Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

piątek, 14 grudnia 2018

Herbata i wino neutralizują wolne rodniki

Herbata i wino neutralizują wolne rodniki


Autor: alina kal


Czasami wiemy, że jakiś produkt jest pożyteczny dla naszego organizmu ale tak naprawdę nie zdajemy sobie sprawy dlaczego. Warto jednak sięgnąć po te informacje aby świadomie korzystać z tego, co może być nam pomocne w dbaniu o dobry stan naszego zdrowia. Warto również wiedzieć czego powinniśmy unikać.


Przeczytałam ostatnio ( Student NEWS) dlaczego zielona herbata i czerwone wino tak korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Wiedziałam o tym wcześniej ale nie zastanawiałam się nad szczegółami. Teraz wiem, że zawarte w nich przeciwutleniacze neutralizują szkodliwe wolne rodniki.
Wolne rodniki (utleniacze) albo przedostają się do ciała z zewnątrz, albo powstają w organizmie. Zdolność wolnych rodników do utleniania związków takich jak tłuszcze, białka a nawet DNA sprawia, ze są one przyczyną poważnych chorób, m.in. miażdżycy i niektórych nowotworów.
Aby zbadać, które substancja najlepiej zwalczają wolne rodniki, w warszawskiej Akademii Medycznej opracowano metodę dokładnego pomiaru liczby wolnych rodników w próbce cieczy. Dodając do próbki dwa testowane produkty i mierząc ubytek wolnych rodników-, można porównać który z nich działa lepiej. Siedem lat badań milionów substancji potwierdziło, że najbardziej znanym przeciwutleniaczem jest witamina C. W naturze najbogatszym jej źródłem okazały się owoce dzikiej róży. Bardzo skuteczne zwalczaniu wolnych rodników są też czerwone wino i zielona herbata.

Więcej na temat
zielonej herbaty
czerwonego wina
witaminy C
przeciwutleniaczy
Zapraszam również tutaj Naprawdę warto!!!

----------------------------------------------------------------


NOWOŚCI ZE ŚWIATA LITERATURY, ZDROWIA, DOMU I OGRODU, JĘZYKÓW OBCYCH ORAZ INNE CIEKAWE INFORMACJE.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz