Tłuszcze trans
Autor: Marek Bany
Współczesny człowiek poddawany jest wpływowi różnych związków chemicznych pochodzących z aktywności. Bardzo często takie związki chemiczne mają bardzo szkodliwy wpływ na ludzki organizm. Bardzo popularne w żywności ale również i niebezpieczne są tłuszcze trans.
Tłuszcze trans powstają w wyniku przetwarzania tłuszczów roślinnych w procesie utwardzenia przez uwodorowienie. Tłuszcze w ten sposób utwardzone znajdują się w wielu produktach spożywczych. Występują one bardzo często w margarynach utwardzanych w tym procesie. Ponieważ tłuszcze utwardzone przyjęły się również w cukiernictwie więc staje się częstym składnikiem ciasteczek, tortów, różnych słodyczy. Tłuszcze roślinne utwardzane przez uwodorowienie całkowicie zmieniają swoje właściwości i tracą praktycznie swoje pozytywne walory tłuszczów roślinnych. Po takiej obróbce tak naprawdę mamy do czynienia z jakimś tworem chemicznym a nie z tłuszczami roślinnymi posiadającymi zdrowotne walory odżywcze.
Ponieważ tłuszcze utwardzone występują praktycznie niemal w każdym produkcie spożywczym to wszyscy jesteśmy narażeni na ich działanie. Ich niekorzystny wpływ objawia się na wielu obszarach naszego ciała. Zaczynając od mózgu a kończąc na sercu. Tłuszcze trans sieją prawdziwe spustoszenie w naszych mózgach i osłabiają naszą pamięć. Ten rodzaj tłuszczów powoduje szybkie tycie a szczególnie otyłość brzuszną. Ponieważ z tłuszczami trans organizm radzi sobie zdecydowanie gorzej to trudniej jest mu pozbyć się ich z organizmu. Ponadto przyczyniają się do powstawania znacznych ilości złego cholesterolu przez co wpływają również negatywnie na nasz układ krwionośny.
Jeśli chcemy prowadzić zdrowy styl życia to kupując produkty musimy uważnie czytać skład produktów i uważać na takie składniki jak tłuszcz uwodorniony, tłuszcz utwardzony, tłuszcz częściowo utwardzony.
Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz