przypominamy sobie o spacerach, podróżach, ulubionych zwiewnych ubraniach i powoli aczkolwiek zbliżającym się urlopie. Wreszcie robimy przegląd w szafach z cieńszą garderobą, przymierzamy ukochany ciuch i... nagle okazuje się że po zimie pasują tylko skarpetki. Pierwsza myśl że to niemożliwe, nie mogliśmy przytyć aż tyle w ciągu zaledwie jednego sezonu.

Niestety dalsze przymiarki nie pozostawiają złudzeń, trzeba zrzucić kilka a może i nawet kilkanaście kilogramów. I chociaż wydaje się to kosmicznie trudne jest realne przy odrobinie samozaparcia, jednak dla osób ze słabą “silną wolą” najlepszym rozwiązaniem będzie dieta pudełkowa.

Zdrowo, nienachalnie i sportowo

Wydaje się że schudnięcie w kilka tygodni jest niemożliwe, ale czy na pewno? Skoro dało się przytyć w jeden sezon więc cofnąć ten proces też się da. Z tym wyjątkiem że będzie wymagał trochę więcej poświęcenia i ruchu ale wiosną nogi aż same rwą się do spacerów. Zapewniam że ja jako osoba z predyspozycjami anty sportowymi i totalnie nie lubiąca jakiegokolwiek wysiłku o tej porze roku nienachalnie zaczynam “ćwiczyć”. Zdecydowanie nie mam tu na myśli jakichkolwiek siłowni, fitnessu ani nawet biegania, ale zamianę czterech kółek na dwa, a gdy pogoda bardzo sprzyja to nawet na własne dwie nogi. Oczywiście można poddać wątpliwości że to za mało aby schudnąć ale jeśli weźmie się pod uwagę zakupy, wyjście po dzieci do przedszkola, drogę do pracy i o wiele dłuższe spacery z psem potrafi się tego nazbierać kilkanaście tysięcy kroków. Dla porównania dodam że zimą średnio robiłam 5000 kroków, a już teraz gdy dni jeszcze są stosunkowo krótkie i wieczorne spacery z pupilem trwają zaledwie chwilę kroków jest trzy razy tyle, a pracę w dalszym ciągu mam siedzącą. 

Mniejsze porcje w nowym menu

Zimową porą, w długie wieczory i szare poranki mamy tendencję do podjadania i nie trzeba naukowców aby zauważyć że to także sprzyja tyciu. Podjadamy coś między posiłkami bo nam się nudzi, zobaczyliśmy coś apetycznego w TV lub internecie, albo kusi nas zawartość lodówki, z czasem robimy to bo się po prostu przyzwyczailiśmy. Po kilku tygodniach podjadania musiało się to gdzieś odłożyć, dlatego zdecydowanie trzeba posiłki przemyśleć od nowa. Przede wszystkim muszą być mniejsze, odżywcze ale bez pustych kalorii. Nową dietę bez problemu ustalimy z dobrym dietetykiem. Prawdziwy specjalista w tej dziedzinie będzie kierował się zarówno naszym zdrowiem jak i upodobaniami. Niestety, za nas posiłków nie przygotuje, a często właśnie w trakcie gotowania niepostrzeżenie podjadamy. Nawet jeśli będziemy restrykcyjnie przestrzegać zaleceń, ale dalej podjadać to nie będzie rezultatów.

Korzyści jakie daje catering dietetyczny

Doczekaliśmy czasów w których niemal na każdym kroku możemy uzyskać pomoc. Jedzenie z dowozem jeszcze kilka lat temu kojarzyło się z fast foodem, niezdrowym odżywianiem i szybkim jedzeniem. Dziś do naszych drzwi dostaniemy każdy posiłek jaki zapragniemy, w tym także zdrowe, gotowe jedzenie. Dieta pudełkowa charakteryzuje się gotowymi ale różnorodnymi posiłkami. To że nie musimy ich sami przygotowywać i są zdrowe jest ogromną zaletą której nie sposób przecenić. Dodatkowym atutem jest bogaty wybór kompozycji. Jak wiadomo, jemy również oczami. Widząc ciekawe sałatki, lekkostrawne mięsa i dietetyczne ciasta wyglądające apetycznie, aż chce się je zjeść.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Dlaczego ciemne pieczywo jest zdrowsze?

Pieczywo ciemne różni się od jasnego przede wszystkim tym, że do jego wykonania został użyty inny rodzaj mąki. Jednak to nie jedyna różnica. Charakteryzuje się ono licznymi walorami smakowymi i zdrowotnymi, których nie ma jasne pieczywo. Dlaczego ciemne pieczywo jest zdrowsze? Poniżej można znaleźć odpowiedź na to pytanie.

Źródło ważnych składników Ciemne pieczywo zawiera w sobie składniki odżywcze, które mają ogromny wpływ na właściwe funkcjonowanie organizmu. Jednym z nich jest błonnik, który poprawia perystaltyki jelit oraz reguluję pracę układu pokarmowego. Ma on zbawienny wpływ na układ pokarmowy osób borykających się z zaparciami. Ponadto ciemne pieczywo zawiera dużo witamin z grupy B, żelazo, cynk oraz magnez. Wpływ na zdrowie Ciemne pieczywo z uwagi na obecność błonnika może pomagać osobom z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi. Błonnik bowiem pomaga regulować jego poziom. W dłuższej perspektywie może to zapobiegać zachorowaniu na cukrzycę. Jednak należy pamiętać, że ciemne pieczywo ze względu na dużą zawartość błonnika może być ciężkostrawne. Nie poleca się go zatem osobom na diecie lekkostrawnej lub borykających się z problemem wzdęć. Walka z otyłością Ciemne pieczywo zrobione z mąki graham lub razowej jest sprzymierzeńcem każdej osoby, która chce choć trochę schudnąć. Wynika to z faktu, że ciemny chleb ma znacznie niższy indeks glikemiczny niż jego jasny odpowiednik. W związku z tym zaspokaja apetyt na dłużej, zapobiega wahaniom glukozy we krwi i zapobiega podjadaniu pomiędzy posiłkami. Co więcej, ma on po prostu mniej kalorii niż jasne pieczywo. Wspomniany już błonnik pomaga wydalać zbędne resztki zalegające w jelitach i przyśpiesza przemianę materii. Podsumowując, ciemne pieczywo ma znacznie więcej zalet niż wad. Warto dodać, że znacznie łatwiej jest kupić naturalne ciemne pieczywo, bez dodatku konserwantów. Ponadto ma ono walory smakowe, które docenia znaczna część konsumentów, zwłaszcza gdy w pieczywie znajdują się nasiona słonecznika, siemię lniane, czy pestki dyni. Ciemne pieczywo to nie tylko chleb, są to także różnego rodzaju bułeczki formowane w niecodzienne kształty, czy np. bagietki. 

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.