Suszenie żywności było popularną metodą już w czasach prehistorycznych, kiedy to suszenie składników na słońcu skutecznie zapewniało rodzinom przetrwanie zimy. Dzisiaj na szczęście jedzenia mamy pod dostatkiem, a i metod konserwacji żywności nam przybyło. Warto jednak odejść na moment od popularnego pieczenia, niezdrowego smażenia i nudnego gotowania i zainteresować się ponadczasową metodą suszenia żywności, która, pamiętajmy, nie jest zarezerwowana wyłącznie dla grzybiarzy. Na co jednak zwrócić uwagę przy zakupie suszarki?
Każda suszarka składa się z sit, których liczba zależy od modelu i producenta, oraz z zespołu wentylacyjno-grzewczego, najczęściej umiejscowionego w podstawie urządzenia. W skład takiego zespołu wchodzi grzałka, która ogrzewa powietrze, wentylator, który spycha je w dół, doprowadzając w ten sposób do obiegu ciepłego powietrza wokół wszystkich tac, dzięki czemu wszystkie sita otrzymują względnie stałą temperaturę.
To właśnie na nią - temperaturę - powinniśmy zwrócić szczególną uwagę przy zakupie suszarki, gdyż za wysoka doprowadzi do przesuszenia zewnętrznych powierzchni składników, zabijając przy tym wiele cennych substancji odżywczych, zamykając jednak dopływ ciepłego powietrza do wnętrza owocu lub innej suszonej żywności. Przy niższej temperaturze możemy być pewni, że proces suszenia nie odbierze składnikom ani wyjątkowego smaku, ani wartościowych składników, samo suszenie potrwa jednak nieco dłużej.
Odpowiednią temperaturę urządzenia zapewni nam kilka czynników, pierwszym z nich jest właściwa moc maszyny. Moce oferowane w sklepach urządzeń wahają się między 100 a nawet 700 W, przy czym optymalnym wyborem będzie 250-400 W. Zachowanie rozsądku pozwoli nam na utrzymanie względnej współpracy między odpowiednią temperaturą a czasem pracy urządzenia. Zauważmy, że niektórzy producenci umożliwiają użytkownikom suszarkę regulację mocy, pozwalając w ten sposób na wybór odpowiedniej temperatury dla danej żywności.
Rzeczą, o której również należy pamiętać, jest pojemność suszarki do owoców i grzybów. Warto przemyśleć to, jak często i w jak dużych ilościach planujemy żywność suszyć. Najlepiej zdecydować się na rozsądną ilość tac (ok. 5), co pozwoli na równomierne rozłożenie odpowiedniej temperatury w całym urządzeniu. Niektórzy producenci oferują dołożenie nawet 30 tac, nie zapominajmy jednak, że razem z pojemnością powinna rosnąć także moc urządzenia - inaczej nie będziemy w stanie właściwie osuszyć żywności.
Choć mogłoby nam się wydawać, że nowoczesne technologie pozwolą na ususzenie owoców w kilka minut, musimy uzbroić się w cierpliwość, gdyż średni czas pracy suszarki trwa kilka, nawet kilkanaście godzin. Przykładowe jabłka, pokrojone na kawałki, mogą się suszyć od 5 do nawet 15 godzin, co zależy nie tylko od mocy urządzenia, ale także od ilości wody zawartej w owocach i wielkości kawałków. Na szczęście zdecydowana większość suszarek jest energooszczędna, dzięki czemu za takie suszenie zapłacimy co najwyżej kilka złotych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz