Co jeść, aby spalić tłuszcz?
Autor: Paweł End
Zrzucanie wagi to nie wszystko. Trzeba jeszcze wiedzieć, jak się odchudzać, aby oprócz mniejszej liczby na wyświetlaczu wagi, zredukować chociażby cellulit czy wystający brzuch. Poznaj sposoby na spalenie tłuszczu.
Coraz większa grupa kobiet skarży się, że odpowiedź na pytanie o to, jak schudnąć nie jest również receptą na pozbycie się tkanki tłuszczowej. Wcale nierzadko waga pokazuje zdumiewająco dobre rezultaty, a jednak nasze odbicie w lustrze nie zachwyca. Okazuje się, że chudniemy, a jednak nadal mamy wystający brzuch i cellulit na udach. Mamy pecha? Nie! Po prostu nie wiemy, że istnieje pewna grupa produktów, których jedzenie przyczynia się właśnie do redukcji tkanki tłuszczowej. Co więcej, często same ich unikamy, wydaje nam się bowiem, że mówimy o produktach dość tuczących.
Przykładem potwierdzającym tę tezę mogą być choćby rośliny strączkowe wysoko cenione przez dietetyków jako bogate źródło witamin, białka, a przede wszystkim błonnika, który ma duży wpływ na ograniczenie uczucia głodu. Przez lata powtarzano nam, że rośliny strączkowe są kaloryczne, a tym samym ich jedzenie nie jest wcale wskazane osobom zastanawiającym się nad tym, jak schudnąć, a my, nastawione przede wszystkim na skrupulatne liczenie kalorii, nigdy nie zweryfikowałyśmy tego przekonania.
Innym produktem, który pozwala na skuteczną redukcję tkanki tłuszczowej są orzechy. Wiele osób przyjmuje oczywiście tę informację nie kryjąc swojego niedowierzania, o orzechach wiemy bowiem, że są bardzo kaloryczne. Rzeczywiście, w dietach, które opierają się na liczeniu kalorii na orzechy nie może być miejsca, okazuje się jednak, że są to produkty bogate w błonnik, witaminy oraz białko, które pozwalają na skuteczną walkę z głodem. Zanim jednak sięgniemy po orzechy, aby wzbogacić nimi naszą dietę musimy jednak wziąć pod uwagę to, że nie wszystkie są w jednakowym stopniu godne polecenia. Trudno oczekiwać spektakularnych rezultatów, jeżeli zechcemy wzbogacać dietę orzechami solonymi, prażonymi lub wzbogaconymi posypką z miodu.
Spalanie tłuszczu wspomaga również pieczywo pełnoziarniste. Jedząc je możemy uzupełnić zresztą również niedobory magnezu, cynku, potasu oraz żelaza, a przecież nie od dziś wiadomo, że braki tego typu są częste w przypadku diet. I tu jednak warto zachować ostrożność, producenci pieczywa zorientowali się bowiem, że rozwiązania z pełnego ziarna cieszą się uznaniem w oczach kobiet, a w związku z tym niekiedy starają się nieco je oszukać. Podczas zakupów powinnyśmy zatem upewnić się, że pieczywo jest pełnoziarniste nie tylko z nazwy, niekiedy można bowiem spotkać produkty sztucznie barwione, które schudnąć nam z pewnością nie pomogą.
Więcej sposobów na udane odchudzanie, m.in. sposoby na to jak schudnąć z ud czy brzucha znajdziesz na stronie: www.jakschudnac.net.pl
Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz