Starając odżywiać się zdrowo najczęściej podświadomie po za zmianą spożywanych produktów myślimy o ograniczeniu słodkich rzeczy w naszej diecie - w tym ograniczeniu słodzenia kawy, herbaty i innych produktów, w których stosujemy cukier biały- sacharozę. W artykule tym przedstawiam zdrowy i naturalny środek słodzący jakim jest Erytrytol.
Słodki smak kojarzony jest od najmłodszych lat- wtedy to otrzymywaliśmy go wraz z mlekiem matki. Zazwyczaj kojarzony jest bezpieczeństwem oraz dobrym smakiem. Obecnie na rynku dostępnych jest wiele zamienników dla sacharozy zarówno naturalnych jak: stewia, ksylitol czy erytrytol oraz słodzików sztucznych jak: aspartam. Chcąc odżywiać się zdrowo odradza się stosowania słodzików sztucznych.
Stewia jest środkiem wpływającym na insulinę, dlatego szczególnie polecana jest do stosowania po treningu. Natomiast ksylitol oraz erytrytol można spokojnie stosować w trakcie innych posiłków.
Na szczególną uwagę zasługuje erytrytol, który jest środkiem należącym do grupy polioli - alkoholi polihydroksylowych - podobnie jak ksylitol. Poliole stosowane są do zastąpienia słodkiego smaku cukru. Erytrytol w grupie tej jest niezastąpiony. Indeks glikemiczny wynoszący ZERO oraz bardzo niski indeks insulinowy powoduje, że nie podnosi poziomu cukru oraz nie powoduje reakcji insulinowej, dlatego jest szczególnie polecany osobom z cukrzycą, chorobami układu pokarmowego, przerośniętą candidą oraz w okresie redukcji.
Sporą zaletą erytrytolu jest jego nie trawienie przez ludzki organizm- wychodzi w niezmienionej formie i jest całkowicie wydalany. Praktycznie nie przechodzi do jelita grubego- w 90% zostaje wchłaniany do krwi, gdzie następnie w niezmienionej formie wydalany jest przez nerki wraz z moczem.
Do zalet erytrytolu należy również brak wpływu na zdrowie zębów, nie podrażnia jelit, nie wywołuje efektu przeczyszczenia - jak ksylitol. Spowalnia negatywne działania wolnych rodników oraz wykazuje on działania antyoksydacyjne co opóźnia proces starzenia się.
Erytrytol ma około 70% słodkości cukru białego, dlatego należy stosować go w większych ilościach w porównaniu do zwykłego cukru. Sposób stosowania erytrytolu jest identyczny jak zwykłego cukru- można go używać do do słodzenia kawy, herbaty, zimnych napojów, wypieków i do gotowania.
Działanie erytrytolu ma wiele pozytywnych działań na ludzki organizm, a co najważniejsze nie posiada negatywnych cech sacharozy. Polecamy ten środek każdemu, komu zależy na zdrowym odżywianiu się oraz osobom z cukrzycą i innymi schorzeniami wymienionymi powyżej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz