Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

poniedziałek, 30 sierpnia 2021

Papas arrugadas po polsku

Kanary na talerzu! Prosto, zdrowo i pożywnie, czyli tradycyjne danie kuchni kanaryjskiej w naszym rodzimym wiosenno-letnim wydaniu, oraz ciekawa alternatywa na ziemniaczki.

„Kuchnia ekstremalnie prosta” w moim mniemaniu stanowi najzdrowszy sposób odżywiania. Poza tym ma jeszcze inne zalety np. takie, że do jej przygotowania zazwyczaj nie potrzeba nieskończonej ilości naczyń kuchennych oraz narzędzi. Często gęsto zestaw przedmiotów niezbędnych do jej wykonania, to nóż, deska do krojenia oraz talerz lub miseczka. Widzicie więc, że oszczędzamy sobie czasu i roboty na zmywaniu naczyń, których po jakimś ekskluzywnym, wyszukanym daniu zazwyczaj jest co niemiara. Dziś nie będzie tak źle. Natomiast zadowolenie po zjedzeniu takiego jak dziś zaprezentuję, dania „ekstremalnie prostego”, jest naprawdę niemałe, możecie przekonać się sami.

Kuchnia prosta jest zdrowa. Dlaczego tak uważam? Stare chińskie przysłowie głosi: Bóg stworzył pożywienie, a diabeł kucharza. Co dostaliśmy dobrego na tym łez padole, pochodzi od Boga. Człowiek jedynie przez swoją niezaspokojoną rządzę wszystko chciał uczynić lepszym (ale jakoś mu do dziś dnia nie wyszło i wszystko zniszczył i uczynił szkodliwym i trującym). Bóg dał nam pożywienie w formie…surowej. Nie gotowanej, nie smażonej, nie pieczonej itd…owszem wszystkie te możliwości na przygotowanie posiłków zostały nam również udostępnione, czy należy jednak bezgranicznie z nich korzystać? Dziś jednak skorzystamy ale w przypadku ziemniaków chyba inaczej by nam na zdrowie nie wyszło :)

Człowiek rozkochał się jednak w sztuce kulinarnej do tego stopnia, że w swej żądzy obżarstwa, gotów jest pożreć nawet najohydniejsze świństwa (które nazywa się rarytasami, nie chcę podawać tu niesmacznych przykładów). Przygotowuje je smażąc, dusząc, piekąc, gotując, zapiekając, blanszując itd…tym samym pozbawiając składników swoich potraw tego co w nich najzdrowsze, czyli witamin i mikroelementów, zamieniając poprzez obróbkę termiczną np. pełne witamin warzywa, w pozbawione witamin warzywa, dodatkowo nasycając je toksycznymi związkami podczas tychże termicznych obróbek (szczególnie szkodliwe jest oczywiście smażenie).

To diabeł szkodzi człowiekowi, to chyba nie ulega wątpliwości. Zaszkodził swoimi kłamstwami całej ludzkości, od początku istnienia rodzaju ludzkiego, a swoją działalność kontynuuje do dziś. W owym chińskim przysłowiu jest więc naprawdę dużo prawdy: od Boga otrzymaliśmy pożywienie proste, surowe, łatwo przyswajalne przez nasz (jak w przypadku wszystkich roślinożernych stworzeń) długi układ trawienny.

Jednakże idąc za podszeptami tego złego jegomościa, uczyniliśmy z tego prostego pożywienia coś co po przygotowaniu często nie przypomina oryginału w ogóle. Ale co najważniejsze: szkodzi. Jedzmy więc kuchnię prostą, nieskomplikowaną, łątwą i co najważniejsze zdrową.

O zaletach prostej kuchni, można by jeszcze długo, ale to już nie dziś, to temat na osobny artykuł, który w swoim czasie się ukaże. Tymczasem przejdźmy już do treści właściwej, czyli przepisu na…

Papas arrugadas po polsku

A co to u licha jest to Papas arrugadas?

To jedno z tradycyjnych dań kuchni…kanaryjskiej, czyli rodem z wysp kanaryjskich. Są to ziemniaczki gotowane w mundurkach, w morskiej wodzie, bądź z dodatkiem morskiej soli, serwowane z paprykowo czosnkowym sosem zielonym tzw. Mojo Verde, lub Mojo Rojo (w wersji pikantnej). Ziemniaczki gotuje się w taki sposób aby woda odparowała całkowicie, by kryształki soli osadziły się wówczas na skórce. Prawdziwej smaczności przydaje jednak sos. Nie jest to coś, czego nie można wykonać w domowych warunkach. Sos taki (verde) to:

natka pietruszki i kolendry, zielona papryczka, czosnek, sól, pieprz, może być tymianek, ocet winny, oliwa z oliwek. Ale dziś coś jeszcze prostszego.

Składniki: ziemniaki, sól, koperek, nać pietruszki, czosnek, pieprz, olej lniany (lub oliwa extra vergin)

Przygotowanie:

Aby uzyskać efekt skrystalizowania soli na skórce gotujemy ziemniaki w minimalnej ilości wody pod szczelnym przykryciem, aby gotowały się wręcz w parze. Dobrze aby ziemniaczki były nieduże, najlepiej młode. Gdy zagotuje się woda, sypiemy na ziemniaki pierwszą łyżkę soli. Gdy będą już prawie miękkie, odparowujemy resztę wody (uchylając pokrywkę), ponownie posypujemy je solą, oraz przykrywamy delikatnie pokrywkę by nie wystygły, ale by reszta wody odparowała sobie spokojnie.

Ziemniaki mamy gotowe, teraz zrobimy nasz polski sos, prosty oraz zdrowy (szczególnie iż użyjemy oleju lnianego znanego ze swych właściwości antyrakowych).

Powiedzmy pół szklanki takiego oleju (na 2-3 os) wlewamy do miseczki. Najpierw dodamy czosnek, którego powiedzmy ok pół główki (zależy jak bardzo kto go lubi, ale i on znany jest ze swych niesłychanych właściwości zdrowotnych). Czosnek należy obrać, rozgnieść, dodać do niego pieprz i…zeszklić delikatnie (dosłownie minutkę) na maśle (najlepiej klarowanym bo najzdrowsze). Po czym jak już się ostudzi (aby nie wrzucać gorącego do oleju lnianego) dodajemy do miseczki z olejem, dodajemy posiekaną pietruszkę oraz koperek, mieszamy i….gotowe (ew. miksujemy w blenderze)! To szklenie czosnku przyda się bardziej tym, którzy twierdzą , iż czosnek surowy jest dla nich zbyt mocny. Jeśli ktoś lubi i może go zjeść sporo, najlepiej użyć surowego czosnku.

Polewamy sobie takie ziemniaczki naszym sosem, do tego wszystkiego bierzemy ulubione warzywo, lub sałatkę lub surówkę i prosty, zdrowy i smaczny posiłek mamy gotowy. Smacznego.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Bakłażany faszerowane warzywami

Genialna uczta warzywna, jedynie tak można określić to danie. W taki sposób przyrządzone bakłażany zadowolą nawet najbardziej wybrednych. Świetna wegetariańska potrawa dla lubiących gotować i zjeść coś ekstra. Zapraszam!

Czas przygotowania: 1h

Czas pieczenia: 1 h

Składniki:

4-5 dużych bakłażanów

1-1,5 puszki pomidorów

2-3 łyżki groszku

garść fasolki szparagowej zielonej (3-4cm dł.)

garść oliwek

½ pora

½ selera lub 2-3 łodygi selera naciowego

1 pietruszka

1 papryka czerwona

1 papryka żółta

3-4 ząbki czosnku

kilka pieczarek (niekoniecznie)

Natka pietruszki i/lub kolendry

parmezan lub twardy żółty ser

Przyprawy (opcjonalnie): sól, pieprz kolorowy,curry/ kolendra w proszku, kumin rzymski

lub: sól, pieprz, bazylia, oregano

Sposób przygotowania:

Farsz: Na początek kroimy czosnek w plasterki, a pora w grubsze krążki. Wrzucamy na kilka sekund czosnek, a za chwilkę pora na rozgrzaną oliwę i czekamy aż zmięknie. W tym momencie dobrze jest doprawić pora i czosnek, kolendrą i pieprzem, by wydobyć pierwszy aromat. Po chwili dorzucamy pokrojoną paprykę i dusimy pod przykryciem kilka minut. Seler i pietruszkę ścieramy na grubszych oczkach na tarce i dodajemy do duszących się warzyw. Seler naciowy obieramy i kroimy w drobną kostkę. Po kilku chwilach czas na groszek i fasolkę ( ja używam mrożonych, bo takie są najłatwiej dostępne) oraz pieczarki. Dodajemy szczyptę soli, trochę curry, pieprzu i kolendry. Dusimy je jeszcze kilka minut i wyłączamy.

W czasie, gdy warzywa się duszą, przygotowujemy bakłażany. Należy je dokładnie umyć, przepołowić wzdłuż i wydrążyć miąższ tak, by ścianki bakłażana miały 1-2 cm grubości. Środki kroimy w drobną kostkę lub paseczki i dodajemy do warzyw (można stopniowo w czasie krojenia dodawać je do duszących się warzyw). Na samym końcu dodajemy pomidory pokrojone w kostkę, zalewamy warzywa sokiem pomidorowym z puszki, dodajemy pokrojone oliwki, trochę zieleniny,jeszcze raz wszystko doprawiamy, i czekamy 5 min. Przyprawą, którą dodaję na samym końcu jest świeżo zmielony kumin rzymski i sól do smaku.

Piekarnik należy rozgrzać do 180-200 stopni oraz przygotować sobie blachę wyłożoną papierem do pieczenia, tak by bakłażany się do niej nie przykleiły.

Kiedy farsz jest gotowy, możemy nim napełnić po brzegi bakłażany i wstawiamy je do piekarnika na ok 40 min. Gdy widać, że bakłażany już dochodzą (tzn. marszczą się i widać, że są miękkie), posypujemy je z wierzchu startym serem i wstawiamy jeszcze na ok 10-15 min.

Smacznego!

Uwagi:

Ja bakłażanów po wydrążeniu nie solę, ani nie polewam sokiem z cytryny. Niesolone połówki nie są gorzkie (nie wiem skąd ten mit) i przez 0.5 h nie ściemnieją. Tyle potrzebujecie czasu, od momentu drążenia bakłażanów do momentu dokończenia farszu.

Farsz należy troszkę więcej posolić i doprawić, bo sam smak bakłażanów jest trochę mdły, ale nie polecam nadużywać soli. Ja za to nadużywam kolendry :)Jak ktoś nie ma kolendry, kuminu w proszku lub w ziarnach do zmielenia, niech doda więcej curry, gdyż w curry jest już kolendra mielona i kumin rzymski)

Bardzo wygodne w przygotowywaniu farszu jest naczynie typu wok. Warzywa powinny się dusić krótko i na średnim ogniu, ponieważ i tak będą pieczone w piekarniku o wysokiej temperaturze.

Proporcje podane w przepisie pozwolą nakarmić 3-4 osoby ;)

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Tort wegetariański wiosenny

Tort wegetariański wiosenny to kolejny tort wegetariański z tanim i prostym nadzieniem, w skład którego wchodzą m.in. rzodkiewki, ogórek i koperek, czyli taki wiosenny: pachnący świeżością i cieszący oczy kolorami.

Torty kanapkowe  są doskonałym pomysłem na różne uroczystości rodzinne. Smakuje nie tylko dorosłym, ale także dzieciom. Do przełożenia tortów wykorzystujemy wiele produktów, szczególnie  sezonowych. Dekorujemy je kolorowymi owocami i warzywami, a na wiosne nowalijkami.

Przepis na chlebek:
1 sztuka pieczona w tortownicy 21 cm.

Składniki:
25 g drożdży
4 dl mleka
1,5 szklanki mleka (4 dl)
1 łyżka oleju lub rozpuszczonej margaryny
pół łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
4,5 szklanki mąki (11 dl)

1. Rozkruszyć drożdże w misce.
2. Zagrzać mleko z olejem do 36 stopni. Rozrobić z drożdżami. Dodać sól i cukier.
3. Wyrobić ciasto: ręcznie lub w robocie. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.
4. Wyrobić szybko i włożyć do tortownicy (zajmuje połowę objętości). Można jeszcze potrzymać ze 20 minut, ale ja najczęściej od razu piekę, bo wszyscy w domu czekają na produkt końcowy.
5. Piec koło 30-40 minut w temperaturze około 200 stopni.
6. Wyjąć, wystudzić i pokroić na 3-4 warstwy, jak zwykły tort. Aha! Jeszcze ważna rzecz: można odkroić twarde części z góry bochenka i z boków.


Nadzienie
3 jajka ugotowane na twardo i posiekane

pęczek posiekanych rzodkiewek

posiekany ogórek

pół papryki czerwonej lub żółtej pokrojonej w drobną kostkę

posiekany koperek (2-3 łyżki)

sól, pieprz

2 dl śmietany 18 proc.2 dl majonezu

1. Połączyć jajka z rzodkiewką, ogórkiem, papryką i koperkiem.

2. Majonez wymieszać ze śmietaną.

3. Połowę majonezu wmieszać w nadzienie, którym przełożyć krążki chleba.

4. Resztą majonezu posmarować wierzch i boki tortu.

5. Udekorować według własnego poczucia estetyki.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Czym jest wegetarianizm

Dowiedz się czym jest wegetarianizm, zwróć uwagę na serwowaniu tego typu diety swoim dzieciom, dowiedz się jakie są korzyści wegetarianizmu. Odżywianie dla każdego!

Wegetarianizm jest wyborem coraz częściej dokonywanym przez osoby oraz rodziny. Rodzice zastanawiają się czy dzieci mogą bezpiecznie podążać za wegetariańską dietą i przy tym otrzymywać wszystkie potrzebne składniki odżywcze. Większość dietetyków i medycznych ekspertów zgadza się z tym że dobrze dobrana dieta wegetariańska może być bardzo zdrowym sposobem na życie.

Należy  zwrócić szczególną uwagę na serwowaniu dzieciom i nastolatkom wegetariańskiej diety, szczególnie kiedy nie zawiera mlecznych i jajecznych produktów. Oczywiście jak w każdej diecie, musisz zrozumieć że potrzeby dzieci zmieniają się w czasie dorastania.

Typy wegetariańskiej diety

Zanim twoje dziecko lub rodzina przeżuci się na wegetariańską diete, należy zauważyć że diety wegetariańskie są różne. Główne diety wegetariańskie:

Owowegetarianizm: spożywanie jajek, unikanie mięsa.

Laktoowowegetarianizm: spożywanie mlecznych i jajecznych produktów, unikanie mięsa.

Laktowegetarianizm: spożywanie mlecznych produktów, unikanie mięsa, jajek.

Wegan: spożywanie żywności tylko pochodzenia roślinnego.

Wielu ludzi jest pół wegetarianinem który wyeliminował czerwone mięso, ale może jeść drób oraz ryby.

Wybór wegetarianizmu

Dzieci i rodziny mogą stosować wegetariańską diete z  różnych powodów. Młodzi wegetarianie są przeważnie częścią rodziny która je wegetariańskie posiłki dla zdrowia, kultury, lub innych powodów. Starsze dzieci mogą decydować o zostaniu wegetarianem z troski o zwierzęta, środowisko , ich zdrowie oraz zwyczajnie chcą mieć pewność że w ich diecie znajduje się zdrowa żywność.

W większości przypadków, nie powinieneś być zaniepokojony jeśli twoje dziecko wybierze wegetarianizm. Porozmawiaj co to znaczy i jak wprowadzić to w życie zapewnij twojemu dziecku wybór  na zdrową i pożywną żywność.

Odżywianie dla każdego.

Twój lekarz lub dietetyk może pomóc ci zaplanować i monitorować zdrową wegetariańską diete. Rodzicie powinni dać dzieciom różnorodną żywność, która dostarcza wystarczającą ilość kalorii i składników odżywczych która umożliwi im prawidłowy rozwój.

Dobrze dobrana dieta wegetariańska może zapewnić dzieciom odżywcze potrzeby oraz zdrowotną korzyść. Na przykład, dieta bogata w owoce będzie bogata w błonnik oraz będzie zawierać niską zawartość tłuszczu. Szczególna zaleta tej diety jest poprawa krążenia poprzez redukcję cholesterolu i utrzymanie zdrowej wagi. Jednakże, dzieci i młodzież na wegetariańskiej diecie muszą uważać by otrzymywać odpowiednią ilość witamin i minerałów

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Popularność kuchni wegetariańskiej

Kuchnia wegetariańska zdobywa w Polsce i na świecie coraz większą popularność. Badania z lat 90-tych mówią o kilkunastu milionach wegetarian w samych Stanach Zjednoczonych. Jednak prawdziwą potęgą są Indie, gdzie liczba ludzi nie jedzących mięsa jest większa niż we wszystkich pozostałych krajach razem wziętych.

Powody przejścia na dietę wegetariańską są różne — jedni stawiają na zdrowy tryb życia, inni kierują się etyką, jeszcze inni po prostu nie lubią mięsa. Jakie by powody nie były, w dzisiejszych czasach coraz łatwiej wytrwać w wegetarianizmie z uwagi na coraz większą dostępność przeróżnych produktów żywieniowych pochodzenia roślinnego.

Również gotowanie staje się coraz prostsze. Istnieją maszyny które obiorą za nas ziemniaki, zetrą marchew, podgrzeją wczorajsze kotlety w 2 minuty czy nawet upieką chleb. Na brak pomysłów na potrawy także nie można narzekać.

Istnieje wiele przepisów wegetariańskich, które z łatwością można wyszukać w Internecie. Rynek książek kucharskich, w których znajdują się jedynie przepisy na potrawy bezmięsne, podobnie jest bogaty. Wiele z tych przepisów opisuje potrawy, które nigdy nie zawierały mięsa, jednak dużą część stanowią dania oryginalnie mięsne, lecz dostosowane do diety wegetariańskiej. Trzeba przyznać, że takie posiłki to duże ułatwienie dla osób bardzo przyzwyczajonych bardziej tradycyjnej polskiej kuchni, które mimo to chcą zmienić swój jadłospis.

Innym ważnym powodem popularyzacji kuchni wegetariańskiej są ceny produktów. W czasie sezonu warzywa są bardzo tanie, ceny mrożonek utrzymują przyzwoitą cenę przez cały rok. Koszt paczkowanych roślin strączkowych (fasola, soczewica, groch) również jest niewielki, a z jednego opakowania można przygotować kotlety na kilka dni.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.