Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

sobota, 16 października 2021

Ciasto pomarańczowo-czekoladowe na bazie czekolady do fontann

Szanowni Państwo, powyższym przepisem nasza firma pragnie rozpocząć cały cykl artykułów z przepisami na rewelacyjne słodkości wykonywane na bazie czekolad do fontanny. Wszystkie prezentowane przepisy wykonujemy na bazie najlepszych półproduktów, dbając o wysoką jakość produktu końcowego. Zapraszamy Państwa do wypieków.

Na wstępie musicie Państwo przygotować odpowiednie półprodukty, dzięki, którym wykonamy cały przepis.

Do wykonania ośmiu porcji ciasta musimy zakupić następujące składniki:

- 175g cukru pudru

- 175g masła albo tawrdej margaryny

- 3 rozkłócone jajka

- 175g przesianej mąki przennej

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 2 łyżki stołowe przesianego kakao w proszku

- 2 łyżki stołowe mleka

- 3 łyżki stołowe soku pomarańczowego

- skórka ztarta z 1/2 pomarańczy

Dodatkowo do wykonania lukry, bedziemy potrzebowali:

- 175g cukru pudru

- 2 łyżki stołowe soku pomarańczowego

- odrobina stopionej czekolady do fontann

Wykonanie naszego ciasta rozpoczynamy od posmarowania cienko tłuszczem głęboką, okrągłą formę o średnicy około 20cm.

Następnie należy utrzeć na pulchną masę cukier z masłem albo z margaryną. Stopniowo dodawać jajka i dokładnie ucierać. Całość ostrożnie połączyć z mąką.

Po tych czynnościach należy podzielić powstałą masę na pół. Do jednej połowy dodać kakao i mleko. Dokładnie wymieszać, aż składniki całkowicie się połączą. Do drugiej połowy dodać sok pomarańczowy i skórkę.

Nakładać łyżką na przemian obie masy i zamieszać szpikulcem, aby powstał efekt marmurku. Całość należy piec w piekarniku, rozgrzanym do temperatury 190 stopni celcjusza przez około 25 minut albo do chwili, gdy ciasto będzie się uginać przy dotknięciu.

Po wyciągnięciu z piekarnika zostawić całość w formie na kilka minut do ostygnięcia, potem przełożyć na metalową kratkę.

Na sam koniec przygotować lukier. Przesiać do miseczki cukier puder, Wlać tyle soku pomarańczowego, aby powstała gładka masa. Rozprowadzić lukier na wierzchu ciasta i odstawić do zastygnięcia. Wyrysować linie ze stopionej czekolady do fontann, tak aby na wierzchu powstał ozdobny wzór.

Życzymy smacznego :)

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Co warto wiedzieć o orzechach?

Orzechy są bardzo pożywne i zawierają duże ilości witamin i soli mineralnych, zwłaszcza tych, które korzystnie wpływają na pracę mózgu.

Wszystkie są też wysokokaloryczne: 100 g orzechów to 600-700 kcal, a więc nie są wskazane dla ludzi rygorystycznie przestrzegających diety.

Ze względu na wysoką zawartość tłuszczu orzechy łatwo jełczeją i dlatego nie powinno się ich długo przechowywać. Najlepiej jest kupować orzechy w łupinach, gdyż wtedy trzymane w suchym i przewiewnym miejscu będą dobre nawet rok. Orzechy obrane z łupin, niestety pod wpływem tlenu, szybko tracą swoje wartości odżywcze. Dlatego po wyłuskaniu należy je przechowywać tylko 4-6 dni lub zamrozić w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Jeszcze bardziej wrażliwe na utlenianie są orzechy mielone i siekane, dlatego trzeba je rozdrabniać bezpośrednio przed użyciem.

O wiele łatwiej orzechy się sieka, gdy są ciepłe i lekko wilgotne. Poza tym dzięki podgrzewaniu lub prażeniu nabierają bardziej intensywnego smaku i aromatu. Minusem wysokiej temperatury jest to, że niszczy się w ten sposób ich ważne składniki odżywcze. Przepisy kulinarne wykorzystują orzechy jako doskonały dodatek do bardzo wielu słodkich i pikantnych potraw. W całości lub siekane dodaje się do sałatek, jarzynowych piure, sufletów, past, farszów, potraw z warzyw, drobiu, mięsa, ryb, musli, deserów, ciast, ciasteczek i tortów.

Małe orzeszki mogą być użyte w całości do ozdabiania kremów, majonezów lub sałatek. Orzechowe dekoracje pasują również do kostek żółtego sera, wędlin, przekąsek, kanapek, koktaili.

Jest sporo rodzajów orzechów. Do najbardziej znanych i najczęściej używanych należą: orzechy włoskie, laskowe, migdały, orzeszki ziemne, pistacjowe, piniowe oraz orzechy kokosowe.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Przepisy z Polski i ze świata

Przepisy istnieją od dawien dawna, dzięki przepisom możemy przygotować potrawy niemal z całego świata. Jaką rolę odgrywają przepisy, oraz czy warto gotować w domu czy też nie.

Na wstępnie chciałbym zacząć od tego, że każdy lubi jeść i każdy chciałby przygotować posiłki, które będę smakować zarówno jemu jak i osobą, które będą jeść dany posiłek. Warto jest przede wszystkim eksperymentować z przygotowaniem potraw. By nasze posiłki były urozmaicone i by nie popaść w monotonność. Teraz dzięki Internetowi możemy znaleźć przepisy z całego świata, dlatego też wykorzystajmy jego potencjał i zróbmy przepisy, które będą bardzo ciekawe zarówno smakowo jak i wizualnie.

 

Przepisy Polskie cieszą się dużą popularnością wszystko to za sprawą tradycyjnego smaku potraw jaki możemy zasmakować. Obecnie żyjemy w ciągłym biegu i nie zawsze możemy przygotować szybko potrawy, dlatego też ostatnio popularne stały się przepisy, które możemy przygotować szybko. Szybko nie musi jednak znaczyć niezdrowo. Jak się okazuje można pogodzić te dwie rzeczy przede wszystkim w przepisach polskich, gdzie dotychczas dominowały potrawy tłuste to powoli sytuacja się zmienia. Nie ma przecież lepszych posiłków jak właśnie potrawy Polskie, jednak nie każdy będzie lubił polską kuchnię i warto jest też zasmakować potraw z innych krajów będziemy mogli porównać w którym to kraju te potrawy są najbardziej smaczne.

 

Kolejną ważną rzeczą są przepisy desery, które stanowią ważny element każdego posiłku. Desery nie są trudne w ich tworzeniu i może je przygotować praktycznie każdy. Największą popularnością cieszą się oczywiście te desery, które zawierają dużą ilość czekolady, oraz galaretki z bitą śmietaną. Deser jest jakby zwieńczeniem każdego posiłku, dlatego też powinny być smaczne.

 

Podsumowując na koniec przepisy kulinarne z polski jak i ze świata stanowią ważny element i dzięki tym przepisom możemy skorzystać z możliwości degustacji potraw z całego świata. Przykładajmy się więc do posiłków by smakowały zarówno nam jak i osobom dla których będziemy przygotowywać posiłki.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Serowe fondue

Najważniejszy składnik to sery rożnych rodzajów - co najmniej dwóch, np. Ementaler i Gruyère lub Gouda. Na pól godziny przed przygotowaniem należy ser wyjąć z lodówki. Trzemy go na tarce o grubych oczkach, gdyż w przeciwnym wypadku ser zbija się w grudki i źle się rozpuszcza.

Wsypujemy ser do podgrzanego białego wytrawnego wina tak, aby sera było dwa razy więcej, niż wina, ciągle mieszając, aż do rozpuszczenia. Bardzo ważne jest, aby fondue zachowywało stałą temperaturę, nie stwardniało ani nie wrzało przed dodaniem mąki ziemniaczanej. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w odrobinie wina dodajemy dopiero wtedy, gdy ser całkiem się rozpuści. Robimy to, szybko mieszając, by nie powstały grudki, potem doprowadzamy do wrzenia, nadal mieszając, aż masa zgęstnieje. Gdy tylko masa jest gorąca, zmniejszamy płomień, by się nie przypalała i nie przywierała do dna naczynia.

Jeśli masa zbytnio zgęstnieje i zacznie zamieniać się w kulę, należy dalej ją podgrzewać na małym ogniu i ciągle mieszać, jakby kreśląc ósemki, aby środek się nie zbijał w kulę, oraz rozprowadzić ją niewielką ilością wina (lub mleka, jeśli jest to fondue bezalkoholowe).

Jeśli masa jest za rzadka, należy dodać więcej sera, jednak trzeba uważać, by nie przesadzić. Ostatecznie fondue powinno być jednolite, o konsystencji kremu. Jeśli jest inaczej, należy dodać trochę soku z cytryny, które wspomaga łączenie się składników. Im dłużej gotujemy fondue, tym większa jest koncentracja smaku i tym jest bardziej miękkie.

Należy uważać, dodając do fondue skórki serowe – ich ilość nie może przewyższać 1/3 masy serowej, inaczej smak będzie zbyt mocny.

Ser może być słony sam w sobie, trzeba więc zawsze najpierw sprawdzić smak, a potem ewentualnie dodać soli i pieprzu.

Naczynie do fondue przed użyciem można natrzeć przekrojonym ząbkiem czosnku – nada mu to aromatu. Świeże zioła dodajemy na końcu, suszone – w trakcie mieszania. Do fondue pasują: gałka muszkatołowa, koperek, cząber, pieprz, kminek oraz skórka z cytryny. Zioła i przyprawy dodajemy stopniowo. Do wzmocnienia koloru można dodać trochę namoczonego szafranu, a do zmiękczenia smaku – kurkumę.

Do zanurzania przygotowujemy pieczywo, w zasadzie dowolne, oprócz toastowego, gdyż szybko się kruszy. Po przyrządzeniu masy serowej na widelczyk do fondue nadziewamy kawałeczek pieczywa, zanurzamy we wrzącej masie i po krótkim ochłodzeniu próbujemy. Pieczywo zanurzane w prawidłowo przyrządzonej masie serowej pokrywa się grubą „koszulką” z sera.

Do serowego fondue podaje się wino – najlepiej białe wytrawne. Dobrze też pasują napój wiśniowy, koniak, wódka, nalewka śliwkowa lub malinowa. Można tez podać czarną herbatę lub kawę.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Pyszne Rafaello z krakersami

Ciasto, którego nie trzeba piec! Nie jest trudne do wykonania, a za to bardzo smaczne. Wystarczą tylko krakersy Lajkonik i wykonana przez nas masa :)

Składniki:

2,5 szklanka mleka

3 żółtka

2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

2 czubate łyżki mąki pszennej lub budyniu waniliowego bez cukru

1 szklanka cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

1 kostka masła lub margaryny

250g  wiórek kokosowych

kieliszek adwokatu lub spirytusu

2 duże paczki krakersów Lajkonik

Sposób przygotowania:

1. Wlać do garnka 2 szklanki mleka, cukier oraz cukier waniliowy.

2. Do mniejszego garnka, kubka lub miseczki wlać 0,5 szklanki mleka. Dodać żółtka i rozbełtać. Następnie wsypać mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną lub budyń i całość dokładnie wymieszać, by nie było grudek.

3. Garnek z 2 szklankami mleka i cukrami zagotować, dopiero wtedy można dodać wyrobioną masę z mleka, żółtek, mąki oraz pozostałych składników. Chwilę mieszać, aż zgęstnieje i odstawić do ostudzenia.

4. W misce utrzeć margarynę lub masło, by powstała jednolita masa, bez grudek. Po czym dodawać do niej po 1 łyżce ostudzonej masy. Dokładnie wymieszać, wsypać 200g wiórek kokosowych, wymieszać i dodawać po trochu ( by masa nie zrobiła się zbyt rzadka ) adwokatu lub spirytusu. Masę podzielić na 3 części.

5. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub papierem śniadaniowym ( zamiast może być również sreberko ) ułożyć 1 warstwę krakersów Lajkonik, a na to 1 część masy. Następnie na to dać kolejną warstwę krakersów i masy, ponownie przykryć ją krakersami, nanieść ostatnią część masy. Wierzch posypać pozostałymi wiórkami kokosowymi.

6. Ciasto włożyć na parę godzin do lodówki.

Życzę smacznego ;)

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.