Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

środa, 12 lutego 2020

Nadzieja w czosnku

Nadzieja w czosnku


Autor: Danuta Maria Roszkowska


Zapewne niewielu wie, że ojczy­zną czosnku są stepy Azji Środko­wej. Dopiero stamtąd zawędrował 5000 lat temu do Egiptu, potem do Grecji i Rzymu.


Wiadomo, że obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu oraz cukru. A zawiera oprócz olejków eterycznych, witaminy B1 i C, także białka, cukry i mnóstwo substancji bakteriobójczych oraz związki siarki.

Jeden z nich - aliksyna oraz wa­nad, które w formie kompleksów w dużej ilości występują w czosnku, gdy były podawane doustnie zwie­rzętom działały dokładnie tak samo, jak leki tradycyjnie stosowane w le­czeniu cukrzycy (w tym również in­sulina). Wyniki badań na zwierzętach wskazują, iż metoda ta jest skuteczna zarówno dla cukrzycy typu I oraz II.

Pomimo dynamicznego rozwoju medycyny i farmacji - w XXI wieku - nadal nie ma skutecznej metody le­czenia chorób metabolicznych, w tym coraz powszechniej chorobą trakto­waną obecnie jako globalna i cywili­zacyjna.

Naukowcy japońscy z Kyoto Phar­maceutical University, Kyoto Medical Center oraz Suzuka University of Me­dical Science, których prace koordy­nował profesor Hiromu Sakurai, od­kryli, iż kompleksy aliksyny oraz wa­nadu zawarte w czosnku spełniają ce­chy leku, który może stać się pierw­szym doustnym lekiem zarówno dla osób chorych na cukrzycę typu I, jak i typu II.

W obu przypadkach cukrzycy, gdy doustnie podano kompleksy aliksy­ny oraz wanadu, poziom glukozy we krwi obniżał się znacząco.

Z eksperymentów wynika, iż obec­ność tych substancji powoduje w ko­mórkach chorego na cukrzycę urucho­mienie kaskad metabolicznych związanych z przemianą glukozy oraz następuje aktywacja wytwarzania enzymów, które ułatwiają komórkom jej wchłanianie.

Według naukowców, odkryta sub­stancja ma szansę na polepszenie jako­ści życia milionów ludzi na całym świe­cie, dlatego też obecnie prowadzone są starania mające na celu jak najszybsze rozpoczęcie testów klinicznych.


www.cukrzycaazdrowie.pl - magazyn medyczny poświęcony cukrzycy

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz