Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

wtorek, 10 grudnia 2019

Dieta a choroby

Dieta a choroby


Autor: Patrycja Zak


Prawidłowe odżywianie jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania każdego organizmu. Odpowiednio zbilansowane posiłki utrzymują nasz organizm w zdrowiu i sile. Złe odżywianie może prowadzić do wielu chorób a nierzadko nawet do śmierci. Dlatego też tak ważne jest to co jemy.


Samo jedzenie jednak nie jest jeszcze gwarancją sprawnego funkcjonowania organizmu ponieważ do tego potrzebny jest odpowiedni sposób odżywiania. Jedzenie to nie zawsze odżywianie. Zbilansowany posiłek powinien zawierać w sobie odpowiednią ilość cukrów, tłuszczy, witamin, minerałów i wielu innych składników odżywczych.

W dzisiejszych czasach, kiedy cywilizacja ulega ciągłemu, bardzo szybkiemu rozwojowi, nasz tryb życia musi się do niej dostosować. Wciąż jesteśmy zabiegani, nie mamy czasu na nic. Dlatego też odżywianie naszego organizmu spychamy na drugi plan, jako czynność, którą po prostu trzeba wykonać. Jedzenie, które trafia na nasze stoły ma jeden wspólny mianownik- jest tanie.

Tania żywność jest zabójcza, ponieważ zawiera bardzo dużo kalorii, tłuszczów, soli i cukrów. Jakość żywości, którą kupujemy w sklepach z roku na rok jest coraz gorsza. Jest to efekt produkcyjnej pogoni za zyskiem za wszelką cenę. Konsumenci żądają niskich cen, więc producenci wytwarzają wędliny czy pieczywo metodą wysokowydajną. Dzięki temu z 1 kilograma surowca można uzyskać 2 kg produktu. Musimy sobie uświadomić że w naszych czasach to nie rolnictwo produkuje żywość tylko przemysł przetwórczy.

Nie dziwią nas już artykuły, w których można odnaleźć między innymi że najtańsza mielonka wieprzowa w Polsce jest z kurczaków, parówki cielęce z wieprzowiny a w najtańszym syropie malinowym nie ma ani grama maliny. Zamiast niej jest zagęszczony sok z czarnej marchwi. Dodatkowo wszędzie jest mnóstwo cukru. Najtańszy ketchup to budyń pomidorowy, czyli woda i przecier pomidorowy (19%), skrobia i cukier. Większość ludzi nie ma pojęcia z czym muszą się zmierzyć żołądki kurczaków, które później tak zjadamy ze smakiem. Drób hodowlany ma szybko rosnąć i mało chorować. Dlatego podaje się im paszę z domieszką antybiotyków i hormonów. Ciekawe rzeczy dzieją się też z mięsem, które leży na wystawie sklepowej. Trzeba je czasami „odświeżyć”. Najpierw za pomocą wody usuwa się zielonkawy osad. Jeśli to nie pomoże, nieświeże mięsko moczone jest w roztworze sody, a w skrajnych wypadkach, malowane. Teraz kierownik sklepu może „z czystym sumieniem” wysłać je na promocję po niższej cenie. Szybki zbyt gwarantowany. Tak samo jest z rybami. Które hodowane są w niewyobrażalnym ścisku. Aby zmusić je do rozmnażania w tak trudnych warunkach, samicom podaje się hormon o nazwie gonadotropina kosmówkowa. Zdaniem francuskich dziennikarzy, pobierany jest on z moczu kobiet w zaawansowanej ciąży. Mówi się ponadto że do filetów pangi Wietnamczycy dodają polifosforany i dodatki typu MTR-79. W połączeniu z solą kuchenną wiążą one wodę, dzięki czemu filet jest bardziej soczysty i ciężki.

W miarę postępu prac nad zależnościami między dietą a chorobami, ugruntowuje się rola warzyw i owoców. Dotyczy to między innymi raka płuc, jelita grubego, sutka, szyjki macicy, przełyku, jamy ustnej, żołądka, pęcherza moczowego, trzustki i jajników. Wiele bada potwierdza również że odpowiednia dieta może pomóc w zahamowaniu wzrostu nowotworów i ich nawrotów.

Dodatkowo musimy pamiętać że nieprawidłowa dieta jest przyczyną otyłości, szczególnie społeczeństwa amerykańskiego, spośród których 2/3 cierpi na nadwagę.

Watro też pamiętać iż to co jemy przekłada się również nań nasze zdrowie psychiczne. Coraz więcej ludzi cierpi na depresję. Niewielu jednak z nas zdaje sobie sprawę z tego że jedną z przyczyn tej choroby może być nieodpowiednia dieta oparta na produktach pełnych konserwantów, zabarwiaczy, pestycydów, azotanów i ulepszaczy oraz metali ciężkich. Substancje te znajdują się dziś prawie we wszystkich produktach, które spożywamy. Uszkadzają one nasze komórki nerwowe, wywołują agresję a nawet upośledzenia umysłowe- jak podkreśla psychiatra Sławomir Wolniak, ordynator Kliniki Psychicznej i Terapii Uzależnień.

Chcąc zdrowo odżywiać swój organizm, należy koniecznie pamiętać o jedzeniu warzyw i owoców. Tak jak jedzenie mięsa dostarcza nam białka, tłuszczów i soli mineralnych, tak jedzenie warzyw i owoców głównie witaminy i składniki mineralne, które biorą udział w procesach przemiany materii a ich brak prowadzi do poważnych zaburzeń. Witaminy także pozwalają na podniesienie naturalnej odporności organizmu a także chronią nas przed konkretnymi chorobami. Mają również działanie przeciwzapalne, bakteriobójcze, grzybobójcze, przeciwwirusowe i przeciwnowotworowe. Osoby regularnie spożywające warzywa i owoce rzadziej chorują też na nadciśnienie tętnicze. Dodatkowo warzywa i owoce wpływają na obniżenie złego cholesterolu we krwi a zatem zmniejszają ryzyko rozwoju miażdżycy. Regularne spożywanie warzyw i owoców pomaga także w utrzymaniu prawidłowej masy ciała, ponieważ w rezultacie zjadamy wtedy mniejsze ilości innych produktów, nie do końca odżywczych.


więcej moich artykułów znajdziesz na: http://patrycjazak.com

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz