Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

środa, 2 stycznia 2019

Co to jest manuka?

Co to jest manuka?


Autor: Marta Malarska2


Manuka (łac. Leptospermum scoparium) lub Drzewo herbaciane to krzew osiągający czasem rozmiary niewielkiego drzewa, typowy dla Nowej Zelandii i południowo-wschodniej Australii. Występuje na terenie całej Nowej Zelandii, jednakże najliczniej na suchym wschodnim wybrzeżu Północnej i Południowej Wyspy.


Manuka (łac. Leptospermum scoparium) lub Drzewo herbaciane to krzew osiągający czasem rozmiary niewielkiego drzewa, typowy dla Nowej Zelandii i południowo-wschodniej Australii. Występuje na terenie całej Nowej Zelandii, jednakże najliczniej na suchym wschodnim wybrzeżu Północnej i Południowej Wyspy. W Australii roślinę tę można znaleźć w Tasmanii, regionie Wiktorii i Nowej Południowej Walii. Nazwa Manuka, pochodząca z języka Maori (mānuka), jest używana w Nowej Zelandii. Nazwa ‘drzewo herbaciane’ jest powszechna w Australii i tylko nieznacznie w Nowej Zelandii. Określenie to powstało dzięki Kapitanowi Cookowi, który parzył ‘herbatę’ z liści tego drzewa.

Manuka jest łatwo rozmnażającym się krzewem, który jest wytrzymały na bardzo trudne warunki glebowe. Krzew ten osiąga najczęściej wysokość od 2 do 5 metrów, ale może też osiągać rozmiary niewielkiego drzewa (do 15 m). Jest to roślina wiecznie zielona, o gęstym ugałęzieniu i małych, szpiczaście zakończonych liściach (o dł. 7-20 mm i 2-6 mm szerokości). Kwiaty są białe, gdzieniegdzie zaróżowione, o średnicy od 8 do 15 mm (rzadko do 25 mm), z pięcioma płatkami. Ich kształt przypomina gwiazdę.
Ten gatunek jest bardzo często mylony z inną, podobną odmianą – Kanuką. Najłatwiej je odróżnić po listowiu. Liście Manuki są szorstkie, natomiast Kanuki są gładkie. Drewno Manuki jest wytrzymałe i twarde; często wykorzystuje je się do robienia trzonków narzędzi. Dym z palonego drewna Manuka nadaje cudowny smak wędzonemu mięsu i rybom.

Zastosowanie medyczne i zdrowotne
Produkty na bazie Manuki mają wysokie właściwości antybakteryjne i są powszechnie dostępne w Nowej Zelandii. Te same właściwości były wykorzystywane przez plemię Maori w leczeniu naturalnym.
Miód Manuka, produkowany przez pszczoły, które zbierają nektar z kwiatów, ma charakterystyczny smak, jest ciemniejszy i bardziej intensywny niż miód koniczynowy, a ponadto posiada silne właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybiczne. Miód Manuka o najwyższych właściwościach leczniczych produkowany jest w specjalnych pasiekach, umiejscowionych w nie uprawianych rejonach Nowej Zelandii obficie porośniętych przez krzewy Manuka.

Uniwersytet w Waikato w Hamilton, w Nowej Zelandii, stworzył Instytut Badań nad Miodem, który zajmuje się pomiarem zawartości substancji aktywnych miodu i jego właściwościami antybakteryjnymi. Stowarzyszenie Aktywnego Miodu Manuka (AMHA) promuje i zabiega o ujednolicenie produkcji Miodów Manuka dla potrzeb medycznych. Stowarzyszenie to stworzyło Wyjątkowy Współczynnik Manuka (UMF), który określa siłę antybakteryjnych właściwości miodu. W styczniu 2008 roku, profesor Thomas Henle z Uniwersytetu w Dreźnie (Niemcy) odkrył Methyloglyoxal będący substancją czynną w Miodzie Manuka. Składnik ten oznaczany jest jako MGO na Miodach Manuka, np. MGO 100 oznacza stężenie 100 mg Methyloglyoxalu na kilogram miodu.

Miód oraz olejek Manuka są doskonałymi, naturalnymi substancjami używanymi w leczeniu problemów i podrażnień skórnych, takich jak: grzybice stóp i paznokci, łupież, czy różnego typu egzemy. Pomimo faktu, że drzewo Manuka zostało docenione i naukowo rozpoznane dopiero w ostatniej dekadzie, lud Maori (rdzenni mieszkańcy Nowej Zelandii) od dawna wykorzystywał siłę i właściwości lecznicze tej rośliny.

Wyciągi z liści Manuka były stosowane w problemach układu moczowego i zmniejszały gorączkę. Naparu z liści używano do inhalacji w wypadku przeziębień, zapalenia zatok, kataru siennego, zapalenia oskrzeli czy astmy. Ciepły wywar z liści i kory Manuka stosowano w okładach na obolałe plecy, czy zmienione reumatycznie stawy. Liście i młode gałązki Manuka używane były w łaźniach parowych. Papkę otrzymaną z liści stosowano jako okład na zmieniono chorobowo fragmenty skóry, a także bezpośrednio na rany i skaleczenia, aby przyspieszyć leczenie i zredukować ryzyko zakażenia. Młode pędy żuto i połykano w wypadku ostrych biegunek. Kora, sok oraz gniazda nasienne Manuki także były wykorzystywane w leczeniu różnych dolegliwości.
Wynika z tego, że Manuka od zawsze była ważną rośliną leczniczą, zarówno dla plemienia Maori, jak i dla wczesnych przybyszy z Europy, którzy w pierwszych latach osadnictwa polegali na wiedzy rdzennych mieszkańców w kwestii wykorzystywania roślin w leczeniu ich własnych dolegliwości.

Ogólnoświatowe zapotrzebowanie na produkty na bazie miodu z kwiatów Manuka zachęciło wielu pszczelarzy do uprawy tego krzewu. Obecnie produkty na bazie miodu Manuka obejmują nie tylko smakowite i lecznicze miody, ale także całą gamę kosmetyków pielęgnacyjnych, stworzonych z myślą o pięknej, młodej, zadbanej i zdrowej skórze.


Marta Malarska
http://www.miodymanuka.pl/
Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Właściwości lecznicze miodu Manuka

Właściwości lecznicze miodu Manuka


Autor: Marta Malarska2


Nowozelandzki Miód Manuka to niezwykle aromatyczny miód z kwiatów drzewa herbacianego nazywanego po maorysku manuką. Miody MGOTM z krzewu Manuka można znaleźć tylko w kilku miejscach w Nowej Zelandii.


Nowozelandzki Miód Manuka to niezwykle aromatyczny miód z kwiatów drzewa herbacianego nazywanego po maorysku manuką. Miody MGOTM z krzewu Manuka można znaleźć tylko w kilku miejscach w Nowej Zelandii.
Wiarygodność ekologiczną Nowej Zelandii potwierdza fakt, iż jest to z pewnością jeden z najczystszych i najbliższych naturze krajów świata.

Nowozelandzki Miód z krzewu Manuka produkowany jest z Leptospermum scoparium - rośliny unikatowej dla Nowej Zelandii. Jej białe kwiaty pojawiają się wiosną. Mają silny aromat i pełne są nektaru, z którego pszczoły produkują ciemny gęsty miód.
Krzew Manuka co roku na cztery tygodnie pokrywa się białymi kwiatami. W trakcie pory letniej zbocza gór i doliny otulone kwitnącym krzewem Manuka wyglądają jak pola przykryte śniegiem. Podczas tych czterech tygodni pszczoły są niezwykle zajęte zbieraniem miodu z kwiatów tego wyjątkowego krzewu. Dziko rosnąca roślina Manuka w sposób naturalny regeneruje się w odległych od cywilizacji zakątkach Nowej Zelandii, by co roku dać równie obfite i pełnowartościowe zbiory.

Nowozelandzki Miód Manuka używany jest jako środek przeciwzapalny, lekarstwo na szerokie spektrum chorób żołądka i dolegliwości jelitowych oraz skuteczny środek antybakteryjny na rany i oparzenia. Używa się go do kuracji na osad / kamień nazębny i zapalenie dziąseł. Pomaga w złagodzeniu bólów gardła, a także wyraźnie wzmacnia ogólny stan zdrowia i samopoczucia pacjenta. Nowozelandzkie Miody Manuka w znaczący sposób pomogły w leczeniu takich schorzeń jak: nowotwory, wrzody układu pokarmowego, gronkowiec, przeziębienia, infekcje gardła, ciężko gojące się rany, zakażenia bakteryjne i wiele innych.

Profesor Thomas Henle i zespół naukowców z Politechniki w Dreźnie odkryli aktywny składnik miodu z krzewu Manuka – methylglyoxal. Jest on odpowiedzialny za procesy antybakteryjne występujące tylko w niektórych miodach z Manuka. Methylglyoxal pojawia się na ogół we wszystkich miodach, jednak natężenie jego występowania na ogół waha się pomiędzy 0 a 10mg/kg. Natomiast methylglyoxal odkryty w miodach z Manuka występuje w natężeniu od 100mg/kg do 1000mg/kg!

MGOTM Manuka Honey jest jedynym naturalnym produktem zdrowej żywności na świecie, posiadającym sprawdzone działanie antybakteryjne. Składnik powodujący takie działanie pozostawał zagadką aż do momentu przeprowadzenia badań prof. Thomasa Henle’a z Politechniki Drezdeńskiej w Niemczech. Badania te wykazały obecność dietetycznego metyloglyoxalu jako aktywnego składnika odpowiedzialnego za antybakteryjne działanie MGOTM Manuka Honey (Molecular Nutrition and Food Research, styczeń 2008).

Im większe natężenie methylglyoxalu, tym silniejsze działanie antybakteryjne. Powyżej
natężenia 400mg/kg miód powoduje wyginięcie szkodliwych bakterii.
Najlepszy wynik występowania methylglyoxalu w innych pokarmach wykazały:
jogurt - poniżej 2 mg/kg
ser 4-11 mg/kg
wino - poniżej 2 mg/kg
kawa 23-47 mg/kg
pozostałe miody 0-10 mg/kg

Badania dowiodły, że Miody Manuka są wyjątkowym produktem żywieniowym i mogą być zaliczane do tzw. medical food czyli pokarmów powodujących znaczną poprawę zdrowia.

Jednocześnie nowozelandzkie Miody Manuka zachwycają wspaniałym smakiem!
Methylglyoxal jest naturalnym produktem, który powstaje w czasie procesu dostawania się glukozy do żywych komórek - tak w organizmie człowieka, zwierzęcia, jak i rośliny. W czasie tego procesu methylglyoxal jest produkowany, a następnie wykorzystywany do budowy zdrowych żywych komórek.
Krzewy Manuka mają dużą zdolność uwalniania methylglyoxalu w miodzie, który jest już szeroko wykorzystywany przy wielu różnorodnych schorzeniach.


Marta Malarska
http://www.miodymanuka.pl/
Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Oczyść swój organizm z toksyn!

Oczyść swój organizm z toksyn!


Autor: Małgorzata Górska


Pomyśl sobie jakbyś się czuła, gdybyś nie miała możliwości korzystania z prysznica czy wanny? Jakbyś chociaż przez klika dni nie mogła się wykąpać czy po prostu umyć? Tym, czym kosmetyki są dla Twojego ciała, tym Saluran dla Twojego organizmu.


Gdyby faktycznie zrezygnować na kilka dni z wody, cała masa zanieczyszczeń pochodzących z zewnątrz oraz tych, które sama produkujesz, osiadłyby na skórze czy włosach, tworząc przez te klika dni brudną, lepką i nieprzyjemną warstwę. Okropne, prawda? Z pewnością takie zaniedbanie jest bardzo nieestetyczne i niehigieniczne, co więcej może prowadzić do różnych chorób - nie tylko skórnych. Wiesz o tym dobrze i dlatego, aby być zdrową, czuć się czyściutko i świeżo, codziennie pielęgnujesz swoje ciało i włosy, dokładnie oczyszczając je ze wszelkich zabrudzeń. A czy wiesz, że tak jak oczyszczanie swojego ciała z zewnątrz, tak samo ważne jest jego oczyszczanie od wewnątrz? Przecież sytuacja w głębi organizmu wygląda podobnie, tylko po prostu - z przyczyn oczywistych - nie możemy zaobserwować gromadzącego się wewnątrz organizmu brudu! Są to toksyny, które przez wiele lat osadzają się w każdym z nas, a których kumulacja może prowadzić do groźnych chorób. Niestety uniknięcie tych trujących substancji jest raczej niemożliwe, ponieważ znajdują się one dosłownie wszędzie - w powietrzu, w wodzie i w pożywieniu. Pierwszymi objawami nagromadzenia toksyn w organizmie są ogólne przemęczenie, obniżenie sprawności fizycznej i psychicznej, zły nastrój, problemy z koncentracją, bóle głowy, choroby skóry, obniżenie odporności oraz alergie. Bez względu na to, czy zaobserwowałaś już takie symptomy u siebie czy jeszcze nie, sprawdź, jak możesz skutecznie oczyścić się z toksyn - brak objawów wcale nie jest równoznaczny z ich brakiem w organizmie.
Oczyszczanie organizmu nie jest ani uciążliwe ani szczególnie skomplikowane, warto więc zapoznać się z różnorodnymi metodami i zastosować kurację, która na pewno wpłynie na poprawę zdrowia, kondycji i samopoczucia. Może to być dieta oczyszczająca albo głodówka lecznicza, którą przeprowadza się przez dwa lub trzy dni i podczas jej trwania pije się tylko wodę, zioła i zielona herbatę. Trzeba pamiętać, że głodówkę leczniczą należy ściśle kontrolować i można ją stosować tylko i wyłącznie po konsultacji z lekarzem. Przyjemną metoda oczyszczania jest seans w saunie, podczas którego toksyny usuwane są z organizmu wraz z potem. Skuteczną metodą detoksykacji są zioła o działaniu saluretycznym, czyli takim, które powoduje usuwanie przez nerki jonów sodu i potasu, a wraz z nimi wody. Wśród ziół charakteryzujących się takim działaniem wymienia się korzeń mniszka, ziele skrzypu i korzeń pokrzywy. Pomocne mogą być także cykoria, łopian, ziele koniczyny, oraz kora brzozy. Zioła można łączyć ze sobą lub stosować oddzielnie- według uznania. Ci, którzy wolą wygodniejsze rozwiązania, mogą skorzystać z gotowych preparatów, które są łatwe i niekłopotliwe w użyciu. Saluran marki Vitana jest łatwy i wygodny w stosowaniu, ponieważ ma formę tabletek. Dzięki temu, w odróżnieniu od ziołowych naparów, można go stosować dosłownie wszędzie, unikając kłopotliwego zaparzania ziół. W skład preparatu wchodzą ekstrakty oczyszczających ziół wykazujących działanie saluretyczne i powodujące wydalanie nadmiaru wody z organizmu. To dopiero początek, ponieważ wraz z nią usuwane są zbędne postmetaboliczne substancje i niebezpieczne toksyny. Nadchodzi idealny czas na zastosowanie kuracji oczyszczającej, którą zazwyczaj zaleca się przeprowadzać na przełomie pór roku - wówczas ciało w naturalny sposób przygotowuje się do nowych warunków atmosferycznych i związanych z nimi potrzeb. Jeżeli nigdy jeszcze nie oczyszczałaś organizmu - spróbuj; warto to zrobić dla zdrowia, dla poprawy witalności i koncentracji, dla lepszego trawienia, dla poprawy wyglądu i cery, dla lepszego samopoczucia i - przed wszystkim - dla siebie.


Chcesz wiedzieć więcej o suplementach diety Vitana? A może masz ochotę na suplementowe zakupy? www.vitana.com.pl to właściwy adres.


Małgorzata Górska PR SOLUTION & NOA MARKETING Vitana dla zdrowia, urody i pięknej sylwetki Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Zdrowe żywienie zmorą XXI wieku?

Zdrowe żywienie zmorą XXI wieku?


Autor: Proforce


Środki masowego przekazu bombardują nas informacjami na temat szkodliwości tego, co do tej pory uważaliśmy za smaczne i zdrowe. Nagle okazuje się, że ukochana polska kuchnia staje się zabójcza dla nas samych. Czy w związku z tym warto porzucić tradycję i przyzwyczajenia? Otóż nie. Istotą sprawy jest nie to CO jemy, ale JAK.


Nie bez powodu lekarze okrzyknęli otyłość epidemią XXI w. Wystarczy się rozejrzeć. Szybki rozwój cywilizacji sprawił, tyleż dobrego co i złego. Ludzie stali się leniwi. Brak aktywności fizycznej oraz nadmiar jedzenia często prowadzi do tycia. Otyłość nie tylko niszczy jakość naszego życia, ale przede wszystkim ma negatywny wpływ na nasze zdrowie.

Skutki otyłości:
* problemy z krążeniem i układem sercowym (często występujące nadciśnienie)
* dolegliwości żołądkowe
* cukrzyca
* szybkie męczenie się
* zwyrodnienie stawów
* powstawanie rozstępów i cellulitisu
* nadmierna potliwość
* zaburzenia seksualne
* nowotwory takie jak: u kobiet rak jajników, macicy i piersi, u mężczyzn : rak prostaty i odbytu
* zaburzenia przemiany materii
* problemy ze stawami i układem kostnym
* problemy z nerkami
* zmiany w wątrobie

Co zrobić, gdy już dopadnie nas otyłość? Pierwszym sposobem, który przychodzi nam do głowy jest oczywiście odchudzanie. Warto jednak zapamiętać, że dieta cud nie istnieje.
I tu wracamy do punktu wyjścia. Nie trzeba się katować. Sekret tkwi bowiem w sposobie przygotowania potrawy. Niewłaściwy sposób przyrządzenia może z najbardziej dietetycznej potrawy uczynić bombę kaloryczną.

Oto kilka sposobów dzięki, którym żywienie przestanie być dylematem pomiędzy ilością a jakością.


Po pierwsze - smażenie bez tłuszczu

Czy jest możliwe? Oczywiście. Czasami warto w tym celu zainwestować w garnki z grubym dnem, których na rynku jest coraz więcej, a ich ceny coraz bardziej przystępne jak np. naczynia ze stali szlachetnej Goldencook. Zastosowanie ich jest bardzo proste. Polega na naturalnym sposobie wykorzystywania tłuszczu zawartego w pożywieniu. Pod wpływem wysokiej temperatury wytapia się on i pozwala na przygotowywanie potraw bez konieczności dodawania tłuszczu. Ogranicza się nagromadzenie tłuszczu w organizmie, poprawiając tym samym sposób żywienia. Tak więc warto zapamiętać kilka prawidłowości: żywność smażona bez tłuszczu jest łatwiej strawna od smażonej tradycyjnie. Po pierwsze jest mniej tłusta, po drugie - im krócej poddajemy tłuszcz działaniu temperatury, tym jest on łatwiej strawny. Podczas długotrwałego ogrzewania w wysokiej temperaturze z tłuszczów powstają związki, których enzymy przewodu pokarmowego nie mogą rozłożyć.


Po drugie - gotowanie w minimalnej ilości wody

Do gotowania wykorzystywana jest cała naturalna woda zawarta w żywności. Minerały i witaminy nie zostają wypłukane w gotującej się wodzie, lecz pozostają do dyspozycji naszego organizmu. Potrawy przygotowane w ten sposób mają znacznie bogatszy smak. Tradycyjne gotowanie (np. warzyw) w wodzie powoduje wypłukanie z nich około 40% zawartości witamin i składników mineralnych oraz przyczynia się do zmian smaku i zapachu. Składniki te podczas gotowania przedostają się do wody, a następnie odcedzane są wraz z wylewaną wodą. Cały proces można przyrównać do zaparzania herbaty. Wyobraźmy sobie, że zaparzana herbata uwalnia całą swą najlepszą esencję do wody. My natomiast wylewamy cały wywar do zlewu, zjadając w zamian bezwartościowy woreczek.


Po trzecie - ograniczenie spożycia soli

Dietetycy na całym świecie przestrzegają przed nadmiernym spożyciem soli. Z chemicznego punktu widzenia sól, którą na co dzień spożywamy to tzw. chlorek sodu. W tym połączeniu pierwiastki te występują w niejednakowych ilościach, a mianowicie sód stanowi około 40%, natomiast chlor 60%. Przypuszcza się, że duże spożycie soli w posiłkach może wpływać na występowanie nadciśnienia tętniczego, co w efekcie może prowadzić do innych chorób związanych z układem krążenia (zawały serca, wylewy). Dlatego też należy dążyć do ograniczenia spożycia soli do poziomu około 5-6g dziennie (1 płaska łyżeczka od herbaty!).
Jak wobec tego zmniejszyć spożycie ?
Do wyeliminowania z diety soli można się przyzwyczaić. Zbadano, że już po około dwóch tygodniach od pozbycia się jej z jadłospisu wiele potraw kiedyś solonych zachowuje niemalże ten sam smak. Przede wszystkim ograniczaj dodawanie soli w czasie gotowania i nie dosalaj potraw w czasie posiłków. Tam gdzie to możliwe, zastępuj sól przyprawami czy ziołami (np. czosnek, koperek, sok z cytryny, bazylia, tymianek). Jeśli to już konieczne to zaleca się solenie potrawy raczej po jej ugotowaniu, a nie przed, szczególnie jeśli użyjemy do tego celu specjalnych akutermicznych naczyń do gotowania na parze.

Przeciwnicy tego typu "diety" powinni zapamiętać:

- podczas smażenia beztłuszczowego masa produktu jest zmniejsza się tylko nieznacznie,
- podczas gotowania w minimalnej ilości wody nie wypłukujemy minerałów i witamin,
- potrawy zachowują intensywność smaku i zapachu,
- nie trzeba zmieniać drastycznie zmieniać dziennej dawki żywieniowej.


Sposób naszego odżywiania pozostawia wiele do życzenia. Wiele przyzwyczajeń bierze się z tradycyjnej, ciężkostrawnej kuchni polskiej. Czy taki zatem musi pozostać obraz naszej kuchni? Nie. Wystarczy trzymać się prostych zasad gotowania - bez wody, soli i tłuszczu. To sposób przygotowania potrawy jest tutaj kluczem do sukcesu.


www.goldencook.pl Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Witaminy (minerały) w tabletkach

Witaminy (minerały) w tabletkach


Autor: Iza Salamon


Każdy żywy organizm charakteryzuje się tym, że zachodzą w nim ciągłe procesy przemiany materii, których podtrzymywanie wymaga ciągłego dostarczania składników pokarmowych, czyli pożywienia.


Pożywienie stanowi zatem źródło energii, która jest niezbędna do pracy mięśni. Pożywienie jest również materiałem budulcowym tkanek oraz źródłem tak zwanych regulatorów.

Wraz z pożywieniem dostarczamy organizmowi białko, węglowodany, tłuszcze, witaminy, składniki mineralne oraz wodę. Niedobory witamin czy składników mineralnych należy więc koniecznie uzupełniać, by nie doprowadzić do osłabienia organizmu i innych schorzeń związanych z brakiem tych składników. Witaminy i minerały w tabletkach to jeden ze sposobów, by zapewnić naszemu organizmowi prawidłową pracę.

Dlaczego niezbędne są składniki pokarmowe?

Wśród składników pokarmowych wyróżnić można białka, tłuszcze, węglowodany.

Białka stanowią główny element tkanek odpornościowych, barwnika krwi, enzymów, hormonów. Ponadto służą do wytwarzania płynów ustrojowych, trawiennych fermentów. Biorą również udział w innych procesach, które warunkują życie. Dlatego też koniecznością jest dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości białka.

Węglowodany (cukry)występują głównie w produktach pochodzenia roślinnego. Do węglowodanów zalicza się błonnik, którego najwięcej jest w otrębach pszennych, razowym chlebie, warzywach, owocach. Błonnik stanowi substancję niestrawną. Dzięki temu wykorzystywany jest jako „balast” ułatwiający normalne funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Ma duże znaczenie w profilaktyce niektórych schorzeń, takich jak: cukrzyca, miażdżyca i otyłość.

Tłuszcze należą do składników o najwyższej wartości energetycznej, bowiem 1 gram tłuszczu to 9 kcal. Tłuszcze stanowią więc doskonałe źródło energii.

Jaka jest rola witamin?

Witaminy spełniają funkcję regulatorów różnych procesów życiowych ustroju. Każda z witamin odgrywa znaczącą rolę, dlatego też nie należy zapominać o jakiejkolwiek z nich.

Witamina B6 bierze udział w wielu reakcjach chemicznych, zwłaszcza w metabolizmie tłuszczów i białek. Witamina B6 pomaga osobom w wieku dojrzewania w leczeniu trądziku oraz łojotoku. Witaminę tę podaje się także osobom, które nie mogą zeszczupleć, pomimo stosowania kuracji odchudzającej.

Witamina D zapobiega zniekształcaniu kośćca. Jej niedobór jest nie tylko przyczyną nieatrakcyjnej budowy ciała, ale również może powodować kalectwo i mniejszą wydolność fizyczną.

Witamina C zapobiega szkorbutowi. Wielu naukowców twierdzi, że witamina ta usuwa nadmiar cholesterolu, a także normalizuje jego metabolizm. A więc brak witaminy C w organizmie może powodować zawał serca, zwłaszcza, gdy jednocześnie w brakuje nam wapnia i magnezu. Ponadto brak witaminy C powoduje bóle w kościach i stawach.

Biotyna, czyli witamina H stanowi czynnik umożliwiający zachowanie skóry w prawidłowym stanie. Brakowi tej witaminy towarzyszy bladość skóry, bóle mięśni, zmienione czucie skórne. Jej niedobory mogą objawiać się również poprzez łojotok, spadek łaknienia oraz nudności.

Rola składników mineralnych

Dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu nieodzowne jest również zapewnienie odpowiedniej ilości składników mineralnych. Ponieważ organizm człowieka nie ma możliwości produkcji tych składników, ważne jest zapewnienie dostarczenia minerałów poprzez pożywienie.

Składniki mineralne dzieli się na makroelementy oraz mikroelementy, zwane także pierwiastkami śladowymi.

Wapń stanowi podstawowy komponent kośćca, jak również reguluje krzepliwość krwi. Przyswajanie tego składnika powinno odbywać się w obecności witaminy D. Czynnikiem obniżającym wykorzystanie wapnia produktów roślinnych jest kwas szczawiowy. Dlatego też szpinak czy szczaw powinny być spożywane w towarzystwie mleka lub innych produktów mlecznych.

Żelazo w połączeniu z białkiem, wchodzi w skład hemoglobiny (czerwony barwnik krwi) i mioglobiny (barwnik mięśni). Niedobór żelaza w pożywieniu może stać się przyczyną anemii. Ponadto znaczne braki tego pierwiastka u kobiet w ciąży może powodować opóźniony rozwój umysłowy ich dzieci. Niedostateczna ilość żelaza jest również przyczyną zaburzeń gastrycznych – wzdęć, zaparć, nudności.

Magnez aktywizuje wiele enzymów oraz wpływa na mechanizm termoregulacji i procesy syntezy białek. Ma wpływ na wzrost, przemianę materii, działanie systemu nerwowego. Niski poziom magnezu może powodować podwyższenie ciśnienia tętniczego krwi. Ponadto niedobór tego pierwiastka może powodować zdenerwowanie, lęki, zmęczenie oraz bezsenność.

Witaminy i minerały w tabletkach – dobre rozwiązanie?

Oczywistą sprawą jest to, że nasz organizm każdego dnia powinien dostawać odpowiednią porcję białek, lipidów, węglowodanów, witamin i składników mineralnych. W innym wypadku nastąpi zaburzenie w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Niedobory witamin i składników mineralnych można w łatwy sposób uzupełnić. Dobrym rozwiązaniem okazały się suplementy diety, zawierające niezbędne witaminy i minerały. Dzięki nim skutecznie uzupełnimy witaminowe braki.


iza.salamon

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.