Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

poniedziałek, 23 marca 2020

Czy warto pić wody smakowe?

Czy warto pić wody smakowe?


Autor: Lodowa


W sklepach spotykamy wiele wód mineralnych i często nie zastanawiamy się nad tym, która z nich będzie dla nas najlepsza i najzdrowsza, a bez wątpienia powinniśmy. Okazuje się bowiem, że woda wodzie nie jest równa. Co z wodami smakowymi? Czy warto je pić, czy są tak samo zdrowe?


Jak wiadomo, woda to najzdrowszy napój, jaki tylko można sobie wyobrazić. Gasi pragnienie, oczyszcza i nawadnia cały organizm. Niektórzy jednak nie przepadają za jej smakiem i zastępują ją wodami smakowymi. Niestety, woda smakowa nie jest już tak samo zdrowa jak naturalna woda mineralna. Zawiera ona wiele dodatków, substancji konserwujących, a także słodzących. Często dodaje się do niej sztuczne słodziki, a to na pewno nie jest zdrowe dla naszego organizmu. To nie oznacza jednak, że ten, kto je lubi, powinien wyeliminować je ze swojej diety na dobre, ale może warto zastanowić się nad ich ograniczeniem?

Wybierając wodę smakową zwróć uwagę na jej skład – wybierajmy zawsze wody, w których jest najmniej dodatków. Trzeba zwrócić także uwagę na to, czym są słodzone. Decyduj się zawsze na te z dodatkami naturalnych soków, bez konserwantów, które, jak wszystkim wiadomo, nie należą do najzdrowszych i najlepiej tolerowanych przez nasze ciało substancji.

Jeżeli jednak możesz, to pij klasyczne wody mineralne, które z pewnością są zdrowsze. Jeśli potrzebujesz odmiany, spróbuj stworzyć swoje własne wody smakowe na bazie zdrowej mineralnej i dodatków ulubionych owoców. Do wody wrzuć po prostu kilka plasterków cytryny lub limonki lub zupełnie inny owoc, na który akurat masz ochotę. Jeśli lubisz miętę, dodaj kilka jej listków, a zwykła woda zmieni swój smak na bardziej orzeźwiający, zachowując wszystkie swoje właściwości.

Jeżeli liczysz kalorie lub akurat jesteś na diecie, nie daj się zwieść i wmówić sobie, że: „Woda to woda” i ta smakowa też nie ma żadnych kalorii – to kłamstwo. Wody smakowe mogą zawierać nawet do 300 kalorii na 1.5 litra. Fałszem byłoby stwierdzenie, że smakowe wody mineralne są bardzo niezdrowe, jednak zwykłe z pewnością są zdrowsze i korzystniejsze dla całego Twojego organizmu.


Więcej porad fitness na tym blogu.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Jakie produkty wyeliminować z diety, gdy ma się cukrzycę?

Jakie produkty wyeliminować z diety, gdy ma się cukrzycę?


Autor: Monika Dywijska


Choć o diecie w cukrzycy powiedziano już wiele, osoba, która zaczyna zmagać się z tą chorobą, często ma prawo do odczuwania pewnej dezorientacji.


Wiedza teoretyczna, którą dysponuje, jest bardzo bogata, brakuje jednak konkretnych informacji dotyczących tego, co jeść oraz tego, jakich produktów bezwzględnie unikać. Na szczęście, mówimy o problemie, który można rozwiązać z dużą łatwością.

Już na wstępie warto więc podkreślić, że dieta w cukrzycy nie może zakładać eliminacji jakichkolwiek składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Części chorych wydaje się, że ich najważniejszym zadaniem jest wyeliminowanie z diety każdej postaci węglowodanów, tego rodzaju nieroztropne zachowanie może jednak pociągać za sobą wyjątkowo niebezpieczne skutki i w żadnym wypadku nie powinno być przez nikogo naśladowane. Dieta powinna być zatem bogata i różnorodna, choć oczywiście konieczne jest wprowadzenie pewnych ograniczeń w porównaniu z tymi nawykami żywieniowymi, z którymi mieliśmy do czynienia przed postawieniem diagnozy przez lekarza.

Najbardziej niebezpieczne dla cukrzyka są nie węglowodany rozumiane jako całość, ale przede wszystkim produkty bogate w cukry proste. Słodycze, słodzone napoje, serki, jogurty, owoce, a nawet reklamowane jako bardzo zdrowe soki owocowe to produkty, które są w stanie doprowadzić do przejścia choroby w jej zaawansowane stadium, zalecane jest więc ograniczenie ich w diecie. Równie restrykcyjnie wypada podejść do tłustych potraw, okazuje się przy tym, że niebezpieczne bywa nie tylko tłuste mięso, ale także bogate w tłuszcz sery. Oczywiście, nie można pozbawiać organizmu białka zawartego w wymienionych tu produktach, z powodzeniem dostarczać będzie go jednak również chudy nabiał, chude mięso oraz ryby, które powinny zagościć na stałe w jadłospisie cukrzyka.

Mówiąc o diecie cukrzyka nie wolno zapominać i o tym, że ważne jest nie tylko to, co, ale i jak jemy. Duże znaczenie ma również nasz stosunek do używek, diagnoza postawiona przez lekarza powinna być więc bodźcem skłaniającym nas do wyeliminowania z naszej diety zarówno alkoholu, jak i papierosów.


Więcej informacji na temat prawidłowego odżywania w cukrzycy znajdziesz na blogu slodziak.eu w dziale tropiąc zdrowie.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

O jakich zaleceniach dietetyka należy pamiętać w pierwszych fazach rozwoju cukrzycy?

O jakich zaleceniach dietetyka należy pamiętać w pierwszych fazach rozwoju cukrzycy?


Autor: Monika Dywijska


Bez względu na to czy stan cukrzycy jest na tyle zaawansowany, że konieczne jest przyjmowanie insuliny, czy też lekarz nie zalecił jeszcze tego środka przeciwdziałającego postępowi choroby, jednym z najważniejszych zadań pacjenta jest utrzymanie właściwego stężenia cukru we krwi.


Cel ten można osiągnąć na kilka sposobów. W leczeniu chorego ogromne znaczenie ma przede wszystkim właściwa dieta. Jakie zalecenia mają kluczowe znaczenie wówczas, gdy choroba nie weszła jeszcze w zaawansowane stadium, a przyjmowanie insuliny nie jest jeszcze konieczne?

Najważniejszym zaleceniem pozwalającym na osiąganie właściwego stężenia cukru we krwi jest utrzymywanie właściwej masy ciała. Moment, w którym podawanie insuliny nie jest jeszcze konieczne warto więc wykorzystać na pozbycie się nadwagi lub otyłości. Warto w tym miejscu podkreślić, że każdy chory na cukrzycę powinien przestrzegać diety odchudzającej dostosowanej do jego indywidualnych potrzeb i możliwości. Współpraca z dietetykiem jest więc zdecydowanie bardziej skuteczna i o wiele bezpieczniejsza niż stosowanie kolejnych diet pojawiających się w prasie poradnikowej.

Wskazane jest również przestrzeganie nie tylko stałej liczby posiłków, ale również regularnych pór ich przyjmowania. Tu najlepszy efekt przynosi dieta składająca się z pięciu posiłków spożywanych w co najmniej pięciogodzinnych odstępach czasu. Cukrzycy powinni pamiętać, aby ostatni posiłek został zjedzony przynajmniej cztery godziny przed snem. Oczywiście, zalecenie to jest aktualne również w odniesieniu do osób, które nie zmagają się z cukrzycą, choroba sprawia jednak, że jego znaczenie jeszcze wzrasta.
Znakiem rozpoznawczym produktów, które powinny zajmować najważniejsze miejsce w diecie cukrzyków jest niski indeks glikemiczny. Wielu producentów żywności stosuje już odpowiednie oznaczenia, jeśli jednak brakuje nam ważnych z naszego punktu widzenia informacji, warto zwrócić uwagę na stopień przetworzenia produktu, nad którego kupnem właśnie się zastanawiamy. Im wskaźnik jest niższy, tym bardziej wskazane jest spożycie produktu.

Warto pamiętać i o tym, że cukrzyca wymusza na chorych zmniejszenie spożycia produktów, które w innych wypadkach zalecane są przez dietetyków. Jest to najczęściej kojarzone z zakazem spożywania słodyczy. Niemal równie niebezpieczne potrafią być także owoce.


Więcej przydatnych informacji znajdziesz na blogu http://slodziak.eu

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

5 sposobów na zdrowe koktajle

5 sposobów na zdrowe koktajle


Autor: Artur Furmańczyk


Poprawnie przygotowane stanowią bogate źródło składników pokarmowych. Kupowane w sklepie lub niepoprawnie przyrządzone dostarczą dużych ilości cukru, tłuszczu i konserwantów. Jak przyrządzać zdrowe i pożywne koktajle?


Najlepszy koktajl - zrobiony samodzielnie.
Koktajle to doskonały posiłek naładowany składnikami odżywczymi. Jednak te kupowane w sieciach handlowych i restauracjach typu fastfood zazwyczaj zawierają duże ilości cukru i/lub syropu glukozowo-fruktozowego oraz duże ilości tłuszczu, przez co zawierają nawet 600 kalorii w porcji. Zdarzają się gotowe koktajle zawierające tyle tłuszczy nasyconych, co podwójny cheeseburger. Koktajl domowej roboty zawierał będzie tylko wyselekcjonowane i ulubione składniki.

Koktajle lubią podróżować.
Jeśli wybierasz się w podróż samochodem, wlej koktajl do kubka termicznego lub termosu. Zwłaszcza w okresie wakacyjnych wyjazdów schłodzony koktajl własnej roboty będzie pożywnym i orzeźwiającym posiłkiem. To także świetna alternatywa dla posiłków serwowanych w przydrożnych barach, gdzie składniki potraw nie zawsze są pierwszej świeżości i niekoniecznie pochodzą z pewnego źródła.

Koktajle z lodem są zdrowsze.
W Health Magazine opublikowano wyniki badań wskazujące, że osoby spożywające gęste koktajle czuły się po nich bardziej syte, niż po spożyciu tych bardziej płynnych. Na fakt ten nie miała wpływu wartość energetyczna, ponieważ do badań użyto koktajli z taką samą zawartością kalorii. Znaczenie miała sama konsystencja. Sposób na zwiększenie gęstości - dodaj lodu.

Zdrowe koktajle zawierają kawałki owoców.
Jeśli przedkładasz soki owocowe nad owoce krojone i jedzone w całości, pozbawiasz się bardzo cennego składnika - błonnika. Użyj banana, jabłek, awokado czy kiwi. Listę składników ograniczy wyłącznie Twoja wyobraźnia. W okresie zimowym niezastąpione są owoce mrożone. Mocny blender powinien poradzić sobie z nimi nawet bez rozmrażania.

Koktajle zawierają kwasy omega-3.
Łyżka stołowa siemienia lnianego dodana do koktajlu to doskonały sposób na jego wzbogacenie o dodatkową porcję błonnika, ale co ważne, także kwasów tłuszczowych omega-3. Nie wolno zapominać o orzechach, migdałach i pestkach dyni, które również zawierają kwasy omega-3, oraz sprawiają, że koktajl jest bardziej sycący.

Koktajle są doskonałym sposobem na urozmaicenie diety i dostarczenie cennych składników pokarmowych. Rób koktajle samodzielnie w domu, a wszystkie inne rady będą bez znaczenia. Zrobione w domu zawsze będą zdrowsze niż gotowe.


ACTIMED- sprzęt rehabilitacyjny

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Wyeliminuj cukier z codziennego odżywiania – poznaj stewię!

Wyeliminuj cukier z codziennego odżywiania – poznaj stewię!


Autor: rlight


Trudno uniknąć spożywania cukrów w nadmiarze. Znajduje się on w prawie w każdym produkcie spożywczym, co gorsza, w kosmicznych ilościach. Przykładem tego może być chociażby powszechnie uznawany za zdrowy jogurt owocowy, w którym znajduje się (w 400 ml) niemalże cała dzienna dawka cukru zalecana do spożycia przez dorosłą osobę.


Jak rozwiązać ten problem?

Na szczęście natura spieszy nam z pomocą i ma nam do zaoferowania naturalny, zdrowy słodzik. To stewia. Już od dawna była dostępna w sklepach ze zdrową żywnością bądź aptekach, jednak na szerszy rynek trafiła dopiero w 2008 roku. Być może to dzięki celowemu opóźnianiu przez przedsiębiorstwa cukiernicze - z obawy przed silną konkurencją - stewia na terenie Unii Europejskiej stała się możliwa do spożywania i sprzedaży dopiero w 2011 roku. Z czasem może wyeliminować z rynku zwykły cukier buraczany, jednak wszystko leży w rękach ludzi, którzy w końcu powinni należycie zainteresować się swoim zdrowiem.

Stewia a cukier

Jak zostało dowiedzione naukowo, stewia zupełnie nie szkodzi naszemu zdrowiu, w odróżnieniu od zwykłego cukru, który jest dla nas w nadmiarze toksyczny. Oprócz tego, nie zawiera też ani grama kalorii, co chroni nas przed otyłością, pozwalając zachować szczupłą sylwetkę bez rezygnacji ze słodyczy. Pamiętajmy, że każdy nadmiar spożywanego przez nas zwykłego cukru, który zawiera nic innego jak same węglowodany, powoduje osadzanie się tłuszczu w organizmie. Na początku są to pośladki, uda, brzuch, ale później problem staje się poważniejszy i może nawet doprowadzić do zawału mięśnia sercowego. Kolejnym plusem jest fakt, że stewia jest około 40 razy słodsza od cukru, więc w kuchni wystarcza na bardzo długo, przy czym nie musimy się martwić o datę ważności, gdyż stewia nie ulega fermentacji. Może nam służyć nawet kilka lat, nigdy się nie zepsuje. Jej cena jest zaledwie 3 razy wyższa od zwykłego cukru, dlatego w rzeczywistości wychodzi taniej.

Występowanie

W sklepach możemy spotkać się z różnymi postaciami stewii. Pierwszą, chyba najpopularniejszą, są tabletki. Dostaniemy również stewię w postaci płynu, gdzie już jedna kropelka wystarczy nam do posłodzenia herbaty. Rzadziej spotykana jest forma ususzonych listków, z których samemu trzeba ugotować słodki wywar. Jest również dostępna w postaci proszku.

Stewia nieco różni się smakiem od buraczanego cukru. Według opinii większości konsumentów bardziej przypomina miód, a do tego towarzyszy jej charakterystyczny, silny ziołowy zapach.


Więcej informacji na stronie: stewia - zdrowy i naturalny słodzik

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.