Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

sobota, 29 lutego 2020

Choroby cywilizacyjne - bezsenność

Choroby cywilizacyjne - bezsenność


Autor: pshemec


Szybkie tempo życia, stres, niewłaściwa dieta oraz pracoholizm sprzyjają bezsenności. Przewracanie się z boku na bok w nocy utrudnia prawidłowe funkcjonowanie w ciągu dnia.


Po nieprzespanej nocy wstajemy zmęczeni, ospali i nie jesteśmy w stanie zorganizować sobie dnia. Osoby cierpiące na bezsenność uskarżają się na bóle głowy i zmęczenie. Chcą zasnąć, ale jakieś czynniki nie pozwalają na to, a nawet jeśli im się to uda, to budzą się wielokrotnie w ciągu nocy, co również nie jest dobre dla funkcjonowania organizmu. Zdarza się, że spokojny sen pojawia się dopiero nad ranem lub w ciągu dnia, co powoduje ogólne rozkojarzenie i niemożność zorganizowania sobie rozkładu pracy.

Brak zdrowego snu prowadzi do rozdrażnienia, słabej koncentracji, osłabienia układu odpornościowego, chorób serca, nadciśnienia tętniczego oraz depresji i nerwic. O bezsenności mówimy także wtedy, gdy sen jest zbyt „płytki” i nawet przespanie 8 godzin bez pobudek nie wystarczy, aby poczuć się wypoczętym. Często przyczyną bezsenności jest zwłaszcza permanentny stres, który utrudnia spokojny sen. Problemy maja bowiem wielki wpływ na to, czy zaśniemy, ponieważ najczęściej nasze myśli „krążą” wokół sprawy, z którą nie możemy sobie poradzić, przez co nie możemy spokojnie zasnąć. Można wtedy sięgnąć po lekkie, ziołowe środki nasenne, które pomogą zasnąć, a nie otumanią. Dobry, spokojny sen bowiem to najlepsze lekarstwo i doskonały kosmetyk, który zapewnia wspaniały wygląd i świetne samopoczucie. Działa lepiej na nastrój niż kostka czekolady. W trakcie spokojnego snu organizm wypoczywa i regeneruje siły do pracy. Aby ułatwić zasypianie, należy przewietrzyć pokój, wypić szklankę wody, wyciszyć się.

Bezsenność to coraz częściej choroba cywilizacyjna, ale trzeba z nią walczyć, jeśli chcemy prawidłowo funkcjonować w społeczeństwie.


Produkty umożliwiające spokojny sen

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Efekt jojo

Efekt jojo


Autor: Patrycja Bugaj


Efekt jojo – która kobieta go nie zna. Choć zabawa w jojo to całkiem miłe zajęcie, to nigdy nie przypuszczałam, że ta fajna zabawka będzie mnie prześladować przez całe dorosłe życie.


Zresztą efekt jojo to nie tylko mój problem. Miliony osób na całym świecie przechodzi kuracje odchudzające. Spora część z nich chce po prostu szybko schudnąć. Duża część z nich (a właściwie z nas) nie wytrzymuje narzuconej sobie diety i po schudnięciu kilku kilogramów wraca do starych nawyków żywieniowych. Równie duża grupa osób traktuje odchudzanie jako cel sam w sobie, w oderwaniu od zdrowego stylu życia. Również oni, po osiągnięciu wymarzonej wagi porzucają styl życia, który doprowadził ich do tej pozytywnej zmiany. Powrót do niezdrowej diety i brak ruchu, często połączone ze zwolnionym, na skutek niezdrowego odchudzania, metabolizmem fundują nam szybki powrót straconych kilogramów. I efekt jojo gotowy!


Aby go uniknąć trzeba pamiętać o dwóch podstawowych zasadach.


Po pierwsze, im szybciej chudniesz, tym szybciej wrócisz do dawnej wagi. Im bardziej restrykcyjna jest twoja dieta, tym bardziej prawdopodobne, że oprócz powrotu utraconych kilogramów zyskasz jeszcze kilka dodatkowych. Nie daj się ogłupiać reklamom cudownych środków odchudzających, które obiecują ci błyskawiczne efekty bez wysiłku. One świetnie odchudzają… twój portfel.


Po drugie, nie traktuj odchudzania jako celu samego w sobie. Niech to będzie element zdrowego stylu życia, który będziesz wprowadzać u siebie. Połącz go z pragnieniem wpływu na swoje zdrowie, dobre samopoczucie i atrakcyjność. Znajdź formy aktywności fizycznej, które naprawdę polubisz. Odkryj sposób, aby gotować zdrowo, smacznie i mniej tłusto. Niech to będzie twoje nowe życie. A utrata kilogramów stanie się miłym skutkiem ubocznym. Wtedy nie będziesz się zmuszać ani do diety, ani do uprawiania sportu. I schudniesz bez efektu jojo.


GotujIChudnij.pl - Doradzamy jak skutecznie schudnąć.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Frytki – skąd ten fenomen?

Frytki – skąd ten fenomen?


Autor: Maciej Ka


Bez wątpienia frytki to jedna z najpopularniejszych potraw XXI wieku. Smażone w głębokim tłuszczu ziemniaki rodem z Belgii są dostępne na rogu co drugiej ulicy w centrum miasta.


Nieistotne czy jako osobna przekąska, dodatek do kebaba czy zestaw ze schabowym i surówką. Frytki po prostu są elementem kultury jedzenia zarówno Amerykanów, gdzie mimo pędzącego czasu wciąż święcą tryumfy, jak i Europejczyków, którzy wcale tak bardzo od kolegów zza oceanu nie odstają.

Frytkownice raz po raz kąsające gorącym olejem to widok spotykany w każdym fast foodzie. To właśnie dzięki nim frytki są gorące i zrobione właśnie tak, jak chcieliby tego klienci. Frytki to jednak potrawa ciężkostrawna, bo zawierają dużo tłuszczu. I na nic zdają się na razie pomysły urządzeń nowej generacji. Nowoczesne frytkownice, choć są beztłuszczowe, nie przygotowują frytek w tradycyjny sposób. Smak jest nieco inny od ziemniaków smażonych na tłuszczu, klienci nie będą więc aż tak chętnie zajadać się złocistymi słupkami.

W czym tkwi więc fenomen frytek jako takich? Przecież gotowy produkt wyciągany wprost z frytkownic nie jest zdrowy, a w dobie mody na swój organizm to nie do pomyślenia. Przecież frytki mogą spowodować wzrost ryzyka wystąpienia chorób miażdżycy. Przecież jedzenie frytek może zwiększać możliwość zachorowania na raka wątroby. I w końcu przez nadmierne i częste spożywanie smażonych na głębokim oleju ziemniaków po prostu tyjemy. Tyjemy mocno i przesadnie. A to dla większości kobiet jest niewybaczalne. Wolałyby wyrzucić frytkownice niż sukienkę, w którą już się nie mieszczą.

Fenomen tkwi w prostocie! Przygotowanie frytek jest banalne niczym zerwanie jabłka z drzewa. Wystarczy tylko obrać ziemniaki, pokroić je w paski, rozgrzać frytkownicę, wlać olej i całość usmażyć. Smakosze mają oczywiście swoje sposoby początkowego trzyminutowego podsmażania w odpowiedniej temperaturze, a później końcowego smażenia, ale dla niewymagających ekstremalnie dobrych wrażeń smakowych wystarczy proste wrzucenie ziemniaków do frytownicy. Nie można już chyba bardziej uprościć procesu przygotowania dania potrawy. Dodatkowo frytkownice do użytku domowego są stosunkowo tanie, nabyć można je już za kilkadziesiąt złotych. Co więc jeszcze nam potrzeba?

Szybkie, tanie i co najważniejsze smaczne. Takie są właśnie frytki. Nieważne, że nie do końca zdrowe i tuczące. Ważne, że prostą frytkownicę możemy uruchomić w dowolnym momencie, a frytki zrobimy w dwie chwile. I wszyscy są zadowoleni, bo kto naprawdę nie lubi frytek, niech pierwszy rzuci kamieniem.


Emaks.pl - Sklep z urządzeniami gastronomicznymi takimi jak Płyty grillowe, frytkownice, maszyny do popcornu. Serdecznie zapraszamy.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Prastare zboże Orkisz

Prastare zboże Orkisz


Autor: Danuta Maria Roszkowska


Orkisz, zboże w starożytności i średniowieczu bardzo popu­larne, będące absolutnie niezbędnym, podstawowym ele­mentem diety, dziś jest niestety rzadko uprawiane. W dzie­więtnastym wieku orkisz został ostatecznie wyparty przez coraz intensywniej uprawianą, dającą większe plony psze­nicę.


Oba zboża należą zresztą do tego samego rodzaju (łac.: Triticum), obejmującego różne gatunki pszenicy. Inna, często używana nazwa orkiszu - szpelc - pochodzi od łacińskiej nazwy tego zboża (Triticum spelta). Orkisz uprawiany był już w starożytnym Egipcie i na Bliskim Wschodzie, wspominają o nim teksty biblijne. W Europie zboże to znali i uprawiali Germanie. Cenione było także przez Rzymian jako pokarm dający zdrowie, siłę i sprawność fizyczną. Ze względu na swo­je wszechstronne właściwości orkisz wychwalany był przez średniowieczną niemiecką mistyczkę, uczoną i uzdrowicielkę z dwunastego wieku, Hildegardę z Bingen. Za najważniejszy filar medycyny uznawała ona właściwą dietę, której podsta­wą był właśnie orkisz.

Coraz mniejsze zainteresowanie orkiszem spowodowała masowa produkcja pszenicy, zwłaszcza tej zwyczajnej (triticum vulgare). W dobie uprzemysłowienia istot­na stała się skala produkcji i ja­kość ustąpiła ilości. Dla orkiszu jako gatunku było to korzystne, z tego względu, że zapomniany, oparł się zabiegom „uszlachetnia­jącym", mającym na celu ulepsze­nie jego zbieralności przez zmianę struktury genetycznej. Orkisz jest więc prastarym zbożem, które zachowało swoją pierwotną formę, ponieważ w odróżnieniu od innych zbóż nie poddawano go krzyżowaniu i modyfikacjom genetycznym. Mówimy tutaj wyłącznie o kilku najczystszych odmianach, bez domieszek, po­nieważ wiele odmian orkiszu jest nim tylko z nazwy, próbowano go bowiem łączyć w różnych propor­cjach z pszenicą w celu zwiększe­nia jego wydajności.

Orkisz jest jednym z najmniej wymagających zbóż, dającym się dobrze uprawiać na ubogich, kamienistych glebach aż do wysokości 1500 m n.p.m. Jest odporny na warunki atmos­feryczne i choroby, z tego też powodu nie wymaga stosowania nawozów ani środków ochro­ny roślin. Te zalety sprawiły, że pomimo wypierania przez wysokowydajną pszenicę, orkisz zachował się do dnia dzisiejsze­go, w zasadzie w niezmienionej formie na niektórych terenach wysokogórskich, na przykład w niszach alpejskich. Nic więc dziwnego, że obecne zaintereso­wanie orkiszem, nadającym się idealnie dla upraw ekologicz­nych, jest tak duże. Badania nad jego właściwościami oraz rozwój nowych odmian mają swoją genezę w Szwajcarii. Dzięki nim, wiemy już dziś, że w porówna­niu z innymi zbożami orkisz posiada optymalną zawartość ja­kościową i ilościową wszystkich składników: wysokowartościowego białka (o innej strukturze niż pszenica), węglowodanów, nienasyconych kwasów tłusz­czowych, soli mineralnych, pierwiastków śladowych (żelazo, magnez, fosfor, wapń, potas) i witamin (BI, B2, B6, E, PP). Ponadto orkisz zawiera w swo­im składzie 62 proc. skrobi, 11,6 proc. białka, 8,8 proc. błonni­ka, 2,7 proc. tłuszczu i 2 proc. składników mineralnych. Obok dużej ilości białka zawierającego wszystkie istotne dla człowieka aminokwasy, szczególnie ważne są w orkiszu przyjazne dla serca i układu krążenia nienasycone kwasy tłuszczowe. Zawiera też więcej składników mineralnych i witamin niż jakiekolwiek inne pszeniczne ziarno.

Badania naukowe wykazały, że orkisz zawiera też rodanid (thio- cyanat), w ilościach nie wystę­pujących w innych produktach. Rodanid jest substancją biolo­gicznie czynną, będącą natural­nym antybiotykiem, występują­cym w ślinie, krwi oraz mleku kobiecym. Chroni on dzieci kar­mione piersią przed zakażeniami i bierze udział w kształtowaniu naszego systemu odpornościo­wego. Właśnie dzięki wysokiej zawartości tego składnika orkisz zapobiega powstawaniu w or­ganizmie człowieka komórek nowotworowych, działa anty­alergicznie, przeciwzapalnie, wzmacnia serce i system nerwo­wy, podnosi witalność, zmniej­sza poziom cholesterolu we krwi, zapewnia lepszą budowę tkanki mięśniowej, wpływa na popra­wienie nastroju.

Praktyka terapeutów zale­cających spożywanie orkiszu potwierdza, że systematyczne stosowanie diety orkiszowej regeneruje cały organizm. Jego zdrowotne właściwości spraw­dzają się w leczeniu i profilaktyce wielu chorób i przynoszą ratunek w sytuacjach, wydawałoby się, bez wyjścia. Regularne spoży­wanie produktów z orkiszu lub z jego dodatkiem zalecane jest w szczególności w takich choro­bach i dolegliwościach jak:

- spadek odporności i wydol­ności organizmu

- nowotwory

- reumatyzm, dna moczanowa

- alergie

- choroby serca i układu krążenia (nadciśnienie tętnicze, choroba wieńcowa, profilaktyka zawału serca, udaru)

- podwyższony poziom chole­sterolu we krwi

- schorzenia żołądkowo - jelitowe (wrzodziejące zapalenie jelit, choroba Leśniowskiego-Crohna, zespół jelita drażliwego), biegunki, zaparcia.

- kamica nerkowa i pęcherzyka żółciowego

- celiakia

- cukrzyca

- osłabienie organizmu po dłu­gotrwałym stosowaniu leków.

Orkisz wskazany jest również dla chorych po zawale serca oraz w okresie pooperacyjnym. Jest znakomitym pożywieniem dla wcześniaków, chorowitych nie­mowląt, pacjentów poddawanych intensywnej opiece medycznej oraz ludzi starych. Można go używać jako produktu zastępu­jącego mleko w alergii na białka mleka. Dieta orkiszowa powo­duje spadek poziomu choleste­rolu we krwi. Ziarno zapobiega kamicy żółciowej, zmniejsza zapotrzebowanie na insulinę, dlatego chorzy na cukrzycę mogą jej stosować mniej (po konsulta­cji z lekarzem).

Obecnie orkisz jest dostępny w różnych postaciach: ziarna (ka­szy), grysiku, mąki, otrębów, ma­karonu, płatków. Odpowiednio preparowany może też zastępo­wać ryż. Z orkiszu wytwarza się też kawę, która ułatwia trawie­nie. Zresztą wszelkie produkty orkiszowe sprzyjają dobremu trawieniu i pomagają utrzy­mać w zdrowiu żołądek i jelita. Przy trawieniu normalnym i ze skłonnością do zaparć zaleca się produkty pełnoziarniste - chleb pełnoziarnisty, kasza, grysik, na­siona orkiszu. W przypadku bie­gunek należy spożywać produkty z białej mąki orkiszowej - biały chleb, makaron, zupy zaprawiane białą mąką.

W celach zdrowotnych wyko­rzystuje się również plewę orki­szową. Wypełnia się nią podusz­ki, kołdry, materace. Łagodzi ona napięcie mięśniowe, zapobiega powstawaniu odleżyn i odparzeń, ułatwia zasypianie.


www.cukrzycaazdrowie.pl - magazyn medyczny o cukrzycy

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Złote zasady zdrowego odżywiania

Złote zasady zdrowego odżywiania


Autor: Przemysław Pawlicki


Odpowiednie, zdrowe żywienie jest często podstawową metodą leczenia wielu chorób, zalecaną również wówczas, gdy konieczne jest już stosowanie leków.


W tym wielkim pędzie cywilizacyjnym coraz mniej miejsca jest dla samego człowieka – zapędzony bez kontaktu z naturą, bez spokojnego snu, bez odpowiedniego odpoczynku i bez zdrowego pożywienia pędzi byle szybciej do przodu.

A kiedy zasłabnie – połyka tabletkę, wierząc w jej cudowną moc. Tabletka zlikwiduje skutek, ale przyczyny nie jest w stanie wyeliminować i wówczas chory skazany jest na tabletkowe dożywocie. Niszcząc w ten sposób żołądek, wątrobę, i później pozostaje operacja, a w dalszej kolejności przeszczep.

Jednak przyczyna nadal nie zostaje usunięta. Niewłaściwe odżywianie, nieodpowiedni tryb życia dalej wyniszcza organizm.

Dlaczego warto zdrowo się odżywiać?

Od dawna wiadomo, że dbałość o właściwe, zdrowe odżywianie jest ważna dla prawidłowego wzrastania oraz utrzymania dobrego stanu zdrowia. Pozwala uniknąć wielu chorób, które rozwijają się niekiedy przez wiele lat jako skutek spożywania nadmiernej lub zbyt małej ilości określonych składników pokarmowych. Do najczęściej występujących chorób tego typu należą:

1. choroby układu krążenia,

2. nadciśnienie tętnicze,

3. cukrzyca typu 2,

4. otyłość,

5. kamica żółciowa,

6. niedokrwistość z niedoboru żelaza,

7. osteoporoza,

8. niektóre choroby nowotworowe (żołądka, jelita grubego, piersi).

Niewłaściwy sposób odżywiania może prowadzić także do bardziej prozaicznych problemów, takich jak: ograniczenie możliwości przyswajania wiedzy, przewlekłe zmęczenie oraz osłabienie koncentracji uwagi.

Odpowiednie, zdrowe żywienie jest często podstawową metodą leczenia wielu chorób, zalecaną również wówczas, gdy konieczne jest już stosowanie leków. W dzisiejszych czasach w Polsce dużym problemem są choroby przewlekłe rozwijające się z powodu przejadania się, czego konsekwencją jest nadwaga i otyłość, oraz towarzyszące im zaburzenia metaboliczne. Niemniej niebezpieczne dla zdrowia może być niedożywienie, polegające nie tylko na niedoborze spożywanych kalorii, ale też na niepełnowartościowym żywieniu, prowadzącym do niedoborów pokarmowych. W pełnych pośpiechu czasach nie zapominajmy, że sposób w jaki się odżywiamy wpływa na nasze zdrowie.

Polecam Ci przed stosowaniem suplementów czy jakiś diet, oczyścić jelita, gdyż może iść na straty nawet 90% dostarczanych organizmowi wartościowych składników.

Kilka zasad zdrowego życia

1. Dzień zaczynaj od gimnastyki, aby rozluźnić ciało, a dzięki temu krew dożywi każdą jego część.

2. Zjadaj ciepłe gotowane śniadanie, które rozgrzeje żołądek, a wówczas on podejmie właściwą pracę.

3. Odchodź od stołu z lekkim niedosytem (przejedzenie doprowadza nas do wielu chorób)

4. Pamiętaj o poście – tak bardzo potrzebny każdemu organizmowi, by mógł pozbyć się zanieczyszczeń. Wystarczą 3 dni diety bezmięsnej, aby zginęły złe drobnoustroje w przewodzie pokarmowym.

5. Spożywaj więcej kasz, dzięki temu zmniejszy się zapotrzebowanie na biały cukier.

6. Nie zapominaj o naszych polskich owocach i warzywach, warto też popijać zdrowe soki owocowo-warzywne przygotowane w domu.

7. Nie objadaj się przed snem, żołądek nie trawi w czasie snu, w związku z tym jego zawartość ulega gniciu i zatruwa organizm.

8. Kawę i herbatę czarną pij rzadko, a raczej popijaj kompot z suszonych owoców i kawę zbożową (dawniej tak często gościła na naszych stołach).

9. Codziennie powinno się wypijać co najmniej 2 litry płynów. Najlepiej nadają się: woda mineralna, herbaty ziołowe i niesłodzone soki z owoców.

10. Zaleca się zmniejszenie ilości spożywanych tłuszczy. Dziennie nie powinno się przekraczać granicy 60 gram tłuszczy. Wskazane jest spożywanie nisko tłuszczowych produktów, takich jak np. chude mięsa i ryby, ziemniaki, ryż, makaron, warzywa i owoce.

11. Spożywanie mięsa dwa razy w tygodniu w zupełności wystarczy, aby pokryć zapotrzebowanie na żelazo. Zaleca się przyrządzanie chudych mięs, takich jak mięso z kurczaka czy indyka.

12. Spożywanie 5 porcji warzyw lub owoców w ciągu dnia jest jak najbardziej wskazane. W ten sposób organizm zostaje zaopatrywany w cenne witaminy i substancje mineralne oraz wspomagające zdrowie drugorzędne substancje roślinne.

12. Regularne spożywanie ryb jest szczególnie zalecane ze względu na zawarte w nich wysokowartościowe białka, wielokrotnie nienasycone kwasy tłuszczowe (omega 3) oraz witaminy D oraz B12. Poza tym ryby morskie zawierają cenny dla zdrowia jod.

13. Produkty z mąki pszennej czy oczyszczony ryż, zastąpić produktami z pełnego ziarna jak np. gryka, proso czy orkisz.

14. Sól wiąże niepotrzebnie wodę w organizmie, dlatego zaleca się przyprawianie ziołami.

15. Zaleca się stosowanie tłuszczy i olejów pochodzenia roślinnego, bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe np. oliwa z oliwek.

16. Alkohol powinien być spożywany przy specjalnych okazjach w umiarkowanych ilościach. Czerwone wino, któremu przypisuje się pozytywny wpływ na układ krwionośny, powinno również być spożywane z umiarem.

17. Ważna zasadą jest czerpanie przyjemności z jedzenia bądź jego przyrządzania. Osoby przestrzegające zasad zdrowego odżywiania mogą pozwolić sobie od czasu do czasu na chwile zapomnienia, jednak to zdrowe posiłki smakują najlepiej.

Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Wszystko co zjemy na śniadanie ma wpływ na naszą aktywność, bystrość i koncentrację w ciągu całego dnia.

A zatem nie warto z niego rezygnować. Najzdrowszy na śniadanie jest napój poranny. Organizm rano wydala wiele zanieczyszczeń oraz resztki pokarmowe z poprzedniego dnia i dlatego nie powinno mu się przeszkadzać, jedząc na śniadanie ciężkostrawne produkty i popijając kawą z cukrem i śmietanką.

To wszystko sprawia, że czujemy się w ciągu dnia zmęczeni i cierpimy na zaburzenia trawienne.

Rozpocznij śniadanie od zjedzenia ciepłej i zdrowej zupy warzywnej tzw. napoju porannego polecanego przez panią S. Korżawską.

Składniki:

- 1 średnia marchewka,

- 1 pietruszka,

- 1 ziemniak

- kawałek selera,

- 3 szkl. wody.

Warzywa obrać, zalać 3 szkl. wody i gotować 20 min. Po ugotowaniu miksujemy. Zjadamy ciepłą zupę na pierwsze śniadanie. Jeżeli nie mamy możliwości zjeść drugiego śniadania w pracy, w szkole, czy na uczelni to należy dodać do zupy warzywnej kaszę jaglaną lub płatki owsiane.

Ponieważ ciągle brakuje nam rano czasu, tak więc zupę możemy ugotować wieczorem. Przygotowanie jej trwa 10- 15 min.

Rano zupę podgrzewamy i zjadamy powoli zawartość talerza.


Większość z nas szuka zazwyczaj dobrych suplementów diety, znajduje opinie na ich temat, a potem nie jest zdecydowana co wybrać. Ponieważ albo za drogie albo za tanie (więc podejrzany ten suplement), chemiczne, niedobre itp. Ja używam codziennie na zaspokojenie dziennej dawki witamin saszetkę, która jest w 100% naturalna i posiada wysokiej jakości witaminy.

Efekty, jakie sam zauważyłem po jej stosowaniu:

1. lepsze samopoczucie,

2. więcej energii,

3. większa chęć do sportów,

4. mniejsze zmęczenie podczas biegania,

5. mniejsza ilość snu (6 godzin dziennie).


Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.