Składniki :
2 jaja
75 g cukru
75 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa i Dekoracja :
100 g mrożonych malin
10 płatów białej żelatyny
1 laska wanilii
150 g syropu karmelowegolub jasnego miodu
400 g serka homogenizowanego
800 ml śmietany
kakao
olej słonecznikowy i cukier puder do formy
podłużne biszkopciki
KROK 1 :
Piekarnik rozgrzać do 180 C. Spód tortownicy o średnicy 26cm posmarować małem.
Jeśli tort ma być ozdobiony bitą śmietaną przed krokiem 11 ubić trochę śmietany, włożyć do szprycy. Biszkopciki (ok.17 sztuk) przekroić na pół. Po kroku 11 tort opruszyć kakao (palcami).
RADA : Aby tort miał kształ kopułki, najlepiej przygotowywać go w okrągłej, szklanej lub plastikowej salaterce. U góry miska powinna mieć średnicę 26 cm.
KROK 2 :
Biszkopt : jaja ubić z 2 łyżeczkami gorącej wody i cukrem na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać na masę, całość delikatnie wymieszać.
KROK 3:
Ciasto wlać do tortownicy z natłuszczonym dnem, piec w piekarniku około 15 min. Wyjąć z pieca, wystudzić. Zdjąć obręcz formy, biszkopt przełożyć z blaszki na kartkę kuchenną.
KROK 4:
Maliny rozmrozić następnie zmiksować na gładką masę. Płaty żelatyny namoczyć w zimnej wodzie. Laskę wanilii naciąć wzdłuż ostrym nożem, wyskrobać z niej rdzeń.
KROK 5:
Syrop karmelowy lub miód podgrzać z rdzeniem wanilii, stale mieszając. Dodać odciśniete płaty żelatyny, rozpuścić. Garnek zdjąć z ognia, syrop (lub miód) wystudzić.
KROK 6:
Tuż przed zastygnięciem do syropu karmelowego dodać ser, wymieszać . Śmietanę ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z masą serowo-karmelową. Krem podzielić na 3 porcje.
KROK 7:
Na jedną porcję kremu przesiać jedną łyżkę kakao, wymieszać. Drugą porcję kremu delikatnie wymieszać z musem malinowym. Trzecia porcja zostaje biała , bez żądnych dodatków.
KROK 8:
Miskę (średnica u góry 26 cm) posmarować olejem słonecznikowym, nastepnie posypać cukrem pudrem. Do miski włożyć biały krem, jego powierzchnię wygładzić.
KROK 9:
Na biały krem delikatnie wyłożyć małymi porcjiami malinowy krem, potem ostrożnie wygładzić szpatułką. Następnie ostrożnie wyłożyć krem kakaowy.
KROK 10:
Krem kakaowy wygładzić. Kremy wstawić do lodówki na około 60 min. Wyjąć, ostrożnie położyć na nich biszkopt, lekko docisnąć. Tort wstawić do lodówki jeszcze na ok. 8 godzin.
KROK 11:
Ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć na paterę (deskę), odwracając misę do góry dnem, zdjać miskę.
Wokół tortu ustawić połówki biszkopcików. Ciasto można udekorować bitą śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz