Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

czwartek, 5 grudnia 2019

Mleczko, pyłek i propolis - czyli o superpokarmach pszczelich

Mleczko, pyłek i propolis - czyli o superpokarmach pszczelich


Autor: Anna Kacperska


Produkty pszczele są jednymi z najbardziej zdrowych pokarmów, jakie odkrył człowiek. Okazuje się, że nie tylko miód ma pozytywne właściwości zdrowotne!


_home_www_s0

Pszczoły, przy produkcji miodu, wytwarzają pewne produkty uboczne, które mają wyjątkowe działanie lecznicze. Należą do nich mleczko pszczele, pyłek pszczeli oraz propolis, czyli tzw. kit pszczeli.

Jeśli zaczynasz zastanawiać się, w jaki sposób można opóźnić procesy starzenia, to zaopatrz się w naturalną substancję odmładzającą - MLECZKO PSZCZELE.

Czy zastanawiałeś się kiedyś dlaczego królowa pszczół żyje około 40 razy dłużej niż pszczoły robotnice? Odpowiedź jest bardzo prosta - królowa pszczół odżywia się wyłącznie mleczkiem pszczelim. Produkt ten zawiera mnóstwo składników wywołujących przypływ energii i jednocześnie redukujących stres.Naukowcy odkryli, że w mleczku pszczelim znajduje się antybiotyk, w 25% tak silny jak penicylina, ale nie powodujący skutków ubocznych! (skutkami ubocznymi przyjmowania penicyliny mogą być wstrząs anafilaktyczny, przyspieszenie tętna, zaburzenia świadomości i inne).

Potwierdzono także, że mleczko powstrzymuje rozmnażanie pasożytów przewodu pokarmowego i bakterii, które powodują problemy skórne (wypryski). Mleczko pszczele można również zalecić dla osób obciążonych nadmiernym wysiłkiem fizycznym i umysłowym, studentom, ale także parom, planującym posiadanie potomstwa. To naprawdę działa!

PYŁEK PSZCZELI to jeden z najlepszych, naturalnych produktów leczniczych. Wyglądem przypomina złoty proszek. Substancja ta jest zbierana z kwitnących roślin przez pszczoły i przetwarzana. Pyłek pszczeli to prawdziwy magazyn składników odżywczych. Spożywając pyłek możemy sobie pomóc przy alergiach (szczególnie zapalenie zatok oraz katar sienny) i stanach zapalnych. Pyłek pszczeli daje bardzo dobre efekty lecznicze przy niedożywieniu (niedoborach pokarmowych) oraz przy leczeniu przerostu prostaty.

Jeśli w czasie spaceru, zauważyłeś pszczoły fruwające między drzewami w ogrodach, to może nie zdajesz sobie sprawy, ale obserwowałeś proces produkcji kitu pszczelego, czyli PROPOLISU. Propolis powstaje z żywic zbieranych z pąków kwiatów, kory drzew iglastych i topoli. Pszczoły używają propolisu do sterylizacji i uszczelniania ula oraz balsamowania zabitych owadów, wchodzących na terenie ula. Proces ten zapobiega rozkładowi tych owadów.Propolis ma specjalne właściwości zdrowotne. Wspaniale zwiększa odporność poprzez powstrzymywanie rozmnażania szkodliwych bakterii w naszym organizmie. Jednocześnie pomaga w rozwoju dobrej flory bakteryjnej! Ze względu na swoje właściwości przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, możemy wykorzystać propolis w leczeniu opryszczki, trądziku, pozostałych chorób skóry, a nawet ...... zapalenia stawów.


Anna Kacperska – dietetyk

Poradnia dietetyczna Metamorfoza

www.metamorfozadiety.blogspot.com

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Alergia pokarmowa

Alergia pokarmowa


Autor: Anna Kacperska


Rozpoznania, czy w danym przypadku do czynienia mamy z alergią pokarmową, zawsze dokonać powinien kompetentny lekarz, ponieważ wiele zwykłych reakcji alergicznych może manifestować się w podobny sposób.


_home_www_s0

Niestety, ale już około 6% dzieci i od 2 do 4% dorosłych cierpi na alergie pokarmowe. Pocieszający jest fakt, iż dzieci zazwyczaj wyrastają z większości alergii pokarmowych występujących podczas wieku niemowlęcego.

Istnieje duża zmienność dotycząca dawki alergenu, która musi być obecna w pożywieniu, aby wywołać reakcję uczuleniową. U niektórych już kilka gram produktu może doprowadzić do groźnych objawów alergii, dlatego nie lekceważmy dolegliwości żołądkowych czy też wysypki po zjedzeniu danego produktu żywnościowego.

Tak naprawdę, wszystkie produkty żywnościowe mogą stanowić źródło potencjalnych alergenów. W Europie wyznaczono 14 głównych produktów, które mogą zwiększać ryzyko alergii. Są to: seler, zboża zawierające gluten, jaja, ryby, łubin, mleko, mięczaki, musztarda, orzechy ziemne, ziarno sezamowe, skorupiaki, soja, pozostałe orzechy, a z substancji dodatkowych - dwutlenek siarki, używany jako konserwant i przeciwutleniacz przede wszystkim w chipsach, winie oraz suszonych owocach.

Produkty, które wywołują u nas alergię pokarmową mogą doprowadzić do wystąpienia charakterystycznych objawów. Są to głównie: wysypki skórne, swędzenie nosa i oczu, katar, kaszel, swędzenie warg i jamy ustnej, nudności, kurczowe bóle brzucha, wzdęcia brzucha, wymioty i biegunka. Zatem jeśli czujemy się źle po zjedzeniu jakiegoś produktu, być może jesteśmy na niego uczuleni. Natomiast aby dokładnie stwierdzić, które produkty mogą być dla nas szkodliwe, należy wykonać tzw. test nietolerancji pokarmowej.

Polecam w związku z tym wizytę u lekarza oraz dietetyka, który ułoży indywidualną, dokładnie zbilansowaną dietę eliminacyjną, wykluczającą produkty wywołujące alergię pokarmową. Ma to ogromne znaczenie, ponieważ eliminując kilka produktów z naszej diety, nie jesteśmy sami w stanie skomponować właściwego jadłospisu, który stanowiłby źródło wszystkich witamin, składników mineralnych oraz odżywczych. Niedobór kilku składników może doprowadzić do niedożywienia, z kolei niedożywienie niesie za sobą inne poważne konsekwencje zdrowotne. Może warto pomyśleć o zmianie diety?


Anna Kacperska – dietetyk

Poradnia dietetyczna Metamorfoza

www.metamorfozadiety.blogspot.com

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Tłuszcze trans

Tłuszcze trans


Autor: Marek Bany


Współczesny człowiek poddawany jest wpływowi różnych związków chemicznych pochodzących z aktywności. Bardzo często takie związki chemiczne mają bardzo szkodliwy wpływ na ludzki organizm. Bardzo popularne w żywności ale również i niebezpieczne są tłuszcze trans.


Tłuszcze trans powstają w wyniku przetwarzania tłuszczów roślinnych w procesie utwardzenia przez uwodorowienie. Tłuszcze w ten sposób utwardzone znajdują się w wielu produktach spożywczych. Występują one bardzo często w margarynach utwardzanych w tym procesie. Ponieważ tłuszcze utwardzone przyjęły się również w cukiernictwie więc staje się częstym składnikiem ciasteczek, tortów, różnych słodyczy. Tłuszcze roślinne utwardzane przez uwodorowienie całkowicie zmieniają swoje właściwości i tracą praktycznie swoje pozytywne walory tłuszczów roślinnych. Po takiej obróbce tak naprawdę mamy do czynienia z jakimś tworem chemicznym a nie z tłuszczami roślinnymi posiadającymi zdrowotne walory odżywcze.

Ponieważ tłuszcze utwardzone występują praktycznie niemal w każdym produkcie spożywczym to wszyscy jesteśmy narażeni na ich działanie. Ich niekorzystny wpływ objawia się na wielu obszarach naszego ciała. Zaczynając od mózgu a kończąc na sercu. Tłuszcze trans sieją prawdziwe spustoszenie w naszych mózgach i osłabiają naszą pamięć. Ten rodzaj tłuszczów powoduje szybkie tycie a szczególnie otyłość brzuszną. Ponieważ z tłuszczami trans organizm radzi sobie zdecydowanie gorzej to trudniej jest mu pozbyć się ich z organizmu. Ponadto przyczyniają się do powstawania znacznych ilości złego cholesterolu przez co wpływają również negatywnie na nasz układ krwionośny.

Jeśli chcemy prowadzić zdrowy styl życia to kupując produkty musimy uważnie czytać skład produktów i uważać na takie składniki jak tłuszcz uwodorniony, tłuszcz utwardzony, tłuszcz częściowo utwardzony.


Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

środa, 4 grudnia 2019

Po zdrowie do Natury – czyli jak żyć długo i zdrowo dzięki kuchni Pięciu Przemian.

Po zdrowie do Natury – czyli jak żyć długo i zdrowo dzięki kuchni Pięciu Przemian.


Autor: Anna Miodyńska


Żyjemy w świecie pełnym chorób i cierpienia. Ludzie poszukują wszelkich sposobów na poprawę jakości swojego życia oraz na długowieczność.


Rozwój medycyny Zachodu daje coraz większe możliwości i szanse na przedłużenie życia oraz poprawę jego jakości. Medycyna konwencjonalna spełnia jednak swoją rolę wówczas, gdy borykamy się już z jakąś dolegliwością, czy problemem zdrowotnym. Pomaga nam ona zwalczyć schorzenie lub przynajmniej je załagodzić. Prawdziwym dążeniem ludzkości jest jednak świat całkowicie pozbawiony chorób, strachu i cierpienia oraz narzędzia pozwalające rozpoznawać i leczyć przyczyny chorób, a nie ich skutki.

Okazuje się jednak, że wszystko, czego potrzebujemy do życia i szczęścia jest nam dane. Najważniejsze rozwiązania i prawdy życiowe, które pozwalają na długie
i szczęśliwe życie zostały odkryte dawno temu. Tradycyjna medycyna Wschodu oparta na prostocie i na życiu w zgodzie z naturą zawiera odpowiedzi na wszystkie nurtujące nas pytania dotyczące jakości życia. Zgodnie z nią jedyne, co człowiek powinien pojąć i czego powinien się nauczyć, to fakt, że jest nierozłączną częścią natury, jej składowym elementem, bez którego nie może egzystować. Wyłącznie szanowanie praw rządzących naturą i życie w harmonii może dać upragnione zdrowie i udane życie. Szanowanie Porządku, dbałość o ciało poprzez odpowiednie oddychanie oraz odżywianie to klucz do zdrowia. Człowiek musi pojąć, że nie bez znaczenia jest pokarm, którym karmi ciało. Wszystko, co wkładamy do ust stanowi energię, którą ciało wykorzystuje do prawidłowego funkcjonowania i do wytwarzania tzw. esencji. Nie bez znaczenia jest więc jakość spożywanych pokarmów oraz ich ładunek energetyczny. Jesteś tym, co jesz, a jaka Twoja kuchnia, takie życie.

Sposób odżywiania wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie. Proste zasady (Pięciu Przemian, Jing/Jang), mądrości i doświadczenia, na których oparta jest medycyna chińska mają zastosowanie w procesie przygotowywania potraw. Okazuje się, że gotowanie może być prawdziwą sztuką, sztuką łączenia smaków i komponowania potraw dających zdrowie i energię.

Co zatem możesz zrobić już dziś, by poprawić swoją kondycję fizyczną i psychiczną?

Po pierwsze zjadaj śniadanie – najlepiej ciepłe. Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, wynika to z naszego zegara biologicznego. Po drugie jedz więcej pokarmów ciepłych, gotowanych, które dostarczą Ci niezbędnej energii. Wprowadź na stałe do swojego jadłospisu zupy. Łatwo się je przyrządza. Można ugotować więcej, by starczyło Ci na 2, 3 dni. Jedzenie codziennie zup może stać się początkiem zmiany Twoich nawyków żywieniowych. Przygotowana przez Ciebie wcześniej zupa sprawi, że będąc głodnym np. po powrocie z pracy nie będziesz zjadać w pośpiechu tzw. zapychaczy. Po trzecie nie pij nigdy w trakcie posiłku. Utrudnia to znacznie jego strawienie, gdyż rozrzedza soki żołądkowe. Pij pół godziny przed jedzeniem lub godzinę po. Unikaj zimnych i lodowatych napojów. Twój organizm najpierw będzie musiał zużyć energię na ich podgrzanie, a dopiero potem zacznie proces trawienia. Pij wszystko ciepłe, a w upały chłodne – nigdy zimne. Po czwarte wprowadź do Twojej kuchni przyprawy. W naturze jest ich całe bogactwo. Nie tylko wzbogacają walory smakowe przyrządzanych potraw, ale również ułatwiają ich trawienie i zmieniają naturę pokarmu na ocieplającą lub rozgrzewającą. Po piąte jedz z umiarem i celebruj każdy posiłek. Po szóste komponuj swoje posiłki tak, by zawierały wszystkie pięć smaków. Nie bez znaczenia jest kolejność dodawania poszczególnych smaków podczas gotowania – zawsze kwaśny - gorzki – słodki – ostry - słony. Nie istotne jest od jakiego smaku zaczniesz i jak wiele razy powtórzysz dany cykl. Potrawę najlepiej kończyć na smaku ostrym. Jest wtedy łatwiejsza do strawienia. Po siódme – zacznij gotować posiłki z radością. Pamiętaj, że każda potrawa to nie tylko kompozycja smaków, ale również emocje towarzyszące podczas jej przyrządzania. Nie bez powodu mówimy o wkładaniu serca w to, co się robi.

Jedzenie jest lekarstwem na wszelkie dolegliwości współczesnego człowieka. Jedyne, co musimy zrobić, aby przeżyć szczęśliwe i długie życie w zdrowiu i dobrym samopoczuciu to uznać, że jesteśmy częścią natury, szanować jej prawa, szanować nasze ciała i wyczulić się na wszelkie sygnały, jakie wysyła nam organizm, gdy nie traktujemy go właściwie.


Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej na temat kuchni Pięciu Przemian zapraszam na mój darmowy ekurs:

Kuchnia Pięciu - 11 kroków do zdrowia i dobrego samopoczucia

Anna Miodyńska

www.annamiodynska.pl/PiecPrzemian

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Waga to nie wszystko!

Waga to nie wszystko!


Autor: Anna Kacperska


Jak to jest z naszą wagą? Czy osoby otyłe mają rzeczywiście dużo wyższe ryzyko rozmaitych chorób, a nawet śmierci, niż osoby o właściwej masie ciała? Czy tylko właściwe BMI ma znaczenie dla tego, aby być "fit" ?


killer_fit

Profesor Steven Blair z University of South Carolina Arnold School of Public Health przeprowadził dziesiątki badań wpływ aktywności fizycznej oraz otyłości na nasze zdrowie i długość życia. Wyniki badań są zaskakujące! Okazuje się, że osoby, które mają właściwą masę ciała, ale zerową aktywność fizyczną, są obciążone 2 razy większym prawdopodobieństwem śmierci, niż osoby z nadwagą, ale aktywnym trybem życia!

Profesor Blair badał wybraną grupę osób przez ponad 30 lat sprawdzając najważniejsze czynniki "sprzyjające" śmierci, i odkrył, że siedzący tryb życia bardziej przyczynia się do występowania chorób, niż jakikolwiek inny czynnik! Większość osób myśli, że czyjąś dobrą formę możemy ocenić patrząc na niego i stwierdzając: " jest szczupły, to na pewno i zdrowy". To mit! Zdrowi i sprawni ludzie są w najróżniejszych kształtach i rozmiarach! Waga to nie wszystko! Jest mnóstwo szczupłych osób, które mają ogromne problemy zdrowotne.

Istnieje mnóstwo dowodów na to, że regularna aktywność fizyczna przynosi ogromne korzyści zdrowotne. Jest to zarówno zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób przewlekłych, takich jak choroby serca, cukrzyca typu 2 i niektórych nowotworów. Systematyczne ćwiczenia niosą duże korzyści także dla osób starszych, zwiększając ich zdolności poznawcze i zapewniając prawidłowe funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego przez długie lata. Wyniki badań pokazują, że wskaźnik śmiertelności kobiet i mężczyzn, którzy w ogóle nie ćwiczą jest dwa razy wyższy niż ćwiczących, ale otyłych osób! Tak naprawdę, to w każdej kategorii masy i składu ciała, osoby "unfit" są znacznie bardziej narażone na choroby niż osoby "fit". Fitness i ćwiczenia zapewniają świetną ochronę przed wcześniejszą śmiercią, bez względu na to ile ważysz.

Bycie w formie nie wymaga jakichś specjalnych wyrzeczeń i poświęcenia. Rekomendowane jest minimum 150 minut ćwiczeń tygodniowo, nawet takich jak tylko spacery. Bardziej zaawansowane ćwiczenia przynoszą dodatkowe korzyści zdrowotne, przede wszystkim o 50% niższy wskaźnik śmiertelności.

Każda osoba walcząca z nadwagą powinna przyjmować za dobra wiadomość to, że aż 40% osób otyłych ma normalny poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Wiadomo jednak, że nie należy tu "spocząć na laurach" - dalej walczmy z nadwagą, ale pamiętajmy o dodatkowej aktywności fizycznej.

Skupmy się na dobrych nawykach zdrowotnych, bez względu na cyferki wyświetlane na wadze:

1. Niech warzywa, owoce i produkty pełnoziarniste będą podstawą Twojej diety.

2. Umiarkowanie spożywaj tłuszcz w diecie oraz alkohol.

3. Nie pal papierosów!

4. Zminimalizuj poziom stresu!

5. Najważniejsze: Wydostać się ze swojego fotela, na minimum 150 minut aktywności tygodniowo!

Brak aktywności fizycznej to największy problem zdrowia publicznego w XXI wieku. Zmieńmy to!


Anna Kacperska – dietetyk

Poradnia dietetyczna Metamorfoza

www.metamorfozadiety.blogspot.com

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.