Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

sobota, 29 lutego 2020

Catering dietetyczny – wygoda czy zdrowy rozsądek?

Catering dietetyczny – wygoda czy zdrowy rozsądek?


Autor: Jaspis


Nie oszukujmy się, nasze społeczeństwo jest otyłe. Za otyłość uważa się sytuację, w której tkanka tłuszczowa stanowi więcej niż 25% całkowitej masy ciała u kobiet oraz 20% u mężczyzn.



Każda z osób otyłych chociaż raz próbowała schudnąć – to fakty. Są również ludzie, którzy przez systematyczność w odżywianiu dbają o swoje zdrowie. Pisząc o systematyczności, mam tu na myśli sytuację, w której dana osoba odżywia się zdrowo i regularnie. Ułożenie takiej diety bywa bardzo często trudne, a w połączeniu z monotonnym menu wielu nie wytrzymuje takiej diety - rezygnuje.


Doskonałym rozwiązaniem są wtedy firmy cateringowe. Od niedawna można zaobserwować, jak zmienia się ich podejście do osób chcących prowadzić zdrowy styl życia. Powstało wręcz nowe określenie takiego cateringu jako catering dietetyczny. W wielu takich przypadkach, gdzie ktoś znajduje lukę na rynku, a nowe nazewnictwo to jedynie chwyt marketingowy, a w przypadku cateringu dietetycznego jest to faktyczny stan rzeczy i profesjonalne podejście do tematu.
Firmy cateringowe zatrudniają dietetyków, którzy razem z szefami kuchni przygotowują najróżniejsze menu tak, aby było ono zróżnicowane przez cały tydzień. Takie rozwiązanie jest bardzo wygodne, ponieważ taka firma dowozi śniadania, obiady i kolacje na wskazany adres. Niektóre firmy idą nawet dalej i przy stałej współpracy zdrowe śniadanie wręcz czeka w specjalnych torbach pod Twoimi drzwiami.

Czy to lenistwo w przygotowaniu posiłków ma jakieś usprawiedliwienie? Tak! Stosunek jakości przygotowywanych produktów do ceny jest idealny. Ludzie żyją szybko i nie mają czasu na poświęcenie godziny czy dwóch każdego dnia na przygotowywanie potraw. Rozwiązaniem jest zdrowa żywność przygotowywana przez specjalistów. Osobiście polecam to rozwiązanie, ponieważ sam z niego korzystam.


Redjasper

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Kazeina, czyli najważniejsze białko w mleku

Kazeina, czyli najważniejsze białko w mleku


Autor: Katarzyna Krok


Kazeina występuje w mleku w postaci w postaci koloidalnego roztworu soli wapniowej. W jej skład, oprócz białka prostego i kwasu fosforowego, wchodzą również sacharydy.


Stwierdzono istnienie około 20 białek kazeinowych różniących się zawartością kwasu fosforowego i cukrów. Lekki zakwaszenie mleka, już od pH 4,5, powoduje w temperaturze pokojowej wytrącenie wolnej kazeiny. Jest to proces odwracalny - podwyższenie pH do wartości 6,7 przeprowadza wytrąconą kazeinę ponownie do roztworu. Do wytrącania kazeiny stosuje się kwas cytrynowy lub siarczan amonu. Kazeina wytrąca się również pod wpływem kwasu mlekowego powstającego w naturalnym, bakteryjnym procesie kwaśnienia mleka. Naturalnie skwaśniałe mleko nie zawiera laktozy lub zawiera jej śladowe ilości, ponieważ kwaśnienie mleka wywołane procesem bakteryjnym polega na utlenieniu laktozy do kwasu mlekowego. Kazeina wytrąca się także pod wpływem enzymu zwanego podpuszczką. Tak wytrącona kazeina nazywa się parakazeinianem. Zawiera ona więcej wapnia niż kazeina wytrącona w środowisku kwaśnym, a przez to ma większą wartość odżywczą i łatwiej ulega rozpuszczeniu przy podwyższaniu pH. W serwatce, to znaczy przesączu po oddzieleniu kazeiny (twarogu) wytrąconej za pomocą podpuszczki lub dodatku jakiegoś kwasu, znajduje się laktoza. Nie ma jej natomiast w oddzielonym twarogu, niezależnie od technologii jego otrzymywania, nie ma też laktozy w naturalnie skwaśniałym mleku i oczywiście w serwatce po takim mleku. Ma to istotne znaczenie dla osób pozbawionych enzymu galaktozydazy, dla których laktoza jest nieprzyswajalna, a jej obecność w produktach spożywczych bywa szkodliwa. Mogą oni bez obaw spożywać naturalnie kwaszone mleko, jogurty, kefiry, a także twarogi i sery twarde.

Niektóre fragmenty otrzymywane w wyniku hydrolizy kazeiny mają właściwości opioidowe, chociaż słabsze niż peptydy opioidowe, jak enkefalina, endorfina czy dynorfina. Zalecane przez medycynę ludową wypicie szklanki mleka na uspokojenie lub jako łagodny środek nasenny znajduje uzasadnienie racjonalne - kazeina zawiera łagodnie działające opioidy.


A Kołodziejczyk Naturalne związki organiczne

http://chemicznyswiat.blogspot.com/

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Różne rodzaje wegetarianizmu

Różne rodzaje wegetarianizmu


Autor: Katarzyna Krok


Wegetarianizm nie jest jednorodnym rodzajem diety. Można wyodrębnić różne rodzaje tego sposobu odżywiania, mniej lub bardziej rygorystyczne.


Podstawowym kryterium podziału diety wegetariańskiej jest zakres grup produktów spożywczych, jakie wchodzą w skład dziennej porcji pokarmowej.

Weganizm to dieta, z której wyklucza się spożywanie wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego (w tym również wyciągów mięsnych), a w skrajnych przypadkach również leków opartych na tkankach pochodzenia zwierzęcego. Niektórzy weganie nie spożywają miodu, ponieważ jest on wytworem pszczół. Nie używa się także takich przedmiotów codziennego użytku jak: wełna, skóra, kości i tłuszcz zwierzęcy. Dotyczy to również mydła, kosmetyków, odzieży i wielu innych produktów. Składniki odżywcze dostarczane organizmowi pochodzą jedynie z warzyw, owoców, zbóż i innych naturalnych produktów, w tym także glonów. Zaletą tej diety jest duża zawartość błonnika pokarmowego, który zapobiega wielu schorzeniom układu pokarmowego, takich jak: zaparcia, zaburzenia perystaltyki jelit, uchyłkowatość jelit, a w dalszej konsekwencji - nowotwory jelita grubego.

Witarianizm pochodzi z języka łacińskiego vitae, co oznacza życie. Jest to najbardziej restrykcyjna dieta wegetariańska, która wyklucza wszystkie potrawy gotowane i zaleca tylko takie, które można spożywać w stanie surowym, a więc warzywa i owoce. Witarianie uważają, że warzywa są źródłem nietoksycznego białka oraz zapewniają niezbędną ilość węglowodanów, witamin i składników mineralnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Frutarianizm to dieta zbliżona do witarianizmu, ale różniąca się tym, że frutarianie spożywają tylko owoce (bardziej w znaczeniu produktu reprodukcyjnego roślin niż w odniesieniu do ścisłej definicji botanicznej). Owocami według frutarian są: winogrona, porzeczki, jabłka ale także fasola i pomidory, z wyjątkiem ziemniaków. Zasadą tej diety jest spożywanie podczas jednego posiłku tylko jednego rodzaju owoców. Przesłaniem negującym zasadność spożywania potraw gotowanych i smażonych jest przekonanie, że "ogień zabija" wszystko to, co jest najcenniejsze w pożywieniu. Mankamentem tej diety są duże niedobory żywieniowe. Frutarianizm, podobnie jak inne diety wegańskie, nie nadaje się do stosowania w naszej strefie klimatycznej, ponieważ okres kwitnienia i dojrzewania owoców jest krótki, a poza tym (jak dowodzą badania rynku) są w większości pokryte woskiem i środkami konserwującymi. Owoce zawierają także dużą ilość kwasów owocowych, dlatego stosujący tą dietę muszą zwracać szczególną uwagę na równowagę kwasowo-zasadową.

Makrobiotyka traktowana jest przez jej twórców jako szkoła i sztuka doskonalenia umysłu, ciała i ducha, która zmierza do zachowania zdrowia oraz przedłużenia życia. Według niektórych znawców wegetarianizmu makrobiotyka zaliczana jest do jednego z rodzajów wegetariańskiego sposobu odżywiania. Makrobiotycy dzielą produkty spożywcze na dwie przeciwstawne grupy: jin (kwasotwórcze) i jang (zasadotwórcze). Równowaga spożywania tych dwóch grup pokarmów to idealny stan, gwarantujący pełne zdrowie.
Główne składniki diety makrobiotycznej: Pełne ziarna zbóż -50 - 60% diety (brązowy ryż, jęczmień, pszenica, gryka, kukurydza, żyto, owies); świeże warzywa - 25-35% diety; przeciwwskazane są ziemniaki, pomidory, papryka, cukinia i bakłażany; białko - 10-15%, pochodzące przede wszystkim z roślin strączkowych oraz niewielkiej ilości orzechów, nasion i ryb; świeże owoce - spożywane z umiarem, zalecane są owoce dostępne w danym sezonie.
Nie zaleca się spożycia kawy, herbaty, napojów gazowanych, alkoholu, ostrych przypraw, żywności przetworzonej, żywności pochodzenia zwierzęcego.

Laktowegetarianizm - dieta eliminująca produkty pochodzenia zwierzęcego, z wyjątkiem mleka i przetworów mlecznych.
Typowe dla takiej diety jest zwiększone spożycie mleka, co sprawia potencjalne zagrożenie wystąpienia alergii na białko mleka lub nietolerancji związanej z nieproporcjonalną podażą laktozy. Dieta ta ma swoich zagorzałych zwolenników w grupach wyznaniowych i pewnych odłamach religijnych, np. Hare Kryszna.

Laktoowowegetarianizm - dieta dająca potencjalne możliwości zapewnienia kompletnego zestawu składników odżywczych w dziennej racji pokarmowej. Charakteryzuje się dużo większym spożyciem jaj kurzych w stosunku do pozostałych diet. Są one nie tylko źródłem aminokwasów egzogennych, witaminy B12, cynku i lecytyny, ale także bogatym źródłem cholesterolu pokarmowego, co może u osób predysponowanych prowadzić do zwiększenia jego stężenia w surowicy krwi.

Ichtiwegetarianizm, zwany także laktopeskowegetarianizmem, to dieta półwegetariańska, pozwalająca zostawić wszystkie grupy produktów żywnościowych, oprócz mięsa i jego przetworów. Zaletą diety jest włączenie do niej ryb i owoców morze, które są cennym źródłem wielonasyconych kwasów tłuszczowych oraz innych składników odżywczych, Dieta ta zapewnia, zbliżoną do osób żywiących się tradycyjnie, podaż aminokwasów egzogennych oraz witaminy B12.

Semiwegetarianizm jest formą pośrednią między laktoowowegetarianizmem, a przeciętną dietą w krajach rozwiniętych. Poza produktami pochodzenia roślinnego poleca się w niej nabiał, jaja, dozwolone są także niewielkie ilości mięsa drobiowego i ryb. Niebezpieczeństwo występowania niedoborów żywieniowych jest tutaj najniższe, ponieważ dieta ta dostarcza wszystkich niezbędnych do życia składników odżywczych.

W ostatnich latach szczególne zainteresowanie lekarzy i żywieniowców budzi wpływ różnych form wegetarianizmu na zdrowie człowieka i jego wydolność psychofizyczną. Z istniejących opracowań wynika, że u osób stosujących dietę wegetariańską stwierdza się rzadsze występowanie niedokrwiennej choroby serca, otyłości, nadciśnienia tętniczego, cukrzycy, raka okrężnicy oraz osteoporozy. Pozytywne skutki daje nie tylko sposób odżywiania się, ale również styl życia. Jednak wegetarianizm, a zwłaszcza weganizm, to również brak wykorzystania pewnych składników odżywczych z pokarmu, a szczególnie witamin i składników mineralnych, co może prowadzić do niedokrwistości z powodu niedoboru żelaza, witaminy B12 i kwasu foliowego, a także krzywicy i osteomalacji na tle niedoboru witaminy D i wapnia.


Borawska Maria Halina, Malonowska Magdalena Wegetarianizm

http://bardziejzdrowo.cba.pl

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Healthism – moda na zdrowe odżywianie?

Healthism – moda na zdrowe odżywianie?


Autor: pshemec


Zdrowe odżywianie stało się ostatnio bardzo popularne. Człowiek zewsząd bombardowany jest propozycjami coraz to lepszych i zdrowszych diet, które mają wpłynąć korzystnie na organizm.


Niektórzy ulegają aż do przesady modzie na zdrowy tryb życia i stają się ofiarami zjawiska, które nazywa się healthism.

Nie od dziś wiadomo, że przesada w żadnej dziedzinie nie wychodzi na zdrowie. Paradoksalnie również jeśli chodzi o samo zdrowie i zdrowe odchudzanie słowa te nie mijają się z prawdą.

Potwierdza to zjawisko, które określa się mianem healthism. Termin ten korzeniami sięga aż do Stanów Zjednoczonych, gdzie powstał w latach 80. Samo zjawisko polega na przesadnym dbaniu o własne zdrowie, w tym również o zdrowe odżywianie. Oczywiście w samym dbaniu o siebie nie ma nic złego, wręcz przeciwnie. Problemem staje się przesada w tej kwestii, a co za tym idzie uleganie modom lansowanym przez media.

Wystarczy tutaj wspomnieć o kulcie szczupłej sylwetki. Szczupłość w błyskawicznym tempie stała się synonimem zdrowia. Modelki w reklamach chociażby środków stymulujących odchudzanie są piękne, szczupłe i zawsze uśmiechnięte. Człowiek nadmiernie skupiony na własnym zdrowiu i ciele z łatwością chłonie taką medialną papkę i ulega modzie, kupując na przykład kolejny suplement diety, który pozwoli mu szybko, zdrowo i skutecznie doprowadzić swoje ciało do ideału.

W ramy healthismu wpisuje się również maniakalne niemal kontrolowanie własnej diety, liczenie kalorii, niedopuszczanie do jakichkolwiek dietetycznych grzeszków. Taka, przyznajmy dość skrajna, sytuacja z całą pewnością nie wpływa korzystnie na stan zdrowia. Wręcz przeciwnie ta samonapędzająca się machina, podsycana przez media, staje się zarzewiem licznych frustracji. I tutaj koło się zamyka. Człowiek, który dzięki koncentracji na zdrowiu i diecie miał być szczęśliwszy skupia się jedynie na problemach.


Herbatki ziołowe na zdrowe odchudzanie

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Suplementy diety

Suplementy diety


Autor: Karol Sowa


Zdaniem dietetyków właściwe odżywianie to klucz do dobrego samopoczucia. Warto więc zastanowić się nad tym tematem i zacząć zdrowo odżywiać. Sprawi to, że z pewnością poczujemy się dużo lepiej.


Jak wiemy, nie od dziś jedną z najważniejszych kwestii, jeżeli chodzi o odpowiednie odżywianie są suplementy diety, jakie zresztą można kupić praktycznie w każdym mniejszym, czy większym sklepie. Można też przejść się do apteki i zapytać aptekarza o różne suplementy. Wtedy zostaniemy szybko poinformowani o cenach i właściwościach tych tabletek. Oczywiście, takowego rodzaju suplementy diety nie zastąpią nam posiłków, lecz dobrze je przyjmować jako uzupełnienie witamin zawartych w posiłkach. Pomogą nam one bardzo kiedy akurat nasz organizm ma niedobór określonych witamin. Tabletki uzupełniające witaminy szybko poprawią stan organizmu i dostarczą taką dawkę witamin, jaka jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania na co dzień. Zaznaczyć trzeba, że suplementy są dość drogie ale to dlatego, że naprawdę są skuteczne, a składniki w nich zawarte, idealnie dobrane do danego problemu na jaki suplementy mają pomóc. Nawet dietetycy polecają zapobiegawczo łykać suplementy witaminowe, bo to nie zaszkodzi, a nie dopuści do niedoborów w organizmie. Jeżeli nie jesteśmy pewni, jakie suplementy diety dadzą nam najlepszy efekt, warto skonsultować się z dietetykiem lub innym specjalistą od żywienia. Samodzielnie dobrane suplementy diety mogą nie działać tak, jakbyśmy tego chcieli. W Internecie pełno jest opinii i porad pisanych przez osoby niekompetentne, które reklamując pewne produkty zachęcają do ich spożywania. Starajmy się zweryfikować każdą taką informację.


Suplementy diety - sprawdź.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.