Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

czwartek, 13 lutego 2020

Bogactwo smaków

Bogactwo smaków


Autor: Karolina W.


Hiszpania jest krajem, który jest podzielony na wiele regionów, które różnią się między sobą nie tylko ukształtowaniem terenu, specyficznym klimatem, lecz także lokalną kuchnią. Kuchnia hiszpańska kojarzy się przede wszystkim z daniami śródziemnomorskimi, ponieważ są lekkie i niesamowicie smaczne.


Hiszpańskie dania rodem z Katalonii obfitują w ryby i owoce morza oraz w różnego rodzaju mięsa oraz warzywa, które są podstawą większości dań.

Najsmaczniejsze hiszpańskie potrawy są przygotowywane z najświeższych składników, które sprawiają, że ich smak jest tak niepowtarzalny oraz wyjątkowy. Katalonia, jest regionem, w którym ciepłe słońce oraz niesamowicie łagodny klimat sprawiają, że nawet z pozoru ciężkie zestawienia kulinarne są subtelne i smaczne. Najsłynniejsze hiszpańskie dania z Katalonii to sałatka z wędzonego dorsza, z papryką i oliwkami, ryba w ostrym sosie, pieczone bakłażany z papryką, cebulą, pomidorami oraz czosnkiem oraz hiszpańskie potrawy z drobiu, który jest najczęściej duszony z warzywami oraz innymi – bardzo smacznymi dodatkami.

Oczywiście, jeśli opisujemy tutaj najsłynniejsze hiszpańskie potrawy, to nie możemy zapomnieć o daniach z ryżu, które podbijają serca wszystkich turystów. Te hiszpańskie dania oparte na ryżu i dodatkach zwane są paellą, która w Hiszpanii ma o prostu ogromną liczbę odmian. Do ryżu najczęściej dodaje się owoce morza, pomidory i chorizo. Najsmaczniejsze hiszpańskie dania składają się też z mięsa kaczek i królików, ponieważ ich mięso jest delikatne i ma bardzo dużo właściwości smakowych. Lokalną specjalnością Katalonii jest też jagnięcina, która przywędrowała tam razem z Arabami. Najsmaczniejsze hiszpańskie potrawy zachwycają swoim wyglądem oraz smakiem, ponieważ składają się ze świeżych składników, które są przyrządzane w specjalny sposób, który wydobywa z nich wszystkich to, co najlepsze. Dopełnieniem są najlepsze przyprawy, takie jak chociażby szafran, który jest najdroższa przyprawą na świecie. Wszystkie hiszpańskie potrawy są godne polecenia i degustowania.


Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz