Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

piątek, 18 grudnia 2020

Mity na temat skutków ubocznych kreatyny

To oczywiście bardzo dobry krok, aczkolwiek w tym miejscu chcemy w sposób szczególny zapytać o taki aspekt, jakim są ewentualne skutki uboczne stosowania kreatyny. Tak naprawdę możemy powiedzieć, iż wokół nas narosło wiele opinii na temat kreatyny, narosło bardzo wiele negatywnych opinii na temat możliwych do wystąpienia skutków ubocznych.

Czy kreatyna szkodzi?

Czy jednak kreatyna faktycznie może nam zaszkodzić? Jeśli spojrzymy na przeprowadzone badania, to musimy jasno powiedzieć, że kreatyna jest suplementem diety, który nie wiąże się z wieloma różnymi możliwymi do wystąpienia skutkami ubocznymi. Tak naprawdę możemy tutaj mówić jedynie o przyroście masy ciała, co w przypadku niektórych osób nie jest niczym pożądanym. Owszem, możemy zetknąć się z takimi dolegliwościami jak kłopoty żołądkowe, jak odwodnienie, bolesne skurcze mięśni czy też zwiększona podatność na urazy, na naciągnięcia mięśni, ale tak naprawdę mówimy w tym miejscu o sytuacjach, w których przyjmujemy nazbyt dużą dawkę kreatyny. Jeśli bowiem dawkujemy ją w odpowiedni, w prawidłowy sposób, to nie ma żadnych obaw, iż wywoła ona jakiekolwiek dolegliwości.

Kreatyna a serce

Warto również obalić w tym miejscu jeszcze jeden mit, który tutaj funkcjonuje. Mowa mianowicie o powiązaniach stosowania kreatyny z ostrymi zespołami wieńcowymi. To kolejny mit, który nie ma swojego potwierdzenia w rzeczywistości, który nie ma swojego potwierdzenia w przeprowadzonych badaniach. Jaki z tego wniosek? Kreatynę możemy jak najbardziej stosować nie obawiając się o jakiekolwiek dolegliwości, można ją stosować w sposób bezpieczny, ale najważniejszym elementem jest to, aby stosować się do zalecanych dawek oraz do właściwych pór przyjmowania. Wszelkie mity na ów temat należy obalać, ponieważ mamy tutaj do czynienia z jednym z najbezpieczniejszych suplementów diety dla sportowców, a więc bez obaw można po niego sięgnąć.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Białko w diecie wegan

Jednakże wiemy dobrze, że nie tylko mięso, mleko czy też jaja mogą być dla nas źródłem białka. My w tym miejscu musimy podkreślić, że w przypadku wegetarian oraz wegan bardzo dobrym źródłem białka stają się rośliny strączkowe.

Gdzie znajdziemy białko?

Fasola, groszek, soczewica, fasolka szparagowa, aczkolwiek w głównej mierze powinniśmy w tym miejscu wskazać na taki produkt, jakim jest soja. Dlaczego akurat o niej mowa? Jeszcze do niedawna soja nie była bardzo doceniana, aczkolwiek w tej chwili wszystko się zmieniło. Soja jest jedyną rośliną, o której można powiedzieć, jako o pełnobiałkowej. Co to oznacza? Produkty pełnobiałkowe to te, które zawierają w sobie wszystkie niezbędne dla zdrowego funkcjonowania aminokwasy egzogenne, a więc takie, których nasz organizm nie jest w stanie wygenerować, wyprodukować samodzielnie.

Źródło pełnowartościowego białka

Zasadniczo źródłem pełnowartościowego białka jest mięso, mleko czy też jaja, aczkolwiek nie możemy nie wspomnieć w tym miejscu właśnie o soi, która w przypadku osób preferujących wegański i wegetariański styl odżywiania się odgrywa główną rolę, odgrywa bardzo znaczącą, kluczową rolę. Niezależnie, bowiem od tego czy spożywamy pokarmy mięsne, czy też nie, nasz organizm wymaga tego, aby dostarczyć mu odpowiedniej dawki odpowiedniego białka, a więc tego zawierającego w sobie aminokwasy egzogenne. W przeciwnym razie trudno będzie nam mówić o utrzymaniu naszego zdrowia w dobrej kondycji, trudno nam będzie mówić o dobrym samopoczuciu, na co dzień. Dieta wegetarian oraz wegan powinna być bardzo skrupulatnie przygotowywana, ponieważ w ich przypadku nie można nie zwrócić szczególnej uwagi na jakikolwiek aspekt związany z dostarczeniem wszystkich niezbędnych składników pokarmowych. Białko w tym miejscu odgrywa jedną z najważniejszych ról, ponieważ jest ono odpowiedzialne za wiele funkcji życiowych człowieka, za wiele różnych aspektów.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Najważniejsze mikroelementy – co jeść, aby zachować ich poziom?

Żelazo

Żelazo to najważniejszy składnik hemoglobiny. Pierwiastek jest także obecny w enzymach i białkach, które uczestniczą w przemianach metabolicznych. Warto podkreślić, że na niedobór żelaza są bardziej narażone kobiety, które na skutek miesiączkowania czy karmienia piersią tracą ten cenny minerał, co w efekcie może prowadzić do anemii, a co za tym idzie ogólnego osłabienia organizmu i problemów z cerą, paznokciami czy włosami. Aby uniknąć takich dolegliwości, należy wzbogacić swoją dietę w mięso, szczególnie wołowe, i najlepiej w formie wątroby. Żelazo znajdziemy również w żółtkach jaj, produktach pochodzenia zwierzęcego, a także w roślinach strączkowych, brokułach lub szpinaku. Żelazo pochodzenia roślinnego jest lepiej przyswajalne przez organizm, jeżeli występuje w towarzystwie witaminy C.

Cynk

Rola cynku jest nie do przecenienia, jeżeli zależy nam na dobrej kondycji skóry, włosów czy paznokci. Poza tym bierze też udział w metabolizmie węglowodanów, tłuszczów, białek i alkoholi. Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego i płciowego. Dzięki niemu szybciej i lepiej goją się też rany. Cynk znajdziemy w chudym mięsie, na przykład drobiu, a także rybach, owocach morza, jajkach, orzechach i warzywach strączkowych. Należy pamiętać, że spożycie produktów bogatych w cynk w za dużych ilościach, nie grozi przedawkowaniem, gdyż jego nadmiar jest samoistnie usuwany z organizmu.

Jod

Jod wpływa na prawidłową pracę tarczycy. Jako składnik hormonu wydzielanego przez ten gruczoł reguluje pracę układu mięśniowego i nerwowego. Okazuje się niezbędny do właściwego wzrostu i dojrzewania płciowego. Zapewnienie właściwego poziomu jodu jest szczególnie potrzebne kobietom w ciąży, gdyż warunkuje prawidłowy rozwój płodu. Jego niedobór jest natomiast przyczyną wola, choć trzeba przyznać, że niedostatek tego minerału jest powszechny właściwie na całym globie. Stąd m.in. pomysł soli jodowanej, która ma w skuteczny sposób zniwelować te braki. Jod znajdziemy jednak m.in. w rybach, owocach morza, ryżu czy w takich warzywach i owocach jak: sałata, szpinak, jabłko, gruszka. Zawsze dietę można wzbogacić w wyjazdy do nadmorskich kurortów, gdzie w powietrzu nie brakuje naturalnego jodu.

Chrom

Chrom to mikroelement, który reguluje poziom cholesterolu i kwasów tłuszczowych w organizmie. Uczestniczy także  w trawieniu białek i w metabolizmie glukozy. Może skutecznie wspomóc proces odchudzania, gdyż jako „uczestnik” przemian cukrowych sprawia, że poczucie głodu jest mniejsze. Chrom znajdziemy w drobiu, roślinach strączkowych, szparagach, brokułach i mące pełnoziarnistej.

Selen

Selen to mikroelement, który współdziała w połączeniu z witamina E, będąc w ten sposób źródłem większej witalności, co szczególnie mogą odczuć osoby starsze. Poza tym selen usuwa metale ciężkie z organizmu, jak na przykład srebro, rtęć, kadm, a także walczy z wolnymi rodnikami, które są odpowiedzialne za powstawanie nowotworów. Ten mikroelement znajdziemy w orzechach, mięsie, rybach czy warzywach strączkowych.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Odżywki na bazie białka

Mówiąc o odżywkach białkowych, możemy wskazać na kilka produktów, kilka różnych produktów, dzięki którym możemy zrealizować różne zakładane cele sportowe. Przede wszystkim wskazujemy w tym miejscu na białko serwatkowe, jako na jeden z bardziej popularnych sportowych suplementów przeznaczonych dla sportowców.

Odżywka na bazie białka

Na pewno jednakże nie jest to jedyna odżywka wyprodukowana na bazie białka i stosowana przez osoby żyjące w sposób aktywny. Mówiąc, bowiem o sportowych odżywkach na bazie białka, warto jest wskazać chociażby na białko kazeinowe, które charakteryzuje się bardzo długim czasem wchłaniania, co chociażby jest wykorzystywane przed snem i w ten sposób zapobiega się zjawisku katabolizmu mięśniowego. Mówiąc dalej o odżywkach sportowych na bazie białka, musimy jeszcze wskazać na białko sojowe. Tak naprawdę jeszcze do niedawna mało osób zwracało uwagę na tenże produkt i nie było to słuszne. Okazuje się, bowiem, że białko sojowe jest jedną z ciekawszych i jedną z tych skuteczniejszych sportowych odżywek.

Odżywki sportowe

Białko sojowe to jeszcze nie koniec. Mówiąc, bowiem o białkowych odżywkach dla sportowców, musimy wskazać jeszcze na białko jaja, musimy wskazać na białko pszeniczne, można mówić o matriksach białkowych czy też o gainerach, w których również mamy do czynienia z pewną ilością owego białka. Odżywki białkowe zazwyczaj stosowane są w sytuacjach, gdy pracujemy nad zwiększeniem masy mięśniowej, aczkolwiek na pewno nie jest to jedyny cel treningowy, który możemy realizować przy pomocy suplementów diety zawierających białko. Warto również dodać, że odżywki białkowe dzielą się na trzy zasadnicze rodzaje. Mowa mianowicie o koncentratach, o izolatach oraz o hydrolizatach białkowych, przy czym te dwa ostatnie stanowią bardziej skuteczną i bezpieczniejszą formę odżywek białkowych.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Skutki uboczne stosowania odżywek

W tym miejscu stwierdzamy, iż grupa sportowych odżywek to coś jak najbardziej skutecznego w swoim działaniu, aczkolwiek jednocześnie musimy w tym miejscu mówić o nieco innym aspekcie, a mianowicie o możliwych do wystąpienia skutków ubocznych. Z jakimi skutkami tutaj musimy się liczyć i czy zawsze należy je uwzględniać? Tutaj na pewno musimy do tej kwestii podejść w sposób indywidualny. Każda sportowa odżywka działa w nieco inny sposób i tym samym z każdą sportową odżywką mogą być związane nieco inne skutki uboczne.

Podstawa uzupełnienia treningu

Jest to podstawowy powód do tego, aby przed rozpoczęciem stosowania jakiejkolwiek sportowej odżywki, dokładnie zapoznać się z tym, co mamy zawarte na opakowaniu, z wszelkimi ostrzeżeniami. Na skutki uboczne muszą zwrócić uwagę osoby, które borykają się z jakimiś schorzeniami. U nich działanie sportowych odżywek może mieć różne oblicza. Podobnie sytuacja wygląda w przypadku młodzieży, w przypadku kobiet w ciąży. W odniesieniu do tych dwóch grup osób, musimy, bowiem mówić nie tylko o skutkach ubocznych, ale tutaj trzeba wskazywać na zagrożenie dla ich zdrowia. Dlatego też te dwie grupy osób powinny odstąpić od stosowania sportowych odżywek. Skutki uboczne mogą być bardzo zróżnicowane.

Jak odżywka wpływa na organizm

Bardzo ważnym aspektem jest, zatem dokładne obserwowanie siebie i różnych objawów. Jeśli takie zauważymy, należy bezwzględnie odstawić stosowanie odżywek sportowych, należy je zmienić albo też całkowicie z nich zrezygnować. W sportowych odżywkach chodzi o to, aby się wspomagać, a bynajmniej na pewno nie o to, aby sobie zaszkodzić, gdyż takie podejście na pewno nie przyniesie nam zadowolenia ani też nie przyniesie nam żadnych innych pozytywnych rezultatów. Skutki uboczne stosowania odżywek sportowych to poważny problem, na który należy zwrócić uwagę, którego powinniśmy mieć świadomość i którego na pewno nie możemy nigdy lekceważyć.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.