Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

poniedziałek, 21 lutego 2022

Pieczona pierś kaczki z parfait z prawdziwków

Pieczona pierś kaczki z parfait z prawdziwków to bardzo dobra potrawa. Każdy może zrobić, jeśli tylko ma chęci do pracy. Wystarczy podstawowa wiedza o kuchni.

Składniki:

1 łyżeczka posiekanej cebuli, 4 piersi z kaczki, 2 łyżki jasnego sosu sojowego, 3 łyżki sosu ostrygowego, 1 laska cynamonu, 200 g prawdziwków, 1 łyżka brandy, 6 łyżek majonezu, 150 g wiśni marynowanych w imbirze, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka białego pieprzu, 1 łyżka cukru, 1 łyżka przyprawy"5 smaków", 4 gwiazdki anyżu, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 mandarynka, 1 szklanka czerwonego wina, 1 szklanka wywaru grzybowego.....

Przyrządzenie:

Prawdziwki płuczemy pod bieżącą wodą i kroimy w kostkę, następnie smażymy na oliwie z oliwek z cebulą i zalewamy 1 szklanką wywaru grzybowego. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i brandy. Gotujemy około 45 minut, miksujemy i przecieramy przez sito. Gotową masę zamrażamy i bardzo często mieszamy, tak by powstały delikatne lody parfait.

Nacinamy po skórze piersi kaczki i marynujemy je przez 5 godzin w jasnym sosie sojowym, sosie ostrygowym, cynamonie, anyżu, przyprawie"5 smaków", cukrze i pieprzu. Następnie pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 35 minut. Przed ułożeniem na talerzu kroimy je w cienkie plasterki.

Ze zredukowanego czerwonego wina oraz drobno pokrojonych wiśni marynowanych z imbirem robimy sos, dopawiając go do smaku pieprzem i solą. Polewamy nim talerz, na którym układamy plasterki kaczki oraz dekorujemy sałatą i parfait..

Polecam, bo jest bardzo dobre i zachęcam do zrobienia wspaniałego posiłku. A z uwagi na czas jaki ktokolwiek ma, to może to zrobić każdy bez ograniczeń. Wystarczy chęć do sporządzenia sobie jedzonka.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Kotleciki jagnięce z górskim serem

Kotleciki jagnięce z górskim serem. Przepis jest warty uwagi każdego, kto by chciał zrobić i ma chwilę czasu. Polecam każdemu. Chwila i zrobione.

SKŁADNIKI:

5 comberków jagnięcych(5x200 g), 90 g masła, 100 g podsuszonego jasnego pieczywa tostowego, 30 g natki pietruszki, 20 g świeżej kolendry, 20 g musztardy Dijon, 40 g bryndzy lub oscypka, 250 g kaszy burghul, 50 ml białego wytrawnego wina, 250 ml bulionu drobiowego, 50 ml śmietany 30%, sól i pieprz do smaku.

Marynata: 60 ml oliwy, 1 gałązka rozmarynu, 1 gałązka tymianku, 2 ząbki czosnku.

Sos: 50 ml białego wytrawnego wina, 150 ml śmietany 30%, 10 g świeżej kolendry, 150 ml esencjonalnego, ciemnego wywaru mięsnego.

PRZYRZĄDZENIE:

Comberki jagnięce marynować z rozmarynem, tymiankiem, czosnkiem i oliwą przez 24 godziny. Mięso odsączyć z marynaty, naszpikować serem, opruszyć solą i pieprzem. Comberki obsmażyć na sklarowanym maśle, przełożyć do brytfanki, dodać zioła z marynaty i piec w temperaturze 170 stopni przez około 12 minut.

Powstały w czasie pieczenia sos połączyć z białym winem, dodać kolendrę, ciemny wywar mięsny i gotować. Całość zagęścić świeżym masłem (50 g) i doprawić do smaku.

Podsuszone jasne pieczywo tostowe zmiksować z natką i kolendrą, doprawić solą. Upieczone mięso posmarować musztardą i oprószyć tostem zmiksowanym z ziołami. Kaszę burghul wymieszać w garnku z gorącym, rozpuszczonym masłem, dodać białe wino, bulion, śmietankę i przyprawy. Gotować do miękkości.                                                                                                     

Polecają ten przepis najlepsi szefowie w całym kraju, a i może na świecie.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Dania

Gotowanie i przyrządzanie potraw sprawia mi ogromną przyjemność. Bardzo dużo czasu mogę spędzać w kuchni, bo lubię gotować i wymyślać nowe dania. Spróbujcie sami moich przepisów, a na pewno się nie zawiedziecie.

 SCHAB PIECZONY Z JABŁKAMI.

SKŁADNIKI:
ok.1 i 1/2 kg schabu bez kości
1 łyżka majeranku
1 łyżka soli
1 łyżka pieprzu
1 łyżka oleju lub oliwy do smażenia

Sos:
1 cebula
4-5 jabłek

OPIS PRZYGOTOWANIA:

Sól mocno rozgrzać na suchej teflonowej patelni, wymieszać ze świeżo zmielonym pieprzem i majerankiem (zamiast majeranku można dać tymianek) i dokładnie natrzeć mięso. Schować do lodówki na 1/2 godziny.

Patelnię rozgrzać, wlać łyżkę oleju i obsmażyć zamarynowany schab ze wszystkich stron (po to by pozamykać pory). Mięso przełożyć do natłuszczonej gęsiarki (lub brytfanki). Odrobiną wody (2-3 łyżki) "wymyć smak" po smażeniu. Aromatyczny płyn wlać do schabu, mięso wstawić na godzinę do piekarnika-tym razem na 30 minut (1 kg. mięsa piecze się ok. 1 godziny).
Po upieczeniu wyjąć z gęsiarki jabłka i cebulę, włożyć do miksera, zalać sosem spod pieczeni, zmiksować. W razie potrzeby posłodzić.
Mięso włożyć do wyłączonego, ale ciepłego jeszcze piekarnika na ok. 15 minut (ten zabieg zatrzymuje wszystkie soki wewnątrz pieczeni). Po takim "odpoczynku" schab wyjąć na deskę, pokroić w centymetrowe plastry i podać z jabłkowym sosem.

                                                                                    

 

CHIŃSZCZYZNA. DSC01233

SKŁADNIKI:

-400g. piersi z kurczaka

-300ml. wody

-3 łyżki oleju

-300g. ryżu

-FIX do potraw chińskich.

-2 łyżki sosu sojowo-grzybowego

OPIS PRZYGOTOWANIA:
1. Piersi kurczaka pokroić w cienkie paski, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.
2. Sos sojowo-grzybowy i fix dokładnie rozmieszać w 300 ml. zimnej wody i dodać do mięsa. Zagotować całość, mieszając od czasu do czasu. Fix z mięsem dusić na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 10 minut.
3. Jeśli potrawa będzie zbyt gęsta,dodać trochę wody i ponownie zagotować.
Przygotowane danie podawać z ugotowanym ryżem.
SMACZNEGO!!!!!

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Placki

Wiele czynności, które wykonujemy daje nam satysfakcję i sprawia przyjemność. Jest nam miło, gdy ktoś docenia naszą pomysłowość i trud włożony w pracę.

 3 BIT

SKŁADNIKI:
1 duża paczka herbatników (dwa wagoniki)
2 duże paczki krakersów
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego ugotowanego na karmel (gotować więcej niż 2,5h)

KREM:
1/2 litra mleka
2 łyżki mąki zwykłej
2 łyżki mąki kartoflanej
2 żółtka
5 łyżek cukru kryształu
1 cukier waniliowy
Ugotować jak budyń.Masło utrzeć i dodać zimny krem

BITA ŚMIETANA:
1 śmietana łaciata 30% 1/2 litra
2 torebki śmietany śnieżki
2 łyżki cukru pudru (ubić na śmietanie łaciatej)
2łyżki żelatyny rozpuszczonej w 3/4 szklanki gorącej przegotowanej wody ,ostudzić i wlać ,ale płynną do bitej śmietany ze śnieżki.Wszystkie składniki kolejno dodawać i ubić na jednolitą bitą śmietanę ,gęstniejące wylać na wierzch placka.
Dużą dekę wyłożyć folią na niej układać kolejne warsty.
PETITKI
KREM
KRAKERSY
KARMEL-dobrze ciepły ale nie gorący
KRAKERSY
BITA ŚMIETANA
MIGDAŁY-duża paczka

Włożyć do lodówki ,podawać najlepiej na drugi dzień.

                                                                                        

JABŁECZNIK

CIASTO:

3szkl. mąki
1 margaryna palma
4 jajka
2 łyżeczki proszku
1 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
1kg jabłek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Z mąki, żółtek, proszku, margaryny zarobić ciasto.Podzielić na dwie części, większą wykleić spód blaszki a mniejszą część schować do zamrażalnika na chwilę.Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wysmażyć.Ubić pianę z białek dodając jedną szklankę cukru i cukier waniliowy.

PRZEŁOŻENIE CIASTA:

Ciasto - jabłka - piana - kruszonka

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Pieczona kaczka na szpinakowo-serowych cannelloni

Pieczona kaczka na szpinakowo-serowych cannelloni.Łatwy przepis dla kogoś kto ma jakiekolwiek pojęcie o jedzeniu.Polecam,bardzo dobra.Dla chcącego nic trudnego.

SKŁADNIKI:

1 kaczka(około 2 kg.),,2 łyżki suszonego majeranku,,1 łyżka świerzego,roztartego czosnku,,sól,mielony pieprz,,4 cannelloni,,200 g świeżego szpinaku,,20 g parmezanu,,20 g sera taleggio,,1 l mleka,,1 kostka masła,,80 g mąki pszennej,,1 1/2 łyżki gałki muszkatołowej,,60 g tartego sera gruyere,,1 łyżka kardamonu,,3 pomarańcze,,100 ml czerwonego wina,,cukier,,60 g sosu pieczeniowego,,1/2 pęczka rukoli,,3-4 świerze truskawki,,100 ml oliwy z oliwek,,1 kora cynamonu,,1 cytryna,,1 limonka,,majeranek.

PRZYRZĄDZENIE:

Beszamel::::Mleko zagotować wraz z 250 ml wody,doprawić do smaku solą,pieprzem oraz gałką muszkatołową,zagęścić zasmażką z masła i mąki pszennej.

Kaczkę dzień wcześniej dokładnie umyć,osuszyć i dokładnie natrzeć majerankiem,czosnkiem,solą oraz pieprzem.Kaczkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec przez 60-75 minut,od czasu do czasu polewając ją wytapiającym się tłuszczem.

Sos kardamonowy::::Ziarna kardomonu delikatnie zmiażdżyć,zalać czerwonym winem,dodać szczyptę cukru,zagotować,gotujące się wino zapalić.Skórkę pomarańczową zetrzeć na tarce i sparzyć,a sok wycisnąć,dodać do niego taką samą objętość cukru i odparować do konsystencji syropu.Połowę płynu wlać do czerwonego wina,a drugą zachować do przygotowania oliwki.Połowę skórki pomarańczowej dodać do gotującego się sosu wraz z sosem pieczeniowym.Całość chwilę gotować,dodawać masło,cały czas mieszając,doprawić do smaku.

Oliwka cytrynowo-cynamonowa:::::Rozgrzać oliwę w rondelku,dodać korę cynamonową,chwilę podsmażyć i odstawić do wystygnięcia.Do ciepłej oliwki wrzucić startą i sparzoną skórkę z pomarańcz,limonki i cytryny wraz z sokiem oraz resztą syropu pomarańczowego.Doprawić do smaku.Rukolę i truskawki umyć i osuszyć.Z truskawek usunąć szypułki i wraz z sałatą wymieszać w naczyniu,skrapiając oliwką cytrynowo-cynamonową.

Na talerz wylać sos,wyłożyć cannelloni oraz upieczoną kaczkę.Całość zwieńczyć sałatką z rukoli i truskawek.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.