Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

piątek, 18 grudnia 2020

Rodzaje białek serwatkowych

Białko serwatkowe to produkt, który nie otrzymujemy z natury, ale jest to wytwór człowieka, wynik poddania serwatki procesowi ultrafiltracji. Warto o tym pamiętać, gdyż niektóre osoby mylą serwatkę z białkiem serwatkowym, a to dwa odmienne pojęcia i dwa odmienne produkty. Białko serwatkowe to produkt, który dedykowany wszystkim uprawiającym siłowe dyscypliny sportu, osobom regularnie ćwiczącym na siłowni. Warto również nadmienić, że białko serwatkowe to produkt, który nie posiada jednej ustalonej postaci. Można powiedzieć, że istnieje w tym miejscu pewne zróżnicowania. Białko serwatkowe przeznaczone do suplementowania się nim przez sportowców może przybrać tak naprawdę trzy różne postacie. Pierwszy z nich to koncentrat białka serwatkowego. Zawartość białka w tym produkcie to aż 80%, co oczywiście wpływa bezpośrednio na uzyskiwanie bardzo dobrych efektów stosowania tego produktu. Drugą postacią białka serwatkowego jest izolat białka serwatkowego. Można powiedzieć, że to coś bardzo podobnego do koncentratu, że to jego lepsza forma.

Izolat białka

Izolat białka serwatkowego to produkt, który został w pełni pozbawiony laktozy i tłuszczu. W ten sposób otrzymujemy białko w jego czystej postaci. Pozostał nam jeszcze jeden element. Chodzi mianowicie o hydroizolat białka serwatkowego. Oznacza się go symbolem WPH i odznacza się on najlepszymi właściwościami ze wszystkich trzech produktów. Po którą opcję sięgać? Ktoś mógłby powiedzieć, że po tą ostatnią, gdyż przecież jest ona najdoskonalsza, aczkolwiek na pewno w tym miejscu musimy podkreślić, że każda forma białka serwatkowego niesie ze sobą ogromne korzyści i każdą z tych trzech opcji możemy z powodzeniem stosować. Efekt? Jak najbardziej pozytywny, co też oczywiście jest potwierdzone stosownymi badaniami oraz pozytywną opinią tych, którzy mieli okazję go przyjmować.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Dieta bogata w białko

Jednakże, jeśli wyważymy ilość białka obecnego w naszym planie żywieniowym, jeśli nasza dieta pod tym względem będzie zbilansowana. Co nam daje taka dieta, w której będziemy mieli obecną odpowiednio wysoką zawartość białka?

Białko a odporność

Przede wszystkim musimy w tym miejscu wskazać na to, iż mamy tutaj do czynienia z bardzo dobrą odpornością. Nie chodzi tylko i wyłącznie o ochronę przed różnego rodzaju infekcje, ale jednocześnie też możemy wskazać na odporność przed groźnymi chorobami jak chociażby przed nowotworami. Dieta bogata w białko wpływa również na taki aspekt, jakim jest bardzo dobra praca naszego mózgu. Ma to bardzo duże znaczenie zwłaszcza w przypadku dzieci i młodzieży, w przypadku osób rozwijających się, aczkolwiek oczywiście nie tylko. Nie będzie to żadną tajemnicą, iż dieta bogata w białko, a zwłaszcza mowa jest o produktach pełnobiałkowych, bardzo korzystnie wpływa na aspekt zwiększania masy mięśniowej. Przy rozbudowie mięśni zwiększona ilość białka jest dla nas czymś koniecznym i nie chodzi wyłącznie o to, aby posiłkować się odżywkami białkowymi, ale w głównej mierze chodzi o to, aby w naszej codziennej diecie było obecne białko w postaci posiłków, w postaci konkretnych produktów spożywczych i konkretnych potraw.

Zbilansowana dieta

W ten sposób w najlepszy z możliwych sposobów zadbamy o siebie i o własne zdrowie. Musimy jednak jeszcze raz podkreślić to, że owa dieta ze zwiększoną ilością białka musi być wyważona, musi być zbilansowana, nie możemy owego białka spożywać w nadmiarze, a w wielu sytuacjach mamy z takim zjawiskiem do czynienia. Dieta bogata w białko jest dla nas ważna w okresie intensywnego rozwoju, jest dla nas czymś jak najbardziej pożądanym w sytuacji, gdy walczymy o wyższy poziom naszej masy mięśniowej. Nie jest natomiast wskazana, gdy nie ćwiczymy, gdy nie rozwijamy się intensywnie.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Mity na temat skutków ubocznych kreatyny

To oczywiście bardzo dobry krok, aczkolwiek w tym miejscu chcemy w sposób szczególny zapytać o taki aspekt, jakim są ewentualne skutki uboczne stosowania kreatyny. Tak naprawdę możemy powiedzieć, iż wokół nas narosło wiele opinii na temat kreatyny, narosło bardzo wiele negatywnych opinii na temat możliwych do wystąpienia skutków ubocznych.

Czy kreatyna szkodzi?

Czy jednak kreatyna faktycznie może nam zaszkodzić? Jeśli spojrzymy na przeprowadzone badania, to musimy jasno powiedzieć, że kreatyna jest suplementem diety, który nie wiąże się z wieloma różnymi możliwymi do wystąpienia skutkami ubocznymi. Tak naprawdę możemy tutaj mówić jedynie o przyroście masy ciała, co w przypadku niektórych osób nie jest niczym pożądanym. Owszem, możemy zetknąć się z takimi dolegliwościami jak kłopoty żołądkowe, jak odwodnienie, bolesne skurcze mięśni czy też zwiększona podatność na urazy, na naciągnięcia mięśni, ale tak naprawdę mówimy w tym miejscu o sytuacjach, w których przyjmujemy nazbyt dużą dawkę kreatyny. Jeśli bowiem dawkujemy ją w odpowiedni, w prawidłowy sposób, to nie ma żadnych obaw, iż wywoła ona jakiekolwiek dolegliwości.

Kreatyna a serce

Warto również obalić w tym miejscu jeszcze jeden mit, który tutaj funkcjonuje. Mowa mianowicie o powiązaniach stosowania kreatyny z ostrymi zespołami wieńcowymi. To kolejny mit, który nie ma swojego potwierdzenia w rzeczywistości, który nie ma swojego potwierdzenia w przeprowadzonych badaniach. Jaki z tego wniosek? Kreatynę możemy jak najbardziej stosować nie obawiając się o jakiekolwiek dolegliwości, można ją stosować w sposób bezpieczny, ale najważniejszym elementem jest to, aby stosować się do zalecanych dawek oraz do właściwych pór przyjmowania. Wszelkie mity na ów temat należy obalać, ponieważ mamy tutaj do czynienia z jednym z najbezpieczniejszych suplementów diety dla sportowców, a więc bez obaw można po niego sięgnąć.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Białko w diecie wegan

Jednakże wiemy dobrze, że nie tylko mięso, mleko czy też jaja mogą być dla nas źródłem białka. My w tym miejscu musimy podkreślić, że w przypadku wegetarian oraz wegan bardzo dobrym źródłem białka stają się rośliny strączkowe.

Gdzie znajdziemy białko?

Fasola, groszek, soczewica, fasolka szparagowa, aczkolwiek w głównej mierze powinniśmy w tym miejscu wskazać na taki produkt, jakim jest soja. Dlaczego akurat o niej mowa? Jeszcze do niedawna soja nie była bardzo doceniana, aczkolwiek w tej chwili wszystko się zmieniło. Soja jest jedyną rośliną, o której można powiedzieć, jako o pełnobiałkowej. Co to oznacza? Produkty pełnobiałkowe to te, które zawierają w sobie wszystkie niezbędne dla zdrowego funkcjonowania aminokwasy egzogenne, a więc takie, których nasz organizm nie jest w stanie wygenerować, wyprodukować samodzielnie.

Źródło pełnowartościowego białka

Zasadniczo źródłem pełnowartościowego białka jest mięso, mleko czy też jaja, aczkolwiek nie możemy nie wspomnieć w tym miejscu właśnie o soi, która w przypadku osób preferujących wegański i wegetariański styl odżywiania się odgrywa główną rolę, odgrywa bardzo znaczącą, kluczową rolę. Niezależnie, bowiem od tego czy spożywamy pokarmy mięsne, czy też nie, nasz organizm wymaga tego, aby dostarczyć mu odpowiedniej dawki odpowiedniego białka, a więc tego zawierającego w sobie aminokwasy egzogenne. W przeciwnym razie trudno będzie nam mówić o utrzymaniu naszego zdrowia w dobrej kondycji, trudno nam będzie mówić o dobrym samopoczuciu, na co dzień. Dieta wegetarian oraz wegan powinna być bardzo skrupulatnie przygotowywana, ponieważ w ich przypadku nie można nie zwrócić szczególnej uwagi na jakikolwiek aspekt związany z dostarczeniem wszystkich niezbędnych składników pokarmowych. Białko w tym miejscu odgrywa jedną z najważniejszych ról, ponieważ jest ono odpowiedzialne za wiele funkcji życiowych człowieka, za wiele różnych aspektów.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Najważniejsze mikroelementy – co jeść, aby zachować ich poziom?

Żelazo

Żelazo to najważniejszy składnik hemoglobiny. Pierwiastek jest także obecny w enzymach i białkach, które uczestniczą w przemianach metabolicznych. Warto podkreślić, że na niedobór żelaza są bardziej narażone kobiety, które na skutek miesiączkowania czy karmienia piersią tracą ten cenny minerał, co w efekcie może prowadzić do anemii, a co za tym idzie ogólnego osłabienia organizmu i problemów z cerą, paznokciami czy włosami. Aby uniknąć takich dolegliwości, należy wzbogacić swoją dietę w mięso, szczególnie wołowe, i najlepiej w formie wątroby. Żelazo znajdziemy również w żółtkach jaj, produktach pochodzenia zwierzęcego, a także w roślinach strączkowych, brokułach lub szpinaku. Żelazo pochodzenia roślinnego jest lepiej przyswajalne przez organizm, jeżeli występuje w towarzystwie witaminy C.

Cynk

Rola cynku jest nie do przecenienia, jeżeli zależy nam na dobrej kondycji skóry, włosów czy paznokci. Poza tym bierze też udział w metabolizmie węglowodanów, tłuszczów, białek i alkoholi. Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego i płciowego. Dzięki niemu szybciej i lepiej goją się też rany. Cynk znajdziemy w chudym mięsie, na przykład drobiu, a także rybach, owocach morza, jajkach, orzechach i warzywach strączkowych. Należy pamiętać, że spożycie produktów bogatych w cynk w za dużych ilościach, nie grozi przedawkowaniem, gdyż jego nadmiar jest samoistnie usuwany z organizmu.

Jod

Jod wpływa na prawidłową pracę tarczycy. Jako składnik hormonu wydzielanego przez ten gruczoł reguluje pracę układu mięśniowego i nerwowego. Okazuje się niezbędny do właściwego wzrostu i dojrzewania płciowego. Zapewnienie właściwego poziomu jodu jest szczególnie potrzebne kobietom w ciąży, gdyż warunkuje prawidłowy rozwój płodu. Jego niedobór jest natomiast przyczyną wola, choć trzeba przyznać, że niedostatek tego minerału jest powszechny właściwie na całym globie. Stąd m.in. pomysł soli jodowanej, która ma w skuteczny sposób zniwelować te braki. Jod znajdziemy jednak m.in. w rybach, owocach morza, ryżu czy w takich warzywach i owocach jak: sałata, szpinak, jabłko, gruszka. Zawsze dietę można wzbogacić w wyjazdy do nadmorskich kurortów, gdzie w powietrzu nie brakuje naturalnego jodu.

Chrom

Chrom to mikroelement, który reguluje poziom cholesterolu i kwasów tłuszczowych w organizmie. Uczestniczy także  w trawieniu białek i w metabolizmie glukozy. Może skutecznie wspomóc proces odchudzania, gdyż jako „uczestnik” przemian cukrowych sprawia, że poczucie głodu jest mniejsze. Chrom znajdziemy w drobiu, roślinach strączkowych, szparagach, brokułach i mące pełnoziarnistej.

Selen

Selen to mikroelement, który współdziała w połączeniu z witamina E, będąc w ten sposób źródłem większej witalności, co szczególnie mogą odczuć osoby starsze. Poza tym selen usuwa metale ciężkie z organizmu, jak na przykład srebro, rtęć, kadm, a także walczy z wolnymi rodnikami, które są odpowiedzialne za powstawanie nowotworów. Ten mikroelement znajdziemy w orzechach, mięsie, rybach czy warzywach strączkowych.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.