Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

czwartek, 1 października 2020

Pakowarka próżniowa nie tylko w profesjonalnej kuchni

Pakowarka próżniowa, inaczej pakowaczka, służy do zabezpieczania żywności. Zapakowane próżniowo produkty dłużej zachowują świeżość. Z racji tego, że do wnętrza szczelnego foliowego opakowania nie dociera powietrze, pożywienie wolniej ulega rozkładowi.

Dzięki pakowarce próżniowej zyskujemy większą szansę, że przechowywane pożywienie zachowa swoje walory smakowe, zapachowe, odpowiednią twardość czy chrupkość. Urządzenie może przyczynić się do powstawania mniejszej ilości strat w kuchni, a także ma znaczący wpływ na komfort pracy osoby zajmującej się przygotowaniem posiłków. Pakowarki próżniowe są niezastąpione w profesjonalnej gastronomii. Dzięki szybkości i powtarzalności pracy pozwalają na zaoszczędzenie czasu i automatyzację niektórych zadań, codziennie po wielokroć wykonywanych w kuchni. Możemy szybko zapakować żywność do mrożenia i taką, która chcemy np. przechować jakiś czas w lodówce. Zabezpieczyć warzywa i owoce folią, by nie wchłaniały zapachów z otoczenia. Pakowarki próżniowe znajdują zastosowanie w cateringu czy kuchni molekularnej, gdzie szybkie pakowanie jest niezwykle istotne. Sprawdzają się też w innych obiektach gastronomicznych, sklepach i hurtowniach.

 

Jak działa pakowarka próżniowa?

 

Pakowarki odsysają powietrze z wnętrz opakowań foliowych, jednocześnie wytwarzając szczelne zgrzewy zamykające. Każda pakowarka próżniowa, niezależnie od konstrukcji, jest wyposażona w pompę, a także w listwę zgrzewającą pokrytą teflonem. Urządzenie posiada przestrzeń zamykaną hermetyczna pokrywą, w której umieszczamy przedmiot, który ma zostać zapakowany. Po uruchomieniu pakowarki, przez odessanie powietrza, następuje wytworzenie próżni wewnątrz całej komory urządzenia. Na koniec następuje zgrzanie folii. Po zakończeniu zgrzewania komora zazwyczaj automatycznie otwiera się.

 

Do pakowarki używamy worków z folii gładkich, które są szeroko dostępne i ekonomiczne. Użytkowanie pakowarki próżniowej nie wiąże się zatem z wysokimi kosztami. Kolejna zaletą jest duży zakres regulacji parametrów zgrzewania i precyzyjne stopniowanie siły odsysania powietrza, oferowane przez większość nowoczesnych urządzeń. Praca z pakowarką jest zatem prosta, szybka i przyjemna oraz dostosowana do konkretnych potrzeb. Pakowarki próżniowej można z powodzeniem używać w gospodarstwie domowym, we własnej kuchni. Urządzenie może przyczynić się do znacznej oszczędność pieniędzy dzięki ograniczeniu strat żywności oraz oczywiście do oszczędności czasu.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz