Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

czwartek, 1 października 2020

Sprzęty AGD a zdrowe odżywanie. Które z nich pomagają w utrzymaniu diety?

Zdrowa, zrównoważona dieta to nie tylko dobrej jakości produkty, ale też odpowiednie sprzęty AGD, ułatwiające ich przygotowanie. Wie o tym każdy kto próbował przejść na zdrowy tryb życia. W niniejszym artykule opowiemy o kilku ciekawych rozwiązaniach i sprzętach, które znacznie ułatwiają to zadanie.

SPRZĘTY PIERWSZEJ POTRZEBY

Artykuły gospodarstwa domowego, powszechnie nazywane AGD, to jedna z pierwszych rzeczy (tuż zaraz po meblach) o których myślimy przy urządzaniu nowego mieszkania, czy przeprowadzce. Najczęściej szukamy sprzętów jak najbardziej funkcjonalnych i bezawaryjnych. Coraz więcej osób zwraca też uwagę na ich design, tak by np. w kuchni tworzył on estetyczną całość w połączeniu z jej stylem.

Sprzęty AGD towarzyszą nam każdego dnia, sprawiając że nasze życie jest bardziej komfortowe. Odpowiadają one na różnorakie potrzeby i wyzwania współczesności.

Dzięki sprzętom AGD nim nie musimy przejmować się sprawami związanymi z gotowaniem i innymi domowymi zajęciami w takim stopniu jak pokolenie naszych matek, czy babek, które o wielu współczesnych udogodnieniach, stanowiących dziś standardowe wyposażenie kuchni, czy łazienki mogło jedynie pomarzyć. Dziś bez wielu nowoczesnych sprzętów AGD i rozwiązań z nimi związanych zupełnie nie wyobrażamy sobie naszego życia, a przynajmniej niektórych jego ważnych dziedzin.

JAKIE AGD DO KUCHNI?

Jeśli chodzi o sprzęty do kuchni to można by zaryzykować stwierdzenie że w ostatnich latach, wraz z modą na zdrowe odżywanie i tryb życia, jest to jedna z najbardziej rozwijających się gałęzi AGD, ciesząca się ogromną popularnością wśród osób, które chcą zmienić swój styl życia na bardziej zdrowy.

Wyznaczając sobie taki cel, często musimy zrezygnować z posiłków „na szybko”, zwykle jedzonych gdzieś na mieście w przerwach od pracy, gdyż nie zawsze należą one do najzdrowszych. Oczywiście nie jest to zasadą – również na mieście można jeść zdrowo, ale często w warunkach dzisiejszego szybkiego życia jest to po prostu trudne do zrealizowania na co dzień. 

Jedząc „na mieście” nigdy nie możemy mieć pewności, co do dietetyczności naszych posiłków i ich jakości. Dlatego też wiele osób, będących na diecie, czy po prostu dbających o zdrowe odżywanie, przygotowuje je sobie w domu.

Nie zawsze jednak mamy czas i ochotę na żmudne przygotowywania dietetycznych posiłków. Z pomocą przychodzą nam właśnie różnego rodzaju sprzęty AGD, zaprojektowane tak by w szybki sposób można było dzięki nim przygotować zdrowe jedzenie. (Świetnie ilustruje je oferta sklepu Eldomagd.eu, która stała się dla nas inspiracją do napisania tego artykułu). Oto kilka z takich niezwykle przydatnych sprzętów:

Wyciskarka do soków

Podstawą niemal każdej diety i zdrowego odżywania jest ograniczenie różnego rodzaju „kolorowych ” napojów, które zawierają ogromne ilości szkodliwego cukru, na rzecz wody oraz soków.

Te drugie, powinny być zawsze świeżo wyciskane i wypijane do śniadania, jak i przy innych posiłkach, tak żeby mogły zapewnić potężną dawkę witamin już z samego rana, co da nam dużo energii na cały dzień.

Aby szybko go przygotować, warto mieć w domu wyciskarkę do soku lub sokowirówkę, które pomogą wydobyć to co najcenniejsze w owocach bez zbędnych ceregieli, na które często o poranku nie mamy zbyt wiele czasu.

Blender

Kolejny z niezbędnych przy diecie sprzętów AGD to blender, występujący najczęściej w wariantach ręcznym oraz kielichowym, z których każdy posiada swoje specyficzne właściwości.

Blender pozwoli nam w ekspresowym tempie zmiksować owoce, warzywa, a także inne składniki, które same w sobie mogą być smaczne i dietetyczne, lub stanowić część innych dań. jak np. zupy kremy.

Z pomocą blendera możemy przygotować również pożywne koktajle owocowe lub warzywne, które świetnie nadające się do zabrania ze sobą do pracy, czy na weekendową wycieczkę z naszą rodziną.

Dzięki prawdziwej modzie na koktajle z łatwością znajdziemy ciekawe przepisy na jednym z wielu blogów poświęconych zdrowemu odżywaniu. Nic nie stoi na przeszkodzie spróbować również stworzyć własny, unikatowy przepis.

Grille elektryczne

Oprócz samych produktów, bogatych w wartości odżywcze największe znaczenie przy zdrowej diecie ma sposób w jaki przygotowujemy posiłki. Bez odpowiednich sprzętów AGD nie będziemy w stanie „wycisnąć” z nich jak najwięcej dobroczynnych składników, a czasem nawet możemy je utracić.

Dla wielu gotowanie na parze, czy też jego beztłuszczowe formy, kojarzą się z mało smacznymi, „suchymi” daniami. Nic bardziej mylnego. Przy dzisiejszej zaawansowanej technologii, mięso przygotowywane na grillu elektrycznym, czy też tradycyjnym, praktycznie nie różni się od siebie.

Na dodatek jest ono znacznie zdrowsze, niż smażone na patelni, gdyż nie zawiera szkodliwego tłuszczu. Na elektrycznym grillu z powodzeniem przygotujemy nie tylko mięsa, ale również inne dania. I co również ważne, nie ogranicza nas w tym żadna pora roku, czy przestrzeń.

Waga kuchenna

Skoro decydujemy się na dietę i zdrowe odżywania to z pewnością interesują nas również jej efekty. Waga łazienkowa, czy kuchenna będzie świetnym dopełnieniem pozostałych sprzętów AGD oraz motywacją do wyznaczania sobie kolejnych celów, tak ważną przy odchudzaniu.

Bez względu jednak na to, czy odchudzamy się, czy po prostu pragniemy prowadzić zdrowy tryb życia, warto mieć wagę w swoim domu, żeby móc kontrolować zdrowie i w odpowiednim momencie reagować. Niekoniecznie przecież musimy używać wagi, jako „straszaka” na siebie samych czy też innych domowników. Prędzej jako pozytywny motywator.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Pakowarka próżniowa nie tylko w profesjonalnej kuchni

Pakowarka próżniowa, inaczej pakowaczka, służy do zabezpieczania żywności. Zapakowane próżniowo produkty dłużej zachowują świeżość. Z racji tego, że do wnętrza szczelnego foliowego opakowania nie dociera powietrze, pożywienie wolniej ulega rozkładowi.

Dzięki pakowarce próżniowej zyskujemy większą szansę, że przechowywane pożywienie zachowa swoje walory smakowe, zapachowe, odpowiednią twardość czy chrupkość. Urządzenie może przyczynić się do powstawania mniejszej ilości strat w kuchni, a także ma znaczący wpływ na komfort pracy osoby zajmującej się przygotowaniem posiłków. Pakowarki próżniowe są niezastąpione w profesjonalnej gastronomii. Dzięki szybkości i powtarzalności pracy pozwalają na zaoszczędzenie czasu i automatyzację niektórych zadań, codziennie po wielokroć wykonywanych w kuchni. Możemy szybko zapakować żywność do mrożenia i taką, która chcemy np. przechować jakiś czas w lodówce. Zabezpieczyć warzywa i owoce folią, by nie wchłaniały zapachów z otoczenia. Pakowarki próżniowe znajdują zastosowanie w cateringu czy kuchni molekularnej, gdzie szybkie pakowanie jest niezwykle istotne. Sprawdzają się też w innych obiektach gastronomicznych, sklepach i hurtowniach.

 

Jak działa pakowarka próżniowa?

 

Pakowarki odsysają powietrze z wnętrz opakowań foliowych, jednocześnie wytwarzając szczelne zgrzewy zamykające. Każda pakowarka próżniowa, niezależnie od konstrukcji, jest wyposażona w pompę, a także w listwę zgrzewającą pokrytą teflonem. Urządzenie posiada przestrzeń zamykaną hermetyczna pokrywą, w której umieszczamy przedmiot, który ma zostać zapakowany. Po uruchomieniu pakowarki, przez odessanie powietrza, następuje wytworzenie próżni wewnątrz całej komory urządzenia. Na koniec następuje zgrzanie folii. Po zakończeniu zgrzewania komora zazwyczaj automatycznie otwiera się.

 

Do pakowarki używamy worków z folii gładkich, które są szeroko dostępne i ekonomiczne. Użytkowanie pakowarki próżniowej nie wiąże się zatem z wysokimi kosztami. Kolejna zaletą jest duży zakres regulacji parametrów zgrzewania i precyzyjne stopniowanie siły odsysania powietrza, oferowane przez większość nowoczesnych urządzeń. Praca z pakowarką jest zatem prosta, szybka i przyjemna oraz dostosowana do konkretnych potrzeb. Pakowarki próżniowej można z powodzeniem używać w gospodarstwie domowym, we własnej kuchni. Urządzenie może przyczynić się do znacznej oszczędność pieniędzy dzięki ograniczeniu strat żywności oraz oczywiście do oszczędności czasu.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Jak używanie blendera wpływa na nasze zdrowie

W dobie Internetu za najnowszymi trendami nie musimy już przeglądać czasopism, to, co modne, dyktują teraz portale typu Facebook czy Instagram. Tak też stało się z gotowaniem, dzięki czemu coraz więcej ludzi sięga po zdrową, nieprzetworzoną żywność, chętniej zaopatrują się we własny sprzęt do gotowania. Jak wpływa to jednak na nasze zdrowie?

Dyskusję powinniśmy zacząć od najważniejszego posiłku w ciągu całego dnia, czyli śniadania. Polacy niestety namiętnie ten posiłek ignorują, skupiając się na obiedzie. Na obiedzie, przy którym rodzina może spędzić wspólny czas, na obiedzie, którego przygotowanie tak starannie pielęgnujemy. Na obiedzie, który niestety wypełnia nam żołądek do pełna, utrudniając trawienie. Najczęściej składa się bowiem z kawałka mięsiwa, ciężkiego sosu i kartofli.  Wyobraźmy sobie zatem, że talerz ciężkostrawnego posiłku moglibyśmy zastąpić zupą krem ze zblendowanych warzyw, np. z buraków z dodatkiem mleczka kokosowego czy z pieczonej papryki w towarzystwie zmiksowanych pomidorów. Tego typu zupa nie tylko zawiera dużo mniej kalorii, jej płynna konsystencja ułatwia także trawienie, dostarczając nam przy okazji zbawiennych dla organizmu witamin i innych cennych składników. Jeśli zupa to dla nas za mało, za pomocą blendera możemy z łatwością przygotować kotleciki warzywne, zmielone razem z kaszą jaglaną, najzdrowszą ze wszystkich kasz. Pozwoli nam to zminimalizować ilość spożywanych niezdrowych tłuszczy znajdujących się w pieczonym czy, co gorsza, smażonym mięsie.

Wróćmy zatem do śniadania, czyli kluczowego posiłku. Choć rano zawsze goni nas pośpiech, nie należy ignorować pierwszego dania, które powinniśmy spożyć w ciągu godziny od przebudzenia. Większość z nas sięga niestety po sklepowe drożdżówki lub przygotowuje ciągle te same kanapki, niewiele mające wspólnego ze zdrowym odżywianiem. W blenderze możemy jednak przygotować kolorowe, smaczne pasty kanapkowe, w tym również wegańską, zdrowszą wersję paprykarza szczecińskiego, którym będziemy mogli się pochwalić przed współpracownikami. Zastąpienie sera i wędlin pastami kanapkowymi, np. z zielonego groszku, ciecierzycy czy suszonych pomidorów, ponownie pozwoli nam drastycznie uciąć ilość przyjmowanych w ciągu dnia kalorii. 

Jak głoszą najnowsze badania, powinniśmy przyjmować drobne porcje jedzenia średnio co trzy, cztery godziny, regulując w ten sposób pracę żołądka oraz przyspieszając metabolizm, co sprzyja diecie. Pamiętajmy także, że regularne dostarczanie cenne składniki organizm wykorzystuje do wyprodukowania energii niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania. Niesłusznie zatem sięgamy po łatwo dostępne chipsy czy batoniki, nawet jeśli ich producent zapewnia o braku konserwantów czy cukru. Również w tym pomoże nam blender, pozwalając przygotować pożywne koktajle, na przykład z bananów czy truskawek, które wystarczy przelać do szczelnego opakowania i wrzucić do torby, sięgając po nie w chwili głodu. 

Blender przyda się także łasuchom pragnącym ograniczyć przyjmowanie przetworzonej żywności. Z jego pomocą zmielimy orzechy na masło orzechowe, przygotujemy nutellę z orzechów laskowych, kakao oraz miodu. Możemy także zdecydować się na zdrowszą wersję naleśników, jajka zastępując zmielonymi płatkami owsianymi.

Jak widać, korzystanie z blendera całkowicie zmienia naszą dietę, umożliwiając zwiększenie liczby spożywanych owoców i warzyw. Zawarte w nich witaminy i inne cenne składniki sprawiają, że czujemy się zdrowi i pełni energii i chęci do życia. Czym prędzej zatem wyposażmy swoją kuchnię w to urządzenie i odczujmy przyjemną zmianę na własnym ciele. 

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Co można wrzucać do blendera

Rosnąca popularność kanałów i programów kulinarnych pozwala nam na odkrywanie nowych smaków z dalekich krain, współpraca międzynarodowa i turystyka umożliwiają nam tych smaków kosztowanie, natomiast najszybciej rozwijająca się dziedzina - technologia - daje nam możliwość samodzielnego przygotowania nowych potraw.

To urządzenie zna już każdy przeciętny Polak, kilka lat temu nie było ono jednak dostępne w naszym kraju. Panie domu preferowały ręczne przygotowywanie potraw, co niestety znacznie wydłużało ten proces. Dziś na szczęście coraz więcej amatorów dobrej kuchni sięga po nowoczesne sprzęty, w tym właśnie blender, który, zajmując niewiele miejsca i zabierając niewiele energii, umożliwia błyskawiczne zmielenie, zmiksowanie, ubicie i wymieszanie... No właśnie, czego? Przyjrzyjmy się bliżej potrawom, do których przyda się blender.

Owoce. Absolutnie wszystkie. Możemy użyć końcówki potocznie zwanej żyrafą i zmiksować owoce w osobnej miseczce, możemy wrzucić je do dołączonego kielicha i zmielić je razem z wodą czy mlekiem, przyrządzając koktajl. Błyskawicznie przygotujemy mus na szarlotkę, smoothie bananowe czy... sorbet truskawkowy, blendery bowiem o mocy wyższej niż 400 W z powodzeniem zmiksują również mrożone owoce.

Warzywa. Po co się ograniczać? Jeżeli przyjdzie nam ochota na koktajl z buraka, wystarczy wrzucić go do kielicha. Jest to lepsze rozwiązanie niż wyciśnięcie z niego soku w sokowirówce, gdyż nie wyrzucamy żadnej części buraka, a co za tym idzie - zawartych w nich witamin. Jeżeli mamy ochotę na pastę na kanapki, na przykład z zielonego groszku, wystarczy zmielić go wspomnianą wyżej żyrafą.

Nabiał. W tej kwestii blender pokazuje swoje wszechstronne możliwości, nie mówimy bowiem tylko o przygotowaniu ciasta na naleśniki czy zmieleniu twarogu na sernik, specjalna końcówka blendera pozwoli nam także ubić śmietanę czy białka na puszystą pianę w dosłownie kilkanaście sekund. 

Kasze. Choć to zagadnienie może zaskakiwać wielu z nas, wegetarianie i weganie wiedzą, jak świetne właściwości, nie tylko zdrowotne, mają kasze. Ugotowana, ostygnięta i zmiksowana kasza jaglana znakomicie posłuży jako podstawa do sernika, możemy do niej wrzucić dowolne dodatki, uzyskując upragniony smak. Kasza jaglana świetnie sprawdzi się także w słonych kompozycjach, tworząc bazę dla takich past, jak paprykarz szczeciński, czy dla kotlecików warzywnych, zastępując jajko.

Bakalie. Z pewnością ucieszy to amatorów słodyczy. Blender pozwoli nam przygotować masło orzechowe (wystarczy podsmażyć na suchej patelni garść orzechów i miksować do uzyskania płynnej konsystencji) czy nawet nutellę (miksując orzechy laskowe z odrobiną mleka, kakao i miodu). W tym urządzeniu możemy także zmielić sezam, uzyskując w ten sposób tahini, jeden z lepszych składników kuchni wschodniej.

Mięso. Wielu Polaków z pewnością czekało na ten podpunkt. Choć niektórzy preferują klasyczne maszynki do mięsa, blender ręczny pozwoli nam na szybkie i dokładne przygotowanie kotlecików mielonych. Nie wahajmy się i poeksperymentujmy z innymi rodzajami mięsa.

Jak widać, blender nie ma absolutnie żadnych ograniczeń. Przy jego pomocy z powodzeniem przygotujemy śniadanie, obiad, deser, kolację i wiele przekąsek. Czym prędzej sięgnijmy zatem po to niezastąpione urządzenie!

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Magia blendera

Niektórzy z nas pamiętają jeszcze, jak kilkanaście lat temu wzdychali do amerykańskich filmów, w których panie domu przygotowywały najlepsze potrawy za pomocą jednego drobnego urządzenia. Blender dotarł na szczęście i do Polski, skracając czas gotowania i umożliwiając przygotowanie zaskakujących potraw. W czym tkwi jego sekret?

Swoją tajemniczą nazwę blender zawdzięcza angielskiemu słówku "blend" oznaczającemu nic innego jak mieszanie. Urządzenie zaskakiwać może również kształtem, gdyż jego podstawę, w której ukryty jest silniczek, trzymamy podczas pracy w rękach, co nie tylko pozwoli nam zaoszczędzić mnóstwo miejsca w kuchni, ale także sprawnie przygotowywać posiłki. Popularność zyskał jednak dzięki dołączonym do zestawu pojemnikom oraz różnym końcówkom, dzięki którym przygotujemy dowolne potrawy. Przyjrzymy im się zatem bliżej.

Najtańszą wersję blendera możemy kupić już za kilkadziesiąt złotych, za które otrzymamy sam korpus, kształtem przypominający rączkę do joysticka, oraz najpopularniejszą z końcówek, tak zwaną "żyrafę", która poradzi sobie ze zmieleniem prawie wszystkiego, co nam wpadnie do głowy. Dzięki ręcznemu blenderowi przygotujemy potrawy bezpośrednio w garnku czy większej misce, dokładnie mieląc potrawę w drobny pył, co świetnie sprawdzi się na przykład w przypadku past warzywnych. 

Kilkanaście złotych więcej dopłacimy za dwie lub trzy dodatkowe końcówki, które pozwolą nam dokładnie ubić śmietanę czy białka oraz starannie zmiksować krem do tortu czy ciasto na naleśniki, unikając w ten sposób powstawania gródek. 

Do najdroższej wersji natomiast dołączone zostaną także tzw. kielichy, najczęściej w dwóch rozmiarach, które dzięki szczelnemu zamknięciu pozwolą nam na zmiksowanie płynniejszych potraw, na przykład koktajlu owocowego. Tego typu kielich przyda się także przy produkcji masła orzechowego czy tak zwanej tahini, czyli pasty sezamowej. Długie miksowanie w kielichu pozwoli nam bowiem na zmiksowanie orzechów do ich płynnej postaci, z czym nie poradzi sobie blender ręczny. 

Warto zwrócić także uwagę na moc urządzenia, która, w zależności od producenta, waha się w granicach od 200 do nawet 800 W. Te najsłabsze pozwolą nam na niedokładne zmielenie miększych składników, na przykład bananów, zaś te najsilniejsze poradzą sobie nawet z przygotowaniem sorbetu z mrożonych owoców. Pamiętajmy, że od mocy urządzenia zależy nie tylko jakość potraw, ale także sam czas ich przygotowania. Blender jest drobnym urządzeniem, dlatego jego silniczek dość szybko się przegrzewa. Jeśli zależy nam na dokładnym zmieleniu składników lub przygotowania czasochłonnych, wspomnianych wyżej past, wybierzmy urządzenie o mocy ok. 500 W. 

Jak widzimy, zachwyty nad amerykańskimi filmami mają swoje uzasadnienie. Niezwykłe urządzenie, jakim jest blender, pozwoli nam na odkrycie kuchni na nowo, ucząc się wygodniejszej wersji potraw polskich, ale także odkrywając nieznane dotychczas smaki egzotyczne. Czym prędzej sięgnijmy zatem po to niezwykle tanie, zajmujące mało miejsca, wielofunkcyjne urządzenie, które pozwoli nam na ograniczenie kupowania przetworzonej żywności. Blenderem możemy bowiem przygotować nawet... masło orzechowe typu "Nutella".

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.