Złote zasady zdrowego odżywiania
Autor: Przemysław Pawlicki
Odpowiednie, zdrowe żywienie jest często podstawową metodą leczenia wielu chorób, zalecaną również wówczas, gdy konieczne jest już stosowanie leków.
W tym wielkim pędzie cywilizacyjnym coraz mniej miejsca jest dla samego człowieka – zapędzony bez kontaktu z naturą, bez spokojnego snu, bez odpowiedniego odpoczynku i bez zdrowego pożywienia pędzi byle szybciej do przodu.
A kiedy zasłabnie – połyka tabletkę, wierząc w jej cudowną moc. Tabletka zlikwiduje skutek, ale przyczyny nie jest w stanie wyeliminować i wówczas chory skazany jest na tabletkowe dożywocie. Niszcząc w ten sposób żołądek, wątrobę, i później pozostaje operacja, a w dalszej kolejności przeszczep.
Jednak przyczyna nadal nie zostaje usunięta. Niewłaściwe odżywianie, nieodpowiedni tryb życia dalej wyniszcza organizm.
Dlaczego warto zdrowo się odżywiać?
Od dawna wiadomo, że dbałość o właściwe, zdrowe odżywianie jest ważna dla prawidłowego wzrastania oraz utrzymania dobrego stanu zdrowia. Pozwala uniknąć wielu chorób, które rozwijają się niekiedy przez wiele lat jako skutek spożywania nadmiernej lub zbyt małej ilości określonych składników pokarmowych. Do najczęściej występujących chorób tego typu należą:
1. choroby układu krążenia,
2. nadciśnienie tętnicze,
3. cukrzyca typu 2,
4. otyłość,
5. kamica żółciowa,
6. niedokrwistość z niedoboru żelaza,
7. osteoporoza,
8. niektóre choroby nowotworowe (żołądka, jelita grubego, piersi).
Niewłaściwy sposób odżywiania może prowadzić także do bardziej prozaicznych problemów, takich jak: ograniczenie możliwości przyswajania wiedzy, przewlekłe zmęczenie oraz osłabienie koncentracji uwagi.
Odpowiednie, zdrowe żywienie jest często podstawową metodą leczenia wielu chorób, zalecaną również wówczas, gdy konieczne jest już stosowanie leków. W dzisiejszych czasach w Polsce dużym problemem są choroby przewlekłe rozwijające się z powodu przejadania się, czego konsekwencją jest nadwaga i otyłość, oraz towarzyszące im zaburzenia metaboliczne. Niemniej niebezpieczne dla zdrowia może być niedożywienie, polegające nie tylko na niedoborze spożywanych kalorii, ale też na niepełnowartościowym żywieniu, prowadzącym do niedoborów pokarmowych. W pełnych pośpiechu czasach nie zapominajmy, że sposób w jaki się odżywiamy wpływa na nasze zdrowie.
Polecam Ci przed stosowaniem suplementów czy jakiś diet, oczyścić jelita, gdyż może iść na straty nawet 90% dostarczanych organizmowi wartościowych składników.
Kilka zasad zdrowego życia
1. Dzień zaczynaj od gimnastyki, aby rozluźnić ciało, a dzięki temu krew dożywi każdą jego część.
2. Zjadaj ciepłe gotowane śniadanie, które rozgrzeje żołądek, a wówczas on podejmie właściwą pracę.
3. Odchodź od stołu z lekkim niedosytem (przejedzenie doprowadza nas do wielu chorób)
4. Pamiętaj o poście – tak bardzo potrzebny każdemu organizmowi, by mógł pozbyć się zanieczyszczeń. Wystarczą 3 dni diety bezmięsnej, aby zginęły złe drobnoustroje w przewodzie pokarmowym.
5. Spożywaj więcej kasz, dzięki temu zmniejszy się zapotrzebowanie na biały cukier.
6. Nie zapominaj o naszych polskich owocach i warzywach, warto też popijać zdrowe soki owocowo-warzywne przygotowane w domu.
7. Nie objadaj się przed snem, żołądek nie trawi w czasie snu, w związku z tym jego zawartość ulega gniciu i zatruwa organizm.
8. Kawę i herbatę czarną pij rzadko, a raczej popijaj kompot z suszonych owoców i kawę zbożową (dawniej tak często gościła na naszych stołach).
9. Codziennie powinno się wypijać co najmniej 2 litry płynów. Najlepiej nadają się: woda mineralna, herbaty ziołowe i niesłodzone soki z owoców.
10. Zaleca się zmniejszenie ilości spożywanych tłuszczy. Dziennie nie powinno się przekraczać granicy 60 gram tłuszczy. Wskazane jest spożywanie nisko tłuszczowych produktów, takich jak np. chude mięsa i ryby, ziemniaki, ryż, makaron, warzywa i owoce.
11. Spożywanie mięsa dwa razy w tygodniu w zupełności wystarczy, aby pokryć zapotrzebowanie na żelazo. Zaleca się przyrządzanie chudych mięs, takich jak mięso z kurczaka czy indyka.
12. Spożywanie 5 porcji warzyw lub owoców w ciągu dnia jest jak najbardziej wskazane. W ten sposób organizm zostaje zaopatrywany w cenne witaminy i substancje mineralne oraz wspomagające zdrowie drugorzędne substancje roślinne.
12. Regularne spożywanie ryb jest szczególnie zalecane ze względu na zawarte w nich wysokowartościowe białka, wielokrotnie nienasycone kwasy tłuszczowe (omega 3) oraz witaminy D oraz B12. Poza tym ryby morskie zawierają cenny dla zdrowia jod.
13. Produkty z mąki pszennej czy oczyszczony ryż, zastąpić produktami z pełnego ziarna jak np. gryka, proso czy orkisz.
14. Sól wiąże niepotrzebnie wodę w organizmie, dlatego zaleca się przyprawianie ziołami.
15. Zaleca się stosowanie tłuszczy i olejów pochodzenia roślinnego, bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe np. oliwa z oliwek.
16. Alkohol powinien być spożywany przy specjalnych okazjach w umiarkowanych ilościach. Czerwone wino, któremu przypisuje się pozytywny wpływ na układ krwionośny, powinno również być spożywane z umiarem.
17. Ważna zasadą jest czerpanie przyjemności z jedzenia bądź jego przyrządzania. Osoby przestrzegające zasad zdrowego odżywiania mogą pozwolić sobie od czasu do czasu na chwile zapomnienia, jednak to zdrowe posiłki smakują najlepiej.
Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Wszystko co zjemy na śniadanie ma wpływ na naszą aktywność, bystrość i koncentrację w ciągu całego dnia.
A zatem nie warto z niego rezygnować. Najzdrowszy na śniadanie jest napój poranny. Organizm rano wydala wiele zanieczyszczeń oraz resztki pokarmowe z poprzedniego dnia i dlatego nie powinno mu się przeszkadzać, jedząc na śniadanie ciężkostrawne produkty i popijając kawą z cukrem i śmietanką.
To wszystko sprawia, że czujemy się w ciągu dnia zmęczeni i cierpimy na zaburzenia trawienne.
Rozpocznij śniadanie od zjedzenia ciepłej i zdrowej zupy warzywnej tzw. napoju porannego polecanego przez panią S. Korżawską.
Składniki:
- 1 średnia marchewka,
- 1 pietruszka,
- 1 ziemniak
- kawałek selera,
- 3 szkl. wody.
Warzywa obrać, zalać 3 szkl. wody i gotować 20 min. Po ugotowaniu miksujemy. Zjadamy ciepłą zupę na pierwsze śniadanie. Jeżeli nie mamy możliwości zjeść drugiego śniadania w pracy, w szkole, czy na uczelni to należy dodać do zupy warzywnej kaszę jaglaną lub płatki owsiane.
Ponieważ ciągle brakuje nam rano czasu, tak więc zupę możemy ugotować wieczorem. Przygotowanie jej trwa 10- 15 min.
Rano zupę podgrzewamy i zjadamy powoli zawartość talerza.
Większość z nas szuka zazwyczaj dobrych suplementów diety, znajduje opinie na ich temat, a potem nie jest zdecydowana co wybrać. Ponieważ albo za drogie albo za tanie (więc podejrzany ten suplement), chemiczne, niedobre itp. Ja używam codziennie na zaspokojenie dziennej dawki witamin saszetkę, która jest w 100% naturalna i posiada wysokiej jakości witaminy.
Efekty, jakie sam zauważyłem po jej stosowaniu:
1. lepsze samopoczucie,
2. więcej energii,
3. większa chęć do sportów,
4. mniejsze zmęczenie podczas biegania,
5. mniejsza ilość snu (6 godzin dziennie).
Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz