Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

czwartek, 29 października 2020

Życie bez glutenu

Coraz częściej we wszystkich mediach słyszy się o problemie ludzi, którzy cierpią na rzadką przypadłość nietolerancji składnika znanego pod nazwą gluten.

 

Gluten to mieszanka białek roślinnych gluteniny i gliadyny, które znaleźć można w ziarnach zbóż: żyta, pszenicy, jęczmienia. Nietolerancję na gluten szacunkowo wykazuje ok. 1% populacji ludzkiej, przy czym zdecydowana większość nie zdaje sobie sprawę ze swojej przypadłości. Nietolerancja ta powodowana jest poprzez wytwarzania przez chore osoby przeciwciał skierowanych przeciw glutenowi, przez co jego wchłanianie jest znacznie ograniczone.

 

W społeczeństwie panuje przeświadczenie, że osoby odżywiające się składnikami bezglutenowymi są na swego rodzaju diecie – nic bardziej mylnego, albowiem dieta bezglutenowa to nie dieta odchudzająca, a skuteczny lek na walkę z ową przypadłością, pozwalający na sprawne funkcjonowanie w społeczeństwie.

 

Osoby cierpiące na nietolerancję glutenu i odżywiające się tak jak osoba zdrowa często cierpią na bule brzucha, zmiany nastrojów, nudności. Tylko utrzymanie zdrowej bezglutenowej diety gwarantuje powrót do normalności i możliwość radowania się każdym dniem, bez bolesnych dolegliwości. To właśnie dlatego głównym celem diety bezglutenowej jest całkowite wyeliminowanie glutenu z jedzenia, gdyż nawet jego śladowe ilości mogą mieć szkodliwy wpływ na zdrowie i samopoczucie uczulonego.

 

Dieta bezglutenowa sprowadza się głównie do zastępowania produktów codziennego użytku, takich jak mąka czy makaron, produktami pochodnymi, zastępczymi lub specjalnie zmodyfikowanymi, z których wyeliminowany został gluten.

 

W sklepach spożywczych coraz częściej spotkać można produkty oznaczone specjalnym symbolem przekreślonego kłosa, które oznacza produkty do bezpiecznego spożycia przez osoby nietolerujące glutenu. Symbol ten mogą umieszczać na opakowaniach produktowych tylko przedsiębiorstwa, które uzyskały odpowiednią licencję Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, dzięki czemu klienci mają 100% pewności, że dany produkt jest dla nich całkowicie bezpieczny.

 

Oczywiście w sprzedaży są także produkty, które nie posiadają oficjalnego loga i nie uzyskały licencji, jednak ich producenci deklarują, że ich produkty są pozbawione glutenu. W takim przypadku warto dokładnie sprawdzić etykietę produktu i zapoznać się z jej zawartością. Każda osoba będąca na diecie bezglutenowej z czasem staje się chodzącą encyklopedią składników dodawanych do pokarmu, bowiem w ten sposób można szybko wyeliminować szkodliwe dla swojego zdrowia produkty i zachować zdrowy organizm.

 

Życie bez glutenu nie jest jednak ani trudne ani pozbawione smaku, bowiem dzięki owej przypadłości, bezglutenowcy eksperymentują w kuchni i odkrywają coraz to nowsze i ciekawsze połączenia smaków i form jedzenia. Zakupy także są coraz łatwiejsze poprzez budowanie świadomości w społeczeństwie i udostępnianiu przez znane marki sklepów coraz większej palety składników i gotowych produktów do spożycia z symbolem przekreślonego kłosa.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Orzechy - dobroczynne tłuszcze

DLACZEGO ORZECHY

Przede wszystkim są bardzo smaczne i występują w wielu rodzajach, a każdy smakuje nieco inaczej, więc dają bardzo szeroki zakres zastosowań i kompozycji smakowych.

Są unikane przez osoby odchudzające się ze względu na wysoką kaloryczność i dużą zawartość tłuszczu. Jednak wiele osób nie wie, że skład tych tłuszczów jest niezwykle korzystny dla naszego zdrowia - obniżając poziom złego cholesterolu, chroni serce, a obecność błonnika w orzechach powoduje, że wcale nie jest tak mocno odkładany w formie materiału zapasowego. Oprócz tego zawierają dużą ilość białka, cennego dla wegetarian, oraz moc witamin.

Dla biegaczy orzechy stanowią bardzo dobre paliwo. Odpowiedni skład tłuszczów, węglowodanów, białka i mikroelementów stanowi idealną mieszankę dla biegacza (szczegóły poniżej), a przez swoją wysoką gęstość odżywczą, stanowią bardzo kompaktowe źródło energii, które łatwo zabrać ze sobą w trasę i nie obciąża żołądka, dostarczają przy tym sporo energii.

WARTOŚCI ODŻYWCZE

  • orzechy mają niski indeks glikemiczny - to znaczy, że węglowodany obecne w orzechach są wolno wchłaniane do krwi.  Biegaczom daje to ochronę przez gwałtownym spadkiem glukozy we krwi (później odczujemy zmęczenie) oraz stałe dostawy energii w dłuższym czasie.
  • tłuszcze w orzechach zawierają głównie nienasycone kwasy tłuszczowe, które są bardzo pożądane w naszej diecie. Obniżają poziom złego cholesterolu, mogą być również wykorzystywane jako materiał budulcowy (w przeciwieństwie do nasyconych kwasów tłuszczowych), chronią serce oraz są składnikiem błon komórkowychpolepszając przenikanie aminokwasów i glukozy do komórek mięśniowych, a zatem poprawiając wydolność biegaczy.
  • orzechy stanowią dla wegetarian cenne źródło białka - zawierają go nawet do 20%. Najwięcej białka zawierają orzechy ziemne, pistacje oraz migdały.
  • dostarczają witaminę E oraz witaminy z grupy B, poprawiające pracę mózgu i kondycję skóry. Witaminy z grupy B biorą również udział w metabolizmie węglowodanów oraz aminokwasów rozgałęzionych.
  • zawierają dużą ilość mikroelementów: magnez, fosfor, żelazo, wapń, potas, cynk, sód, selen - w różnych proporcjach w zależności od rodzaju orzechów.
  • są jednymi z najmocniejszych przeciwutleniaczyTo dobra informacja dla biegaczy, ponieważ wysiłek fizyczny powoduje szybsze powstawanie wolnych rodników, przed którymi nasz organizm chronią właśnie antyoksydanty. Spożywanie orzechów zmniejsza bóle mięśniowe po wysiłku oraz przyspiesza regenerację.
  • zawierają argininęktóra działa przeciwzapalnie oraz polepsza przepływ krwi.
  • duża zawartość kwasu foliowego zapobiega chorobom układu krążenia. Kwas foliowy jest cenny również dla kobiet w ciąży, gdyż jest on niezbędny dla prawidłowego rozwoju płodu
  • orzechy zawierają fitoestrogeny, które poprawiają funkcjonowanie układu krążenia
  • wykazują silnie działanie alergizujące. Jednak jeśli jesteśmy uczuleni na jeden rodzaj orzechów, nie oznacza wcale, że musimy unikać wszystkich. Warto zrobić szczegółowy test alergiczny, ponieważ może się okazać, że inne rodzaje nas nie uczulają.

KALORYCZNOŚĆ

kalorie

 

ORZECHY WŁOSKIE

Orzechy włoskie są dobrym źródłem białka dla wegetarian - składają się w 15% z wysokowartościowego białka. Są bardzo kaloryczne, ale mają największą zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Orzechy włoskie łagodzą stany zapalny, działają przeciwzakrzepowo oraz obniżają poziom złego cholesterolu. Wyróżniają się też wysoką zawartością witaminy E.

orzechy włoskie

Na słodko: 

  • w mieszance bakaliowej z jogurtem
  • dodatek do owsianki
  • dodatek do wypieków (np. makowiec czy "snickers", często łączone z miodem)
  • w batonikach energetycznych

Na wytrawnie:  

  • sałatka ze szpinakiem, pomidorami suszonymi, rukolą, serem pleśniowym
  • makaron z brokułami, serem pleśniowym i orzechami włoskimi
  • składnik sosu orzechowego do kotletów mięsnych/roślinnych
  • brukselka smażona z orzechami włoskimi

ORZECHY ZIEMNE

Orzechy ziemne mają najwięcej białka ze wszystkich orzechów - aż 25%. Może dlatego, że należą do tej samej grupy roślin co groch, fasola czy soja - chociaż potocznie nazywamy je orzechami. Zawierają bardzo duże ilości witaminy B3, E oraz kwasu foliowego, a także potas, wapń i magnez. Pomimo dużej zawartości tłuszczu, mają niski indeks glikemiczny, dzięki czemu są powoli trawione i nie powodują dużego skoku poziomu cukru we krwi. Chronią również przed chorobami serca, dzięki zawartości resweratrolu. 

orzechy ziemne

Na słodko:

  • masło orzechowe - przysmak dzieci i sportowców - domowe masło jest niezwykle zdrowe. UWAGA! Kupne często zawiera tłuszcze utwardzane.
  • w mieszance bakaliowej z jogurtem
  • dodatek do owsianki (dobrze komponuje się z bananem)
  • dodatek do wypieków (często w karmelu)
  • w batonikach energetycznych

Na wytrawnie:

  • częsty dodatek do dań tajskich, również jako baza sosów
  • solone jako przekąska
  • w pesto z rucoli
  • makaron z awokado i orzechami ziemnymi

MIGDAŁY

Migdały są najbogatsze w witaminy B i E oraz błonnikktóry wspomaga pracę układu trawiennego, daje uczucie sytości oraz opóźnia wchłanianie niektórych tłuszczów. Witamina E dodatkowo utrudnia złemu cholesterolowi zaleganie w ścianach naczyń krwionośnych. Zawierają też dużo magnezu, przez co wpływają pozytywnie na koncentrację oraz działają przeciwdepresyjnie. Stanowią również drugie, po orzechach ziemnych, najlepsze źródło białka (istotne dla wegetarian).

migdały

Na słodko:

  • dodatek do lodów czy smażonych jabłek
  • w mieszance bakaliowej z jogurtem
  • dodatek do owsianki
  • w batonikach energetycznych
  • składnik marcepanu

Na wytrawnie:

  • mleko migdałowe
  • dodatek np. do kurczaka
  • dodatek do sałat (np rucola, ser feta)
  • panierka do ryb i mięs
  • smażona brukselka z gruszką i migdałami
  • spaghetti z rucolą i migdałami

NERKOWCE

Orzechy o delikatnym, słodkawym smaku, zawierają 18% białka, a także sporo magnezu, selenu, potasu,  fosforu, cynku i żelaza. Dzięki wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, zapobiegają nadciśnieniu i chorobom sercaPotas obecny w orzechach obniża ciśnienie tętnicze i reguluje pracę serca. Witaminy z grupy B oraz magnez regulują poziom stresu oraz poprawiają koncentrację i pamięć. Selen oraz cynk wpływają pozytywnie na stan włosów i paznokci.

nerkowce

Na słodko:

  • w mieszance bakaliowej z jogurtem
  • dodatek do owsianki
  • w batonikach energetycznych

Na wytrawnie:

  • dodatek do tajskiego curry
  • quinoa z brokułami o orzechami nerkowca
  • makaron z bazyliowym pesto z orzechami nerkowca
  • kurczak po tajsku z orzechami nerkowca
  • sałatka z jarmużu z serem feta, granatem i orzechami nerkowca
  • twarożek z orzechów nerkowca

PISTACJE

Są to nasiona drzewa pistacjowego. Zawierają ok. 20% białka, sporo beta-karotenu, potasu oraz witamin B1 i B6. Pistacje mają właściwości antyoksydacyjne, wpływają korzystanie na stan naczyń krwionośnych i regulują poziom cukru we krwi. Błonnik zawarty w pistacjach wpływa korzystnie na pracę układu trawiennego.

pistacje

Na słodko:

  • lody pistacjowe
  • ciastka pistacjowe z marcepanem
  • turecka baklava z pistacjami

Na wytrawnie:

  • pokruszona jako posypka do dan makaronowych
  • makaron z pieczarkami i pistacjami
  • camembert pieczony w panierce z pistacji
  • risotto z pistacjami

ORZECHY LASKOWE

Podobnie jak inne orzechy, obniżają poziom złego cholesterolu. Są bogate w witaminę E, ale wyróżniają się poziomem kwasu foliowego oraz witaminy B, obniżając ryzyko chorób serca i nowotworówOrzechy laskowe wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe i antybatkeryjne. Wpływają również korzystnie na pracę serca.

laskowe

 

Na słodko:

  • w mieszance bakaliowej z jogurtem
  • dodatek do owsianki
  • w batonikach energetycznych
  • babka z orzechami laskowymi

Na wytrawnie:

  • risotto z groszkiem i orzechami laskowymi
  • brukselka z orzechami laskowymi i żurawiną
  • tagliatelle z kozim serem i orzechami laskowymi

KOKOS

Orzechy kokosowe są wykorzystywane w formie miąższu, wiórków, mleczka oraz oleju kokosowego. Kokos ma bardzo charakterystyczny smak. Niestety, zawiera bardzo dużo nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego należy uważać ze spożyciem tego orzecha. Wprawdzie budowa kwasów tłuszczowych kokosa odbiega od budowy kwasów tłuszczowych większości produktów zwierzęcych - metabolizm tych kwasów jest szybszy, a z przewodu pokarmowego wchłaniają się bezpośrednio do żyły wrotnej, dzięki czemu nie są odkładane jako materiał zapasowy. Zamiast tego stanowią szybko dostępne źródło energii.  Mleko kokosowe jest podstawowym składnikiem kuchni indonezyjskiej. Kokos zawiera również najmniej białka spośród wszystkich orzechów. Jest bogaty w błonnik, potas, magnez i fosfor. Olej kokosowy zapobiega osadzaniu się bakterii będących przyczyną próchnicy w jamie ustnej. Kokos wykazuje również działanie antywirusowe.

kokos

Na słodko:

  • w mieszance bakaliowej z jogurtem
  • dodatek do owsianki
  • w batonikach energetycznych
  • posypka dekoracyjna do ciast
  • wypieki (np. rafaello, ciasto kokosowe, kokosowa pana cotta)

Na wytrawnie:

  • panierka (często do ryb czy mięs)
  • tajskie curry z mlekiem kokosowym
  • krem z dyni z mlekiem kokosowym
  • ryż kokosowy na pikantnie
  • mleko kokosowe

ORZECHY MAKADAMIA

Największy smakołyk Australijczyków, w naszej kuchni praktycznie nieobecny (choć dostępny w sklepach). Mają bardzo twarde łupiny i zawierają najwięcej tłuszczu z wszystkich orzechów (aż 76%), ale niewiele białka (ok. 8%). Wysoką kaloryczność nadrabiają dobrą ilością błonnika i żelaza. Wysoka zawartość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych wspomaga organizm w walce w z miażdżycą, chorobą wieńcową i zawałami serca. Równie dobrze oddziałują na naszą skórę i paznokcie. 

Uwaga: Orzechy makadamia są toksyczne dla psów. Nawet minimalna ilość może spowodować wymioty, drgawki, a nawet hipotermię.

macadamia

Na słodko:

  • w mieszance bakaliowej z jogurtem
  • orzechy makadamia w karmelu
  • tarta z miodem i orzechami makadamia
  • brownie z orzechami makadamia

Na wytrawnie:

  • kurczak w panierce z orzechów makadamia
  • pesto bazyliowe z orzechami makadamia
  • sałatka z rucoli, awokado, mango i orzechów makadamia

ORZECHY BRAZYLIJSKIE

Orzechy brazylijskie są jednym z najbogatszych źródeł selenu, wykazującego właściwości przeciwutleniające. Świetnie wpływają na pracę serca, obniżają poziom złego cholesterolu, wzmacniają koncentrację i podnoszą odporność organizmu. Wysoka zawartość kwasu oleinowego chroni skórę przed utratą wody.

brazylijskie

Na słodko:

  • w mieszance bakaliowej z jogurtem
  • dodatek do owsianki
  • w batonikach energetycznych

Na wytrawnie:

  • fasolka szparagowa z orzechami brazylijskimi
  • sałatka z jarmużu, winogron i orzechów brazylijskich
  • wegański ser z orzechów brazylijskich

 

 

-----------------------------

Źródła:
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/ktore-orzechy-sa-najzdrowsze-dietetyczny-przeglad-orzechow_38591.html
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kokos-orzech-kokosowy-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze_35057.html
http://www.mowimyjak.pl/zdrowie/diety-i-odchudzanie/orzechy-w-diecie-jakie-wartosci-odzywcze-maja-orzechy-dlaczego-warto-jesc-orzechy,97_48235.html
https://pl.wikipedia.org/wiki/Orzechy_(bakalie)

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Wszystkie odcienie miodu

Miód nie jest też jednoznacznie pomarańczowy ani czerwony, czy brązowy. Stosunkowo dobrym określeniem wydaje się być barwa bursztynowa, która zawiera w sobie rozmaite niuanse i głębię, charakterystyczne dla tego szlachetnego surowca. Płynny, nektarowy miód jest niczym roztopione bursztyny – równie cenny i naturalny jak one. Nie zapominajmy jednak, że w powszechnym użyciu funkcjonuje także barwa miodowa, czyli specyficzny, ciepły odcień koloru żółtego, z niewielką domieszką tonów pomarańczowych oraz brązowych. Ta nazwa koloru zainspirowana jest właśnie nieoczywistym odcieniem naturalnego miodu i nierzadko bywa niezastąpiona w określaniu barwnych niuansów w świecie mody. Ale nie tylko tam -  w ostatnim czasie hitem salonów fryzjerskich stał się miodowy blond, czyli kolor balansujący pomiędzy klasycznym blondem a bardzo jasnym brązem.

Tak więc – najprościej stwierdzić, że miód jest miodowy… Ale znów nie do końca. Kolor miodu zależy bowiem od jego składu, pory zbioru i rodzaju. Najpopularniejsze miody, takie jak lipowy czy wielokwiatowy rzeczywiście są koloru niemal idealnie miodowego, przynajmniej zanim nie ulegną krystalizacji. Wówczas nabierają tonów żółto-pomarańczowych i brunatnych.

Miód rzepakowy z kolei  bardzo szybko zamienia swój niezwykle jasny, słomkowy kolor na odcień bliski lekko złamanej bieli. Dzieje się tak dzięki wyjątkowo szybkiej krystalizacji, która nadaje mu kremową konsystencję.

Miód gryczany to już zupełnie inna, kolorystyczna bajka. W stanie płynnym ma on odcień ciemno-herbaciany do brunatnego. Gdy tylko skrystalizuje, jest po prostu dośc ciemno-brązowy.

Miody spadziowe również wyróżniają się charakterystyczną, ciemno-brązową barwą.  Czasem pojawia się w nich delikatna nuta zieleni lub szarości, co sprawia, że wydają się być zanieczyszczone. Ale to tylko złudzenie. Po skrystalizowaniu miód spadziowy staje się nieco jaśniejszy.

Ciekawy odcień wyróżnia z kolei miód wrzosowy, wpadający w postaci płynnej w brunatną barwę z wyraźnie ciepłymi tonami. Po krystalizacji miód ten staje się ciemnopomarańczowy.

Jak więc jest naprawdę z kolorem miodu? Bardzo różnie…

 

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

TOP 10 produktów na wzmocnienie odporności

Oczywiście na choroby najlepsze jest... bieganie! Pisałem o fantastycznych efektach, jakie sport ma na zdrowie na mojej stronie.

Równie ważna jest jednak odpowiednia dieta. W celu zachowania zdrowia i wzmocnienia układu immunologicznego powinniśmy ją uzupełnić o odpowiednie składniki odżywcze. Dzięki właściwej diecie dostarczymy naszego organizmowi odpowiedniej porcji energii i wzmocnimy odporność.

Nie musimy łykać garści tabletek żeby uzupełnić brakujące mikro i makroelementy. Wystarczy, że będziemy pamiętać o codziennym jedzeniu śniadania oraz, w miarę możliwości, unikaniu przetworzonej żywności. Dobre, rozgrzewające śniadanie wprowadzi nasz organizm na wyższe obroty i zapewni energię oraz potrzebne witaminy -  A, B6, C i E, które ochronią nas przed infekcjami. Organizm potrzebuje również stabilnego i ciągłego dostarczania energii, a nie szybkich, ale krótkich zastrzyków, więc wybierajmy produkty razowe i pełnoziarniste zamiast białego pieczywa i cukrów prostych.

Poniżej znajduje się lista produktów, które powinniśmy włączyć do naszej diety w tym szczególnym okresie przejściowym. Miało być TOP 10, ale dorzuciłem jeszcze 3 produkty gratis ;-)

JOGURT I KEFIR

jogurt

Jogurty i kefiry mają właściwości wychładzające, dlatego w zimie wolimy rozgrzewające owsianki i płatki na mleku, jednak nie rezygnujmy z jogurtów i kefirów całkowicie. Regularne spożywanie probiotyków ("dobrych" bakterii) znajdujących się w fermentowanych przetworach mlecznych, takich jak jogurt czy kefir, korzystanie wpływają na pracę układu immunologicznego oraz trawiennego poprzez zwalczanie infekcjom jeszcze przed ich rozwinięciem. Kultury bakterii probiotycznych tworzą w naszym układzie pokarmowym oraz jelitach rodzaj bariery ochronnej, powstrzymującej szkodliwe drobnoustroje znajdujące się w żywności od przedostawania się do organizmu.

OWIES I JĘCZMIEŃ

owiesInaczej niż w przypadku jogurtów, zima jest idealną porą na spożywanie tych zbóż, właśnie w postaci rozgrzewających owsianek, do których można wykorzystać zarówno płatki owsiane jak i jęczmienne. Ziarna tych zbóż zawierają beta-glukan (który w przewodzie pokarmowym przyjmuje konsystencję żelu, wyściełając śluzówkę przewodu pokarmowego i tworząc swojego rodzaju „opatrunek”. Spowalnia przyswajanie cukrów i wzmacnia układ odpornościowy - tu znajdziesz przepis na owsiankę). Według norweskich badań, właściwości przeciwbakteryjne i antyoksydacyjne beta-glukanu są silniejsze niż w echinacea. Spożywanie owsa oraz jęczmienia wpływa dodatkowo na szybkość gojenia się ran.

 CYTRUSY

cytrusyCytrusy są powszechnie kojarzone z dużą zawartością witaminy C. Pomarańcze, grejpfruty oraz cytryny zawierają znaczne ilości tej witaminyktóra wspomaga system immunologiczny podczas przeziębienia i grypy. Dodatkowo, cytrusy zawierają również bioflawonoidy, uszczelniające ścianki naczyń krwionośnych, a w czasie infekcji działające przeciwzapalnie i wspomagające działanie witaminy C.

Cytrusy bardzo łatwo wprowadzić do naszej diety - cytrynę można wcisnąć do herbaty (najlepiej przestudzonej - we wrzątku witamina C zginie), a z pomarańczy i grejpfrutów można zrobić orzeźwiające soki lub wkroić do sałatek.

CZERWONA PAPRYKA

paprykawitaminą C kojarzone są przede wszystkim cytrusy. Okazuje się jednak, że papryka, a zwłaszcza jej czerwona odmiana, zawiera dwukrotnie więcej tej cennej witaminy niż wszystkie cytrusy. Jest również bogatym źródłem beta-karotenu, pomagającego zachować zdrową skórę, która również cierpi w kontakcie z zimowymi warunkami.

Papryka jest fantastycznym, chrupkim dodatkiem do sałatek czy na kanapkę. Pamiętajmy, że do każdego posiłku powinniśmy dołożyć porcję warzyw lub owoców.

BROKUŁY

brokułBrokuły to nie tylko "superfood" (nieprzetworzona żywność pochodzenia naturalnego, bogata w składniki odżywcze, których ilość i właściwości działają korzystnie na organizm człowieka - Wikipedia), ale również warzywo niezwykle poprawiające naszą odporność. Naładowane witaminami A, C, D oraz E (naturalny przeciwutleniacz), brokuły stymulują układ nerwowy i odpornościowy, a także zwalczają bakterie Helicobacter pylori, odpowiedzialne z powstawanie wrzody żołądka.

Jeśli połączymy brokuła, np. ugotowanego na parze, z chudym lub półtłustym twarogiem i np. pestkami dyni lub słonecznika, otrzymujemy komplet potrzebnych naszemu organizmowi witamin i mikroelementów.

 

ORZECHY

orzechy

 

Orzechy wszelkiego rodzaju są wprawdzie wysokokaloryczne, jednak niezwykle bogate w zdrowe tłuszcze oraz białko roślinne, a także witaminę E, która usuwa szkodliwe wolne rodniki i wspomaga działanie witaminy C. Już garść orzechów zaspokaja 1/2 dziennej zalecanej dawki witaminy E. Ryboflawina i niacyna (w dużej ilości w migdałach) pomagają w ochronie organizmu przed szkodliwym działaniem stresu.

Orzechy są fantastycznym dodatkiem do jogurtu czy owsianki, dzięki czemu możemy stworzyć prawdziwą bombę witaminową dla organizmu.

 

ZIELONA HERBATA

zielona herbataHerbaty, zarówno zielona jak i czarna, pełne są flawonoidów, czyli cennych przeciwutleniaczy. Przy tym, zielona herbata zawiera spore ilości Galusan epigallokatechiny (EGCG) (związek z grupy flawonoidów [...] 100 razy silniejszy niż witamina C i 25 razy silniejszy niż witamina E - Wikipedia).

Badanie na uniwersytecie Harvarda wskazuje, iż osoby pijące 5 filiżanek herbaty dziennie przez okres 2 tygodni, wykazywali 10 razy wyższy poziom interferonu (białko aktywujące komórki układu immunologicznego, zwiększające szybkość rozpoznania infekcji i wzmacniające odporność zdrowych komórek - Wikipedia) we krwi.

MIÓD

miódMiód jest przepyszny i chyba nikogo nie trzeba namawiać do wprowadzenia go do diety. Posiada on silne właściwości prozdrowotne - duże znaczenie mają tu enzymy pochodzące z gruczołów ślinowych owadów, apidycyna oraz inhibina, czyli naturalne antybiotyki, działające na gronkowce i paciorkowce. Miód zawiera też nadtlenek wodoru o silnych właściwościach bakteriostatycznych oraz duże ilości mikroelementówpotas, magnez, wapń, żelazo, chlor, fosfor i mangan oraz witamin: A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy i biotynę.

Miód lipowy wykazuje działanie przeciwgorączkowe i wykrztuśne oraz intensyfikuje pocenie się, dzięki czemu szybciej usuwamy z organizmu toksyny.

 

KIEŁKI

kiełkiKiełki kojarzymy głównie z kuchniami wschodu, a sami tak rzadko wykorzystujemy w kuchni. A to błąd, bo jest to istna fontanna zdrowia. Zawierają moc witamin i mikroelementów: wit. A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E oraz potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, selen, mangan, jod, miedź krzem, cynk i molobden. Żeby tego było mało, są również dobrym źródłem błonnika, regulującego pracę układu trawiennego. Zawierają wszystko, czego potrzebuje nasz organizm, tylko kilkudziesięciokrotnie bardziej skondensowane i łatwo przyswajalne. Przy tym wszystkim są bardzo niskokaloryczne.

Kiełkami najłatwiej posypać sałatkę lub udekorować kanapkę czy jakiekolwiek danie makaronowe.

 

CZOSNEK

czosnekCzosnek, dla odmiany, można znaleźć we wszystkich kuchniach świata. Od wieków jest znany i stosowany jako naturalny i bardzo silny antybiotyk. Zawiera allicynę, która wykazuje silnie działanie bakterio- i grzybobójcze, a także spowalnia rozmnażanie się wirusów. Dodatkowo, obniża poziom złego cholesterolu (LDL), reguluje ciśnienie krwi oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia zakrzepów i udaru mózgu.

Najlepiej spożywać czosnek świeży, ponieważ składniki aktywne, które zawiera, ulegają zniszczeniu w ciągu godziny od jego obrania.

 

IMBIR

imbirImbir ma bardzo wyrazisty, palący i lekko gorzkawy smak oraz intensywny, słodkawy i lekko cytrynowy aromat. Uznawany jest za najstarszą roślinę leczniczą. Wykazuje silne właściwości rozgrzewające i wzmagające krążenie krwi. Zalecany jest osobom z tendencją do zimnych kończyn (dłonie, stopy) oraz bladą cerą. Zawiera witaminy B1, B2, C oraz mikroelementy: wapń, fosfor, żelazo i potas. Korzeń imbiru zalecany jest w przeziębieniach, wymiotach, biegunce, kaszlu, zatruciach pokarmowych i niestrawności. Wykazuje również działanie napotne.

Świeży imbir doskonale komponuje się z owocami morza, niektórymi mięsami i słodkimi potrawami. Stosowany jest jako przyprawa orzeźwiająca danie. Fantastycznie nadaje się do zup kremów, np. z marchwi czy dyni.

CYNAMON

cynamonWłaściwości zdrowotne cynamonu znane są od wieków. Podawano go jako lekarstwo na poprawę krążenia, podczas problemów trawiennych czy w bólach mięśniowych i menstruacyjnych. Był również wykorzystywany w higienie jamy ustnej.

Cynamon chroni przed bakteriami, grzybami i wirusami oraz silnie rozgrzewa. Świetnie działa na górne drogi oddechowe - oczyszcza zatoki i pomaga pozbyć się kataru. Znacząco podnosi odporność naszego organizmu, odpręża i poprawia nastrój.

Razem z imbirem świetnie aromatyzuje. Można go dodać do owsianki, kakao, budyniu czy innych deserów.

 

KURKUMA

kurkumaTa gorzka, intensywnie żółta przyprawa to kluczowy składnik przyprawy curry oraz tajskich sosów curry. Ma aromatyczny, lekko gorzkawy smak i wykorzystywana jest głównie w postaci proszku. Stosowany od dawna jako środek przeciwzapalny oraz w leczeniu kości i stawów. Wspomaga gojeni się ran i obniża poziom cholesterolu. Wykazuje działanie antynowotworowe i stymulujące układ immunologiczny - kurkuma jest do ośmiu razy silniejsza niż witamina C.

Poza zastosowaniem w przyprawach i sosach curry, warto dodać kurkumy do wody, w której gotujemy np. ryż, któremu nada intensywny, żółty kolor, a przy okazji wykorzystamy jego cenne właściwości lecznicze.

 

Jak widać, możliwości wzmocnienia naszej odporności są bardzo szerokie, a zachowanie dobrego zdrowia wcale nie jest skomplikowane. Wystarczy wprowadzić przynajmniej część produktów z listy do swojego menu, by zwalczać choroby i cieszyć się dobrym zdrowiem kiedy wszyscy dookoła kichają.

Pamiętajcie jednak, że:

"ruch może zastąpić każde lekarstwo, jednak wszystkie lekarstwa razem wzięte nie zastąpią ruchu" (Wiktor Dega)

 

 

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Ciastka owsiane z żurawiną i daktylami

 

Skład (ok. 15 sztuk):
– 180g płatków owsianych górskich
– 30g mąki żytniej pełnoziarnistej
– 40g wiórków kokosowych
– 50g suszonej żurawiny (najlepiej nie dosładzanej)
– 50g suszonych daktyli
– Aromat waniliowy
– 2 jajka
– 30g masła
– 30g miodu/syropu klonowego
– 30g ksylitolu (lub innego słodzika, dopasowując słodkość do swoich preferencji)

Przyrządzenie:
Rozpuszczamy masło i łączymy z płynnymi składnikami, następnie dodajemy suche i całość dokładnie mieszamy. Moczymy ręce i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy je na papierze do pieczenia i kładziemy na blachę. Pieczemy ok. 15 min w temperaturze ok. 180C.

Makro (całości):
Kcal: 1903
Białko: 40,1g
Węglowodany: 267,7g
Tłuszcze: 72,8

Makro (1 porcji):
Kcal: 126,8
Białko: 2,67g
Węglowodany: 17,84g
Tłuszcze: 4,85g

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.