Witarianizm
Witarianizm jest dietą która polega głównie na jedzeniu tylko świeżych warzyw i owoców.
Witarianie nie jedzą w ogóle potraw gotowanych oraz wszelkich napojów (herbata , kawa , soki , napoje)
Zastępują je świeżą najlepiej źródlaną wodą.
Frutarianizm
Frutarianizm (inaczej frutarianizm , fruktorianizm)
Frutarianizm zaliczamy do najbardziej zaostrzonej formy wegetarianizmu.
Frutarianie nie jedzą nie tylko mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego , ale
także owoców , warzyw które musieliby sami zerwać.
jedzą owoce które spadną same z drzewa.
Dlaczego mleko i jego przetwory nie służą zdrowiu?
szczegóły : zobacz tutaj
Wypróbowane przepisy kulinarne. Ciekawe i smaczne potrawy. Zdjęcia potraw. Zdrowe odżywianie, zdrowa dieta, zdrowe jedzenie.
poniedziałek, 30 sierpnia 2021
Witarianizm i Frutarianizm
Zdrowa Soja
Największym na świecie producentem soi jest USA , skąd pochodzi ponad 50 % światowej produkcji. Soje produkuje sie także w Brazyli , Argentynie , Chinach oraz Indiach.
Soja ma bardzo duże walory odżywcze. Zawiera lekkostrawne białko, duża zawartość wapnia, potasu i magnezu. Produkty z soi pomagaja obniżyć poziom cholesterolu, pomagają zmniejszyć dolegliwości PMS i są mało kaloryczne.
Soja jest bardzo wartościowym pokarmem, podstawowym produktem diety wegetariańskiej oraz wegańskiej.
Z nasion soi robi się: kotlety, parówki, mleko, ser, śmietanę, majonez, mąkę, olej, kawę, orzeszki, czyli wszystko. Proteina sojowa jest dobrym dodatkiem do zup i sosów.
A teraz prosta i pyszna potrawa z tofu (sera sojowego):
Tofu w panierce:
Składniki :
400 g tofu, 1 jajko, mąka ziemniaczana do panierowania, 4 utarte ząbki czosnku, 2 łyżki imbiru, 2 dymki
sos: 4 łyżki pasty z fermentowanej soi, kilka łyżek wytrawnego sherry, 1 łyżeczka oliwy z oliwek pasty chilli, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka oleju sezamowego, 100 ml wody
Sposób przygotowania:
Tofu odciśnij z nadmiaru wody, potem owiń ręcznikiem między dwoma talerzami zostaw przyciśnięte na około 20-25 minut. Następnię pokrój tofu w gruba kostkę , panieruj w mące ziemniaczanej i roztrzepanym wcześniej jajku. Usmaż z obu stron na gorcej oliwie, osusz na papierze kuchennym.
Wymieszaj dokladnie składniki sosu. Dymkę pokroj w małe paseczki. Zeszklij na patelni czosnek, dymke oraz imbir, dodaj tofu. Zalej wszystko sosem. Duś na małym ogniu, aż sos wniknie w tofu i odparuje.
Podawaj z ryżem.
Smacznego! :)
Kasza gryczana
Kasza gryczana zawiera witamin B1 PP oraz wapń, żelazo, fosfor, potas i miedź
Kasza gryczana jest produktem cenionym od wieków w kuchni polskiej. Ugotowana na sypko stanowi niezastąpiony dodatek do wszelkiego rodzaju zrazów, pieczeni i sosów.
Używa się jej także do faszerowania drobiu i wyrobu kaszanki. Posiada niepowtarzalny i wyrazisty smak
Właściwości lecznicze
Medycyna ludowa wykorzystuje kasze gryczana jako pokarm rozgrzewający i ograniczający zbyt obfite miesiączki.
Odwar z kaszy podawano przy biegunkach.
A o to propozycja potrawy z kaszą gryczaną:
Kotlety mielone z soi z kaszą gryczaną:
Składniki:
Paczka kostki sojowej;
2 łyżki oliwy z oliwek;
1 cebula;
1 czerstwa bułka;
majeranek, oregano, bazylia;
sól, pieprz;
tarta bułka.
Sposób przygotowania:
Kostkę sojowa namoczyć w gorącej wodzie, po 15 minutach odsączyć, zemleć. Bułkę namoczyć i odcisnąć Cebule obrać i bardzo drobno posiekać
Połączyć, soję, cebulę i bułkę.
Dobrze wyrobić, połączone składniki, doprawić solą, pieprzem i dodać majeranek. Gdy masa będzie zbyt rzadka dodać 1-2 łyżki bułki tartej. Uformować kotleciki, obtoczyć w tartej bułce i smażyć z każdej strony na rozgrzanej oliwię na brązowo-złoty kolor.
Kotlety podawać z ugotowana na sypko kaszą gryczana, sosem pieczarkowym i ogórkiem kiszonym.
Smacznego! :)
Potrawy wegańskie cz.2
Naleśniki sojowe.
Składniki:
1 szklanka soi
1szklanka wody
sok pomidorowy - 1 szklanka
płatki owsiane - 1 szklanka
2 łyżki oleju
koper , pietruszka , bazylia , oregano
sól
Sposó przygotowania:
Zmiksować soję namoczoną na noc , wodę , sok owocowy i płatki owsiane . Dodajemy 2 łyżki oleju , zioła i sól, smażyć na patelni.
Ziemniaki duszone z jarzynami.
Składniki:
1 marchew
1 pietruszka
1 seler
2 papryki
kilka brokułów
pól puszki kukurydzy
2 ziemniaki
kilka pieczarek
zioła prowansalskie , sól
mleko sojowe
Sposób przygotowania :
Warzywa, pieczarki, ziemniaki pokroić drobno. Warzywa i pieczarki dusić, potem dodać ziemniaki, doprowadzić do miękkości. Zrobić zasmażkę, połączyć z potrawą, dodać zioła , sól i mleko sojowe, zagotować.
Naleśniki z brokułami.
Składniki :
Farsz:
Brokuły
1 cebula
2-3 zabki czosnku
2 łyżki kminku
bazylia , oregano
Sposób przygotowania :
Usmażyć naleśniki.
Farsz : Gotować brokuły 5 minut. Podsmażyć cebulę, dodać czosnek, kminek , zioła, smażyć 5 minut, dodać brokuły, smażyć 2 minuty, doprawić. Podawać np . z sosem pieczarkowym.
Smacznego ! :)
Potrawy wegańskie cz.1
Kotlety z jęczmienia
Składniki: kasza jęczmienna - 100 gr | 1 cebula | 2-3 ząbki czosnku | 10-15 dag orzechów włoskich | 1 marchew | 1-2 łyżki bułki tartej | mleko sojowe| majeranek | bazylia | oregano | sól | pieprz
Sposób przygotowania:
Ugotowany jęczmień zmiksować z podsmażoną cebulą, czosnkiem. Dodać zmielone orzechy, przetartą marchew, zioła, przyprawy, bułkę tartą, mleko sojowe. Wymieszać wszystko, uformować kotlety. Piec w piekarniku lub smażyć.
Kotlety z soi
Składniki: paczka kostki sojowej | 1 cebula | 2-3 ząbki czosnku | bułka grahamka | majeranek | lubczyk po 1 łyżce mąki ziemniaczanej i razowej
Sposób przygotowania:
Soje zalać goraca wodą, moczyc 15 minut, odcedzić, przepuścić przez maszynkę, wraz z cebulą, czosnkiem, bułką grahamką namoczoną w gorącej wodzie. Dodać zioła, sól, mąkę ziemniaczaną i razową, uformować kotlety i upiec.
Kotletyz czerwonej fasoli
Składniki: puszka czerwonej fasoli | 1 cebula | 4-5 łyżek płatków owsianych | majeranek | sól | pieprz do smaku | 2-3 łyżki wody
Sposób przygotowania:
Fasolę przekręcić przez maszynkę, dodać wodę, płatki owsiane, uduszoną cebulę, majeranek oraz przyprawy. Upiec na złoty kolor.
Kotlety z płatków owsianych
Składniki: 50 dag płatków owsianych | szklanka gorącej wody | 1 cebula | 1 łyżka oleju | majeranek | bazylia | oregano
Sposób przygotowania:
Cebulę udusić na oleju, dodać płatki owsiane do wrzącej wody i odstawić na 10 minut. Do płatków dodac uduszona cebulę oraz zioła. Uformować kotlety i piec na zloty kolor.
Smacznego ! :)