Warzywa i owoce różnią się, niekiedy, diametralnie pod względem wyglądu, smaku i koloru. Wszystkie te cechy wykorzystujemy dla urozmaicenia naszych dań, ale czy zastanawialiście się kiedyś nad znaczeniem poszczególnych kolorów warzyw i owoców? Czy ta różnorodność barw to tylko wybryk natury - tak dla urozmaicenia?
Otóż nie. Zarówno smak, jak i kolor danego produktu świadczy o jego składzie, a więc i właściwościach. Podstawą dobrego odżywiania jest różnorodność, a żeby zachować różnorodność, należy sięgać po wszystko, co oferuje nam natura. W tym właśnie najbardziej pomocne są kolory poszczególnych pokarmów - to wyraźny sygnał na temat tego, jak działa dany owoc lub warzywo i jak może nam pomóc. Powinniśmy świadomie stosować w naszej diecie wszystkie kolory, by dostarczyć naszemu organizmowi wszystkiego co potrzebne - lub by uzupełnić to, czego nam akurat brakuje.
KOLORY
W największym uproszczeniu, poszczególne kolory warzyw i owoców wykazują działanie:
CZERWONE (pomidory, czerwona papryka, truskawki, itp.) - poprawiają pracę serca i układu krążenia
FIOLETOWE (winogrona, jagody, bakłażan, itp.) - wpływają na naszą długowieczność
ZIELONE (seler, warzywa liściaste, zielona papryka, itp.) - odtruwają organizm
BIAŁE/BRĄZOWE (czosnek, cebula, kalafior, itp.) - wspomagają system immunologiczny, działają przeciwzapalnie
ŻÓŁTE/POMARAŃCZOWE (banan, cytryna, pomarańcze, dynia, itp.) - poprawiają stan skóry, działają antynowotworowo
CZERWONY |
SKŁADNIKI ODŻYWCZE: Likopen, antyoksydanty, potas, błonnik, witaminy A, C, K, B6
DZIAŁANIE: Obniżają ciśnienie krwi oraz poziom złego cholesterolu. Przyspieszają zrastanie się tkanek przy w stanach zapalnych stawów. Wspomagają układ immunologiczny oraz krążenia. Likopen wykazuje silnie działanie antynowotworowe.
WARZYWA: buraki, czerwona papryka, czerwone papryczki chilli, czerwona cebula, czerwone ziemniaki, rabarbar, radicchio, rzodkiewki, pomidory
OWOCE: arbuz, czerwony/różowy grejpfrut, czerwone jabłka, czerwone winogrona, czerwone gruszki, granaty, guawa, krwiste pomarańcze, maliny, truskawki, papaja, wiśnie, żurawina.
NIEBIESKI/FIOLETOWY |
SKŁADNIKI ODŻYWCZE: błonnik, witamina C, antyoksydanty i antocyjany luteina, resweratrol, fenole, flawonoidy
DZIAŁANIE: Wspomagają pracę
mózgu, układ pokarmowy i moczowy. Obniżają poziom złego cholesterolu. Poprawiają aktywność układu immunologicznego, zwiększają wchłanianie wapnia i innych minerałów, działają przeciwzapalnie i antynowotworowo. Antocyjany wpływają na wygląd naszej skóry oraz wzrok.
WARZYWA: bakłażan, czerwona kapusta, fioletowa cykoria, fioletowe ziemniaki, fioletowe szparagi, fioletowe marchewki, skorzonera
OWOCE: czarne porzeczki, czarny bez, fioletowe figi, granaty, jeżyny, jagody, rodzyn ki suszone śliwki, śliwki, winogrona
ZIELONY |
SKŁADNIKI ODŻYWCZE: chlorofil, błonnik, wapń, kwas foliowy, potas, witaminy A,C, E, luteina, indolo-3-karbinol
DZIAŁANIE: Luteina wpływa pozytywnie na stan siatkówki oka. Indolo-3 karbinol w zielonych warzywach (brukselka, brokuł, kapusta) działa przeciwnowotworowo. Chlorofil wspomaga trawienie oraz odtruwa organizm i obniża ciśnienie krwi. Te Warzywa i owoce poprawiają również gojenie się ran i pozytywnie wpływają na stan dziąseł.
WARZYWA: brokuły, brukselka, cukinia, cykoria, groszek, groszek cukrowy, kapusta pekińska, karczochy, kolczoch jadalny, ogórek, okra, por, rapini, rukola, rzeżucha, sałata, seler, szpinak, szparagi, warzywa liściaste, zielony kalafior, zielona fasola, zielona kapusta, zielona cebula, zielona papryka.
OWOCE: awokado, kiwi, limonka, melon miodowy, zielone jabłka, zielone gruszki, zielone winogrona.
BIAŁY/BRĄZOWY |
SKŁADNIKI ODŻYWCZE: EGCG, SDG, beta-glukan, lignany, allicyny, kwercetyna, indole, glukozynolany, siarka
DZIAŁANIE: Poprawiają pracę układu immunologicznego, wykazują silne działanie przeciwzapalne i antybakteryjne. Zwalczają raka i choroby serca. Aktywizują limfocyty T i B, zmniejszają ryzyko zachorowania na raka układu hormonalnego, raka piersi i gruczołu krokowego. Siarka reguluje poziom cholesterolu oraz wpływa na kondycję skóry i włosów.
WARZYWA: biała kukurydza, cebula, czosnek, grzyby, kalafior, kapusta, Jicama (kłębian kątowaty), pasternak, rzepa, szalotka, topinambur, ziemniaki
OWOCE: banany, białe nektarynki, białe brzoskwinie, brązowe gruszki, daktyle, imbir, śliwki
ŻÓŁTY/POMARAŃCZOWY |
SKŁADNIKI ODŻYWCZE: alfa-karoten, beta-karoten, beta kryptoksantyna, luteina, zeaksantyna, esperydyna, witamina A i C
DZIAŁANIE: Obniżają poziom złego cholesterolu oraz ciśnienie krwi. Stymulują wytwarzanie kolagenu, poprawiając stan zdrowia stawów. Witamina C w cytrusach zwalcza szkodliwe wolne rodniki. Karoten chroni nas przed szkodliwymi promieniami słonecznymi oraz wpływa na stan skóry, włosów i paznokci, a także poprawia wzrok.
WARZYWA: bataty, brukiew, dynia, kukurydza, marchew, żółte buraki, żółta papryka, żółte ziemniaki, żółta cukinia, żółty pomidory,
OWOCE: ananas, brzoskwinie, cytryna, grejpfrut, mango, melon cantaloupe, miechunka peruwiańska, morele, mandarynki, nektarynki, papaja, persymona, pomarańcze, złote kiwi, żółte jabłka, żółte figi, żółte gruszki, żółty arbuz
NA ZDROWIE
Teraz już wiecie jak dobierać kolory żeby wprowadzić do organizmu równowagę. Dla małego podsumowania, pamiętajcie proszę o tych czterech, najważniejszych zasadach, żeby w tych trudnych czasach, jak najdłużej zachować pełnię zdrowia.
JEDZMY TO, CO BLISKIE NATURY
Mamy wystarczająco dużo chemii w naszym pożywieniu - nie musimy jeszcze świadomie po nią sięgać. Według różnych badań, ok. 80% naszego pożywienia zawiera środki chemiczne, które wydłużają termin przydatności pożywienia, automatycznie zabierając z niego wszystko co żywe (i może zgnić, spleśnieć, itp.). Znacie eksperyment z hamburgerem znanej sieciówki? Sprawdzano jak dużo czasu zajmie takiemu hamburgerowi zgnicie czy spleśnienie. Po roku(!) nic się nie stało - stwardniał na kamień, ale żadne robactwo się go nie chwyciło! Podobnie, wykazano, iż pozbycie się z organizmu utwardzanych tłuszczy używanych do produkcji frytek, zajmuje aż 212 dni (7 miesięcy!). Nagromadzenie tych tłuszczów prowadzi do powstawania stanów zapalnych, bólu i różnych jednostek chorobowych.
JEDZMY TO, CO BYŁO DOSTĘPNE TYSIĄCE LAT TEMU
Jedzmy jak nasi przodkowie... i czytajmy etykiety! Korzystajmy z piramidy żywienia, unikajmy cukrów rafinowanych i węglowodanów prostych. Jak najmniej produktów przetworzonych - są pozbawione większości składników odżywczych i czynią więcej szkody niż pożytku.
JEDZMY KOLOROWO
Jedzmy produkty, które mają życie, kolor i teksturę. Im więcej kolory - tym lepiej. Jedzmy skórki (oczywiście umyte, wyszorowane, sparzone), jedzmy nasiona, jedzmy różnorodnie. Mieszajmy na talerzu i pobudzajmy nasze kubki smakowe na wszystkie możliwe sposoby.
JEDZMY POWOLI
Powolne jedzenie działa na korzyść naszego zdrowia. Jest niezwykle istotne, ponieważ to w jamie ustnej odbywa się pierwszy, ważny etap trawienia. Jedzenie jest rozbijane dla łatwiejszego przyswojenia. Małe kęsy i spokojne jedzenie sprzyja chudnięciu! Celebrujmy nasze posiłki również dla efektu psychologicznego. Zadbajmy o estetykę, zapewnijmy sobie czas na jedzenie - spokojnie, ciesząc się każdym kęsem. Kolory, smaki, aromaty - tak, jedzenie to nasze paliwo, ale może też być pokarmem dla naszych zmysłów, chwilą rozkoszy po ciężkim dniu (albo w przerwie).
Jeśli uważasz, że ten artykuł jest interesujący, podziel się nim z innymi, korzystając z przycisków mediów społecznościowych pod tekstem. Jeśli nie chcesz się dzielić, może przynajmniej go polubisz?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz