Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

środa, 23 grudnia 2020

Imbir jest doskonały nie tylko w kuchni

Imbir (Zingiber officiale) - roślina liściasta z małymi żółto-purpurowymi kwiatami. Pochodzi z puszczy tropikalnych południowo-wschodniej Azji.

Sadzi się ją dla leczniczych właściwości korzenia, który jest stosowany w formie suszonej i mielonej. Ma on bardzo typowy aromat. Starożytny grecki lekarz Diskorides zalecał imbir dla neutralizacji trucizn. W Europie już od IX wieku był stosowany tak często, jak dziś pieprz i sól. Ze względu na swój mocny aromat, wykorzystywany jest tez w kuchni. W nowoczesnej medycynie, imbir wykorzystuje się m. in. jako substancję wspomagającą leczenie schorzeń reumatycznych i neurologicznych.


Dobry na reumatyzm
Szczególnie w ostatnich latach pojawiło się wiele badań z wykorzystaniem imbiru w leczeniu reumatyzmu. Artropatia reumatyczna jest jednym z najczęściej występujących chronicznych chorób zapalnych. W leczeniu chorób reumatycznych stosuje się wiele różnych leków: kortykosterydy oraz niesterydowe leki przeciwzapalne. Jednak ich stosowanie przynosi ze sobą wiele skutków ubocznych. Nie można ich również stosować w ciąży, mogą też wywołać krwawienia do układu pokarmowego. Podawanie tych leków związane bywa często z reakcjami alergicznymi, co więcej długotrwałe ich stosowanie może prowadzić do systemowego uszkodzenia organizmu.
Osoby regularnie stosujące preparaty z imbirem zauważają ustąpienie bólu, lepszy ruch stawów, zmniejszenie opuchlizn oraz ustąpienie porannych zesztywnień. Ogromną korzyścią jest fakt, że preparat ten jest nietoksyczny i nie ma skutków ubocznych. Jednak w przypadku bardziej wrażliwych pacjentów może wywołać uczucie gorąca i palenie w żołądku. Dlatego zaleca się podawanie preparatu z jedzeniem i zapić dostateczną ilością płynów. Nie jest  polecany tym, którzy mają wrzody żołądka lub cierpią na stany zapalne żołądka. 

A co z migreną?
Do tej pory nie wyjaśniono w dokładny sposób przyczyn, ani nie określono dokładnej definicji migreny. Migrenę można definiować jako napadowy ból głowy, który pojawia się w różnych odstępach czasu i mogą mu towarzyszyć zaburzenia widzenia, problemy z układem pokarmowym i jelitami. Ataki mogą pojawiać się sporadycznie, raz, dwa razy w miesiącu, lub w poważnych przypadkach codziennie przez okres kilku tygodni. Osobom cierpiącym na migreny zaleca się stosowanie imbiru profilaktycznie. Imbir zawarty w preparacie fin Zinericaps, który działa podobnie jak antyastmatyk (ogranicza objawy alergii), ma równocześnie dobroczynny wpływ na układ pokarmowy.

Nieprzyjemna jazda samochodem
Nudności w trakcie jazdy samochodem, autobusem, samolotem czy łodzią nie trapią tylko dzieci, ale dotyczą wielu dorosłych. Problem ten nazywany jest kinetozą i objawia się nudnościami, zawrotami, bólami głowy, osoba taka jest niespokojna, blada i jeśli podróż nie zostanie przerwana, często kończy się wymiotami. Pomoc w postaci ogólnie dostępnych leków oznacza ulgę, ale równocześnie apatię. Osobom takim zamykają się oczy, dlatego przeważnie potem przesypiają całą podróż, a często i cały dzień. W takich przypadkach zalecany jest imbir. Pozytywny wpływ ekstraktu z imbiru był już dawno udowodniony. Obniża on częstotliwość objawów i ich intensywność, a przy tym nie powoduje senności.
Z nudnościami są związane także poranne wymioty ciężarnych. Badania kliniczne udowodniły, że podawanie imbiru obniżyło ilość i intensywność tych objawów. Co więcej bez skutków ubocznych, co w tym okresie jest szczególnie ważne.

Ekstrakt z imbiru:
1. Pomaga w schorzeniach reumatycznych, ma działanie przeciwzapalne.
2. Redukuje szkodliwe prostoglandiny, i w ten sposób łagodzi opuchlizny stawów.
3. Usprawnia ruchomość stawów, pomaga przy porannym sztywnieniu stawów.
4. Korzystnie działa w migrenach i innych bólach głowy.
5. Wspomaga trawienie, pobudza funkcjonowanie żołądka i trzustki.
6. Działa przeciwko infekcjom jelitowym i usprawnia wypróżnianie.
7. Jest zalecany przy nudnościach (również tych spowodowanych ciążą), oraz wzdęciach.
8. Pomaga w chorobach górnych dróg oddechowych, przy kaszlu, bólach gardła.
9.Wspomaga pocenie oraz pomaga obniżyć gorączkę.
10. Stymuluje pracę serca i krwiobieg, przywraca witalność.
11. Pomaga obniżyć cholesterol we krwi, normalizuje ciśnienie krwi.
12. Ma działanie antyutleniające, dzięki temu spowalnia proces starzenia.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Naturalne właściwości aloesu

Ta roślina to z jednej strony czyste zdrowie, a z drugiej strony czysta uroda. Substancje, które się w niej znajdują potrafią regenerować nas od wewnątrz i od zewnątrz. Poznajmy naturalne właściwości fenomenalnego aloesu.

Aloes – boska roślina

Aloes to roślina, którą klasyfikuje się jako sukulent liściowy, czyli gromadząca w sobie wodę za sprawą wykształcenia tkanki wodnej, efektem czego potrafiąca żyć długi czas bez dostępu do niej. W rodzaj aloesów wlicza się aż czterysta gatunków roślin – od lian i bylin przez formy krzewiaste aż do form drzewiastych. Rosną one przeważnie na ziemiach Afryki oaz Azji. Najbardziej popularny gatunek spośród aloesów stanowi aloe vera, co znaczy z języka łacińskiego aloes zwyczajny, który wykorzystuje się w wielu gałęziach przemysłu. Soczyste, nabrzmiałe liście aloesu zawierają cenne dla zdrowia i urody substancje. Należą do nich między innymi aloina, aloeemodyna i barbolina. Coraz więcej soków owocowych i kwiatowych wzbogaca się o liść aloesu.

Aloes na urodę

Aloes zawiera między innymi takie pierwiastki jak magnez, wapń, żelazo, cynk, potas, sód, mangan, a także związków. W celu poprawy urody stosuje się kremy i balsamy z aloesu, najlepiej stosować jednak żel z aloesu zawierający czystą formę tej rośliny lub po prostu z hodowanego w doniczce aloesu ucinać kawałki liści i aplikować z nich sok. Aloes oczyszcza i odżywia cerę, a ponadto zamyka pory. Aloes również głęboko nawilża powodując wygładzenie i rozjaśnienie, sprawdza się więc na zmarszczki i przebarwienia. Roślina ta łagodzi stany zapalne oraz walczy z łupieżem, łuszczycą i egzemą. Wpływa ona też korzystnie na włosy nadając im nawilżenia i blasku. Nic dziwnego, że aloes robi furorę w przemyśle kosmetycznym.

Aloes na zdrowie

Pierwiastki i związki zawarte w aloesie wpływają korzystnie na urodę, ale przede wszystkim na zdrowie. W celu poprawy zdrowia zażywa się produkty zawierające olej lub sok aloesowy, a niektóre trunki, jak wino z aloesem, można przyrządzić z hodowanej w doniczce rośliny. Aloes dba o zdrowe komórki, a niweluje komórki chore, efektem czego sprawdza się przy leczeniu nowotworów. Aloes działa również przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Co najważniejsze, aloes wzmacnia odporność. Roślina ta przyczynia się też do obniżania cukru. Właśnie dlatego aloes wykorzystuje się tak powszechnie w przemyśle farmaceutycznym i spożywczym.

Przepis na wzmacniające wino z aloesem

Najpierw należy umyć i włożyć liście aloesu na 7 dni do lodówki. Następnie trzeba drobno posiekać liście aloesu, aby dodać je do wina wytrawnego z dodatkiem miodu i spirytusu, po czym wsadzić do lodówki znów na 7 dni. Wreszcie pozostaje przecedzić napój i go wypić – dla zdrowia i dla urody.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Jagody Goji: Cud natury

Jagody Goji a właściwie owoce kolcowoju chińskiego (Lycium chinense), bo taka jest prawdziwa nazwa tej rośliny, mają dobroczynny wpływ na zdrowie. Te niepozorne owoce o słodkim lekko kwaśnym smaku były stosowane w celach zdrowotnych już w starożytnych Chinach. Wielu ludzi używa ich w leczeniu dolegliwości oczu, wątroby czy nerek.

 

Wartości odżywcze

 

Jagody Goji są dobrym źródłem witamin i minerałów, takich jak: witamina A, witamina B1, B2, B6, witamina C, witamina E, żelazo, cynk, wapń, potas, selen, sód, antyoksydanty. Jagody zawierają wszystkie 8 niezbędnych aminokwasów. Węglowodany występujące w jagodach są węglowodanami złożonymi. Oznacza to, że po ich spożyciu poziom cukru we krwi rośnie powoli.

Zanim dodasz jagody Goji do swojego jadłospisu

Zawsze skonsultuj się z dietetykiem bądź lekarzem zanim zaczniesz spożywać jagody Goji. Ich spożywania powinny unikać osoby:

  • z niskim poziomem cukru we krwi,
  • używające rozrzedzaczy krwi, takich jak warfaryna,
  • z niskim lub za wysokim ciśnieniem tętniczym,
  • mające uczulenie na owoce,

Jedna czwarta szklanki jagód Goji w 340% pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę A. Dlatego należy uważać na spożywaną ilość żeby nie doszło do zatrucia organizmu.

Korzyści zdrowotne

Wzmocnienie systemu odpornościowego i ochrona przed grypą

Wzmocnienie systemu odpornościowego i ochrona przed grypą mogą iść w parze dzięki witaminom zawartym w jagodach Goji.

Wczesne testy w laboratoriach wykazały, że jagody Goji pomagają zwiększyć skuteczność szczepień przeciwko grypie u starych myszy. Jest to ważne, ponieważ szczepionka przeciwko grypie nie zawsze zapewnia odpowiednią ochronę przed wirusem. Badania sugerują, że jagody Goji mogą zapobiec późniejszym infekcjom u osób starszych, którzy otrzymali szczepionkę przeciw grypie. Ale pamiętaj, jagody Goji nie są zastępczą ochroną przed grypą.

Lek na nadwagę

Bogaty, słodki smak jagód Goji, wraz z wysoką zawartością błonnika, może pomóc w utrzymaniu dobrego samopoczucia. Zastosuj je jako lekką przekąskę pomiędzy posiłkami. Można je dodawać do jogurtu lub sałatek w taki sam sposób jak rodzynki.

Jagody są niskokaloryczne i mają niską zawartość cukru co sprawia, że są doskonałym substytutem innych suszonych owoców o wyższej zawartości cukru. 10g jagód zawiera tylko 37 kcal!

Przeciwutleniacze dla oczu i skóry

Badania wykazały wysoki poziom przeciwutleniaczy w jagodach Goji, zwłaszcza zeaksantyny. To zeaksantyna nadaje jagodom ich jasny kolor.

Przeciwutleniacze chronią komórki przed zniszczeniem, gdy są narażone na takie elementy jak dym czy promieniowanie. Co więcej, żywność o wysokim poziomie przeciwutleniaczy jest często bogata w błonnik i ma niską zawartość niezdrowych tłuszczów.

Utrzymanie poziomu cukru we krwi

Słodkie jagody Goji mogą stać się twoim ulubionym jedzeniem, jeśli jesteś amatorem słodyczy. Jagody Goji mogą pomóc:

  • w obniżeniu poziomu cukru we krwi,
  • poprawieniu tolerancji na cukier w organizmie,
  • złagodzeniu oporność na insulinę,
  • wzmocnieniu i odbudowie komórek odpowiedzialnych za wytwarzanie insuliny.

Zwiększenie poziomu testosteronu

Jagody Goji mają długą historię związaną z życiem seksualnym. W jednym badaniu u szczurów wykazano, że jagody znacznie:

  • zwiększają ilość i ruchliwość plemników,
  • poprawiają zdolności seksualne,
  • zwiększają poziom testosteronu.

Badania sugerują, że jagody Goji mogą być alternatywą dla leków na zaburzenia erekcji, takich jak Viagra.

Czy jagody Goji można zaliczyć do grona superfood?

Niektóre firmy sprzedają jagody Goji jako superfood. Niedawne badanie porównało wyniki uczestników, którzy spożywali sok z jagód Goji codziennie przez 14 dni z tymi, którzy tego nie robili. Ludzie, którzy pili sok odnotowali wzrost:

  • siły,
  • kondycji,
  • jakości snu,
  • zdolności skupienia,
  • opanowania,
  • ogólnego samopoczucia.

Ta sama grupa wykazywała również mniejsze problemy ze zmęczeniem, stresem czy trawieniem.

Jedno z popularnych chińskich badań wykazało również, że jagody Goji mogą leczyć nowotwory. Jagody Goji zawierają składnik chemiczny zwany beta-sitosterolem, który zmniejsza wielkość komórek nowotworowych i może powodować apoptozę lub "samobójstwo komórkowe" komórek nowotworowych.

Jednak według National Health Services (NHS) w Wielkiej Brytanii badania były nieodpowiednio zaplanowane i mają niejednoznaczne wyniki. Potrzebne są dalsze badania w celu potwierdzenia korzyści zdrowotnych ze spożywania jagód Goji.

Jagody Goji w kuchni

Większość sklepów sprzedaje suszone jagody Goji w opakowaniach lub luzem. Bardzo rzadko można znaleźć je świeże. Traktuj Goji jak rodzynki lub świeże jagody. Wymieszaj je z płatkami śniadaniowymi lub jogurtem, dodaj je do smaku lub zaparz z nich pyszną herbatkę.

Jagody Goji idealnie komponują się z mięsem wieprzowym lub z indyka, dodając delikatnej słodyczy. Dodatkowo ich wysoka zawartość witaminy C pomaga wchłaniać żelazo.

Są ogólnie uważane za bezpieczne dla większości ludzi. Chociaż niektórzy ludzie zgłaszają łagodne problemy trawienne, gdy po raz pierwszy je spożywają. Może to być częstym skutkiem ubocznym. Jeśli masz jakieś przewlekłe problemy z przewodem pokarmowym, skonsultuj się z lekarzem przed użyciem jagód w swojej kuchni.

 

 

Jagody Goji są dla Ciebie dobre

Jeśli szukasz nowego i pożywnego składnika swojej diety to jagody Goji są idealnym kandydatem. Napakowane dużą ilością witamin i minerałów oraz białka mogą przyczynić się do polepszenia Twojego zdrowia. Jagody są idealnym zamiennikiem innych owoców lub jagód. W jadłospisach, które układam jako dietetyk często stosuję jagody Goji, ponieważ są niskokaloryczne i bogate w składniki odżywcze.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Dlaczego warto pić herbatkę koperkową?

Herbatkę koperkową poleca się dzieciom, które ukończyły 4 miesiąc. Przeznaczona ona jest do leczenia problemów natury gastrycznej, oraz może być stosowana tak samo przez dzieci młodsze, starsze, jak i osoby dorosłe. Herbatka koperkowa należy do grupy żywności uzupełniającej.

Warto ją stosować w równej mierze co owoce, czy soki owocowe lub warzywne. Jak wiele innych naparów herbata ma sporo właściwości leczniczych lub pomagających w leczeniu.

Właściwości herbatki koperkowej

Herbatka koperkowa z dodatkiem kminku, oraz kopru włoskiego posiada szereg właściwości leczniczych i ułatwiających leczenie problemów gastrycznych.

Koper włoski pomaga w uregulowaniu problemów związanych z wypróżnianiem i trawieniem, uwalnia również od skurczy, nadmiernych gazów, odbijaniu, bólów brzucha i nudnościach. Kminek z kolei posiada właściwości ułatwiające pozbycie się dolegliwości takich jak: skurcze, zapalenia, biegunka. Herbatka koperkowa jest również moczopędna.

Składniki herbatki koperkowej

Oczywiście poza wyciągami z kopru, oraz kminku herbatka koperkowa zawiera laktozę – herbatki nie należy podawać dzieciom i osobom, które nie tolerują laktozy! Brak jest za to niepożądanych w diecie dziecka aromatów, groźnych konserwantów i zbędnych barwników. Herbatka koperkowa świetnie sprawdza się w urozmaiceniu diety dziecka. Pozwala zabezpieczyć dziecko przed wieloma niepokojącymi objawami żołądkowymi, oraz przyspiesza leczenie dolegliwości.

Dodanie herbatki koperkowej do nawyków żywieniowych pozwala uniknąć mamom i dzieciom wielu nieprzyjemnych problemów. Napar z herbatki koperkowej jest na dodatek smacznay, łatwo gasi pragnienie i uspokaja. Działanie laktozy wzbogaca florę przewodu pokarmowego i ułatwia wchłanianie wapnia. Herbatka jest doskonałym pomysłem na częste bóle brzucha, czy nudności.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Zdrowie w 5 kolorach

Warzywa i owoce różnią się, niekiedy, diametralnie pod względem wyglądu, smaku i koloru. Wszystkie te cechy wykorzystujemy dla urozmaicenia naszych dań, ale czy zastanawialiście się kiedyś nad znaczeniem poszczególnych kolorów warzyw i owoców? Czy ta różnorodność barw to tylko wybryk natury - tak dla urozmaicenia?

Otóż nie. Zarówno smak, jak i kolor danego produktu świadczy o jego składzie, a więc i właściwościach. Podstawą dobrego odżywiania jest różnorodność, a żeby zachować różnorodność, należy sięgać po wszystko, co oferuje nam natura. W tym właśnie najbardziej pomocne są kolory poszczególnych pokarmów - to wyraźny sygnał na temat tego, jak działa dany owoc lub warzywo i jak może nam pomóc. Powinniśmy świadomie stosować w naszej diecie wszystkie kolory, by dostarczyć naszemu organizmowi wszystkiego co potrzebne - lub by uzupełnić to, czego nam akurat brakuje.

KOLORY

W największym uproszczeniu, poszczególne kolory warzyw i owoców wykazują działanie:

CZERWONE (pomidory, czerwona papryka, truskawki, itp.) - poprawiają pracę serca i układu krążenia

FIOLETOWE (winogrona, jagody, bakłażan, itp.) - wpływają na naszą długowieczność
ZIELONE
 (seler, warzywa liściaste, zielona papryka, itp.) - odtruwają organizm

BIAŁE/BRĄZOWE (czosnek, cebula, kalafior, itp.) - wspomagają system immunologiczny, działają przeciwzapalnie

ŻÓŁTE/POMARAŃCZOWE (banan, cytryna, pomarańcze, dynia, itp.) - poprawiają stan skóry, działają antynowotworowo

CZERWONY

pomidorSKŁADNIKI ODŻYWCZE: Likopen, antyoksydanty, potas, błonnik, witaminy A, C, K, B6

DZIAŁANIE: Obniżają ciśnienie krwi oraz poziom złego cholesterolu. Przyspieszają zrastanie się tkanek przy w stanach zapalnych stawów. Wspomagają układ immunologiczny oraz krążenia. Likopen wykazuje silnie działanie antynowotworowe.

WARZYWA: buraki, czerwona papryka, czerwone papryczki chilli, czerwona cebula, czerwone ziemniaki, rabarbar, radicchio, rzodkiewki, pomidory

OWOCE: arbuz, czerwony/różowy grejpfrut, czerwone jabłka, czerwone winogrona, czerwone gruszki, granaty, guawa, krwiste pomarańcze, maliny, truskawki, papaja,  wiśnie, żurawina.

NIEBIESKI/FIOLETOWY

SKŁADNIKI ODŻYWCZE: błonnik, witamina C, antyoksydanty i antocyjany luteina, resweratrol, fenole, flawonoidy

borówki

DZIAŁANIE: Wspomagają pracę 

mózgu, układ pokarmowy i moczowy. Obniżają poziom złego cholesterolu. Poprawiają aktywność układu immunologicznego, zwiększają wchłanianie wapnia i innych minerałów, działają przeciwzapalnie i antynowotworowo. Antocyjany wpływają na wygląd naszej skóry oraz wzrok.

WARZYWA:  bakłażan, czerwona kapusta, fioletowa cykoria, fioletowe ziemniaki, fioletowe szparagi, fioletowe marchewki, skorzonera

OWOCE: czarne porzeczki, czarny bez, fioletowe figi, granaty,  jeżyny, jagody, rodzyn ki suszone śliwki, śliwki, winogrona

ZIELONY

sałataSKŁADNIKI ODŻYWCZE: chlorofil, błonnik, wapń, kwas foliowy, potas, witaminy A,C,  E, luteina, indolo-3-karbinol

DZIAŁANIE: Luteina wpływa pozytywnie na stan siatkówki oka. Indolo-3 karbinol w zielonych warzywach (brukselka, brokuł, kapusta) działa przeciwnowotworowo. Chlorofil wspomaga trawienie oraz odtruwa organizm i obniża ciśnienie krwi. Te Warzywa i owoce poprawiają również gojenie się ran i pozytywnie wpływają na stan dziąseł. 

WARZYWA: brokuły, brukselka, cukinia, cykoria, groszek, groszek cukrowy, kapusta pekińska, karczochy, kolczoch jadalny, ogórek, okra, por, rapini, rukola, rzeżucha, sałata, seler, szpinak, szparagi, warzywa liściaste, zielony kalafior, zielona fasola, zielona kapusta, zielona cebula,  zielona papryka.

OWOCE: awokado, kiwi, limonka, melon miodowy, zielone jabłka, zielone gruszki, zielone winogrona.

BIAŁY/BRĄZOWY

czosnekSKŁADNIKI ODŻYWCZE: EGCG, SDG, beta-glukan, lignany, allicyny, kwercetyna, indole, glukozynolany, siarka

DZIAŁANIE: Poprawiają pracę układu immunologicznego, wykazują silne działanie przeciwzapalne i antybakteryjne.  Zwalczają raka i choroby serca. Aktywizują limfocyty T i B, zmniejszają ryzyko zachorowania na raka układu hormonalnego, raka piersi i gruczołu krokowego. Siarka reguluje poziom cholesterolu oraz wpływa na kondycję skóry i włosów.

WARZYWA: biała kukurydzacebula, czosnek, grzyby, kalafior, kapusta, Jicama (kłębian kątowaty), pasternak, rzepa, szalotka, topinambur, ziemniaki

OWOCE: banany, białe nektarynki, białe brzoskwinie, brązowe gruszki, daktyle, imbir, śliwki

ŻÓŁTY/POMARAŃCZOWY

pomarańczaSKŁADNIKI ODŻYWCZE: alfa-karoten, beta-karoten, beta kryptoksantyna, luteina, zeaksantyna, esperydyna, witamina A i C

DZIAŁANIE: Obniżają poziom złego cholesterolu oraz ciśnienie krwi. Stymulują wytwarzanie kolagenu, poprawiając stan zdrowia stawów. Witamina C w cytrusach zwalcza szkodliwe wolne rodniki. Karoten chroni nas przed szkodliwymi promieniami słonecznymi oraz wpływa na stan skóry, włosów i paznokci, a także poprawia wzrok.

WARZYWA: bataty, brukiew, dynia, kukurydza, marchew, żółte buraki, żółta papryka, żółte ziemniaki, żółta cukinia, żółty pomidory,

OWOCE: ananas, brzoskwinie, cytryna, grejpfrut, mango, melon cantaloupe, miechunka peruwiańska, morele, mandarynki, nektarynki, papaja, persymona, pomarańcze, złote kiwi, żółte jabłka, żółte figi, żółte gruszki, żółty arbuz


NA ZDROWIE

Teraz już wiecie jak dobierać kolory żeby wprowadzić do organizmu równowagę. Dla małego podsumowania, pamiętajcie proszę o tych czterech, najważniejszych zasadach, żeby w tych trudnych czasach, jak najdłużej zachować pełnię zdrowia.

JEDZMY TO, CO BLISKIE NATURY

Mamy wystarczająco dużo chemii w naszym pożywieniu - nie musimy jeszcze świadomie po nią sięgać. Według różnych badań, ok. 80% naszego pożywienia zawiera środki chemiczne, które wydłużają termin przydatności pożywienia, automatycznie zabierając z niego wszystko co żywe (i może zgnić, spleśnieć, itp.). Znacie eksperyment z hamburgerem znanej sieciówki? Sprawdzano jak dużo czasu zajmie takiemu hamburgerowi zgnicie czy spleśnienie. Po roku(!) nic się nie stało - stwardniał na kamień, ale żadne robactwo się go nie chwyciło! Podobnie, wykazano, iż pozbycie się z organizmu utwardzanych tłuszczy używanych do produkcji frytek, zajmuje aż 212 dni (7 miesięcy!). Nagromadzenie tych tłuszczów prowadzi do powstawania stanów zapalnych, bólu i różnych jednostek chorobowych.

JEDZMY TO, CO BYŁO DOSTĘPNE TYSIĄCE LAT TEMU

Jedzmy jak nasi przodkowie... i czytajmy etykiety! Korzystajmy z piramidy żywienia, unikajmy cukrów rafinowanych i węglowodanów prostych. Jak najmniej produktów przetworzonych - są pozbawione większości składników odżywczych i czynią więcej szkody niż pożytku.

 JEDZMY KOLOROWO

Jedzmy produkty, które mają życie, kolor i teksturę. Im więcej kolory - tym lepiej. Jedzmy skórki (oczywiście umyte, wyszorowane, sparzone), jedzmy nasiona, jedzmy różnorodnie. Mieszajmy na talerzu i pobudzajmy nasze kubki smakowe na wszystkie możliwe sposoby.

JEDZMY POWOLI

Powolne jedzenie działa na korzyść naszego zdrowia. Jest niezwykle istotne, ponieważ to w jamie ustnej odbywa się pierwszy, ważny etap trawienia. Jedzenie jest rozbijane dla łatwiejszego przyswojenia. Małe kęsy i spokojne jedzenie sprzyja chudnięciu! Celebrujmy nasze posiłki również dla efektu psychologicznego. Zadbajmy o estetykę, zapewnijmy sobie czas na jedzenie - spokojnie, ciesząc się każdym kęsem. Kolory, smaki, aromaty - tak, jedzenie to nasze paliwo, ale może też być pokarmem dla naszych zmysłów, chwilą rozkoszy po ciężkim dniu (albo w przerwie).

Jeśli uważasz, że ten artykuł jest interesujący, podziel się nim z innymi, korzystając z przycisków mediów społecznościowych pod tekstem. Jeśli nie chcesz się dzielić, może przynajmniej go polubisz? 

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.