Zdrowa żywność - zobacz na Ceneo.pl

sobota, 26 września 2020

Zdrowotna potęga ksylitolu

Jednym z nich jest właśnie ksylitol, który zdobywa coraz większą popularność nie tylko jako substytut cukru, ale również jako naturalny środek zapobiegający wielu chorobom. Przyjrzyjmy mu się zatem bliżej.

Czym jest ksylitol

Ksylitol jest alkoholem cukrowym, który uzyskiwany jest najczęściej z brzozy, stąd jego potoczna nazwa – cukier brzozowy. Na uwagę zasługuje fakt,  iż jest on stopniowo przetwarzany w naszym organizmie przy niskim udziale insuliny. Dzięki temu indeks glikemiczny ksylitolu jest ponad 4 razy niższy niż zwykłego cukru.

Ksylitol wyglądem przypomina tradycyjny, powszechnie stosowany cukier.  W przeciwieństwie jednak do niego nie ulega on fermantacji w przewodzie pokarmowym,  a nawet wykazuje  działanie przeciwdziałające  procesom fermantacyjnym.

Właściwości prozdrowotne ksylitolu

Swą popularność ksylitol zawdzięcza swym licznym właściwościom prozdrowotnym. Przede wszystkim jest wskazany dla diabetyków, gdyż mimo, że tak samo słodki jak zwykły cukier, posiada ok. 40% kalorii mniej.

Ksylitol wzmacnia odporność organizmu, posiada właściwości antybakteryjne oraz przeciwgrzybicze (głównie na drożdżaki Candida albicans),  a także chroni przed infekcjami górnych dróg oddechowych. Ponadto ksylitolowi przypisuje się działanie przeciwpróchnicze, a także wspomaganie leczenia chorób dziąseł oraz paradontozie, jak również niwelowanie nieprzyjemnego zapachu z ust, przywracając właściwy poziom pH w jamie ustnej.

Warto wiedzieć, iż ksylitol posiada również pozytywny wpływ na osoby chore na astmę oraz różnego rodzaju alergie pokarmowe oraz skórne.

Z kolei osoby dbające o figurę lub dążące do zrzucenia zbędnych kilogramów powinny sięgać po ksylitol, nie tylko z uwagi na jego niższą kaloryczność, ale również dlatego, iż hamuje on apetyt na słodcze.

Jak widać ksylitol jest doskonałą alternatywą dla niezdrowego, a wręcz wysoce szkodliwego zwykłego cukru, dlatego warto po niego sięgać jak najczęściej, by czerpać z jego spożywania korzyści zdrowotne.

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Co to jest food design?

Czym jest food design?

Koncepcja ta jest stosunkowo nowa, choć mocno odwołuje się do innych, znacznie dłużej od niej istniejących teorii na temat żywienia. W jej myśl próbuje się zebrać w jeden spójny system wszystkie dobre praktyki obowiązujące w całym przemyśle żywieniowym. Proces musi być kompletny od początku do końca, gdyż tylko takie całościowe potraktowanie sprawy pomoże osiągnąć zadowalający efekt finalny.

Etapy procesu food designu

Wszystko zaczyna się już w trakcie wzrostu roślin i żywienia zwierząt przeznaczonych na nasze stoły. Tylko ekologiczna, produkowana zgodnie z ściśle określonymi, wysokimi normami, żywność ma szansę na to, by znaleźć uznanie klientów. Rosnąca świadomość konsumencka rozszerzyła istnienie pojęcia ekologiczności również o postulat fair trade, oznaczający płacenie godziwych stawek rolnikom zajmującym się uprawą roślin i hodowlą zwierząt.

Kolejnym etapem jest przetwórstwo. Tutaj również spełniać należy jak najwyższe standardy. Dotyczy to przede wszystkim sposobu przetwarzania, w którym nie ma miejsca na sztuczne składniki barwiące lub konserwujące. Cały proces powinien być zgodny z normami, jakie stosuje się do zdrowej żywności. Jak najmniejsza ingerencja jest tutaj najważniejszym czynnikiem.

Angażowanie zmysłów przez żywność dotyczy również opakowania. Stworzenie takiego produktu w zgodzie z filozofią propagowaną przez coraz liczniejszych również w naszym kraju wyznawców food designu nie oznacza jedynie estetycznego wykonania, ale również używania jak najbardziej ekologicznych materiałów do produkcji.

Food design, jak wyraźnie widać z tego krótkiego opisu, nie dotyczy jedynie szefów kuchni i producentów żywności, ale dotyczy wszystkich, którzy są zorientowani na zdrowe odżywianie. Tego rodzaju sposób myślenia o jedzeniu i, szerzej, całej żywności, jest coraz popularniejszy. Przyczyną jego niewątpliwego sukcesu jest wspomniany wcześniej wzrost świadomości konsumenckiej, choć nie bez znaczenia jest również piękny wygląd i zdrowe składniki żywności przyrządzanej w zgodzie z tą filozofią.  

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Węglowodany – ograniczać czy nie?

Węglowodany dzielimy na cukry proste i złożone.

Cukry proste to  jednocukry takie jak glukoza, fruktoza, galaktoza i mannoza jak i dwucukry: sacharoza, laktoza i maltoza. Cukry szybko wchłaniają się do krwi. Jeśli nie będą wykorzystane jako źródło energii odłożą się w postaci tłuszczu.  Cukry naturalnie występują w owocach, warzywach, mleku, przetworach mlecznych. Niestety duża ilość cukru znajduje się  w produktach przetworzonych w szczególności napojach bezalkoholowych, słodyczach, dżemach, jogurtach owocowych, serkach homogenizowanych dla dzieci, płatkach śniadaniowych. Warto ograniczać wyżej wymienione produkty. A jeśli mamy ochotę na coś słodkiego to aktualnie można znaleźć mówiąc potocznie słodycze bez cukru ( prawidłowo: słodycze bez dodatku cukru) słodzone naturalnymi substancjami słodzącymi takimi jak stewia , maltitol.  Zarówno stewia jak i maltitol są bezpieczne dla diabetyków, nie podwyższają stężenia glukozy we krwi. Ponadto mają niski indeks glikemiczny, zmiejszoną kaloryczność, nie przyczyniają się do próchnicy. Na etykietach słodyczy czy dżemów ze stewią, maltitolem czy erytrytolem możemy sprawdzić ilość węglowodanów i cukrów.  W poniższej tabeli zostały porównane dżemy ze względu na rodzaj substancji słodzącej: 1) cukier i syrop glukozowo-fruktozowy 2) sok jabłkowy 3) stewia.

Porównanie ilości węglowodanów i cukrów dżemów w zależności od substancji słodzącej

Składniki

Dżem niskosłodzony  truskawkowy znanej marki  (z 40g owoców)

Substancja słodząca:

Cukier i syrop glukozowo-fruktozowy

Dżem 100% z owoców truskawka  słodzony sokiem jabłkowym

Substancja słodząca: sok jabłkowy

Dżem słodzony stewią

70% owoców

Substancja słodząca:

stewia

 

 

 

 

Węglowodany

34,5

33

9,3

W tym cukier

34,5

33

7,6

Źródło: etykiety wybranych dżemów

 

Cukry złożone w tym przyswajalne i nieprzyswajalne

Węglowodany przyswajalne  są źródłem energii dla naszego układu nerwowego, w tym mózgu. Dlatego śniadanie powinno być bogate w węglowodany złożone.  Lista produktów zawierająca węglowodany złożone obejmuje:  kasze, mąka, ziemniaki, płatki owsiane, makarony,  warzywa np. dyni, ziemniaki, niektórych owocach (banany). Dobrym źródłem węglowodanów złożonych są też rośliny strączkowe: soja, groch, fasola, soczewica.  Cukry złożone wchłaniają się wolniej. 

Do cukrów złożonych zaliczamy także węglowodany nieprzyswajalne, które nie są trawione w przewodzie pokarmowym t.j.  pektyny czy celulozę będą ce składnikami błonnika pokarmowego.  Rola błonnika pokarmowego to poprawianie pracy jelit, dzięki czemu szybciej jesteśmy syci. Ponadto wpływa na rozwój korzystnej mikroflory jelitowej. Reguluje poziom glukozy we krwi – opóźnia przemianę węglowodanów poprzez częściowe blokowanie glukozy do krwi i zmniejsza wydzielanie insuliny.

Podsumowując czytajmy etykiety produktów uważnie, gdzie w tabeli wartości odżywczej jest napisana zawartość węglowodanów, a poniżej ilość cukrów, czyli cukrów prostych, których ilość należy ograniczać. Według WHO wystarczy nam 10% kalorii pochodzących z cukru, a według autorytetów warto tą normę ograniczyć do 5%. 

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Cholesterol nie zawsze zły

Cholesterol nie jest całkowicie zły. W rzeczywistości odpowiada za kilka ważnych dla organizmu procesów życiowych, między innymi jest niezbędny w procesie syntezy witaminy D, pomaga także w przypadku kwasów żółciowych. Cholesterol jest również składnikiem błon komórkowych. Istotne jest zatem utrzymywanie odpowiedniego poziomu cholesterolu – zbyt wysoki jego poziom naraża na ryzyko wystąpienia wielu groźnych dla zdrowia dolegliwości i chorób, między innymi miażdżycy lub zawału serca.

Cholesterol w ludzkim organizmie pojawia się wraz z pożywieniem. Różnego rodzaju produkty mają różnoraką jego zawartość. Produkty nabiałowe, takie jak jaja, masło i sery, są szczególnie bogate w ten związek. Dlatego też osobom z podwyższonym poziomem cholesterolu zalecana jest redukcja tego rodzaju produktów w diecie.

Cholesterol krąży w układzie krążenia przy pomocy lipoprotein, które pełnią funkcję przenośników. Lipoproteiny występują w dwóch postaciach. Pierwsze z nich charakteryzują się niskim poziomem gęstości i stanowią część cholesterolu LDL, czyli tak zwanego „złego” cholesterolu. Z kolei większa gęstość lipoprotein, oznaczanych jako HDL, stanowi korzystny dla organizmu składnik i z tego powodu jest cholesterolem dobrym. Z punktu widzenia zdrowego organizmu najważniejszą kwestią jest utrzymanie równowagi pomiędzy obiema odmianami cholesterolu.

Dlaczego ta równowaga jest istotna dla zdrowia? Lipoproteiny LDL są odpowiedzialne za transport cholesterolu z wątroby do komórek. Zbyt wysoki poziom powoduje odkładanie się niepotrzebnego cholesterolu w ścianach tętnic, powodując powstanie blaszki miażdżycowej. Wspomniana blaszka powoduje z kolei zmniejszanie się zwężanie światła naczyń tętniczych, a tym samym prowadzić do wystąpienia miażdżycy. Frakcja HDL jest natomiast pożyteczna, eliminuje nadmiar cholesterolu z komórek, co prowadzi do zmniejszenia ryzyko wystąpienia miażdżycy i chorób wieńcowych.

Najlepszym rozwiązaniem osób troszczących się o dobry poziom cholesterolu w organizmie jest oczywiście wybór odpowiedniej diety. W tym konkretnym wypadku dieta typu śródziemnomorskiego, bogata w ryby, oliwę, warzywa i owoce, to najłatwiejszy sposób na poprawę niekorzystnego dla zdrowia zjawiska. Jeśli jednak sama zmiana diety nie wystarczy do redukcji poziomu cholesterolu we krwi, należy skorzystać z pomocy farmakologicznej. Cholesterol może być bowiem naprawdę niebezpieczny dla zdrowia.  

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.

Dietetyczny grill dla zdrowia

Potrawy przyrządzane na rozżarzonych węglach są w naszym kraju bardzo popularne, kochają je niemal wszyscy. Niestety, choć grillujemy w tak wielkim gronie, większość z nas nie przywiązuje wagi do tego, by jedzenie przygotowane w ten sposób było nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Można temu jednak w bardzo prosty sposób zaradzić, wystarczy odrobina zastanowienia się nad tym, co i jak położymy na ruszcie.

Grill wywołuje skojarzenia przede wszystkim z mięsem. Nawet ci, którzy nie wyobrażają sobie przyjęcia w ogrodzie bez kawałka pieczonego mięsa mogą jednak obniżyć kaloryczność takiej przyjemności. Wieprzowina kładziona na grilla może być mniej tłusta jeśli tylko zrezygnujemy z tradycyjnej karkówki na korzyść dużo mniej tłustego schabu. W sprzedaży są również kiełbaski o obniżonej zawartości tłuszczu. Najlepszym jednak rozwiązaniem będzie użycie mięsa drobiowego, znacznie bardziej chudego. Pamiętać przy tym należy, że mięso tego rodzaju piecze się znacznie szybciej, dobrą praktyką jest również wcześniejsze namoczenie go w marynacie. Z punktu widzenia najlepszego połączenia smacznego i zdrowego mięsnego posiłku z grilla, najlepszym wyborem będzie natomiast przyrządzenie ryby. Podobnie jak w przypadku mięsa drobiowego, dobrze jest uprzednio mięso zamarynować, co najmniej na kilka godzin przed pieczeniem.

Redukowanie nadmiernej ilości tłuszczu w potrawach grilla będzie znacznie łatwiejsze również dzięki szerokiemu zastosowaniu warzyw. Klasycznie złożony szaszłyk zawierający mięso można z powodzeniem zastąpić w całości warzywnym. W ten naprawdę prosty sposób otrzymamy nie tylko znacznie zdrowsze i mniej tłuste potrawy, ale także ucieszymy oczy kolorami lata.

Grill to nie tylko potrawy, które przyrządzamy na ruszcie. Należy również zadbać o to, co towarzyszy jedzeniu. Wszelkiego rodzaju sałatki będą doskonałym uzupełnieniem posiłku. Dzięki nim dostarczymy organizmowi wielu cennych minerałów, a przy okazji zjemy mniej tłustych potraw. Korzyść po raz kolejny będzie w gruncie rzeczy podwójna.

Zdrowe i dietetyczne grillowanie jest więc nie tylko możliwe, ale również niezwykle proste. Warto odrzucić rutynowe potrawy i spróbować stworzyć coś jedynego w swoim rodzaju. Na pewno będzie wszystko z korzyścią dla zdrowia.  

Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.