Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

poniedziałek, 21 lutego 2022

Sałatka z jajek i brokułów

Każdy z nas pracuje jestesmy zapracowani zmęczeni po cięzkim dniu. Nie ma czasu ,lub chęci by przygotowac sobie coś pysznego do jedzenia . Wtedy sięgamy po tak zwane szybkie jedzenie . Sałatka z brokułów i jajek jest szybka w przygotowaniu . A przedewszystkim jest zdrowa smaczna.

Składniki:

3 jajka 

pół brokułu 

2 średnie wielkości kiszone ogórki 

2 łyżki płatków migdałowych 

4 łyżki majonezu 

sól 

pieprz

Przygotowanie:

1 Brokuł podzielić na różyczki , opłukać i krótko obgotować w osolonej wodzie , aby był pół-twarty . 

Odcedzić i ostudzić.

2 Ugotować na twardo jajka , ostudzić, obrać ze skorupek i pokroić na ćwiartki.

Ogórki obrać i pokroić w kostkę .

W misce połączyć jajka , ogórki oraz brokuły , doprawić  do smaku solą oraz pieprzem i wszystko razem wymieszać .

3 Salatkę zalać majonezem i posypać płatkami migdałowymi.

 

Majonez można wymieszać w równych porcjach z jogurtem i dodać 2 ząbki czosnku 

Brokuł można zastąpić zielonym lub białym kalafiorem .

Gdy sałatke przyrządza się z białego kalafiora , można posypać ją posiekanym szczypiorkiem 

Można ją podawać z pieczonym kurczakiem , lub z pieczonymi na ostro skrzydełkami . 

Oczywiście można ją również podawać z bułeczką z świeżym masełkiem. :) 

Gorąco polecam Pozdrawiam 

Życzę Smacznego :)

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Rolada makowo-brzoskwiniowa

Roladę pieczemy z cała rodziną na święta wielkanocne . Każdemu smakuje i świeta nabieraja szczególnego znaczenia.Mam nadzieje że będzie wam smakowało jak mi :)

Na ciasto

składniki :

2 szkl. mąki 

3 dek. świeżych drożdży

2 czubate lyzki cukru

1/2 szkl mleka

2 łyżki margaryny

1 jajko

otarta skórka z 1 cytryny

Na nadzienie 

składniki:

1 puszka brzoskwiń

25dek maku 

3 łyzki konfitury brzoskwiniowej

3 łyz grubo zmielonego cukru

Sposób wykonania

Wsypać mąkę do miski . Po środku zrobic zagłębienie wkruszyć drożdże,wlać połowę cukru wlać kilka łyzek podgrzanego mleka Rozmieszać z odrobina maki.

Dodać resztke  cukru i mleka,tluszcz jajko i otartą skórkę z cytryny

Rozgnieśc wszystko na jednolita masę . Odstawić pod przykryciem w cieple miejsce na mniej więcej 30 minut.

Odsączyć brzoskwinie pokroic na kawałki , ponownie rozgnieść ciasto i rozwałkować na posypanym mąką blacie .

Posmarować cięką warstwą mąku i rozłożyć równomiernie kawałki brzoskwiń  zwinać ciasto.

Formę posmarować tłuszczemi posypać mąką . Włożyć ciasto  pozostawić jeszcze na 20 min żeby wyrosło  .Następnie naciąć z długosci na głębokość 1 cm

Piec przez 40 min w piekarniku nagrzanym do 175 C .

 kiedy ciasto wystygnie posmarować podgrzaną i przetartą przez sito komfiturą brzoskwiniową posypać cukrem.

 

krisewa 

życze smacznego :)

))))))))))

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

środa, 2 lutego 2022

Chleb babci Kasi

Zmęczeni kupowanym w sklepach pieczywem, które smakuje właściwie tylko wtedy, gdy jest bardzo świeże i nierzadko zawiera całą masę sztucznych konserwantów i polepszaczy smaku, coraz częściej myślimy o wypiekaniu własnego, naturalnego chleba. I bardzo dobrze bo to naprawdę nic trudnego.

Warto zastanowić się nad wyborem mąki. Profesjonalni piekarze dzielą je na tzw. chlebowe (otrzymywane z pszenicy i żyta) oraz niechlebowe (uzyskiwane z jęczmienia, owsa, kukurydzy, gryki, soi czy ryżu). Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, abyśmy piekąc domowy chleb zmieszali oba rodzaje mąki. Na sklepowych półkach spotkać możemy najrozmaitsze rodzaje mąki pszennej. Zazwyczaj różne typy maki posiadają na opakowaniach różne oznaczenia np. 450, 500, 550. Im wyższa liczba oznaczająca typ mąki, tym jest ona ciemniejsza i zawiera więcej składników mineralnych, witamin i błonnika, a wszystko dlatego, ze ziarno przed zmieleniem nie zostało dokładnie oczyszczone z zewnętrznej warstwy bogatej w te substancje.

            Aby mąka jak najdłużej zachowała świeżość powinno się ja przechowywać w suchym, przewiewnym i nieco chłodnym miejscu. Zawilgocona mąka skleja się , nabiera zapach stęchlizny i gorzknieje. Niekiedy mogą się w niej zagnieździć szkodniki. Dlatego jeśli nie mamy odpowiednich warunków do przechowywania maki – nie gromadźmy zbyt dużego zapasu mąki w kuchni.

CHLEB BABCI KASI

SKŁADNIKI:

40 DAG MĄKI PSZENNEJ

25 DAG MĄKI ŻYTNIEJ RAZOWEJ

25 DAG ZAKWASY

ŁYŻKA OCTU JABŁKOWEGO

ŁYŻKA OLIWY

SZCZYPTA ZIÓŁ PROWANSALSKICH

3 DAG DROŻDŹY

SZCZYPTA CUKRU

SÓL

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Dwie niepełne szklanki wody lekko podgrzać, dodać rozkruszone drożdże, szczyptę cukru i łyżkę mąki. Wymieszać odstawić na 15 minut, aby drożdże ruszyły. Do rozczynu dodać ponad połowę mąki pszennej, a także zakwas, ocet i sól. Wymieszać odstawić ponownie w ciepłe miejsce na 30 minut. Dodać pozostałą mąkę, oliwę, sproszkowane zioła i zagnieść luźne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Następnie przełożyć ciasto do dwóch prostokątnych foremek i znów pozwolić mu lekko wyrosnąć. Oprószyć mąką i piec w temperaturze 230 stopni 10 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 20 stopni i piec jeszcze około 30 minut.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie

Zmęczeni kupowanym w sklepach pieczywem, które smakuje właściwie tylko wtedy, gdy jest bardzo świeże i nierzadko zawiera całą masę sztucznych konserwantów i polepszaczy smaku, coraz częściej myślimy o wypiekaniu własnego, naturalnego chleba. I bardzo dobrze bo to naprawdę nic trudnego!

Aby mąka jak najdłużej zachowała świeżość powinno się ja przechowywać w suchym, przewiewnym i nieco chłodnym miejscu. Zawilgocona mąka skleja się , nabiera zapach stęchlizny i gorzknieje. Niekiedy mogą się w niej zagnieździć szkodniki. Dlatego jeśli nie mamy odpowiednich warunków do przechowywania maki – nie gromadźmy zbyt dużego zapasu mąki w kuchni.

O ile chleb pszenny można upiec, dodając drożdże to już pieczywo pszenno-żytnie będzie dużo lepsze , gdy zastosujemy zakwas. Nie ma także żadnych przeciwwskazań abyśmy zastosowali zakwas do chleba pszennego. Zakwas poprawia smak, a także przedłuża trwałość wypieków. Do ciasta dodajemy tyle zakwasu ile zostało podane w przepisie. Jeżeli wyszło nam więcej zakwasu niż faktycznie potrzebujemy, śmiał możemy przelać go do zakręcanego słoika i wstawić do lodówki. Musimy go jednak zużyć w przeciągu 7-10 dni!!!

CHLEB PSZENNO-ORKISZOWY NA ZAKWASIE 

SKŁADNIKI:

25 DAG BIAŁEJ MĄKI PSZENNEJ

25 DAG MĄKI ORKISZOWEJ

15 DAG MĄKI PSZENNEJ RAZOWEJ

30 DAG ZAKWASU

1 ŁYŻKA SOLI MORSKIEJ

1 ŁYŻKA BRĄZOWEGO CUKRU

350 ML WODY

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Połączyć wszystkie składniki, dodać około 350 ml wody i wyrobić ciasto. Uformować kulę, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu  do wyrośnięcia na prawie 3 godziny!

Następnie ciasto przełożyć do nasmarowanej tłuszczem formy i ponownie odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny. Piec w temperaturze 230 stopni około 30 minut. Po 15 minutach można przykryć folią aluminiową.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Schab jagnięcy z małżami św.Jakuba

Schab jagnięcy z małżami św. Jakuba... Jest bardzo dobry, jeśli ktokolwiek ma chęci na zrobienie tej wspaniałej potrawy... Jednym słowem, dla chcącego nic trudnego...

OTO SKŁADNIKI:

200 g schabu jagnięcego, oczyszczonego i pokrojonego w cienkie plasterki, 150 g małży św. Jakuba, pokrojonych w grubsze plastry, 100 g umytego szpinaku, 150 g prawdziwków, 1/4 łyżeczki kruszonego pieprzu, 1/2 korzenia imbiru, 5 łyżek oleju sezamowego, 2 ząbki czosnku, 1 ostra papryczka chili, 1 łyżka sosu ostrygowego, 1 łyżka jasnego sosu sojowego, 1 łyżka soli, 1 łyżka cukru, 1 łyżeczka białego pieprzu, 1 łyżeczka rozmarynu...

PRZYRZĄDZENIE:

W woku rozgrzać olej sezamowy do temperatury 160stopni celcjusza. Jagnięcinę pokrojoną w paski i małże przekrojone na pół smażyć z dodatkiem drobno pokrojonego imbiru, czosnku, chili i kruszonego pieprzu.       

Po 5 minutach smarzenia dodać pokrojone w dwucentymetrową kostkę obgotowane wcześniej prawdziwki.Grzyby smażyć mieszając.Dodać porwane liście świerzego szpinaku,a następnie posiekany rozmaryn.Całość zalać 1/2 litra przegotowanej wody.Doprawić do smaku sosem ostrygowym,sosem sojowym,cukrem i pieprzem.Gotować kilka minut,póki woda nie odparuje... Podawać z ryżem...

CIEKAWOSTKA:

Małże św.Jakuba (przegrzebki), mięso ich jest zwarte i jednolite, o jedwabistej konsystencji, delikatne i słodko pachnące morzem. Można je podawać surowe skropione sokiem z cytryny, gotowane bądż smażone. Należy jednak pamiętać, by nie trzymać ich na ogniu zbyt długo i nie doprowadzić do utraty walorów smakowych...                             

Polecam wszystkie przepisy.Dla każdego jest coś dobrego i wyśmienitego... 

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.