Coraz częściej we wszystkich mediach słyszy się o problemie ludzi, którzy cierpią na rzadką przypadłość nietolerancji składnika znanego pod nazwą gluten.
Gluten to mieszanka białek roślinnych gluteniny i gliadyny, które znaleźć można w ziarnach zbóż: żyta, pszenicy, jęczmienia. Nietolerancję na gluten szacunkowo wykazuje ok. 1% populacji ludzkiej, przy czym zdecydowana większość nie zdaje sobie sprawę ze swojej przypadłości. Nietolerancja ta powodowana jest poprzez wytwarzania przez chore osoby przeciwciał skierowanych przeciw glutenowi, przez co jego wchłanianie jest znacznie ograniczone.
W społeczeństwie panuje przeświadczenie, że osoby odżywiające się składnikami bezglutenowymi są na swego rodzaju diecie – nic bardziej mylnego, albowiem dieta bezglutenowa to nie dieta odchudzająca, a skuteczny lek na walkę z ową przypadłością, pozwalający na sprawne funkcjonowanie w społeczeństwie.
Osoby cierpiące na nietolerancję glutenu i odżywiające się tak jak osoba zdrowa często cierpią na bule brzucha, zmiany nastrojów, nudności. Tylko utrzymanie zdrowej bezglutenowej diety gwarantuje powrót do normalności i możliwość radowania się każdym dniem, bez bolesnych dolegliwości. To właśnie dlatego głównym celem diety bezglutenowej jest całkowite wyeliminowanie glutenu z jedzenia, gdyż nawet jego śladowe ilości mogą mieć szkodliwy wpływ na zdrowie i samopoczucie uczulonego.
Dieta bezglutenowa sprowadza się głównie do zastępowania produktów codziennego użytku, takich jak mąka czy makaron, produktami pochodnymi, zastępczymi lub specjalnie zmodyfikowanymi, z których wyeliminowany został gluten.
W sklepach spożywczych coraz częściej spotkać można produkty oznaczone specjalnym symbolem przekreślonego kłosa, które oznacza produkty do bezpiecznego spożycia przez osoby nietolerujące glutenu. Symbol ten mogą umieszczać na opakowaniach produktowych tylko przedsiębiorstwa, które uzyskały odpowiednią licencję Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, dzięki czemu klienci mają 100% pewności, że dany produkt jest dla nich całkowicie bezpieczny.
Oczywiście w sprzedaży są także produkty, które nie posiadają oficjalnego loga i nie uzyskały licencji, jednak ich producenci deklarują, że ich produkty są pozbawione glutenu. W takim przypadku warto dokładnie sprawdzić etykietę produktu i zapoznać się z jej zawartością. Każda osoba będąca na diecie bezglutenowej z czasem staje się chodzącą encyklopedią składników dodawanych do pokarmu, bowiem w ten sposób można szybko wyeliminować szkodliwe dla swojego zdrowia produkty i zachować zdrowy organizm.
Życie bez glutenu nie jest jednak ani trudne ani pozbawione smaku, bowiem dzięki owej przypadłości, bezglutenowcy eksperymentują w kuchni i odkrywają coraz to nowsze i ciekawsze połączenia smaków i form jedzenia. Zakupy także są coraz łatwiejsze poprzez budowanie świadomości w społeczeństwie i udostępnianiu przez znane marki sklepów coraz większej palety składników i gotowych produktów do spożycia z symbolem przekreślonego kłosa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz