Oprócz walorów smakowych warto poznać, jakie wartości kryje w sobie owoc borówki amerykańskiej.
Borówka amerykańska znana jest ze swoich właściwości zdrowotnych na całym świecie. Zawierają bowiem ogromną ilość witamin (witaminy A, B, C i PP) i minerałów (mangan, selen, miedź, cynk) pomocnych w zwalczaniu dolegliwości układu moczowego, korzystanie wpływają na przemianę materii, a także mają działania odtruwające.
Niebieska barwa borówki amerykańskiej zawdzięczana jest obecności antocyjanów, mających korzystny wpływ na wzrok, przez co szczególnie zalecane są osobom pracującym przed komputerem, a także pilotom i kierowcom.
Dzięki zawartości hormonów roślinnych zwanych fito estrogenami borówka amerykańska jest pomocna w walce ze „złym” cholesterolem, a także mają korzystne działanie na serce.
Warto również wspomnieć o niezwykłych właściwościach antynowotworowych borówki, zawiera bowiem bardzo dużą dawkę przeciwutleniaczy oraz kwas egalowy i foliowy.
W kuchni borówka stosowana jest na wiele róznych sposobów. Te niewielkie granatowo –fioletowe kuleczki są doskonałym składnikiem oraz dodatkiem do deserów, ciast oraz sałatek owocowych. Często sa stosowane jako nadzienie do pierogów na słodko oraz naleśników, można z nich przygotowac wyśmienity shake oraz polewę do wypieków, czy nawet mięs.
Niestety borówka amerykańska, choć tak cenna dla zdrowia naszego organizmu, pojawia się w naszych ogrodach w lipcu i szybko znikają z krzaków. Warto więc w sezonie przygotowywać z jej owoców przetwory, a przede wszystkim soki, które będziemy mogli spożywać przez cały rok ciesząc się nie tylko doskonałym smakiem borówki, ale także jej dobroczynnymi właściwościami.
Dobrym pomysłem jest również stosowanie suplementacji pod postacią preparatów, których głównym składnikiem jest właśnie borówka amerykańska.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz